ponedjeljak, 28.01.2008.

REH i doba plodnog pisanja 1925 - 1936

Upravo te 1925 godine u vrijeme prohibicije, a netom par godina prije Velike Depresije magazin ''Wierd Tales'' slavio je dvogodišnjicu svog postojanja. No, što je za taj magazin i njenog osnivača J.C. Hennebergera (koji je bio veliki ljubitelj E. A. Poa i čudne fantazije) bilo još važnije jeste što objavljuju tri priče mladog pisca – Roberta E. Howarda:
''Strijelu i očnjaka'' i ''Hijenu'', a potom i ''U šumi Villefere''.
Za ''Strijelu i očnjaka'' dobio je svoju prvu profesionalnu plaću od 16$ (pola centa po riječi, a sama priča je izašla u srpnju te iste godine), dok je za vukodlak priču ''U šumi Villetere'', koja je izašla u kolovozu, dobio 8$.

Photobucket REH u svojoj 22 godini života...

U travnju, 1926 godine izlazi iz duplo duži nastavak priče ''U šumi Villetere'' pod nazivom ''Vučja glava'' za koju je dobio 40$ (te bonus 10$ zbog toga što je nehotice urednik ''Čudnih Priča'' zametnuo rukopis, pa je molio Howarda da mu pošalje kopiju rukopisa, koju ovaj nije imao, ali ju je napisao po sjećanju… poslije je sve ispalo dobro, jer je urednik ipak pronašao rukopis, kojem je falila samo prva stranica, koju su nadomjestili iz ponovljenog rukopisa).
Potom mu izlazi i ''Izgubljena utrka'' u siječnju, 1927 godine. Ne prolazi brzo, a Howard postaje najstandardniji pisac (uz H. P .Lovecrafta) koji piše za ''Čudnovate Priče'', a zarada mu se je kroz godine kretala:
1927 god. – 37,50$............................1928 god. – 186$
1929 god. – 772,50$..........................1930 god. – 1303,50$
1931 god. – 1500$.............................1932 god. – 1067,50$
1933 god. – 962$...............................1934 god. – 1853$
1935 god. – 2000$ (točnije je zarada bili nešto malo iznad zbog nepotpunih podataka)

Kako vidimo zarada je na početku bila mizerna, ali se kasnije vrtoglavo penjala (nemojmo zaboraviti da su to kasne 20-te i rane 30-te godine prošlog stoljeća), sa jedinom iznimkom znatnog pada u 1933 godini, ali zbog toga krivicu ne snosi Howard niti njegovo smanjeni intenzitet pisanja nego saobraćajna nesreća, koju je jedna preživio.
Taj skoro kobni događaj za Roberta se dogodio 29. prosinca, 1933 godine, kada su se nakon lokalne utakmice američkog nogometa vraćali po kišnoj i maglovitoj noći iz Brownwoodu, on i njegova tri prijatelja – L. W. Tayson, Dave Lee i Bill Calhoun.
Pošto je vidljivost bila slaba nisu na vrijeme uspjeli vidjeti željezni nosač za zastavu, koji se nalazio na gradskom trgu, pa su se zabili u njega. Tvorac Conana je zadobio duboku posjekotinu po vratu, a zbog naglog udarca o volan zadobio je natučena rebra.
Uz sve to zbog sudara mu je srce bilo u jako lošem stanju zbog čega je morao uzimati digitalis (srčani glikozid, lijek koji sprječava kongestivnog zatajenja srca poboljšava njegovu funkciju).
Od te nesretne 1933 godine Howardu je privatni život bio sve lošiji, a brdo neprilika koje su ga zahvatile otjerale su ga u smrt. Počele su ga hvatati paranoične misli, crne slutnje, mučile su ga intenzivne noćne more, a zahvatila ga je melankolija i depresija.

Photobucket Novalyne Price Ellis učiteljica koja je odbila Howardova udvaranja

No, najgore su ga pogodile tri stvari:
- majka mu je bila sve lošijeg zdravlja (uznapredovala tuberkuloza, a ne rak kako neki govore), a iako se podvrgnula teškoj i kompliciranoj operaciji u Templu (Teksas) nije se uspije oporaviti, a niti stalno prebacivanje u razne sanatorije nije pomagalo.

- plaćanje raznih časopisa za koje je pisao mnogo priča je kasnilo, što mu je otežavalo situaciju da se pobrine za svoju brojnu majku i da tako rastereti oca u financiranju njenog liječenja (mislim da ga je to najviše izluđivalo…da ne može pomoći svojoj majci u brobi protiv bolesti).

- njegove simpatije prema školskoj učiteljici Novalyne Price Ellis (koju je upoznao 1933 godine, dok joj je pomagao da postane spisateljica) su bile više nego prijateljske, ali ona nije tako razmišljala…iako su ostali jako dobri prijatelji.


A evo i njegovih osobnih misli koje su iskazivale kako se on osjećao:
''- Što sam stariji sve više osjećam bezosjećajnost i neprijateljsko ponašanje svijeta na slobodi.''
''- Progonjen sam mišlju da su moji najbolji dani, psihički i fizički, iza mene.'' (dio pisma koje je poslao svom prijatelju Hraoldu Preeceu, a tad je imao samo 24 godine)
''- Želio sam da sam se rodio ranije – nekih 30-tak godina ranije…Mislim da je život u ovom dobu teško vrijedan truda da ga se živi.''


Nakon zadnje serija priča (točnije tri) pod nazivom ''Pike Bearfield'' koje su izdane u proljeće 1936 godine, pokušao je samoubojstvo, no majka mu se na vrijeme malo oporavlja i sprječava ga u namjeri.
U svibnju te iste godine (kad mu majci opet postaje jako loše) šalje pismo Augustu Derlethu:
''- Smrt starosti je neizbježna, ali ipak često osjećam da je veća tragedija nego smrt mladosti. Kad čovjek umre mlad on propušta puno patnje, ali starac ima jedino život kao posjed i nekako mi se čini to kao kidanje žalosnih ostataka sa slabih prstiju više tragično nego pljačkanje života u svojoj punoj snazi. Ne želim živjeti da bih bio star. Želim umrijeti kad dođe moje vrijeme, brzo i iznenada, u punoj snazi i zdravlju.''

Photobucket
Vincent D'Onofrio kao Robert E. 'Bob' Howard i Renée Zellweger kao Novalyne Price u nagrađivanom "The Whole Wide World" (1996), a sve prema Priceinim memoarima ''One Who Walked Alone" i "Day of the Stranger: Further Memories of Robert E. Howard"

Što mu je majci sve više bivalo gore, on je sve više razmišljao o samoubojstvu, pa je tako sve brižljivo pripremio – sve svoje rukopise i radove je predao svom agentu Otisu Klineu i dao striktna upustva što da radi sa njima, ako on umre. Potom je posudio .380 Colt automatik od prijatelja, jer mu je otac zaplijenio i sakrio svo oružje.
Tijekom 08. lipnja, 1936 godine gospođa Howard je upala u svoju zadnju komu, a 10. lipnja dok je Robert bio u posjetu majci pitao je očeva starog prijatelja Dr. D. W. Dilla i majčinog liječnika da li je ikad iko preživio ako je bio upucan u mozak – na što mu je ovaj niječno odvrtio glavom, on se okrenuo i otišao.
Kad je došao sljedeće jutro u još jednu posjetu majci upitao je medicinsku sestru koja ju je njegovala da li misli da će mu se majka ikad više probuditi iz kome – opet je dobio negativan odgovor. Potom se polako digao i otišao.
Došao je kući i na svojoj pisaćoj mašini napisao svoje posljednje riječi (uzete iz pjesme Viole Garvina ''The House of Cesar''):

''All fled, all done
Solift me on the pyre.
The feast is over
And the lamps expire,''


Potom je sjeo u svoj 1935 Chevrolet sedan i pucao si u glavu. Zahvaljujući čudu, ali i svojoj jakoj tjelesnoj konstituciji živio je još osam sati prije nego je preminuo (oko 16 sati poslijepodne; tad je imao samo 30 godina, 4 mjeseca i 19 dana). Majka mu umire dan poslije (12. lipnja).
Tako je završila kratka ali vrlo plodna karijera jednog od najvećih pisaca fantasya – Roberta Ervina Hovarda, oca Conana Cimmerianca.

