Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Najgori horor naslovi u 2007 godini...

Ova godina je bila jako siromašna što se tiče horor (a da ne spominjem SF i Fantasy) žanra i za razliku od prošle (2006 kad je sve vrvilo odličnim naslovima) bilo je teško nabrojati najbolje, no zato najgore nije bio neki veliki problem spomenuti i staviti u redoslijed. I evo 10 najgorih od najgorih 2007 godine:

10) 1408 (2007)
Photobucket

Redatelj: Mikael Hĺfström

Uloge: John Cusack.............Mike Enslin
Tony Shalhoub.....................Sam Farrell
Samuel L. Jackson..............Olin

Zašto je film na listi:
"- Sa tugom mogu reći da mi je bilo vrlo teško staviti ovaj film u skupinu najgorih horora ove godine, ali što se mora nije teško. Iako se većina vas neće sa mnom složiti...radnja filma je prekonfuzna i bez neke poante.
Film je dobar do sredine (jeza i napetost odlično izvedene), a onda se počine gubiti u besmislicama (ista stvar se dogodila i filmu "Dreamcatcher" (2003), koji je također nastao prema Kingovu predlošku). Iako je dosta kratak, cijeli film mi se čini nekako razvučenim. Šteta za odličnu glumu Johna Cusacka, ali film je morao i trebao ispasti bolje, a još kad se pogleda da je proglašen za najbolji film prema nekom djelu Stephena Kinga onda se stvarno zapitam kojim očima gledaju naši kritičari (a "Isijavanje", a "IT", a "The Mist"?)... Jednom riječju film koji je trebao biti odličan je kod mene pao ispod prosjeka..."



9) The Reaping (2007)
Photobucket

Redatelj: Stephen Hopkins

Uloge: Hilary Swank........Prof. Katherine Winter
David Morrissey..............Doug Blackwell
Stephen Rea...................otac Michael Costigan

Zašto je film na listi:
"- Ovo je jedan od onih filmova koje pogledate jednom i nakon pola sata ih zaboravite. A film je foršpanom obećavao. Uz sve to imao je jednu Hilary Swank, ali to nije bilo dovoljno kad je sve ostalo osrednje napravljeno što me čudi, jer Hopkins ima kod mene dobar status (Predator 2, Duh i Tama), ali izgleda da on polako gubi smisao za priču i previše se povodi specijalnim efektima (a to i je slučaj kod ovog filma). Ovo je film izlizane priče, solidne glume i slabe režije...ako vam se da pogledajte ga, inače ako ga i ne pogledate nećete baš ništa propustiti..."



8) The Hitcher (2007)
Photobucket

Redatelj: Dave Meyers

Uloge: Sean Bean.........John Ryder
Sophia Bush.................Grace Andrews
Zachary Knighton.........Jim Halsey
Neal McDonough..........Lt. Esteridge

Zašto je film na listi:
"- Evo još jednog filma u moru loših rimejkova iz 2007 godina. Ne znam uopće zašto se išlo u takav projekt kad originalu iz 86' vrijeme nije naškodilo. Film nit ima atmosferu originala, nit odlične glavne glumce (što jest jest Sophia Bush jeste zgodna mačka, ali to nimalo ne pomaže filmu). Jedino po čemu ću pamtiti ovaj film jeste uloga Seana Beana, vječitog filmskog negativca kao Johna Rydera (da se odmah zna nije niti do koljena Rutgeru Haueru i njegovoj ulozi Johna Rydera u originalu) - glumački vrlo zadovoljavajući odrađeno..."



7) Skinwalkers (2007)
Photobucket

Redatelj: James Isaac

Uloge: Jason Behr...........Varek
Elias Koteas....................Jonas
Rhona Mitra.....................Rachel
Natassia Malthe...............Sonja

Zašto je film na listi:
"- Gdje je priča? Gdje su tu vukodlaci?...ovaj film je sranje. Ovo bi trebao biti film o vukodlacima, a ne neko kvazi western-akcijsko filozofiranje. U stvari što očekivati od redatelja kojem je najbolji film u kratkoj karijeri bio "Jason X" iz 2001 godine (sa kojim je Jasona i serijal Petak 13 bacio u sam ponor fekalnog horora), što očekivati od vrlo slabog mladog glumca Jasona Behra (jako slab i u D-Wars), te trećerazredne glumačke ekipe. Najviše sam razočaran FX ekipom iz radionice legende Stana Winstona....jako loše (možda je dobri Stan bio na godišnjem, pa su ovi mamlazi radili na svoju ruku??!?). Bolje gledati Underworld 1 i 2, Dog Soliders po tko zna koji put, nego ovaj film jednom..."



