Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Orcs! (2011)

Orci! (2011)

Photobucket

Produkcija: Camera 40 Productions
Redatelj: James MacPherson
Scenarij: Anne K. Black, Jason Faller, Kynan Griffin i Justin Partridge

Uloge:
Adam Johnson........rendžer Robertson
Brad Johnson..........rendžer Hobart

Film izlazi 31. kolovoza, 2011 godine na DVD-u (američko tržište)
Trajanje: 80 minuta
Budžet: oko 3 mlijuna $
Foršpan filma...

SADRŽAJ:
''- Dva šumska rendžera Robertson i Hobart nađu se u životnoj opasnosti kad iz špilja njihovog nacionalnog parka prirode nahrupi horda krvožednih Orkova, koji počnu ubijati posjetioce parka.
Vrlo brzo rendžeri ostanu sami sa još dvoje preživjelih, te se iz svoje rendžerske postaje brane svim raspoloživim silama uključujući i vatreno oružje i dinamit. No, Orci se ne daju tako lako zaustaviti jer se ti mračni borci i neprijatelji ljudskog roda neće zaustaviti dok sve ne pobiju...''



RECENZIJA:
- ''- Gledali ste ih u The Lord of the Rings, borili ste se protiv njih u World of Warcraft, a sada su došli da vas ubiju.''

Da... Napokon se netko sjetio iskoristit fantazijske likove poput Orkova u modernom okružju. Kako vidimo foršpan izgleda poprilično zanimljivo zar ne?
Najgore je da u foršpanu imamo za vidjeti najbolje djelove filma...ali kao cijelina to nije sve tako fino kako izgleda. Dobre-loše strane slijede:


Što valja kod filma:
- dva Johnsona koji glume rendžere i šefica rendžera
- vizualni izgled Orkova
- napad Orkova na rendžersku stanicu
- ponekad odlično pokriven kut kamere
- ponekad odlično odrađena montaža
- obračun vođa Orkova vs. rendžer Robertson
- osnovni dio filma tj. Orci u modernom svijetu
- 2-3 humorne scene


Što ne valja kod filma:
- gluma ponekih sporednih likova
- izgleda prematerski
- slab scenarij i režija
- predug i spor
- nema mnogo krvavih scena
- humor i loš CGI
- donji dio izgleda obuće Orkova

Photobucket

Završna riječ:
- Bez obzira što je ovo film maloga budžeta od oko 3 milje dolara bit ću vrlo oštar, jer ne samo da je film obećavao nego nam je mogao dati dosta dobre zabave na način sličan onoj koju smo dobili u poprilično sličnom filmu ''Jack Brooks: Monster Slayer'' (2007).
Namjerno sam spomenuo ''Jacka...'' jer je on imao budžet od oko 2,5 milja ali ne amerčkih nego kanadskih dolara, ali je film ipak isporučio ono što je obećao a to je humor.

Baš što smo odmah znali da će film biti neka vrsta filmskog treša bilo da je cijeli u tim vodama ili ne očekivali smo dobru zajebanciju, ali na žalost nismo to dobili jer ''Orci'' humora ili smiješnih tj. urenebesnih scena uopće nema i tom segmentu je film potpuno podbacio.
Naravno on pokušava biti smiješan ali to mu ne polazi za rukom jer umjesto da je krenuo putem TROMA zejabancije, on se više hvata onog dno dna američkog humora koje viđamo svako malo u katastrofama poput ''Stan Helsing'' i sličnim nebulozama. Sve to izgleda nasilu nekako i vrlo jadno, ali dobra je vijest da ovakvih scena humora nema mnogo pa to do kraja ne unakazuje film.

Scenarij je slabo napisan pa iako je na njemu radilo četvero ljudi. U njemu fali dobrog i pametnog dijaloga sa mnogo bogatijim riječnikom koji bi popunio dijelove filma koji služe za prelaz iz akcijskog dijela u akcijski dio.
Bez obzira koliko budžet filma bio scenarij uvijek može lijepo izgledati ako je osoba koja ga piše kreativna, jer da su dijalozi dobro napisani ne bi se otezalo sa nekim scenama da film duže traje. Pa, tako imamo jedno 20 minuta u kojima imamo stalno napadanje Orkova na redžensku stanicu u kojima se neke sceneponavljaju (kao u nekim lošijim pornićima).
Do jedno 40-te minute film je pomalo usporen, no nakon toga kad se Orci pojave sve živne. Kako sam rekao tih zadnjih 20 minuta vam izgleda kao prerazvučeni mix ''LOTR: Two Towers'' i Carpenterove ''Assault on Precinct 13'' (1976), a pošto vjerujem da se te gledali oba filma onda vam ne trebam ništa govoriti dalje.
Kraj filma je posuđuje jednu scenu iz ''LOTR: The Fellowship of the Ring'' točnije onu kad se obračunaju vođa Uruk-Haija i Aragorn i mogu vam reći da je odlično odrađena.

Orci izgledaju od pojasa do glave odlično sa doista lijepim maskama koje su pa rekao bih istovjetne onima koje smo vidjeli u ''The Hunt for Gollum'' (2009) i jedino što mi je smetalo je donji dio izgleda odjeće jer su se mogle primjetiti moderne hlaće i maskirne uniforme što svakako bode u oći. Ipak, mora se priznati da su filmaši okupili popriličan broj glumaca koji glume orkove (oko 20-30 ljudi) što je svakako lijepo za vidjeti.
Drugi segment u kojem je film podbacio je da nema mnogo kvroprolića tj. ima ih samo u 2 scene (scena u trgovini kad rendžeri koknu jednog orka i obračun vođe orkova i glavnog rendžera) kojeg je trbalo biti, jer za takve scene ne trba mnogo mozga i previše love.
Unatoč tome što je ovo amaterski uradak ima jako čistu sliku i sigurnu kameru, koja se samo na početku u 3-4 kadra mradala. Režija je slabokrvna, jer mi se čini da redatelj nije znao što da konkretno učini, pa same scene pogotovo na početku izgledaju bezidejno (nekako se moralo dovući film do obračuna na kraju). Montaža je na trenutke odlična, a na trenutke loša tako da gledajući da je ovo amaterski film ima dobru ocijenu kod mene.

Dobra strana filma što su glavni glumci odradili zadovoljavajući posao, tako da njihova prisutnost ne zatupljuje film još više. Čak su me dvije scene u filmu uspijele dobro nasmijati – kad jedan od Orkova u stilu Uruk Bersekera iz drugog LOTR-a trči sa dinamitom u ruci u samoubilačkoj misiji da raznese vrata rendžerske stanice i kad kaljaši i berette rade masakr u redovima Orkova (konkretnije scene padanja kad ih metak pogodi).
Ovo je film jako inspiriran LOTR

THE SCENA:

- Ork u samoubilačkoj misiji sa dinamitom u rucu
- rendžer Robertson vs. vođa Orkova
- kad se Ork popenje na rendžersku stanicu
- svako padanje orka kad ga metak pogodi


Post je objavljen 13.06.2011. u 01:59 sati.