Photobucket REH radna soba...mjesto natanka Conana i ostalih njegovih životnih likova

NASTAVLJA SE... (REH i njegovi likovi)

04:09 • Komentari ( 0 ) • Print#

utorak, 22.01.2008.

102 godišnjica rođenja oca žanra mača i magije...

Robert E. Howard (1906 - 1936)

Photobucket

Na današnji dan se navršava 102 godine od rođenja oca žanra mača i magije (eng. sword & sorcery) - Roberta Ervina Howarda, ali i jednoga od prvih začetnika fantasy žanra uopće.
Vjerujem da ljubitelji fantasya dobro znaju tko je ovaj pisac, ali za onu većinu (ima ih ima) kojima ovo ime ništa ne govori (a trebali bi ga znati) saznat će dosta toga u nastavku ovog posta (koji se će imati par nastavaka)...

Robert se rodio 22. siječnja, 1906 godine u malom mjestašcu Peaster (okrug Parker) u Teksasu kao jedinac u obitelji Howard (oca liječnika Isaaca Mordecaija i majke Hester Jane, čije je djevojačko prezime bilo Ervin), a ime je dobio po ujaku (iako neki navode da je dobio ime po djedu).
No, kako bilo činjenica ostaje da je po staroj tradiciji njegove obitelji (korjene vuče sve do škotskih gorštaka u vrijeme legendarnog William Wallacea i Roberta de Brusa, lorda od Annandalea) svakom muškom prvorođenom djetetu davano ime Robert.
Od Robertovog rođenja obitelj Howard se mnogo selila i to najviše zbog očeva zanimanja:
Dark Valley (1906) - proveo cijelo ljeto u brdima Paolo Pinto, najverojatnije zbog boležljive majke Hester, koja je cijeli Robertov život imala velikih problema sa zdravljem; Seminole (1908) - mjesto u blizini granice s Novim Meksikom na zaravnima Staked; Bronte (1909) - gradić u zapadnom Teksasu, gdje je uzgoj ovaca bila prva gospodarska grana; Poteet (1910) - gradić u okrugu Atascosa, područja od 3.9 km; Oran (1912) - gradić na sjevernom dijelu okruga Palo Pinto, gdje prevladava farmerski način života; Wichita Falls (1913) - stočarski grad oko vodopada Wichita (oko 30 km južno od granice sa Oklahomom); Bagwell (1913) - skroman gradić u šumovitom istočnom dijelu Teksasa; Cross Cut (1915) - mjesto u okrugu Brown; Burkett (1918) - mjesto u okrugu Coleman; Cross Plains (1919) - gradić između gradova Abilene i Brownwooda u okrugu Callahan, gdje će Robert s obitelji živjeti ostatak svog života (tu već ima 13 godina i ponekad odlazi na predavanja na Tulane University, a sve zahvaljujući svom ocu liječniku).

Photobucket Sir Arthur Conan Doyle (otac Sherlocka Holmesa) jedan književnih utjecaja...

Uz sva ta proputovanja uglavnom kroz manja mjesta u Teksasu (te kratkotrajni vremenski boravci u Oklahomi, Missuriju, San Antoniju i New Orleansu) Robert je već u ranoj dobi (sa 9 godina napisao prvu priču) pokazao zanimanje za pisanje, ali njegova intezivnost za pisanje se iskazuje tek kad navršava 15 godina.
Ono što je najviše utjecalo na njegovu kasniju plodnu spisateljsku karijeru su priče koje je slušao od veterana Američkog građanskog rata, bivših robova (među kojima se isticala crna kuharica Teta Mary Bohannon), ali najviše je upijao priče svoje bake.
Ona je bila ta koja mu je usadila ljubav prema pričanju priče i koja je raspalila taj njegov spisateljski žar. Evo što je on sam napisao o utjecaju bake:

"- Nijedna crnačka priča nikada u meni nije izazvala takvu jezu kao priče koje mi je ispričala baka. Sva tama i mračna mistika glaske prirode bile su dio nje, i njoj nije bilo nimalo vedrine i veselja. Njezine priče su dokazivale da se među škotsko-irskim doseljenicima američkog Jugozapada razvija čudan foklor, u kojem se preneseni keltski mitovi i bajke susreću i miješaju s legendama o robovima.
Moja baka je predstavljala generaciju koja je napustila južnu Irsku, i znala je napamet sve priče i praznovjerja koja su išla uz to, i bijelaca i crnaca. Kao djetetu, kosa mi se dizala na glavi kada bi pričala o kočiji koja je noću išla niz put Wilderness, bez konja koje bi je vukao - kočija je bila puna odrezanih glava i osakaćenih tijela; zatim o žutom konju, nestvarnom konju koji je trčao gore-dolje po stepenicama velike kuće smješetene na plantaži u kojoj je ležala zločesta umiruća starica..."


Photobucket "Weird Tales" časopis kojem je REH bio odan do kraja svoje smrti...

Osnovnu školu (deseti razred) je završio u Cross Plains Hight School, a srednju u Brownwoodskoj gimnaziji (Brownwood High School) gdje u proljeće 1923 godine maturira (tad objavio i svoju prvu pjesmu, a uskoro počinje pisati i za novo nastali časopis "Weird Tales").
Negdje baš u to vrijeme upoznaje dva mladića Truetta Vinsona i Clydea Smitha koji ga potiču da svoje priče počne zapisivati, ali isto tako imaju isti ukus u književnosti (posebice Smith koji je obožavao poeziju).
Kao tinejđer je radio razne poslove za đeparac (pomoćnik u trgovini, bio akviziter u krojačnici...), ali ono što mu je bila odlika jeste - da je bio jako inteligentno dijete (jedan od njegovih rijetkih prijatelja Lindsey W. Tyson sa kojim je upisao u jesen 1924. godine akademiju u Howard Pyne Collegeu u Brownwoodu i sa kojim je zajedno stanovao u jednom pansionu je pričao kako je Robert pjesmu engleskog pjesnika Samuela Taylora Coleridgea "The Rime of the Ancient Mariner" zapamtio napamet u samo dva čitanja).
Najjači utjecaj na njegov intelekt je imala njegova majka, koja je bila jako brižna i draga osoba, te je uvijek pomagala drugima u nevolji ili bolesti. Ona mu je usadila ljubav prema poeziji i književnosti, pa tako mladi Robert od najranijih dana počinje čitati djela pisaca koji će utjecati na njega:
Arthura Conana Doyla, Jacka Londona, Marka Twaina, Sir Waltera Scotta, Edgara Allana Poa, H. P. Lovecrafta ali i mnogih drugih književnika.

