ponedjeljak, 27.06.2011.

Hybrid (2010)

Hibrid (2010)

Photobucket

Produkcija: Stallion Media / Studio 407 / TADORA Filmproduktions
Redatelj: Eric Valette
Scenarij: Neal Marshall Stevens
Spec. efekti: Footage / Trixter Film (3-D verziju)

Uloge:
Shannon Beckner...........Tilda
Oded Fehr......................Ray
Ryan Kennedy ...............Bobby
Melanie Papalia............. Maria

Film je se pojavio u kinima 22. kolovoza, 2010 godine (Berlin Fantasy Filmfest)
Izlazi na DVD-u i Blu Ray-u: 23. kolovoza, 2011 godine
Trajanje: 95 minuta
Budžet: oko 13 milijuna $
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
''- Nakon strašne saobračajne nesreće misteriozni automobil bez vozača svog u kršu odvode u garažu za zaplijenite automobile lokalne policijske stanice grada Chichaga.
Uskoro malobrojni preostali zaposlenici garaže otkrivaju da je automobil živo biće koje ima samo jedan cilj hraniti svoju 'unutarnju zvijer' mesom i krvlju živih bića.''


Photobucket

RECENZIJA:
- Kako volim ovakve filmove. A još ako su dobro sninmljeni...ma divota. ''Hibridu'' je trebalo punih tri godine da izađe na DVD i Blu Ray tržište, jer je do sada moga biti viđe jedino na kojem horor festivalu. Sada imamo prilike i osobno da se uvijerimo o kakvom djelcu se radi.


Što valja kod filma:
- gluma i režija
- karakterizacija likova i CGI
- neke scenarističke finese kod pojedinih likova (recimo kod Marie)
- priča i sam negativac
- uvodna špica i početak filma


Što ne valja kod filma: <
- ponekad scenarij sa svojim tu i tamo čudnim dijalogom
- CGI malo na kraju
- otvoreni kraj

Photobucket

Završna riječ:
- Film je jako dobar to vam mogu odmah reći, jer stvarno nisam očekivao neko baš bajno ostvarenje, ali ovo što sam odgledao je baš bilo ugodno za moje umorne buljavice.
I još kad vidimo da je redatelj Eric Valette čiji je najpoznatiji film nesretni rimejk ''One Missed Call'' i da je scenaristu Neal Marshallu Stevensu (znan i kao Benjamin Carr) najbolje scenarističko ostvarenje bio također nesretni rimejk ''Thir13en Ghosts'' onda možemo biti zadovoljni što su obojica položili ispit i snimili kvalitetan film.
Možda on nije originalan po svojoj radnji, ali je barem uhvatio dušu filmova na koje se fura, pa tako ovdje imamo mješavinu tri filma – ''The Car'' (1977) od kojeg je preuzeo atmosferu i ugođaj, ''Christine'' (1983) od kojeg je preuzeo ljepotu, napetost i smisao za misteriozno i ''Maximum Overdrive'' (1986) od kojeg je uzeo sirovinu i smisao za krvoproliće.
Ali mislili ste da je to sve...prevarili ste se, jer za razliku od gornjih filmova u kojima su automobili bili ukleti, opsjednuti ili da je na njih djelovala neka kosmička sila ovaj automobil je živo biće u doslovnom smislu riječi. Sad će neki od vas reći WTF??!?
Znam... ali ovaj automobil je u stvari neko predpovijesno biće (mješavina hobotnice, kornjače i amebe) metamorf tj. mjenjolik više u srodstvu sa Odom iz ST serije ''Deep Space Nine'' i one svemirske parazitske beštije iz Rodriguezova ''The Faculty'' nego da je obični ukleti/opsjednuti auto.
Uz to je jednako opak kao Carpenterov ''Stvor'', te obavijeno misterijom poput parazitske crne tvari iz ''Splintera'' (2008).

Film odmah dobro počinje jer iako mislite da cijelo vrijeme gledate nešto nalik na Carpnterovu ''Christinu'', kad naš oktanski negativac doslovce pojede svoje dvije žrtve poput Venerine muholovke onda znaš da gledaš nešto novo i originalno.
Mogu reći da me je taj auto podsjetio i na crnog simbiota od kojeg je nastao Venom u ''Spidermanu 3'', te način na koji se hrani je krvavo sličan onom kako se hrani Hooperov ''The Blob''.

