09

četvrtak

siječanj

2014

I ja sam Ustavan ...

Demokracija je pluralistički oblik vladavine. Pluralizam je ideja mirnog suživota ljudi različitih interesa, vjeroispovjesti i načina života. Mirni suživot je oblik društva koje priznaje pravo na različita gledišta ...
Ali odluke se moraju donositi. Kriza je stanje nesposobnosti donošenja odluka. Tako je sadašnja gospodarska kriza u Hrvatskoj plod nesposobnosti donošenja oduka. Zadnja velika odluka koja nas je mogla dovesti u takvo stanje je pripajanje EU (začudo, nije takozvana HDZ-ova pljačka - koje nije bilo). Onaj tko nema novaca, radi! Onaj tko ima novaca, radi (za više novaca). Gospodarska se kriza rješava radom.
Ali ulazak u novu državnu zajednicu se ne rješava (lažiranim) referendumom.
Tema ulaska u EU će biti faktor krize dok bude RH u toj zajednici...

Hrvatsku ne potresa nesposobnost donošenja bio kakve odluke, već spremnost donijeti odluku koja je protivna izdajicama i vanjskim centrima moći. Hrvatskoj je potrebna EU kao i Feničanima.
Stvaranje uvjeta krize (nesposobnosti donošenja odluke, u društvu koje spada u mlado demokratsko društvo) preduvjet je umanjenja suvereniteta i izigravanja volje većine.
Cirkusi s referendumima (od kojih oni, a inicirana su dva, koji osporavaju referendum o ulasku u EU nisu provedeni) ukazuje na zlouporabu demokracije.

Iako se trenutno vladajući (vladajući, ali ne zadugo) pozivaju na legitimnost (vrlo upitnu) demokratskih parlamentarnih izbora, pa time sebi pridaju slobodu vlastitih zahvata nad društvom, suvremene demokracije ne podrazumijevaju imperativnu slobodu zastupničke vlasti. Bez imperativne slobode (u tom slučaju se govori o delegatima), zastupnici su dužni zastupati stavove svoje izborne baze i glasovati onako kako im oni odrede.

Zabudu o isključivoj legitimnosti postignutoj na izborima treba zamjeniti legitimnošću na izborima i legitimnošću postupaka poslije izbora. Legitimnost djela.
Po karakteru ponašanja ove vlasti pri donošenju odluka nije teško zaključiti o legitimnosti izbora ... A stalna kriva tumačenja osnovnih definicija i ustavnih odredbi potvrđuje karakter vlasti. Traži brzo i oštro razračunavanje s takvom (zlo)vlašću!