Photobucket

Iako je upisao koledž, odslušao je nekoliko semestara (tečaj stenografije i daktilografije), čak je razmišljao i o glazbenoj karijeri (svirao je violinu, valjda je uzor vidio u Sherlocku Holmesu), ali se napokon odlučuje na pisanje (iako u početku ima problema sa prenošenjem svojih zamisli i usmenih priča na papir ipak mu naposljetku kreće i sve tečnije, sa velikim žarom počinje pisati razne priče i pjesme).
Kad je došao kraj proljetnom semestru napušta koledž i iako ne može ništa objaviti, vraća se svome domu u Cross Plains. Opet se prihvatio mnogobrojnih, ali kratkotrajnih poslova (novinar, nosač štapova za geologe, tajnik u odvjetničkoj kancelariji, stenograf) što zbog ne slaganja sa predpostavljenima, što radi toga što se nije želio uligavati poslodavcima.
Svo vrijeme provodi danonoćno čitajući što je odlika mladih pisaca, ali i pisajući pjesme i priče, koje šalje raznim pulp časopisima ali bez nekog velikog uspijeha.
Tad dolazi 1925 godina...i njegov stidljivi početak....

NASTAVIT ĆE SE....

01:00 • Komentari ( 5 ) • Print#

petak, 18.01.2008.

Najboljih 15 u 2007 godini...

Evo smo došli i do izbora najboljih horor filmova u prošloj godini. Moram reći da za razliku od predprošle godine nisam imao baš lak zadatak, jer jako kvalitetnih naslova nije baš bilo u prevelikom izboru. Ali, ipak sam uspio izabrati čak 15 naslova koji su mi se dobro urezali u pamćenje...pa evo ih vama priloženi na pladnju:

15) Hatchet (2006)
Photobucket

"- kad sam prvi put čuo za ovaj film bio sam jako skeptičan u pogledu svega (od priče do likova, pa do same izvedbe), jer dosta je filmova prošlo i otišlo u nepovrat, a svi su se reklamirali kao i ovaj - "...jedinstveno horor iskustvo, povratak slasher žanru kakvog znamo...i sl.
I moram reći da sam se ugodno iznenadio (jako malo me je stvari u 07' iznenadilo...barem ugodno), jer film ima onaj stari štih filmova na početku 80-tih (slaba radnja, glupi likovi, sulude i stvarno nerazumne situacije...ali zato vrlo maštoviti načini ubijanja glavnog killera tj. ubojice) i sam film bih usporedio (ne neću sa "Friday the 13th" serijalom...) sa filmovima poput "Madman" (1982). Mislim da će se većini fanova slasher podžanra film definitivno svidjeti, ali i širem gledateljstvu, jer je ovo djelo ipak snimljeno za zabavu i ono se ne opterećuje nekim drugim stvarima.
Da je film bio malo ozbiljniji u svojoj izvedbi, možda ne bi bio na samom začelju ove liste...ali i ovo je uspijeh kad dr_gonzo ocjenjuje filmove zar ne?"

14) Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon (2006)
Photobucket

"- nisam se nadao ovome, ali evo još jednog odličnog filma koji je studija, ali i velika posveta slasher filmovima iz 80-tih. Ono najvažnije jeste da film ima srca (radnja, likovi, atmosfera...), te jako dokumentaristički štih više od 80% filma ala Blair Witch, dok ostalih 20% odlazi na igrani dio, te zanimljivu i strahovitu slasher fazu. Definitivno film koji se treba pogledati, ako ništa drugo onda da se barem shvati funkcioniranje slasher žanra."

13) Resident Evil: Extinction (2007)
Photobucket

"- evo nam i trećeg kažu svi završnog (malo morgen...) dijela svima nama drage franšize (sad bi neki rekli kako kome) o zombijima, a da ti filmovi nemaju ikakve veze sa Romerom.
Kako uvijek tvrdim film (ali i predhodnici) se djelomično baziraju na dotične RE igre i kao takve same filmove treba promatrati kroz taj segment (jer ako ih budemo smatrali kao obične filmove...e to je druga stvar). Dugo sam se dvoumio da li da uopće stavim ovaj film ovdje (recimo da je isto tako mogla uletjeti i "Invazija" (2007) sa Nicole Kidman, ali nije i to samo zbog manjka atmosfere i veselog kraja).
Film je po meni sasvim solidno djelce (pogotovo početak filma, te kraj....) ne bolji od originala, ali zato definitivno bolji od dvojke. Naravno film ima negativnih strana (dosta toga), ali to ostavljam za post tj. recenziju filma. Ja moram reći da sam uživao u 70% filma i to je bilo dovoljno da kao jedini pravi predstavnik zombi podžanra uđe u ovo probrano društvo. Ah, da zanemarimo to što sam slab na Milicu Jovović....jer da je bilo pitanje samo toga...film se definitivno ne bi našao ovdje."


12) Superman: Doomsday (2007)
Photobucket

"- mnogi će se začuditi kad pročitaju što je pod rednim brojem 12, ali jednostavno sam morao staviti ovaj vrlo atraktivan i životno realan animirani film (labavo baziran prema svjetski poznatom mini serijalu DC-a "“The Death of Superman”). Iako, doduše ruku na srce...animacija je mogla biti barem malo bolja.
U ovom crtiću ljudi umiru (PG-13), a što je najvažnije i Supermanu se to isto sprema, jer pred sobom ima najtežeg protivnika u svom životu - Doomsdaya, vanzemaljac sa Kriptona, koji je zla ubojita mašina... A što je bolje nego kad Čovjek od Čelika nađe sebi ravnoga (kad to ne može biti Hulk) i kad makljanje krene (iako horor nije nego SF)."


11) Mr. Brooks (2007)
Photobucket

"- a što reći nego Kevin Costner kao serijski ubojica?? Iako je svekoliko pučanstvo bilo zgroženo uopće mišlju da lomitelj ženskih srdaca glumi psihopata...ja sam mislio da od ovoga može izaći nešto dobro. I bogme ja sam zadovoljen, jer film nije neko remek djelo (kao recimo "Felicia's Journey" (1999) ) da se odmah razumijemo, ali ima dobar potencijal, no što je navažnije kod filmova o serial killerima jeste sam pristum tim istim likovima. Znači ovaj film je ušao u ovu listu više zbog načina pristupa priči i konceptu djelovanja ubojice (ovdje mislim na odnos Gospodina Brooksa sa svojim alter egom Marshallom, kojeg tumači standardno odličan William Hurt). Jednostavno inteligentno i pametno snimljen film, te koliko se priča prvi u trilogiji...neka, nemam ništa protiv..."

10) Altered (2006)
Photobucket

"- mali buđet, par glumaca i kvalitetna priča (ajde opet nije master pieces), te za mene jako upečatljiv izgled aliena (nakon demonsko/alienskih beštija iz "Feast" naj izgled nekog monstera u zadnjih par godina). Vidio sam dosta ljudi da su mlako prihvatili film (uvijek govorim...treba shvatiti sa kojim su buđetom raspolagali filmaši da bi se razumjelo kako je snimljen i sa kojom kvalitetom, a pošto je ovdje riječ o jako malom buđetu film izgleda više nego odlično).
Meni samome film je bio napet, sa naglašenom neugodnom atmosferom i jako dobrim efektima, te neprestano zanimljivom radnjom. Oni koji su ga propustili pogledati...trebali bi ga gledati barem jednom (ja sam sam ga gledao čak 3 puta, a malo se filmova sa tim može pohvaliti)."