6) Captivity (2007)
Photobucket

Redatelj: Roland Joffé

Uloge: Elisha Cuthbert...........Jennifer Tree
Daniel Gillies..........................Gary Dexter
Pruitt Taylor Vince..................Ben Dexter

Zašto je film na listi:
"- Kad sam gledao ovaj film upitao sam se zar Larry Cohen (scenarij za "Phone Booth", "Maniac Cop", redatelj "Q", "It's Alive") gubi smisao za pisanje dobrog scenarija ili je samo koncept priče loše zgotovljen od redatelja koji 7 godina nije ništa režirao (još od odličnog "Vatela" sa Gérard Depardieuom i Umom Thurman). Ovako imamo slabu glumu (slatkica Elisha Cuthbert scream queen wonnabe), neuvjerljivu radnju,a sve bi se moglo opisati kao ala "Saw" upoznaje "Hostel" i to jako loša kopija. Jedino gore od ovog filma jeste još gori, ali na isti trik - "Broken" (2006). Bolje gledati 10 epizoda "Ponos Ratkajevih" odjednom nego ovaj film..."



5) Primeval (2007)
Photobucket

Redatelj: Michael Katleman

Uloge: Dominic Purcell...........Tim Manfrey
Brooke Langton.......................Aviva Masters
Orlando Jones........................Steven Johnson
Jürgen Prochnow...................Jacob Krieg

Zašto je film na listi:
"- Kad skupiš TV redatelja i par TV glumaca (zanemarimo to što su imali pokoji izlet na veliki ekran, te zanemarimo uvijek standardno dobrog Jürgena) u većini slučajeva film koji oni snime umjesto da bude zanimljivo djelce postaje najveća propast za horor žanr. Nažalost, iako je prvi foršpan koji se pojavio puno obećavao ovaj film je u svim svojim segmentima najveće smeće koje vrijeđa 'animal attack' podžanr. Tu nema ničega što bi vam bilo zanimljivo niti priča niti glumci (jedino Prochnow svoju ulogu odrađuje veteranski solidno...koliko je mogao u tako glupom scenariju), a da je film pao u prave ruke ovo bi bio lijep filmić (ja sam ga zamišljam kao mješavinu "Open Water" i "Frankenfish", gdje bi naglasak bio na atmosferu i ugođaj, kad ljudi zaglave na mjestu sa kojeg ne mogu pobijeći ogromnom krokodilu). Za one koji vole ozbiljne stvari pričekajte "Rogue" (2007) redatelja Grega Mcleana (Wolf Creek) ili ako niste gledali "Aligator" (1980) i "Lake Placid" (1999).
Inače, film je sniman prema istinitoj beštiji od krokodila (6m dug i 907kg žive vage težak) koja je sijala teror na sjevernoj obali jezera Tanganyika (rijeka Rusizi, Burundi), koja ima preko 300 ljudskih žrtava na duši."





4) Hills Have Eyes II (2007)
Photobucket

Redatelj: Martin Weisz

Uloge: Michael Bailey Smith...........Papa Hades
Archie Kao......................................Dr. Han
Jay Acovone...................................Dr. Wilson
Jeff Kober.......................................Col. Lincoln Redding
Philip Pavel.....................................Dr. Paul Foster
David Reynolds..............................Hansel

Zašto je film na listi:
"- Nakon odličnog rimejka Alexandra Aje dolazi nam još jedan rimjek, ovaj put drugog dijela starog horor lisca Wesa Cravena iz 85'. Koliko god Ajino djelo bilo mastralno odrađeno Weiszovo je odrađeno isto maestralno, samo u jako negativnom konceptu.
Opet tu nema ništa zanimljivog (ako se ne računa možda najviše 2 scene vrijedne gledanja), a scenarij je jedan od gluplje napisanih u zadnje vrijeme (iako je Wes jedan od dua scenarista, moje je mišljenje da je sva krivica na njegovom sinu Jonathanu koji je sve sam napisao, a tata stoji tu samo za ukras). Jonathan Craven nema ama nimalo blage veze o pisanju scenarija, niti mu je njemu kao scenaristu uopće važan taj detalj kao funkcionalna radnja ili protok ikakve racionalne fabule u samoj priči filma (spomenut ću samo početak vježbanja vojnika gdje sve vrca od nebuloza, pa trivijalnih i jadnih izjava). Još jedan veliki minus je angažiranje redatelja koji u svojih 42 godine nije imao niti jedan (čitaj 0) dugometražni snimljeni film uopće....zato je film unaprijed bio osuđen na propast. Ako želite čuti podrobnije mišljenje o filmu (i sa kojim se slažem u svakoj izrečenoj riječi) onda bacite oko na recenziju "Hills Have Eyes II" (2007) mog kolege recenzeta HorrorHR-a (sa njegovog sitea HorrorHR).
Ah, da jedino što mi se je baš svidjelo u cijelom filmu je kraj filma (šaka o notebook, koja je sigurno šaka mutanta Lizzarda iz prvog dijela...što nam govori da se u stvari drugi dio događa prije prvog...barem sam ja to tako vidio) i simpatično lice inače jako dobrog glumca Jacob Vargas (Next Friday, 2003)."




