Lungić u lisnatom tijestu
Dragi moji!
Vrijeme je da pripremim nešto slano i konkretno. Neka to bude lungić. Međutim, ne običan lungić.Moj je punjen šunkom i sirom te ušuškan u lisnato tijesto. Radim ga za malo posebnije prilike jer vrlo efektno izgleda,a o ukusu koji je zaista fenomenalan da i ne raspravljamo. Idemo zajedno korak po korak. Uzmite lungić i razrežite ga na pola, a svaku polovicu razrežite po dužini. Šnicle malo nalupajte batom za meso i posolite. Od jednog lungića ste dobili dvije šnicle i svaku napunite kriškom šunke i sira. Zarolajte pomoću prozirne folije u male rolice. To je najbolje napraviti večer prije jer vam ne trebaju čačkalice već zbog folije ostane lijep oblik. Ispecite ih na tavi da malo porumene sa svih strana pa ostavite da se ohlade. List lisnatog tijesta prerežite na pola i svaku rolicu zamotajte u njega te premažite jajetom. Ako imate višak tijesta možete napraviti neke ukrase za roladice. Lungiće pecite u pećnici dok ne porumene. Divan miris koji se širi vašom toplom kuhinjom je znak da je ručak gotov. Dobar tek vam želim :) Oznake: punjeni lungić, ručak, glavno jelo, meso |
Rođendanski kuglof!
Dragi moji!
Danas bih htjela s vama podijeliti sliku ove malene ljepotice. Ova predivna "dama" u crvenom je namijenjena jednako tako šarmantnoj dami. Poželjela sam joj sreću ovom tortom koja je rađena od svih sastojaka kao jučerašnja lino torta. Tako je drugačija, ali vjerujte mi, ipak jednako ukusna! Servus :) Oznake: lino torta, kuglof, čokolada, desert |
Terezina torta
Danas mi je rođendan, dragi moji! Nisam se nimalo dvoumila kojom tortom ću počastiti svoju malu ekipu. To je torta koja se lagano ušuljala na stranice mojih recepata i zavladala slatkim carstvom. Mogu je opisati samo jednom riječju - savršenstvo! Tereza, hvala ti na ovom predivnom receptu:) Sastojci za biskvit: 6 jaja, 4 žlice šećera, 1 dcl vode, 1 dcl ulja, 6 žlica oštrog brašna, 3 žlice kakaa i 1 prašak za pecivo. Prvo izmiksajte bjelanjke, ostale sastojke miksajte zajedno i ručno sjedinite s bjelanjcima. Biskvit stavite peći na 180*C oko 30 minuta. Kada se ohladi prerežite ga na 2 dijela. Za kremu nam je potrebno: 3 pudinga od vanilije, 2 žlice gustina, 1,5 l mlijeka, 6 žlica šećera, 200 g margarina, 200 g bijele i 200 g crne linolade. Skuhati kremu te dodati margarin, kada se ohladila. Podijeliti na 2 dijela i u jedan dodati bijelu, a u drugi dio crnu linoladu. Redoslijed mazanja: biskvit - bijela krema - biskvit - crna krema. Servus i uživajte u ovoj posebnoj poslastici:) Oznake: lino torta, desert |
Poderane gaće
Poderane gaće ili lepinjice! Davno zaboravljeni recept koji sigurno zaslužuje da ga izvučemo iz zaborava. Ne znam znate li što je to? Jedan poseban desert koji su nekada pravile naše bake. Danas ću vas podsjetiti na njega. Dozvolite ovim mirisima i okusima da vas odvedu u prošlost! Sastojci za tijesto: 1 kg glatkog brašna, 2 jaja, 1 svježi kvasac, 0.5 dcl ulja, 1/2 l mlijeka, malo soli, malo šećera i 10 dkg margarina. Stavite kvasac i mlijeko da se dižu. Brašnu dodajte ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga da se diže 1h pa razvaljajte na prst debljine. Razrežite kocke nožem, zarežite ih i u sredini na nekoliko mjesta, ostavite još malo dizati i pecite na vrućem ulju. Pečene posuti šećerom u prahu, cimetom, medom ili jednostavno premazati božanstvenom nutellom! Servus:) Oznake: potrgane gaće, lepinjice, desert |
Mađarica
Dragi moji!