9) I am Legend (2007)
Photobucket

- još jedno iznenađenje za mene. Iako sam polagao nade da će film biti odličan, ona moja realna strana me je upozoravala da budem skeptičan, jer je ipak Will Smith u glavnoj ulozi (a to znači film "ala Dan Nezavisnosti" tj. blockbuster za svekolike naivne američke mase). Ipak, film je pravo osvježenje (točnije 2/3 filma) zbog ugođaja samoće u filmu (ipak u knjizi je to i dalje bolje i jače izraženo), ali i zbog jako dobrog (ipak mislim da on može i bolje) glumačkog ostvarenja W. Smitha.
Još da nije onog slabog CGI-a (ne mogu vjerovati da film od 150 milja $ ima tako trećerazredne efekte) film bi bio još bolji i još dublji...a kad se samo sjetim da su ovo trebali snimiti R. Scott i kalifornijski guverner Arnie...šmrc"


8) Mulberry Street (2006)
Photobucket

"- ove godine su niskobuđetni i nezavisni filmovi većinom do nogu potukli mnoge višemilijunske blockbustere, što dokazuje i ovaj film. Pametno napravljen za jako malo love, sa oskudnim vremenom snimanja i sa anonimnim glumcima ovo je vrhunski doživljaj za svakog fana horora. Sam film me jako podsjeća na našeg "Izbavitelja" (ondje su u igri štakori-ljudi, a ovdje ljudi koji uslijed nekog virusa postaju sami hibridi štakora i ljudi) od kojeg kao da je crpio glavnu radnju, ali sa modernim načinom viđenja stvari.
Jedino pitanje koje mi se postavlja u glavi jeste - kako bi ovaj film još bolje i kvravije izgledao da je imao par milja $ više? Tko ga nije gledao što prije ga mora...."


7) Murder Party (2007)
Photobucket

- zadnji od filmova što sam pogledao u prošloj godini (sljedeći film koji ide na recenziju) i film o kojem sam jako malo znao (osim da je pokupio par dosta znaimljivih nagrada).
Opet tako minornog buđeta, ali ipak prepun humornih situacija u koji upada glavni lik (jadnijeg lika u nekom filmu nisam gledao dobrih 4-5 godina), te ostali čudnovati likovi koji parodiraju ekranom (još jedan prikaz zaglupljenosti današnje američke mladeži) daju filmu energiju i žar da se film pogleda bez da se imalo pomsli da redatelj samo zadirkiva gledatelja, a da mu pritom ništa ne pruža.
Doduše ima tu malo praznog hoda (od kojeg boluje i "Death Proof"), ali sve je to na onaj pozitivni način. No, zato sve ostalo štima bolje nego recimo u "Hostelu" (oba filma imaju skoro sličnu situaciju tj. radnju) i kad krene pokolj na kraju....sve sjeda na svoje mjesto."


6) GrindHouse - Death Proof / Planet Terror (2007)
Photobucket

"- teško je bilo što reći a da se već nije reklo u mnogo drugih medija (štampa, TV, internet...) no pokušat ću to izraziti u samo jednoj odvojenoj rečenici - predobro da bi se propustilo (dva filma u jednom)
- Tarantinovo djelo: sudar, predivne žene i Kurt Russell kao bad ass negativac
- Rodriguez: mnogo epizodno/cameo uloga, ugođaj, zgodna gl. glumica, pamtljiv gl. junak"


5) Hellboy Animated: Blood and Iron (2007)
Photobucket

- iako ne tako dobar kao prvjenac "Sword of Storms" iz 06', opet na velikoj razini akcije, ugođaja i odlične radnje. Ne znam koliko vi pratite animirane filmove, ali definitvno je ovo No. 1 crtani godine (naravno za odrasle, ne za djecu...pošto u crtiću likovi krvare i ima ubojstava)...ako ne volite ciničnog crvenog demona (praši sve u svojim borbama, pa bili protivnici i 10 puta veći) koji se bori na našoj strani protiv sila zla...uvijek je tu "Ratatouille" (2007).

4) The Mist (2007)
Photobucket

"- definitivno bolji film nego "1408" (2007) (oba su filma rađena prema pisanom predlošku Stephena Kinga) u svakom pogledu, jer je film prepun depresivnog ugođaja, ali najbolji dio filma jeste onaj odnos među ljudima zarobljenim u trgovačkom centru (raskol, svađe...), a tek kasnije dolazi ono što je vani... Ovaj film će se kod mene gledati još par puta ove godine..."

3) Fido (2006)
Photobucket

"- malo je ljudi gledalo ovaj vrlo čudan kvazi zombi film, koji može isto tako funkcionirati i kao odlična drama o obiteljskim problemima. Odlična glumčka postava, soundtrack koji priziva 50-te (isto tako i vrijeme radnje u filmu) i vrckava radnja daju filmu svježinu koju drugi zombi filmovi nemaju. Definitivno film koji se mora pogledati uz brdo kokica u ranim večernjim satima (film skoro da i nema neku nasilnu scenu)..."

2) 30 Days of Night (2007)
Photobucket

- napokon vampirski film vrijedan divljenja i koji unosi nešto novo, ali isto tako nakon dugo vremena vampirski film koji valja (zanemarimo neke scenarističke minuse i onu borbu na kraju filma). Jezovit, krvav i izravan... Za prave vampiroljubce (dobro za one koji više vole vampire Anne Rice ovi baš i neće biti simpatični...ali tko voli nek izvoli zar ne?)

1) 28 Weeks Later (2007)
Photobucket

- ovaj odličan sequel me nije razočarao u niti jednom svom djelu i istovjetan je kvaliteti jedinice (ali definitivno nije bolji od nje). Ima par jako efektivnih scena, dobre glumce, depresivni ugođaj, scenarij odiše dobrom kvalitetom, a tu je opet i moćan soundtrack. Za mene No.1 ove godine...

I za kraj mali poklonćić - ono što je meni najviše ostalo u pmaćenju:

Naj scena:
"Death Proof" - Car Crash

Naj scena od koje sam se najviše ismijao:
"Stardust" - Captain Shakespeare

Naj cool lik godine:
"Super Bad" - McLovin

Naj superjunak:
"FF2: Rise of Silver Surfer" - Silver Surfer

04:45 • Komentari ( 4 ) • Print#

utorak, 15.01.2008.

Lista najboljih u 2007 godini (dio II)...

Nakon raznih proslava od Božića, pa do Novih Godina, pa sve do mog rođendana (prvi mjesec) nanizale su se i male neprilike po vašeg dr_gonzu (čitaj najprije jedna od najgorih prehlada/gripa u životu, a onda i stalno oblačno vrijeme sa munjama...ali sve je to prošlo i idemo dalje punom parom. Evo i najboljih ostvarenja (najbolji filmovi dolaze u narednom postu) u prošloj godini:

Najbolji glumac i najbolji junak:
Freddy Rodríguez kao El Wray u "Planet Terror" (2007) i Chris Sharp kao Chris u "Murder Party" (2007)
- Evo sam ovdje čak i spojio dva jako različita izbora (ove se godine dogodilo da nemaju konkurencije) dobro svi znamo za okretnog El Wraya, ali se zasigurno pitate koji je to Chris (neki bi čak rekli WTF?!!?!). Pa, moram vam reći da sam se puno dvoumio kojeg da stavim kao No.1 i nakon mnogo nećkanja sam odlučio da oboje zaslužuju da budu u ovom izboru (kad se općenito gleda bogme i nije bilo baš nešto pamtljivih dobrih i uz to još i glavnih likova). Ne bih želio pokvariti gledanje dotičnog filma gdje Chris glumi, ali moram reći da me je dobro ismijao (iako je pola filma prosjedio u stolici vezan)... Dublje objašnjenje slijedi vrlo uskoro (čitaj: "Murder party" je moj slijedeći film za recenziju...naravno nakon ovog i sljedećeg posta)

Photobucket Scena iz filma "Murder Party" (2007)....jadni Chris vezan i čeka pogubljenje

Najbolja glumica - Carrie-Anne Moss kao Helen Robinson u "Fido" (2006)
- jedna jedina kraljica 2007 je bila Carrie, koja je svoju ulogu odigrala sa mnogo duha i topline, a da ne govorimo kako je njen lik bio najženstveniji i najseksipilniji prošle godine....zasluženo odnosi ovu nagradu

Najbolji sporedni glumac - Robert Downey Jr. kao Paul Avery u "Zodiac" (2007)
- a što reći nego da se ovdje dogodilo kao u slučaju za najbolju glumicu... Downey jednostavno nije imao pristojnog suparnika u ovoj kategoriji. Karakterna gluma u oskarovskom štihu Robertu je dala vjetar u leđa što ostali nisu mogli pratiti, a uz to odradio je svoju ulogu kao prava glumačka veličina.