Photobucket

Dobro kad smo to pojasnili krenimo na ostale detalje. Glumci, koje predvodi simpatični Oded Fehr, su odradili svoj dio posla korektno i zbog toga gledatelju odmah u početku sjednu kako treba. Režija je jako dobra, CGI efekti su pristojni a na trenutke čak i odlični (ovo se najviše vidi u početku kad se pojavi tu i tamo koja metarmorfoza), dok su na kraju malo podbacili iako čudovište izgleda sasvim solidno.
Ima akcije, napet je i bez obzira što je kraj već viđen najviše mi je ipak zasmetala ta otvorena solucija za nastavak koja je ispala premlaka. Po meni je bolje da je film završio kao recimo Spielbergov ''Duel'' i to kad krene odjavna špica. Ovo je svakako jedan od dobrih filmića koji su izašli direkt na DVD, te će se sigurno naći negdje na mojoj listi najboljih hororaca izašlih ove godine. Kako god bilo ovaj hororac je svakako moja topla preporuka za gledanje...iako radnja o autu koje jede ljude izgleda pomalo šašava.


THE SCENA:
- kad auto popapa svoje prve dvije žrtve
- kad auto prevari naše glavne junake i smaže jednog od njih

02:52 • Komentari ( 0 ) • Print#

četvrtak, 23.06.2011.

The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)

Posljednji Lovecraft: Cthulhuova Relikvija (2009)

Photobucket

Produkcija: Outlaw FIlms
Redatelj: Henry Saine
Scenarij: Devin McGinn
Konzultant na scenariju: Tom Konkle

Uloge:
Kyle Davis....................Jeff
Devin McGinn..............Charlie
Barak Hardley..............Paul
Ethan Wilde.................Starspawn

Film je imao kino premijeru 03. listopada, 2009 godine (H.P. Lovecraft Film Festival)
Trajanje: 78 minuta
Službeni trailer...

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Jeff je običan momak koji radi posao koji ne želi i vodi jako dosadan život. No, kad mu jedan čudni starac da drevnu relikviju i saopći mu da je posljednji krvni potomak H. P. Lovecrafta Jeff sa svojim prijateljem Charlijem će morati spriječiti da relikvija padne u ruke demona Starspawna i njegovih čudovišta, koji žele vratiti drevnog Cthulhua natrag u naš svijet.''

Photobucket

RECENZIJA:
- Evo još jedne od horor komedija koje su se pojavile ove godine, a kao i sve ostale i ova ima vrlo ograničeni (rekao bih mizerni) budžet. Koliko je sam film dobar prosudit ćete sami iz sljedećeg teksta, no prvo vidimo što valja što ne valja kod njega:


Što valja kod filma:
- glavni glumci i osnova priče
- traje 74 minute
- maska glavnog negativca
- ima dva smješna dijaloga i ''fish-raping'' scena
- animirana sekvenca dolaska Cthulhua na Zemlju
- cameo pojava Richarda Riehlea kao gospodina Snodgrassa


Što ne valja kod filma:
- scenarij i razvoj radnje
- karakterizacija likova
- CGI efekti
- ima dosadnih dijelova
- u razini ''Infestation'' (2009)

Photobucket

Završna riječ:
- za razliku od drugih ljudi koji su pričali o ovom filmu da ima jako dobrih prvih pola sata, a da u drugoj polovici naglo pada u intezitetu priče i događaja ja sam potpuno obrnutog mišljenja da je ''The Last Lovecraft'' mnogo bolji u svojoj drugoj (kad krenu u potragu za kapetanom Olafom) polovici nego u tih početnih 30 minuta.
Najveći problem kod ovakvih filmova sa ograničenim budžetom je to što imaju neujednačen protok radnje, pa tako kao cijelina ne funkcioniraju podjednako u svim svojim djelovima (slični problem mori i odlični ''Tucker & Dale vs. Evil'', kojem je prva polovica mnogo bolja od druge).
A ovo se događa ponajviše slabo napisanog scenarija zbog čega film nema toliko duhovitog dijaloga i scena koliko je trebalo biti, a o kojem neki govore da ga ima. Isto tako nisam primjetio mnogo asocijacija na druge filmove.