Netko je rekao da je mađarica kraljica kolača i potpuno se slažem s tim. Uz dobar recept da se napraviti i dobra mađarica. Istina da s njom ima mnogo posla ali za posebne prilike se uvijek vrijedi potruditi.Vidjet ćete da izrada mađarice nije znanstvena fantastika, a nagrada će vam biti kolač koji je tako sočan da se topi u ustima! Tijesto:15 dkg margarina, 60 dkg glatkog brašna, 25 dkg šećera, 1 plavo kiselo vrhnje, 2 jaja i 1 prašak za pecivo. Zamijesiti tijesto i podijeliti na 6 komada. Razvaljati kore i peći na okrenutoj tepsiji, ispikati vilicom i dobro paziti kod pečenja da kore ostanu žute boje. Krema: 1i1/2 l mlijeka, 12 dkg oštrog brašna, 45 dkg šećera,3 žlice kakaa, 2 vanil šećera, 15 dkg margarina i 5 dkg maslaca. Staviti kuhati mlijeko, ostale sastojke izmiksati i zakuhati u mlijeko. Kada se krema ohladi, dodati margarin i maslac. Kore maži odmah jer sam primjetila da pucaju ako ih filaš drugi dan. Kada napraviš mađaricu premaži je glazurom od 20 dkg čokolade i pola margarina. Čim se stvrdne odmah si zareži na glazuri kako ćeš rezati da ti poslije ne puca. Ako sam nešto propustila objasniti, na raspolaganju sam, pitajte. Servus:) Oznake: mađarica, pita, kolač, desert |
Pita od jabuka
Pozdrav dragi moji! Danas imam za vas pitu od jabuka koju sam ispekla povodom dana zahvalnosti za plodove zemlje. Kćer ju je podijelila sa prijateljima i nadam se da su guštali! Servus:) Oznake: pita od jabuka, domaće, desert |
Nedjelja
Nedjelja! .... miris domaće juhice ipak ih je privukao u moju toplu kuhinju.Napokon svi zajedno za stolom! Servus:) Oznake: domaća juhica, nedjelja |
Večerica
|
Ružice od jabuka
|
Dobro jutro!
Dobro vam jutro!
Učinimo današnji dan posebnijim. Darujmo svoje voljene tanjurom punim ljubavi! Servus dragi moji:) Oznake: lagani doručak ili večera |
NEOBIČAN KUGLOF
|
PIZZA
Dragi moji! Svi su doma i lagano uživamo svatko u svom kutku. Što može biti bolje za neformalni, jednostavni ručak nego pizza. Ekipa je obožava, ali su razmaženi pa svakom dodajem njegove omiljene sastojke Kavicu guštam na placu jer je ljepota pizze i u tome što je brzo gotova. Zamijesite neko brzinsko tijesto, prelijte ga domaćim paradajzom (dugujem vam recept), malo origana, malo šunke i mortadele.Razbacajte gore papriku, kukuruz, šampinjone. Uostalom, to nije bitno. Najvažniji je sir kojeg stavite obilno na kraju, ne razmišljajući o kalorijama. Servus:) Oznake: domaća pizza |
RIŽOTO S GAMBERIMA
RUČAK ZA PETAK
Dragi moji! Danas jedan ukusan, brzinski recept. Gotovo je u tren oka, ali svejedno mami uzdahe mojih ukućana.Ovo je laganica koja je idealna kao ručak ili večera uz prijatelje i obitelj! Postoji mnogo inačica ovog jela, a moja ide ovako: Na maslinovom ulju prodinstati manju glavicu luka i 3 režnja češnjaka (sitno izrezano). Kada luk omekša dodati 2 mrkvice izrezane na štapiće i 1 dcl bijelog vina. Prodinstati da mrkva malo omekša i dodati 1 veliku šalicu riže te zalijati s 2 1/2 te iste šalice vode. Začinite prema ukusu (sol, biber, vegeta...). Kuhati polupokriveno, lagano 15-tak minuta, a zadnjih 10 min dodati gambere. Rižoto je gotov nakon 15-20 minuta. Moja ekipa voli kremastiju varijantu riže pa ja na kraju dodajem jednu manju kockicu maslaca. Uvjerite SE da vam stvarno treba samo 15-tak minuta za ovaj super rižoto. Servus :) Oznake: rižoto d gamberima, petak, lagani ručak |