3) Night of the Living Dead 3D (2006)
Photobucket

Redatelj: Jeff Broadstreet

Uloge: Brianna Brown..........Barb
Joshua DesRoches.............Ben
Sid Haig...............................Gerald Tovar, Jr.
Greg Travis..........................Henry Cooper
Johanna Black.....................Hellie Cooper

Zašto je film na listi:
"- Kad netko dirne u nešto najbolje u žanru i od toga napravi takvu splačinu, ne zaslužuje ništa drugo nego da ga se objesi za mošnje. Jednostavnom riječju običnog čovjeka svetogrđe je učinjeno Romerovom klasiku i rimejku Toma Savinija iz 90'-te. Evo i sada kada se sjetim ovog filma dođe mi zlo.
Gluma je očajna, režija klimava i dosadna, zombiji nezanimljivi. Jedina jedva vidljiva svijetla točka filma je Sid Haig (koji se u svakoj drugoj sekvenci preglumljuje do zla boga) i 2 jako dobro napravljena efekta na početku filma, te ponekad aluzije na Romerov klasik (uz poneki atmosferični ugođaj kakav treba imati ovakva vrsta zombi filma). Ovo gledati jedino ako ćete si spasiti život gledajući..."




2) Hostel: part II (2007)
Photobucket

Redatelj: Eli Roth

Uloge: Lauren German........Beth
Roger Bart...........................Stuart
Heather Matarazzo..............Lorna
Bijou Phillips........................Whitney

Zašto je film na listi:
"- U zadnje vrijeme je previše filmova tzv. torture movies, gdje u prvom planu nije priča tj. radnja, niti likovi koji glume u tom filmu, nego što više komadanja ljudskih dijelova tijela (mješaju se tu i splatter, gore), hektorlitri krvi, a sve bez nekakve smislenosti u tim scenama (čak niti nemaju onu dušu kakve su imale filmske scene Lucia Fulcia).
Ova ponovljena repriza prvog dijela (sad nisu u gl. ulogama muški likovi, nego ženski) sa istom temom (u prvom je to još kako tako palilo) i sa skoro istim orgijanjem krvoprolića je ništa drugo doli jedno obično filmsko smeće (opet se mi Europljani u filmu prikazujem kao najveće seljačine na svijetu).
Da se razumijemo...ja nemam ništa protiv toga kad se kidaju ruke, lete glave, ali jeben mu hoću da film ima radnju ili barem likove do kojih ti je stalo. Ako već hoću orgiju krvoprolića uzet ću "BrainDead", uzet ću "Evil Aliens" i slične filmove, ali ne zbog humora nego zato što imaju dušu (a opet lete organi, oči, glave...). Eto, spomenut ću i to da mi je draže gledati "Saw IV" (imam ja zamjerki i u ovom serijalu...jedino je jedinica odlična) nego raznorazne Hostele i slične pizdarije.

Sve mi se čini da je Eli Roth krenuo stopama Tobea Hoopera... Tako mu i treba."


AND THE WINNER for 2007 IS:
1) Black Sheep (2006)
Photobucket

Režija: Jonathan King

Uloga: Nathan Meister..........Henry Oldfield
Danielle Mason....................Experience
Peter Feeney.......................Angus Oldfield

Zašto je film na listi:
"- Evo došli smo i do tog nezahvalnog dijela kada moram proglasiti ovaj film za najveće razočarenje godine. Znam da će me neki od vas napasti (...pobogu o čemu on to priča? Ovo je jedan od najboljih filmova u 2007 godini....) i razapeti, ali ovaj film sam već u mjesecu lipnju proglasio najgorim filmom ove godine.
Ne samo da se film reklamirao kao novi "BrainDead" nego je imao i originalnu priču o mutiranim ovcama na Novom Zelandu koje se pretvaraju u ljudoždere (tagline - na Novom Zelandu je 40 miliona ovaca naspram 5 miliona ljudi) i ja sam dugo očekivao punokrvnu zabavu....te film koji će ući u moj "hall of fame"....ali od svega toga rodio se mućak...ništa....nada.
Niti je Jonathan King Peter Jackson, niti je ovaj film zaslužio da se uopće stavlja u rang sa Jacksonovim remek djelom. Film niti je zabavan, niti ima glumce koji nose film svojom glumom....jednostavno ovo je crna komedija, ali bez humora kakav bi trebao imati ova vrsta filma. Sve to izgleda kao nasilu napravljeni vicevi i štosovi i jedino vrijedno spomena su 2 scene ("- You wouldn't understand." i scena odgrizanja penisa) i odlično napravljeni specijalni efekti od strane Weta Workshopa (momci i cure znaju znanje...ali k vragu oni su ipak radili Jacksonu efekte za "Gospodare prstenova")...ostalo zaboravite, jer je to kupus i salata....
Ako baš želite gledati film o mutiranim ovcama, pogledajte:
"Godmonster of Indian Flats" (1973) - trash sf/horor o mutiranoj ovci koja ubija (bogati ona eksplozija pumpe bolja je nego ona u "Black Sheep" na kraju filma kad odleti tor u zrak)."


Post je objavljen 03.01.2008. u 06:47 sati.