Najbolja sporedna glumica - Zoë Bell kao ona sama u "Death Proof" (2007)
- eh što je zasjenila sve glumice iz dotičnoga filma, eh što je odradila sve one vratolomije sama, još je glumila samu sebe. Njen je lik veseo, drag i vrckav (što još poželjeti više)...odmah ti se uvuče pod kožu. Lijepo je vidjeti još jednu sexy kaskaderku uz Patriciu Tallman (Barbara iz "NOTLD" 90') kako se probija u glumačke vode (ona to zna i može, ali vjerujem da je kaskaderstvo ipak njena najveća ljubav)...

Photobucket Zoe na snimanju "Kill Billa" sa Umom (bila joj dublerica)

Najbolja cameo pojava - Danny Trejo kao Ismael Cruz i Ken Foree kao Big Joe Grizzly oba u "Halloween" (2007)
- stvarno se nisam mogao odlučiti između ove dvije legende, pa sam se ih stavito oba. Trejo je tu jer je pružio svoju najbolju ulogu do sada (daleko bolje nego u "Vrućini" (1995)), dok Foree je u cameo ulozi vrlo kratak, ali efektan (bogati ipak se na kraju pokebao sa Myersom u zahodu)

Najbolji redatelj - Andrew Currie "Fido" (2006)
- totalno sam iznenađen redateljskim umijećem Andrewa, jer film mu od početka do kraja nema nikakve zamjerke, a što je najbolje i on sam ne gubi konce niti akcije, niti humora i onog najbitnijeg - priče (dugo tečniju linearnost radnje nisam vidio u horor filmu), a ako je i bilo gdjekod sitnih rupa u inače jako dobro napisanom scenariju on je to lijepo zakrpao (mogu samo reći da je David Fincher bio najbliži i da je izgubio u produžetcima tj. fotofinišu)

Najbolji plakat - "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" (2007)
Photobucket Ove godine nije bilo boljega....

Najboljih 5 negativaca:
1) Stuntman Mike (Kurt Russell) - "Death Proof" (2007)
- kažu kritičari da se Kurt napokon vratio...ja kažem bogme on nije nigdje niti otišao, jer je samo čekao neku dobru ulogu. Njegov lik Kaskadera Mikea ćemo dugo pamtiti, jer je nešto novo i osvježavajuće u novijoj filmskoj povijesti. Jednostavno legenda.

Photobucket Nema do legende Kurt Russell kao Stuntman Mike

2) Marlow (Danny Huston) - "30 Days of Night" (2007)
- odlično odglumljeno (ma šta drugi govorili), ja sam već dugo dugo vremena nisam vidio ovako jezovitog i prejebenog vamprčinu (koliko me sječanje služi još od Jerrya Dandrigea (Fright Night, 1985) kojeg je glumio prvi muž Susan Sarandon Chris (Nomaka kojeg glumi Luke Goss neću spominjati jer je on nešto drugo, a ne tipični vampir)

3) Don (Robert Carlyle) - "28 Weeks Later" (2007)
- evo vjerujem još jednog vama upitnog negativca...ali meni nije. Robert svoju ulogu odigrava perfektno od početka do kraja i tako razvija nešto novo kod 'zaraženih' (utjecaj novog Romera je očigledan kod scenarista) a to ćemo valjda otkriti u trećem dijelu (ako ga ikada bude)...jer tko je gledao film zna o čemu govorim (mislim na sami kraj filma...ima veze sa Francuskom)

4) Obitelj nakaznih kanibala (Ken Kirzinger, Ashlea Earl, Clint Carleton i Rorelee Tio) "Wrong Turn 2: Dead End" (2007)
- iako mi sam film niti smrdi niti miriše, moram priznati da je ekipa koja je glumila kanibale odradila fenomenalan posao (da nadodam...jedino što je vrijedilo gledati kroz čitavi film)

5) Victor Crowley (Kane Hodder) - "Hatchet" (2006)
- definitivno novost u slasher žanru i vrlo efikasan killer, ali što je najvažnije dobro osvježenje i odmak od uobičajenih slasher ubojica...šteta što taj potencijal redatelj nije do kraja iskoristio


Najboljih 5 pjesama iz filmova:
1) "Full Moon" - 2 Tite (Murder Party)
2) "Chick Habit" - April March (Death Proof)
3) "Baby It's You" - Smith (Death Proof)
4) "Two Against the World" - Rose McGowan (Planet Terror)
5) "Grindhouse (Main Titles)" - Robert Rodriguez

Photobucket Glumac poznate ćunke ali ne i imena - Richard Lynch

Najbolji soundtrack - "28 Weeks Later" (2007) John Murphy
Film sa najboljim cameo ili epizodnim pojavama - "Halloween" (2007)
Udo Kier kao Morgan Walker..................Tom Towles kao Larry Redgrave
Dee Wallace kao Cynthia Strode............Leslie Easterbrook kao Patty Frost
Bill Moseley kao Zach 'Z-Man' Garrett...... Brad Dourif kao Sheriff Lee Brackett
Richard Lynch kao ravnatelj Chambers........Clint Howard kao Dr. Koplenson
Ken Foree kao Big Joe Grizzly.............Danny Trejo kao Ismael Cruz
Sid Haig kao Chester Chesterfield...... Adrienne Barbeau kao činovnica za posvojenje (scena za kino izbrisana, ali će se sigurno naći u DVD unrated izdanju...barem tako kažu)
- objašnjenje: Towles je glumio Harrya Coopera u "NOTLD" 90'; Richard Lynch je najpoznatija čunka C produkcije tj. najpoznatiji po ulogama negativaca u takvim produkcijama; Clint Howard je bio onaj nervozni čovječuljak u "Tango i Cash" (1989) koji je bio u ćeliji sa Stalloneom; Leslie Easterbrook je najpoznatija po ulozi prsate kapetanice Debbie Callahan u "Policijskim Akademijama"

Najbolji početak filma - "28 Weeks Later" (2007) (ujedno i najbolji nastavak)

Photobucket Najbolji soundtrack i početak filma

Najočekivanije DVD izdanje - "The Burning" (1981)
Najbolji box set - "Blade Runner" i "Stanley Kubrick kolekcija"
Najbolja mlada nada - Imogen Poots ("28 Weeks Later", 2007)

Photobucket
Ken Kirzinger kao Tata kanibalne obitelji do nogu je potukao sličnu obitelj kanibala iz sračke pod imenom "Hills Have Eyes 2" (2007)

Nastavlja se...

06:57 • Komentari ( 5 ) • Print#

ponedjeljak, 07.01.2008.

Lista najboljih/najgorih i najvažnijih događaja u 2007... (I dio)

Evo liste najboljih/najgorih scena, glumaca, premijera u svijetu i kod nas, ali prije nego krenemo sa nabrajanjem onoga što je meni bilo najupečatljivije bilo bi lijepo krenuti o događajima koji su obilježili 2007:

Događaji u 2007:
1) Conan iz Cimmerije - junak oca fantasya Roberta Ervina Howarda proslavio 75 godina postojanja (06. prosinac, 1932 - "Weird Tales" magazin br. 20 i to priča pod naslovom "The Phoenix on the Sword")

Photobucket Najbolji Fantasy junak svih vremena... Postao je kraljem snagom svojih mišića

2) Zagor - proslavio 46 godina postojanja i 40 godina izlaženja u Hrvatskoj. Pravim imenom Patrick Wilding (Duh sa Sjekirom tj. "Zagor - te - nay" na izmišljenim riječima anglokina), koji živi u izmišljenoj šumi Darkwood sa svojim vjernim prijateljem Cicom, nastao je u glavi Sergia Bonellia (pseudonim Guido Nolitta) i u art obliku velikoga Galliena Ferria. Do sada je objavljeno 511 epizoda i naš Zagor neumoljivo gazi naprijed...

Photobucket Sretan ti 46 rođenadan Zagore...

3) Howard Phillips Lovecraft - proslavljena 70 godišnjica njegove smrti (15. ožujak, 1937)
4) Sir Arthur C. Clarke - proslavio 90 rođendan (16. 12. 1917) i jedini je živi član od "velike Trojke" koju su još sačinjavali Robert A. Heinlein i Isaac Asimov. Iako ga se većina vas sjeća kao autora SF knjiga (ovdje aludiram na "2001: Odiseja u svemiru") i TV serije iz produkcije BBC-a "Misterije svijeta Arthura C. Clarka" dobro je spomenuti da je on najviše zaslužan za razvoj satelita kakve danas poznajemo. Sretan rođendan Arthure!!!

5) "Ja sam Legenda" od Richarda Mathesona - je trebala izaći još u prosincu, 2007, ali zbog izdavačkih problema izlazi 2008, ali vijest da Zagrebačka Naklada objavljuje ovaj SF klasik i jednu od najvažnijih knjiga naučno fantastičnog žanra je za mene bila vijest godine (što se književnog kruga tiče)



Najgore u 2007 godini:

Photobucket "Hostel: part II" (2007) najgori poster No.1

Najgori glumac - Dylan McDermott kao Roy Solomon u "The Messengers" (2007)
- očajna televizijska gluma, iako to u serijama pali moj dragi Dylane na velikom platnu se moraš mnogo mnogo više potruditi

Najgora glumica - Lindsey Lohan kao Aubrey Fleming / Dakota Moss u "I Know Who Killed Me" (2007)
- bilo je glumaca koji su se uništavali u svom privatnom životu (Oliver Reed, Nick Nolte...), ali su u ulogama koje su glumili bili vrhunski...zato kvazi glumicama kao Lindsey (ovo se odnosi i na Paris Hilton, Taru Reid) bi trebalo zabraniti ne samo da statiraju u nekom filmu, nego da uopće ne smiju primirisati na set

Najgora sporedna glumica - Kristina Klebe kao Lynda u "Halloween" (2007) i Daniella Alonso kao 'Missy' Martinez u "Hills Have Eyes 2" (2007)
- kad pomislim na glumice u tom filmu nje se najmanje sjećam, ali sam ipak bio u dvoumici, pa sa stavio i Daniellu Alonso, koja je isto loše....jako loše odglumila svoju ulogu

Najgori sporedni glumac - Henry Rollins kao Dale u "Wrong Turn 2: Dead End" (2007)
- Henry nikada neće biti neka ekstra liga glumca, ali bogme iako mi je drago vidjeti njegovo lice, moram priznati da bolje glumački izgleda u epizodnim ulogama, nego kao jedan od gl. glumaca...ovu neugodnu nagradu je dobio samo zato što vjerujem da može mnogo bolje od ovog (a da se ne preglumljuje...na američki način)

Najgora cameo pojava - Quentin Tarantino kao Vojnik Silovatelj #1 u "Planet Terror" (2007)
- Volio bih da se Tarantino drži samo režije (iako mu niti ona nije u zadnje vrijem baš nekako blistava), jer kao glumac je očaj nad očajima, pa iako sam ga mogao progutati u "Od Sumraka do Zore", sada je to ipak previše....vjerujem da je scena pokušaja silovanja mogla biti i izbačena i to samo zbog Tarantinovog preglumljavanja...

Photobucket Quentin Tarantino najgori redatelj u cameo ulogama svih vremena...

Najgori redatelj - Jonathan King "Black Sheep" (2006) i Rob Zombie "Halloween" (2007)
- u ovom izboru je bilo najviše ljudi koji bi mogli figurirati za prvo mjesto (među prvima Eli Roth ili Chris Sivertson), ali ova dva (King i Zombie) su stvarno bila ujednačena - redatelj Crne Ovce je potpuno izgubio kontrolu nad projektom (vidi opširnije u recenziji istoimenog filma) tj. filmom, dok je Rob imao jako zatijevan posao koji je jako traljavo odradio (uskoro recenzija filma slijedi, pa ćiu ovdje biti kratak), ali najviše mi smeta što je uopće dirao u svetinju poput Carpenterovog filma... oba redatelja su zaslužili velike minuse za 2007 i nadam se da će u 2008 popraviti dojam boljim projaektima

Najgori negativac - obitelj Mutanata iz "The Hills Have Eyes 2" (2007)
- za razliku od onih iz prvog dijela ovi djeluju na više momenata presmješno, traljavo i nimalo strašno...žali Bože dobrih maski, ali glumci koji su pod njima nit su imali dobrog redatelja da ih uputi u rad niti su sami mogli prikazati nešto kvalitete u svojoj 'glumačkoj' interpretaciji... eh da za dlaku su ispali (Mary Shaw iz "Dead Silence" (2007) i ogromni Michael Myers iz "Halloween" (2007))

Najgori nastavak (prequel ili sequel) ili remake - "Black Christmas" (2007)
- iako u ovu skupinu mogu ući i "Hitcher" (2007) i "Halloween" (2007), ipak je ušao ovaj film jer dirati remek djelo Boba Clarka iz 74' je bilo za streljanje i veće svetogrđe nego što je počinio Zombie ili Dave Meyers (The Hitcher), a ovako bezobrazno snimiti ovo nedjelo od filma samo unazađuje horor žanr...a kad se gleda nastavke situacija je prebukirana (ova godina je izrazito loša za nastavke...čast iznimkama) no nekako su se izvukli...ovaj put

Najgori filmski plakat - "Hostel: part II" (2007) i "Halloween" (2007)
- a što reći nego sranje nad sranjima (izvinjavam se zbog ogavnog izražavanja)

Photobucket "Halloween" (2007) najgori filmski plakat No.2

Najgori junak - Jason Behr kao Ethan u "D-War" (2007)
- i ovdje je bilo mnogo likova koji su mogli slobodno ući u listu (Zachary Knighton kao Jim Halsey u "Hitcheru", Dominic Purcell kao Tim Manfrey u "Primeval" (2007)...i slični likovi da ne nabrajam unedogled), ali jasni Jason je imao tu čast da je prošle godine imao dvije jako loše uloge (pa su pri tome i njegovi junaci bezvezni)...žalosno i jadno...ah da druga uloga je ona u "Skinwalkers" (2007) gdje je glumio Vareka

Najgore iskorišten cameo - Tony Todd u "Hatchet" (2007) i Robert Forster kao Jack u "D-War" (2007)
- nema ništa gore nego kad imaš odličnog glumca (i priznati facu u filmskom svijetu), a njegovu pojavu dovoljno ne iskoristiš...šteta za ova dva odlična glumca (ali su barem digli dobru lovu)

01:48 • Komentari ( 7 ) • Print#

četvrtak, 03.01.2008.