Cvjetići s marmeladom
Dragi moji! Mislim da sam vam ostala dužna recepte iz one divne, šarene kutije s hodočašća. Uvijek fini i traženi su cvjetići s marmeladom (osobito oko Božića). Postoji mnogo imena za njih, a neki ih zovu dikino oko (onda su okruglog oblika). Izbor kalupa za rezanje prepuštam vama a vi samo slijedite ovaj recept jer su ga isprobale mnoge, mnoge generacije. Sastojci potrebni za tijesto su: 70 dkg oštrog brašna 30 dkg šećera 2 margarina 3 žumanjka 2 vanil šećera Zamjesi tijesto, razvaljaj ga 1/2 cm debelo i kalupom vadi oblike na pleh za pečenje.Treba ti ispasti parni broj cvjetića (jedan puni i jedan s rupom).Meni su ljepši gornji, ako ih premažem bjelanjkom i posipam mljevenim orasima.Pazite kod pečenja jer vrlo brzo porumene.Kada ih ohladite premažite donji kolačić marmeladom od marelica i zalijepite! Mogu vam dugo stajati pa ih pecite kada su blagdani ili kada ih vaša dječica požele. Servus:) Oznake: Kolačići, cvjetići s marmeladom, sitni kolačići |
FOCCACIA - TANKA POGAČA
Danas imam za vas, dragi moji, jedan jednostavan, ali ipak originalan recept. Ispekla sam foccaciu ( da pojednostavimo, zovimo je samo pogačom) koja je savršena za posne dane, ali i za iznenadne goste. Pogača je gotova za tren (ne treba je čekati da se digne).Nakon što ju ispečete, još vruću,premažite maslinovim uljem. Pored nje narežite finog sira, a večeru s prijateljima završite uz kapljicu vrhunskog vina. Može li bolje od tog! Sastojci za pogaču: 500 g oštrog brašna 2 žličice soli 1 svježa germa 80 ml maslinovog ulja 250 ml tople vode - zamijesiti tijesto i odmah razvaljati u okrugli kalup - premazati uljem, napraviti rupice, posuti ružmarinom i krupnom solju - po želji utisnuti masline ili cherry rajčice Peći dok pogača ne porumeni, izvaditi je i premazati maslinovim uljem. Servus :) Oznake: pogača, foccacia, Slano, posno |
Knedle s kupusom
Pozdrav! Napravit ću samo prilog koji svi moji obožavaju, možda i vas zainteresira. Radi se o njokama s kiselim kupusom. Vrlo je jednostavno: skuhate njoke i narezani kiseli kupus, svako u svojoj posudi. Kupus zatim malo prodinstate i umiješate kuhane njoke( biti će ukusnije ako imate neke fine mastike od pečenja pa malo polijte po svemu). Ovaj prilog obično jedemo uz neko fino,masno pečenje (patka, guska, vratina....). Mislim da je prikladan za jedan ovakav hladan dan da vam ugrije dušu. Javite kako je vama uspjelo! Servus! Oznake: njoke s kupusom, knedle, prilog |
LUCINE AMERIČKE PALAČINKE
Dugo je tražila ovaj recept ali isplatilo se, cijela obitelj je oduševljena. Miksaju se ovi sastojci: 180 g oštrog i 180 g glatkog brašna 4 jaja 100 g otopljenog maslaca 550 ml mlijeka 100 g šećera 1 žličica ekstrakta vanilije 1 žličica soli 1 prašak za pecivo 1 vanil šećer Sve zajedno miksati, ugrijati tavicu i peći po tri male palačinkice odjednom. Ne samo da su lijepe nego su i preukusne! Bon appetit:) Oznake: američke palačinke, palačinke, desert |
PITA OD JABUKA
Pozdrav!