Ono što je dobro u filmu su glavni glumci koji su jako samouvijereni i nose cijeli film na svojim plećima bez obzira što im scenarij ne dopušta baš da se dijaloški razmašu (falilo im je nekoliko sočnih onlinera). Lijepo je vidjeti uhodanost i kemiju među tri glavna lika tj. Jeffa, Paula i Charlia.
Od recimo poznatih glumačkih imena izdvajam jedino Kylea Davisa kojeg smo vidjeli u rimejku ''Petka 13-tog''. Moram reći da mi se svidjela i animirana kolažna sekvenca koja nam objašnjava dolazak Cthulhua na naš planet. Neću zaboraviti spomenuti ni epizodnu pojavu lika kapetana Olafa, koji malo podiže humor kad on posustane. Olaf ima i tu čast da ima najbolju scenu u cijelom filmu a to je kad priča o 'fish-raping' događaju (slično onoj scenu u ''One Eyed Monster'' kad Charles Napier priča kako je oživljeli penis pobio cijeli njego vod u Vietnamu) što je svakako posveta Shawovom kapetanu Quintu iz Spilbergovih ''Ralja''.

Photobucket

Unatoč kratkom trajanju od samo 74 minuta ''Posljednji Lovecraft'' ima dosadnih momenata gdje se vidi scenaristička nesnalažljivost u osmišljavanju dobrih zapleta i same akcije, tako da uradak redatelja Henryja Sainea funkcionira više kao skup skečeva nego kao pravi igrani film.
Štoviše kad bolje razmislim ova horor komedija izgleda više kao pilot epizoda za neku seriju.
Sam film, kojeg bih opisao kao mješavinu ''Shaun of the Dead'' (zbog kemije Charlia i Jeffa), serije ''Buffy'' (priča i gl. negativac, plus FX maske) i ''Hangover'' (zbog lika Paula, kojeg glumi Barak Hardley, a koji je pljunuta kopija Zacha Galifianakisa i njegova Alana) spada u skupinu filmova poput ''Jack Brooks: Monster Slayer'' i ''My name is Bruce'', ali je gledajući humor daleko od ta dva filma.
Efekti koji se tiču FX maski i šminke su sasvim pristojni i jedina zamjerka sa moje strane ide na loše CGI efekte, koje vidimo u samoj završnici filma, ali iako izgledaju kao oni iz SyFy i The Asylum produkcije ipak su mnogo bolje odrađeni od onih u filmovima iz dotičnih studija.

Moram reći da uopće nisam očaran viđenim, ali bih svakako volio vidjeti nastavak (kako nam otvoreni kraj za nastavak pokazuje naši junaci će se naći ni više ni manje na ''Planini Ludila'') pod uvijetom da filmaši dobiju veći budžet. Kako god bilo i ovako ovaj film izgleda bolje od nedavno recenziranog ''Orcs!''.
Nezahtijevnim horor fanovima i ljubiteljima stripa bi se ''The Last Lovecraft'' mogao donekle svidjeti, ako je uz gledanje ovog 73 minute dugog filma prisutna jedna lijepa hladna baksa piva i ugodno društvo uz koje se sve viđeno da fino komentirati. Ostali oprez...


THE SCENA:

Photobucket

(Charlie upravo daje 'liz' svojoj kolegici sa posla u svojoj sobi)
Nicole: ''- O, moj Bože tako sam blizu!! Blizu sam!!!''
(sa ormara joj padne horor figura)
Nicole:“- Auuu!''
Charlie:“- Dušo pazi. To je kolekcionarsko izdanje.''
Nicole:“- A što je sa mojim okom?''

Charlie:“- Prvo izdanje...''
Nicole:“- Šališ se? Onda idi pa jebi svoju igračku seronjo.''

17:06 • Komentari ( 1 ) • Print#

četvrtak, 16.06.2011.

Dylan Dog: Dead of Night (2010)

Dylan Dog: Dead of Night (2010)

Photobucket

Produkcija: Hyde Park Films / Long Distance Films / Platinum Studios
Redatelj: Kevin Munroe
Scenarist: Thomas Dean Donnelly i Joshua Oppenheimer
Film je rađen prema istoimenom stripu tvorca Tiziana Sclavija

Uloge:
Brandon Routh (Dylan Dog)............Sam Huntington (Marcus)
Peter Stormare (Gabriel).................Taye Diggs (Vargas)
Anita Briem (Elizabeth)................... Brian Steele (Tatooed Zombie)

Film je izašao u kino 26. listopada, 2010 godine
Trajanje: 107 minuta
Budžet: oko 20 mlijijuna $
Zarada u prvom vikendu u SAD: 754 779 (u 875 kina)
Zarada u SAD: 1 183 354 $
Službena stranica filma
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
''- U New Orleansu, Dylan Dog (Brandon Routh) istražitelj noćnih mora pristaje preuzeti slučaj svoje nove klijentice Elizabeth u kojoj istražuje čudno umorstvo njenog oca ilegalnog dilera rijetkim relikvijama. Vrlo brzo na putu mu se nađu mnoge prepreke u vidu neprijateljskih vampira, vukodlaka i zombija, koji ga žele spriječiti da riješi slučaj. Što dublje ulazi u slučaj Dylan otkriva da netko ima namjeru pomoću jedne svete relikvije oživjeti Beliala jednog od četiri vladara pakla.
Uz pomoć nemrtvog pomoćnika Marcusa (Sam Huntington) Dylan će dati sve od sebe da riješi slučaj i spriječi smak svijeta...''


Photobucket

RECENZIJA:
- Kao veliki ljubitelj Dylana Doga pokušat ću biti što konkretniji oko ovog filma, tako da ću uz već standradne valja/ne valja strane film ovu recenziju podijeliti u dva dijela u kojima ću film recenzirati kao poseban film ali i kao film o Dylanu Dogu. Ok...krenimo:


Što valja kod filma:
- donekle lik Marcusa (glumac Sam Huntington se jedini glumački potrudio unatoč iritantnom tonu lika) koji je najsimpatičniji od svih likova (da čak i od Dylana) u filmu
- skoro svi specijalni i poneki FX efekti (ovo mislim u domeni B filma)
- montaža
- pojava Petera Stormarea i Briana Steelea
- Dylan nosi crvenu košulju i crnu jaknu sa plavim jeans hlačama, puca iz istog modela revolvera kao iz stripa, a bogme tu je i Craven Road ulica u kojoj naš junak živi
- uvodna (sa Dylanovim stolom na kojoj je galija) i odjavna špica rađena u Dylanovom fontu


Što ne valja kod filma:
- Dylan vozi crnu VW Bubu, te njegova naracija koja se svako malo pojavi
- nema Grucha i inspektora Blocha, ali ih mijenja Marcus koji iritira gledatelja stalnim izjavama poput ''- Ne mogu vjerovati da sam zombi.''
- Dylan je amerikanac koji živi u New Orleansu, a ne englez koji živi u Londonu
- priča + podzaplet oko Marcusa, scenarij i gluma svih glumaca
- CGI krv, te maska vukodlaka Wolfganga, a na nekim mjestima se vidi da su rekviziti i maske gumeni (kod zubatog divovskog zombija)
- ima PG-13 predikat
- karakterizacija likova i dijalozi, te Dylan kao 'odabrani'

Photobucket

Što mislim o filmu kao ljubitelj Dylana Doga:
- film je totalna katastrofa od filma jer su Ameri uspijeli (kako sam i mislio) usrati sve. Stvarno ne znam kako su im to Bonelli i ekipa dopustili, ali to se dogodilo. Tako imamo amerikaniziranu verziju Dylana kojeg glumi Brandon Routh, kojeg znamo kao glumca koji je nakon legende Christophera Reevea odglumio vrlo uspješno i uvijerljivo novog Supermana u Singerovu ''Superman Returns''.
Na žalost Routh nije položio kao Dylan, jer je ovdje previše drven u glumi i načinu kako priča. Uz to je previše nabildan za ulogu istražitelja noćnih mora. Još jednom ću spomenuti da nema Grucha i dobrog inspektora Blocha.
Znam da je bilo problema oko upotrebe lika Grucha, ali mislim da se je to lako dalo srediti tako da se Dylana ugura u vrijeme prije Grucha (recimo kao epizoda ''Posljednja Stanica Užas'' ali naravno bez strica Martija). Bolje i tako nego da je dobio zombi (?!?) pomoćnika Marcusa (kako to glupo zvuči zar ne?).

Smeta me da Dylan nije englez koji je radi slučaja došao u Ameriku, jer je to tako trebalo biti. Također me smeta što Dylan vozi crnu VW Bubu kabriolet umjesto bijelu...zar je i to bilo preteško za napraviti?
Ali najveća šaka u oko je to što su od Dylana napravili junaka mješavine ala Buffy Summers i Gabriela Van Helsinga, ali sa znanjem Abe Sapiena i Ruperta Gilesa, te opremom na koju bi bili ljubomorni i fratar Carl (''Van Helsing'') a bogme čak i Burtonov Ichabod Crane.
Ma, k vragu naš je Dylan ovdje opremljeniji po oružanoj opremi od Batmana i Bladea zajedno. Mislite da je to sve? E pa nije....jer naš se Dylan mlati u šakačkim dvobojima sa vampirima (ubija ih učinkovitije nego Blade u sva tri svoja filma), demonima, vukodlacima, zombijima...došlo mi je povraćati od sve te herojštine.
Najgora filmska ekranizacija nekog stripa...ikad.


Što mislim o filmu ako zamislim da to nije film o Dylanu Dogu:
- Film koji me je itekako iznenadio nakon vrlo neugodnog i jadnog službenog trailera. Akcije ima pregršt a naš Dylan se svako malo mlati sa nekim bićem, nema praznog hoda jer se uvijek nešto događa. Film nije tako sranje kakvo sam očekivao, jer ga smatram idealnim filmom za dječicu od 10-12 godina.

Photobucket

Završna misao:
- Jako loš film u mnogim segmentima ako se gleda kao strip ekranizacija jer su našega Dylana pretvorili u Mike Hammera (ali verzija sa Stacy Keachom) u nadnaravnom okružju.
Gluma je jako loša kod svih glumaca (da i kod Petera Stormarea), ali bih izdvojio Anitu Briem koja nema pojma o glumi (barem u ovom filmu) a to se najviše ističe dok njen lik priča sa Dylanom (lice joj nema izraza ama baš nikakvi izraz). Priča je bez veze...ma da su bilo koju priču iz stripova izvukli uključujući i one najlošije mislim da bi sve bolje ispalo.
Film nema niti mrvu dramskog elementa, a horor ugođaj je ubijen dobivenim PG-13 predikatom. Uglavnom ovo nije film o Dylanu Dogu, jer Dylan Dog nije superjunak poput recimo Hellboya pa da se svako malo maklja sa beštijama i prima udarce ko da ima snagu jednog Sub-Marinera tj. princa Namora. Ameri su kako smo i mislili fulali cijelu bit i Tiziano Sclavijevog junaka pretvorili u ''Buffy – Ubojicu Vampira'' sa malo raskošnijom produkcijom, ali istim specijalnim efektima.
Teško da će ovaj film zadovoljiti ikoga pa bio on ili ne ljubitelj stripa o Dylanu Dogu, ali ako ispraznite glavu i ne razmišljate o glupoj priči, zapletu i podzapletu, o karakterizaciji, nekreativnim dijalozima i sjetite se usrane reklame...film bi mogao proći kao zabavno djelce sa 1001 manom zbog kojeg će on lijepo završti na mojoj listi najgorih horora koji su izašli ove godine.
A vama koji ste vjerni Dylanovi čitatelji preporučam Soavijevo zombi remek djelo ''Dellamorte Dellamore'' (1994) aka ''Cemetery Man'' sa Rupertom Everettom, jer film možda nema Grucha ni Blocha, pa čak se lik i ne zove Dylan Dog i ne nosi crvenu košulju...ali se ovaj snovoliki hororac najbliže približio filmskoj ekranizaciji stripa Dylan Dog (ugođaj i atmosfera, perma Everettu je lice Dylana i rađeno).
''-Judo Plesaču!'' ovdje lik barem vozi bijelu VW Bubu...a to sve govori zar ne?

*p.s. - a što reći o redatelju Kevinu Munroeu ("TMNT", 2007) koji je rekao da nije niti jedan strip pročitao (barem onih 6 epizoda na engleskom koje su izašle u izdanje Dark Horse Comicsa)
Sad se pitam kako bi film ispao da ga je režirao James Wan kojem je Dylan jedan od dražih strip junaka, a bila mu je ponuđena režija...a on je odbio zbog glupo napisanog scenarija.


THE SCENA:
- Početak špice kad se pojave slova i vidimo Dlyanov radni stol...čovjek pomisli da će gledati remek djelo

Photobucket

00:39 • Komentari ( 0 ) • Print#

ponedjeljak, 13.06.2011.

Orcs! (2011)

Orci! (2011)

Photobucket

Produkcija: Camera 40 Productions
Redatelj: James MacPherson
Scenarij: Anne K. Black, Jason Faller, Kynan Griffin i Justin Partridge

Uloge:
Adam Johnson........rendžer Robertson
Brad Johnson..........rendžer Hobart

Film izlazi 31. kolovoza, 2011 godine na DVD-u (američko tržište)
Trajanje: 80 minuta
Budžet: oko 3 mlijuna $
Foršpan filma...

SADRŽAJ:
''- Dva šumska rendžera Robertson i Hobart nađu se u životnoj opasnosti kad iz špilja njihovog nacionalnog parka prirode nahrupi horda krvožednih Orkova, koji počnu ubijati posjetioce parka.
Vrlo brzo rendžeri ostanu sami sa još dvoje preživjelih, te se iz svoje rendžerske postaje brane svim raspoloživim silama uključujući i vatreno oružje i dinamit. No, Orci se ne daju tako lako zaustaviti jer se ti mračni borci i neprijatelji ljudskog roda neće zaustaviti dok sve ne pobiju...''RECENZIJA:
- ''- Gledali ste ih u The Lord of the Rings, borili ste se protiv njih u World of Warcraft, a sada su došli da vas ubiju.''

Da... Napokon se netko sjetio iskoristit fantazijske likove poput Orkova u modernom okružju. Kako vidimo foršpan izgleda poprilično zanimljivo zar ne?
Najgore je da u foršpanu imamo za vidjeti najbolje djelove filma...ali kao cijelina to nije sve tako fino kako izgleda. Dobre-loše strane slijede:


Što valja kod filma:
- dva Johnsona koji glume rendžere i šefica rendžera
- vizualni izgled Orkova
- napad Orkova na rendžersku stanicu
- ponekad odlično pokriven kut kamere
- ponekad odlično odrađena montaža
- obračun vođa Orkova vs. rendžer Robertson
- osnovni dio filma tj. Orci u modernom svijetu
- 2-3 humorne scene


Što ne valja kod filma:
- gluma ponekih sporednih likova
- izgleda prematerski
- slab scenarij i režija
- predug i spor
- nema mnogo krvavih scena
- humor i loš CGI
- donji dio izgleda obuće Orkova

Photobucket

Završna riječ:
- Bez obzira što je ovo film maloga budžeta od oko 3 milje dolara bit ću vrlo oštar, jer ne samo da je film obećavao nego nam je mogao dati dosta dobre zabave na način sličan onoj koju smo dobili u poprilično sličnom filmu ''Jack Brooks: Monster Slayer'' (2007).
Namjerno sam spomenuo ''Jacka...'' jer je on imao budžet od oko 2,5 milja ali ne amerčkih nego kanadskih dolara, ali je film ipak isporučio ono što je obećao a to je humor.

Baš što smo odmah znali da će film biti neka vrsta filmskog treša bilo da je cijeli u tim vodama ili ne očekivali smo dobru zajebanciju, ali na žalost nismo to dobili jer ''Orci'' humora ili smiješnih tj. urenebesnih scena uopće nema i tom segmentu je film potpuno podbacio.
Naravno on pokušava biti smiješan ali to mu ne polazi za rukom jer umjesto da je krenuo putem TROMA zejabancije, on se više hvata onog dno dna američkog humora koje viđamo svako malo u katastrofama poput ''Stan Helsing'' i sličnim nebulozama. Sve to izgleda nasilu nekako i vrlo jadno, ali dobra je vijest da ovakvih scena humora nema mnogo pa to do kraja ne unakazuje film.

Scenarij je slabo napisan pa iako je na njemu radilo četvero ljudi. U njemu fali dobrog i pametnog dijaloga sa mnogo bogatijim riječnikom koji bi popunio dijelove filma koji služe za prelaz iz akcijskog dijela u akcijski dio.
Bez obzira koliko budžet filma bio scenarij uvijek može lijepo izgledati ako je osoba koja ga piše kreativna, jer da su dijalozi dobro napisani ne bi se otezalo sa nekim scenama da film duže traje. Pa, tako imamo jedno 20 minuta u kojima imamo stalno napadanje Orkova na redžensku stanicu u kojima se neke sceneponavljaju (kao u nekim lošijim pornićima).
Do jedno 40-te minute film je pomalo usporen, no nakon toga kad se Orci pojave sve živne. Kako sam rekao tih zadnjih 20 minuta vam izgleda kao prerazvučeni mix ''LOTR: Two Towers'' i Carpenterove ''Assault on Precinct 13'' (1976), a pošto vjerujem da se te gledali oba filma onda vam ne trebam ništa govoriti dalje.
Kraj filma je posuđuje jednu scenu iz ''LOTR: The Fellowship of the Ring'' točnije onu kad se obračunaju vođa Uruk-Haija i Aragorn i mogu vam reći da je odlično odrađena.

Orci izgledaju od pojasa do glave odlično sa doista lijepim maskama koje su pa rekao bih istovjetne onima koje smo vidjeli u ''The Hunt for Gollum'' (2009) i jedino što mi je smetalo je donji dio izgleda odjeće jer su se mogle primjetiti moderne hlaće i maskirne uniforme što svakako bode u oći. Ipak, mora se priznati da su filmaši okupili popriličan broj glumaca koji glume orkove (oko 20-30 ljudi) što je svakako lijepo za vidjeti.
Drugi segment u kojem je film podbacio je da nema mnogo kvroprolića tj. ima ih samo u 2 scene (scena u trgovini kad rendžeri koknu jednog orka i obračun vođe orkova i glavnog rendžera) kojeg je trbalo biti, jer za takve scene ne trba mnogo mozga i previše love.
Unatoč tome što je ovo amaterski uradak ima jako čistu sliku i sigurnu kameru, koja se samo na početku u 3-4 kadra mradala. Režija je slabokrvna, jer mi se čini da redatelj nije znao što da konkretno učini, pa same scene pogotovo na početku izgledaju bezidejno (nekako se moralo dovući film do obračuna na kraju). Montaža je na trenutke odlična, a na trenutke loša tako da gledajući da je ovo amaterski film ima dobru ocijenu kod mene.

Dobra strana filma što su glavni glumci odradili zadovoljavajući posao, tako da njihova prisutnost ne zatupljuje film još više. Čak su me dvije scene u filmu uspijele dobro nasmijati – kad jedan od Orkova u stilu Uruk Bersekera iz drugog LOTR-a trči sa dinamitom u ruci u samoubilačkoj misiji da raznese vrata rendžerske stanice i kad kaljaši i berette rade masakr u redovima Orkova (konkretnije scene padanja kad ih metak pogodi).
Ovo je film jako inspiriran LOTR

THE SCENA:

- Ork u samoubilačkoj misiji sa dinamitom u rucu
- rendžer Robertson vs. vođa Orkova
- kad se Ork popenje na rendžersku stanicu
- svako padanje orka kad ga metak pogodi

01:59 • Komentari ( 0 ) • Print#

subota, 04.06.2011.

Dolly Dearest (1992)

Ubojita Lutka (1992)

Photobucket

Produkcija: Channeler Enterprises / Dolly Dearest Productions
Redateljica i scenarist: Maria Lease

Uloge:
Denise Crosby..............Marilyn Wade
Sam Bottoms................Elliot Wade
Rip Torn........................Karl Resnick
Candace Hutson...........Jessica Wade


Film je imao video premijeru u siječnju, 1992 godine
Trajanje: 93 minute
Nagrade:
1992 godina – nominacija za nagradu Saturn u kategorije najboljeg horor filma i najboljeg mladog glumca (Chris Demetral ) i glumice (Candace Hutson)
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
''- Mlada američka obitelj se sa svoje dvoje malodobne djece seli u Meksiko da bi proizvodili skupocijene rukom rađene lutke. No, njihova mala radionica se nalazi blizu arheološkog nalazišta jednog Majanskog kulta na kojem nepažnjom jedan arheolog oslobodi zlog i krvožednog 900-godišnjeg duha, te taj čin plati svojim životom
Duh slobodan od zarobljeništva ulazi u jednu od lutaka u radionici, koju nedugo nakon toga pronalazi Jessica kćer vlasnika tvornice. Djevojčica se vrlo brzo počinje čudno ponašati što njena majka Marilyn prva primječuje, a kad sazna strašnu istinu da demonsko biće preuzima tijelo njezina djeteta ostaje joj samo borba do zadnjeg daha i kapi krvi...''


Photobucket

RECENZIJA:
- Ima nešto u tim filmovima o demonskim lutkama što ih čini tako privlačnim, a meni osobno od vremena Hooperovog (ćitaj Spielbergovog) ''Poltergeista'' i one oživljene lutke klauna. Iako, znamo da kvalitene filmove takve vrste možemo nabrojati na prste obje ruke. Ipak, nekoliko filmova možemo izdvojiti iz te branše. Kamo spada današnji film vidjet ćemo vrlo brzo, no prije toga bacimo oko na njegove dobre-loše strane:


Što valjda u filmu:
- ovo je film o ubojitoj demonskoj lutki
- osnovica priče
- u filmu glumi legenda Rip Torn, te i Denise Crosby
- specijalni efekti što se tiču facijalnog izraza lutke


Što ne valja u filmu:
- scenarij i povremeno režija
- ovo je ''Child's Play'' klon tj. film u kojoj je negativac feminizirana verzija Chuckyja
- nema krvi i bu scena
- fali atmosfera, napetost i jeza

Photobucket

Završna riječ:
- ''Dolly Dearest'' ili kako naslov ovog ravno na video filma mnogo privlačnije zvuči na brazilskom "Boneca Assassina" (tj."Killer Doll") je osrednji horor film namijenjen prvenstveno da se gleda u obiteljskom okruženju sa maloljetnim gledateljima.
Očigledno je da je po sadržaju, ali i po ovim fotkama koje možete vidjeti da sam film kopira ''Child's Play'' serijal (vidi dolje prvu izjavu u THE SCENA) i gledajući po tome ovo je jako loša kopija koja je na početku obećavala (pogotovo po solidnom traileru). Kao jednu žlicu vegete filmska ekipa je upotrijebila malo i ''Poltergeist'' elementa.

Redateljica i scenaristica je nepoznata Maria Lease, koju malobrojni filmofili poznaju kao glumicu u nekim eksplotacijskim filmićima, je dala svoj maksimum kao autor te gledajući da joj je to bio prvi i jedini film koji je snimila on i nije ispao tako loše kako se čini.
Ali ipak moram zamjeriti da je režija pravocrtna, bez maštovite kreativnosti i inspiracije, te da je scenarij slab u dijalozima, prepun klišej izjava te kao i sama režija ne stvara atmosferu, tenzije ili jezu.
Isto tako imamo par nelogičnih trenutaka i detalja, ali preko kojih možete proći ako film ne uzmate zaozbiljno dok ga gledate. Iako, se radnja ''Dolly Dearest'' događa u Mekisku on je snimljen u kalifornijskoj Santa Clariti.

Photobucket

Gluma je sasvim pristojna (djeca u filmu ne iritiraju), dok ću svakako izdvojiti pojavu meni uvijek odličnog Ripa Torna (''MIB 1 i 2'', ''Dodgeball: A True Underdog Story'') koji i ovdje svojom pojavom daje filmu čar. U filmu majku Marilyn glumi Denise Crosby (''Pet Sematary'', Tasha Yar iz ''ST: The Next Generation''), no ovdje kao da samo statira i uloga brižne majke joj nije baš toliko uvijerljiva. Za ovako mali film onaj malobrojni prikaz specijalnih efekata što se tiču same lutke izgledaju dosta dobro. Jedino što ovom film stvarno fali jeste da ima više krvavijih scena i mnogo više jeze, pa bi se oni minusi samog filma vrlo lako zaboravili.

Ovako je moja preporuka da se film pogleda ali kako sam već gore rekao pod uvijetom da ga ne uzmete preozbiljno, jer ovo je ona vrsta filma koja se sigurno neće svima svidjeti tako da moju preporuku uzmete sa malom zadrškom, jer je konačna odluka na vama...no sigurno je i to da film nije bolji od serijala o najomiljenijem lutku ubojici Chuckyju, ''Dolls'' (1987) Boba Clarka, pa čak i zabavno lulavih ''Puppet Master'' / ''Demonic Toys serijala.
Za one nestrpljive koji nemaju toliko živaca da budu prikovani za neki film 90 minuta, preporučam gledanje 125 epizode iz pete sezone ''Zone Sumraka'' pod naslovom "Living Doll" u kojoj glavnu ulogu igra poznati filmski ćelavac Telly Savalas.


THE SCENA:
Photobucket

Dolly: ''- Jessie, now we can play!
Jimmy Read: [prije nego zapuca na lutku] ''- Play with this, bitch!''

Marilyn: ''- I am not losing my daughter to a God-damned, nine-hundred-year-old goat-head!''

20:34 • Komentari ( 0 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.