Najgori horor naslovi u 2007 godini...

Ova godina je bila jako siromašna što se tiče horor (a da ne spominjem SF i Fantasy) žanra i za razliku od prošle (2006 kad je sve vrvilo odličnim naslovima) bilo je teško nabrojati najbolje, no zato najgore nije bio neki veliki problem spomenuti i staviti u redoslijed. I evo 10 najgorih od najgorih 2007 godine:

10) 1408 (2007)
Photobucket

Redatelj: Mikael Hĺfström

Uloge: John Cusack.............Mike Enslin
Tony Shalhoub.....................Sam Farrell
Samuel L. Jackson..............Olin

Zašto je film na listi:
"- Sa tugom mogu reći da mi je bilo vrlo teško staviti ovaj film u skupinu najgorih horora ove godine, ali što se mora nije teško. Iako se većina vas neće sa mnom složiti...radnja filma je prekonfuzna i bez neke poante.
Film je dobar do sredine (jeza i napetost odlično izvedene), a onda se počine gubiti u besmislicama (ista stvar se dogodila i filmu "Dreamcatcher" (2003), koji je također nastao prema Kingovu predlošku). Iako je dosta kratak, cijeli film mi se čini nekako razvučenim. Šteta za odličnu glumu Johna Cusacka, ali film je morao i trebao ispasti bolje, a još kad se pogleda da je proglašen za najbolji film prema nekom djelu Stephena Kinga onda se stvarno zapitam kojim očima gledaju naši kritičari (a "Isijavanje", a "IT", a "The Mist"?)... Jednom riječju film koji je trebao biti odličan je kod mene pao ispod prosjeka..."



9) The Reaping (2007)
Photobucket

Redatelj: Stephen Hopkins

Uloge: Hilary Swank........Prof. Katherine Winter
David Morrissey..............Doug Blackwell
Stephen Rea...................otac Michael Costigan

Zašto je film na listi:
"- Ovo je jedan od onih filmova koje pogledate jednom i nakon pola sata ih zaboravite. A film je foršpanom obećavao. Uz sve to imao je jednu Hilary Swank, ali to nije bilo dovoljno kad je sve ostalo osrednje napravljeno što me čudi, jer Hopkins ima kod mene dobar status (Predator 2, Duh i Tama), ali izgleda da on polako gubi smisao za priču i previše se povodi specijalnim efektima (a to i je slučaj kod ovog filma). Ovo je film izlizane priče, solidne glume i slabe režije...ako vam se da pogledajte ga, inače ako ga i ne pogledate nećete baš ništa propustiti..."



8) The Hitcher (2007)
Photobucket

Redatelj: Dave Meyers

Uloge: Sean Bean.........John Ryder
Sophia Bush.................Grace Andrews
Zachary Knighton.........Jim Halsey
Neal McDonough..........Lt. Esteridge

Zašto je film na listi:
"- Evo još jednog filma u moru loših rimejkova iz 2007 godina. Ne znam uopće zašto se išlo u takav projekt kad originalu iz 86' vrijeme nije naškodilo. Film nit ima atmosferu originala, nit odlične glavne glumce (što jest jest Sophia Bush jeste zgodna mačka, ali to nimalo ne pomaže filmu). Jedino po čemu ću pamtiti ovaj film jeste uloga Seana Beana, vječitog filmskog negativca kao Johna Rydera (da se odmah zna nije niti do koljena Rutgeru Haueru i njegovoj ulozi Johna Rydera u originalu) - glumački vrlo zadovoljavajući odrađeno..."



7) Skinwalkers (2007)
Photobucket

Redatelj: James Isaac

Uloge: Jason Behr...........Varek
Elias Koteas....................Jonas
Rhona Mitra.....................Rachel
Natassia Malthe...............Sonja

Zašto je film na listi:
"- Gdje je priča? Gdje su tu vukodlaci?...ovaj film je sranje. Ovo bi trebao biti film o vukodlacima, a ne neko kvazi western-akcijsko filozofiranje. U stvari što očekivati od redatelja kojem je najbolji film u kratkoj karijeri bio "Jason X" iz 2001 godine (sa kojim je Jasona i serijal Petak 13 bacio u sam ponor fekalnog horora), što očekivati od vrlo slabog mladog glumca Jasona Behra (jako slab i u D-Wars), te trećerazredne glumačke ekipe. Najviše sam razočaran FX ekipom iz radionice legende Stana Winstona....jako loše (možda je dobri Stan bio na godišnjem, pa su ovi mamlazi radili na svoju ruku??!?). Bolje gledati Underworld 1 i 2, Dog Soliders po tko zna koji put, nego ovaj film jednom..."



6) Captivity (2007)
Photobucket

Redatelj: Roland Joffé

Uloge: Elisha Cuthbert...........Jennifer Tree
Daniel Gillies..........................Gary Dexter
Pruitt Taylor Vince..................Ben Dexter

Zašto je film na listi:
"- Kad sam gledao ovaj film upitao sam se zar Larry Cohen (scenarij za "Phone Booth", "Maniac Cop", redatelj "Q", "It's Alive") gubi smisao za pisanje dobrog scenarija ili je samo koncept priče loše zgotovljen od redatelja koji 7 godina nije ništa režirao (još od odličnog "Vatela" sa Gérard Depardieuom i Umom Thurman). Ovako imamo slabu glumu (slatkica Elisha Cuthbert scream queen wonnabe), neuvjerljivu radnju,a sve bi se moglo opisati kao ala "Saw" upoznaje "Hostel" i to jako loša kopija. Jedino gore od ovog filma jeste još gori, ali na isti trik - "Broken" (2006). Bolje gledati 10 epizoda "Ponos Ratkajevih" odjednom nego ovaj film..."



5) Primeval (2007)
Photobucket

Redatelj: Michael Katleman

Uloge: Dominic Purcell...........Tim Manfrey
Brooke Langton.......................Aviva Masters
Orlando Jones........................Steven Johnson
Jürgen Prochnow...................Jacob Krieg

Zašto je film na listi:
"- Kad skupiš TV redatelja i par TV glumaca (zanemarimo to što su imali pokoji izlet na veliki ekran, te zanemarimo uvijek standardno dobrog Jürgena) u većini slučajeva film koji oni snime umjesto da bude zanimljivo djelce postaje najveća propast za horor žanr. Nažalost, iako je prvi foršpan koji se pojavio puno obećavao ovaj film je u svim svojim segmentima najveće smeće koje vrijeđa 'animal attack' podžanr. Tu nema ničega što bi vam bilo zanimljivo niti priča niti glumci (jedino Prochnow svoju ulogu odrađuje veteranski solidno...koliko je mogao u tako glupom scenariju), a da je film pao u prave ruke ovo bi bio lijep filmić (ja sam ga zamišljam kao mješavinu "Open Water" i "Frankenfish", gdje bi naglasak bio na atmosferu i ugođaj, kad ljudi zaglave na mjestu sa kojeg ne mogu pobijeći ogromnom krokodilu). Za one koji vole ozbiljne stvari pričekajte "Rogue" (2007) redatelja Grega Mcleana (Wolf Creek) ili ako niste gledali "Aligator" (1980) i "Lake Placid" (1999).
Inače, film je sniman prema istinitoj beštiji od krokodila (6m dug i 907kg žive vage težak) koja je sijala teror na sjevernoj obali jezera Tanganyika (rijeka Rusizi, Burundi), koja ima preko 300 ljudskih žrtava na duši."





4) Hills Have Eyes II (2007)
Photobucket

Redatelj: Martin Weisz

Uloge: Michael Bailey Smith...........Papa Hades
Archie Kao......................................Dr. Han
Jay Acovone...................................Dr. Wilson
Jeff Kober.......................................Col. Lincoln Redding
Philip Pavel.....................................Dr. Paul Foster
David Reynolds..............................Hansel

Zašto je film na listi:
"- Nakon odličnog rimejka Alexandra Aje dolazi nam još jedan rimjek, ovaj put drugog dijela starog horor lisca Wesa Cravena iz 85'. Koliko god Ajino djelo bilo mastralno odrađeno Weiszovo je odrađeno isto maestralno, samo u jako negativnom konceptu.
Opet tu nema ništa zanimljivog (ako se ne računa možda najviše 2 scene vrijedne gledanja), a scenarij je jedan od gluplje napisanih u zadnje vrijeme (iako je Wes jedan od dua scenarista, moje je mišljenje da je sva krivica na njegovom sinu Jonathanu koji je sve sam napisao, a tata stoji tu samo za ukras). Jonathan Craven nema ama nimalo blage veze o pisanju scenarija, niti mu je njemu kao scenaristu uopće važan taj detalj kao funkcionalna radnja ili protok ikakve racionalne fabule u samoj priči filma (spomenut ću samo početak vježbanja vojnika gdje sve vrca od nebuloza, pa trivijalnih i jadnih izjava). Još jedan veliki minus je angažiranje redatelja koji u svojih 42 godine nije imao niti jedan (čitaj 0) dugometražni snimljeni film uopće....zato je film unaprijed bio osuđen na propast. Ako želite čuti podrobnije mišljenje o filmu (i sa kojim se slažem u svakoj izrečenoj riječi) onda bacite oko na recenziju "Hills Have Eyes II" (2007) mog kolege recenzeta HorrorHR-a (sa njegovog sitea HorrorHR).
Ah, da jedino što mi se je baš svidjelo u cijelom filmu je kraj filma (šaka o notebook, koja je sigurno šaka mutanta Lizzarda iz prvog dijela...što nam govori da se u stvari drugi dio događa prije prvog...barem sam ja to tako vidio) i simpatično lice inače jako dobrog glumca Jacob Vargas (Next Friday, 2003)."




3) Night of the Living Dead 3D (2006)
Photobucket

Redatelj: Jeff Broadstreet

Uloge: Brianna Brown..........Barb
Joshua DesRoches.............Ben
Sid Haig...............................Gerald Tovar, Jr.
Greg Travis..........................Henry Cooper
Johanna Black.....................Hellie Cooper

Zašto je film na listi:
"- Kad netko dirne u nešto najbolje u žanru i od toga napravi takvu splačinu, ne zaslužuje ništa drugo nego da ga se objesi za mošnje. Jednostavnom riječju običnog čovjeka svetogrđe je učinjeno Romerovom klasiku i rimejku Toma Savinija iz 90'-te. Evo i sada kada se sjetim ovog filma dođe mi zlo.
Gluma je očajna, režija klimava i dosadna, zombiji nezanimljivi. Jedina jedva vidljiva svijetla točka filma je Sid Haig (koji se u svakoj drugoj sekvenci preglumljuje do zla boga) i 2 jako dobro napravljena efekta na početku filma, te ponekad aluzije na Romerov klasik (uz poneki atmosferični ugođaj kakav treba imati ovakva vrsta zombi filma). Ovo gledati jedino ako ćete si spasiti život gledajući..."




2) Hostel: part II (2007)
Photobucket

Redatelj: Eli Roth

Uloge: Lauren German........Beth
Roger Bart...........................Stuart
Heather Matarazzo..............Lorna
Bijou Phillips........................Whitney

Zašto je film na listi:
"- U zadnje vrijeme je previše filmova tzv. torture movies, gdje u prvom planu nije priča tj. radnja, niti likovi koji glume u tom filmu, nego što više komadanja ljudskih dijelova tijela (mješaju se tu i splatter, gore), hektorlitri krvi, a sve bez nekakve smislenosti u tim scenama (čak niti nemaju onu dušu kakve su imale filmske scene Lucia Fulcia).
Ova ponovljena repriza prvog dijela (sad nisu u gl. ulogama muški likovi, nego ženski) sa istom temom (u prvom je to još kako tako palilo) i sa skoro istim orgijanjem krvoprolića je ništa drugo doli jedno obično filmsko smeće (opet se mi Europljani u filmu prikazujem kao najveće seljačine na svijetu).
Da se razumijemo...ja nemam ništa protiv toga kad se kidaju ruke, lete glave, ali jeben mu hoću da film ima radnju ili barem likove do kojih ti je stalo. Ako već hoću orgiju krvoprolića uzet ću "BrainDead", uzet ću "Evil Aliens" i slične filmove, ali ne zbog humora nego zato što imaju dušu (a opet lete organi, oči, glave...). Eto, spomenut ću i to da mi je draže gledati "Saw IV" (imam ja zamjerki i u ovom serijalu...jedino je jedinica odlična) nego raznorazne Hostele i slične pizdarije.

Sve mi se čini da je Eli Roth krenuo stopama Tobea Hoopera... Tako mu i treba."


AND THE WINNER for 2007 IS:
1) Black Sheep (2006)
Photobucket

Režija: Jonathan King

Uloga: Nathan Meister..........Henry Oldfield
Danielle Mason....................Experience
Peter Feeney.......................Angus Oldfield

Zašto je film na listi:
"- Evo došli smo i do tog nezahvalnog dijela kada moram proglasiti ovaj film za najveće razočarenje godine. Znam da će me neki od vas napasti (...pobogu o čemu on to priča? Ovo je jedan od najboljih filmova u 2007 godini....) i razapeti, ali ovaj film sam već u mjesecu lipnju proglasio najgorim filmom ove godine.
Ne samo da se film reklamirao kao novi "BrainDead" nego je imao i originalnu priču o mutiranim ovcama na Novom Zelandu koje se pretvaraju u ljudoždere (tagline - na Novom Zelandu je 40 miliona ovaca naspram 5 miliona ljudi) i ja sam dugo očekivao punokrvnu zabavu....te film koji će ući u moj "hall of fame"....ali od svega toga rodio se mućak...ništa....nada.
Niti je Jonathan King Peter Jackson, niti je ovaj film zaslužio da se uopće stavlja u rang sa Jacksonovim remek djelom. Film niti je zabavan, niti ima glumce koji nose film svojom glumom....jednostavno ovo je crna komedija, ali bez humora kakav bi trebao imati ova vrsta filma. Sve to izgleda kao nasilu napravljeni vicevi i štosovi i jedino vrijedno spomena su 2 scene ("- You wouldn't understand." i scena odgrizanja penisa) i odlično napravljeni specijalni efekti od strane Weta Workshopa (momci i cure znaju znanje...ali k vragu oni su ipak radili Jacksonu efekte za "Gospodare prstenova")...ostalo zaboravite, jer je to kupus i salata....
Ako baš želite gledati film o mutiranim ovcama, pogledajte:
"Godmonster of Indian Flats" (1973) - trash sf/horor o mutiranoj ovci koja ubija (bogati ona eksplozija pumpe bolja je nego ona u "Black Sheep" na kraju filma kad odleti tor u zrak)."

06:47 • Komentari ( 5 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.