Recept sam dobila od Diane i hvala joj na njemu jer pita uvijek ispada odlično,kao bakina! Za tijesto nam treba: 40 dkg brašna (oštrog) 1 maslac 12 dkg šećera 1 cijelo jaje i 2 žumanjka 1 prašak za pecivo - zamijesimo tijesto i podijelimo ga na dva dijela - razvaljamo polovicu i stavimo u manju tepsiju 1.5 kg jabuka naribamo na ploške, stavimo oko 15 dkg šećera, 2 žličice cimeta, vanil šećer i dobro promiješamo. Rukama iscijedimo suvišnu tekućinu i stavimo preko tijesta, poklopimo gornjim tijestom i ispikamo malo vilicom. Pečem pitu na 200*C dok ne porumeni. Bon appetit :) Oznake: pita od jabuka, desert, pite |
DRVCE OD NUTTELE
|
MEDENJACI
Nadam se da volite medenjake kao i ja.
Ovaj recept sam pronašla na internetu, probala i oduševila se. Pokušajte i vi! Sastojci za tijesto: 75 g maslaca 200 g meda (4 velike žlice) 100 g šećera 1 jaje 40 g kakaa 400 g glatkog brašna 1/2 žličice cimeta 1 prašak za pecivo Priprema: Otopiti na laganoj vatri maslac, med i šećer. Smjesi dodati jaje, kakao,brašno....i zamijesiti tijesto koje mora biti u hladnjaku 1h. Razvaljati ga malo deblje,izrezati kalupima i peći oko 10min/200*C. Ohlađene medenjake umočiti u rastopljenu marmeladu pa u glazuru. Čokoladna glazura: 100 g maslaca i 200 g čokolade. |
DOMAĆI KRUH
DOMAĆI KRUH
Vani pada kiša a ja sam odlučila ispeći fini, mirišljavi bakin kruščić. Jednostavan je recept i svakako ga pokušajte ispeći, nećete požaliti. Prvo prelijte 2 dcl vruće vode preko 200 g kukuruznog brašna. Ostavite da se ohladi. Popite kavicu a nakon tog uzmite: 200 g glatkog bijelog brašna 100 g polubijelog brašna 100 g raženog brašna Sve to stavite u posudu sa kukuruznim brašnom. Staviti još: cca. 2.8 dcl vode 1 veliku žlicu soli 1 veliku žlicu šećera 1 suhu germu komadić maslaca (cca. 10g) Sve to skupa zamijesiti, staviti u posudu , ostaviti 45min da se diže i staviti u pećnicu Ja ga pečem u kalupu za kuglof jer mi je tako ljepši. Pogledajte sliku. Bon appetit :) |
Makroni
Danas ću vam otkriti da ove male kolačiće možete napraviti i vi! Sastojci potrebni za macarons su: 125 g mljevenih badema 125 g šećera u prahu 110 g kristal šećera 2 bjelanjka Prvo morate pomiješati bademe i šećer u prahu (paziti da ne bude grudica). Dok miksate bjelanjke u drugoj posudi prokuhati 110 g kristal šećera i 2 žlice vode. Polako ulijevati u bjelanjke i miksati. Ručno umiješati boju prema izboru ( prah ili tekuća boja). Dodati bademe u smijesu i ručno lagano miješati( da curi polako s kuhače) Napuniti vrećicu za šlag i raditi kružiće na pek papiru (ja sam isprintala podložak). Neka stoje barem 30min (dok se ne lijepe za prst). Peći oko 14 min/160*C (probati prstom čvrstoću). Ja ih spajam uglavnom pekmezom od jagode. |
Mini pitice
Dragi moji!
Gledajući fotke svojih kolačića, pronašla sam ove male, božanstvene pitice. Za njihovu izradu je potrebno malo više vremena, ali vjerujte mi, isplati se. Njihova ljepota je u tom što možete sami kreirati i kombinirati sve okuse koje poželite. Punite pitice svojom omiljenom kremom, voćem... Ukrasite ih jednostavno, svojim veseljem! Sastojci potrebni za tijesto:200 g brašna, 100 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 1 jaje, malo soli. Zamijesite tijesto, tanko ga razvaljajte i izrežite kalupima. Možete peći i u kalupu na muffine, mada ja radim s malim košaricama.Pecite dok ne porumene i izvadite iz kalupića da se ohlade.Sada nastupate vi, možete staviti u njih sve što poželite. Moje su punjene višnjom i vanilijom a tamne su toffife košarice. Servus:) |
listopad, 2015 | > | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |