Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Dylan Dog: Dead of Night (2010)

Dylan Dog: Dead of Night (2010)

Photobucket

Produkcija: Hyde Park Films / Long Distance Films / Platinum Studios
Redatelj: Kevin Munroe
Scenarist: Thomas Dean Donnelly i Joshua Oppenheimer
Film je rađen prema istoimenom stripu tvorca Tiziana Sclavija

Uloge:
Brandon Routh (Dylan Dog)............Sam Huntington (Marcus)
Peter Stormare (Gabriel).................Taye Diggs (Vargas)
Anita Briem (Elizabeth)................... Brian Steele (Tatooed Zombie)

Film je izašao u kino 26. listopada, 2010 godine
Trajanje: 107 minuta
Budžet: oko 20 mlijijuna $
Zarada u prvom vikendu u SAD: 754 779 (u 875 kina)
Zarada u SAD: 1 183 354 $
Službena stranica filma
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
''- U New Orleansu, Dylan Dog (Brandon Routh) istražitelj noćnih mora pristaje preuzeti slučaj svoje nove klijentice Elizabeth u kojoj istražuje čudno umorstvo njenog oca ilegalnog dilera rijetkim relikvijama. Vrlo brzo na putu mu se nađu mnoge prepreke u vidu neprijateljskih vampira, vukodlaka i zombija, koji ga žele spriječiti da riješi slučaj. Što dublje ulazi u slučaj Dylan otkriva da netko ima namjeru pomoću jedne svete relikvije oživjeti Beliala jednog od četiri vladara pakla.
Uz pomoć nemrtvog pomoćnika Marcusa (Sam Huntington) Dylan će dati sve od sebe da riješi slučaj i spriječi smak svijeta...''


Photobucket

RECENZIJA:
- Kao veliki ljubitelj Dylana Doga pokušat ću biti što konkretniji oko ovog filma, tako da ću uz već standradne valja/ne valja strane film ovu recenziju podijeliti u dva dijela u kojima ću film recenzirati kao poseban film ali i kao film o Dylanu Dogu. Ok...krenimo:


Što valja kod filma:
- donekle lik Marcusa (glumac Sam Huntington se jedini glumački potrudio unatoč iritantnom tonu lika) koji je najsimpatičniji od svih likova (da čak i od Dylana) u filmu
- skoro svi specijalni i poneki FX efekti (ovo mislim u domeni B filma)
- montaža
- pojava Petera Stormarea i Briana Steelea
- Dylan nosi crvenu košulju i crnu jaknu sa plavim jeans hlačama, puca iz istog modela revolvera kao iz stripa, a bogme tu je i Craven Road ulica u kojoj naš junak živi
- uvodna (sa Dylanovim stolom na kojoj je galija) i odjavna špica rađena u Dylanovom fontu


Što ne valja kod filma:
- Dylan vozi crnu VW Bubu, te njegova naracija koja se svako malo pojavi
- nema Grucha i inspektora Blocha, ali ih mijenja Marcus koji iritira gledatelja stalnim izjavama poput ''- Ne mogu vjerovati da sam zombi.''
- Dylan je amerikanac koji živi u New Orleansu, a ne englez koji živi u Londonu
- priča + podzaplet oko Marcusa, scenarij i gluma svih glumaca
- CGI krv, te maska vukodlaka Wolfganga, a na nekim mjestima se vidi da su rekviziti i maske gumeni (kod zubatog divovskog zombija)
- ima PG-13 predikat
- karakterizacija likova i dijalozi, te Dylan kao 'odabrani'

Photobucket

Što mislim o filmu kao ljubitelj Dylana Doga:
- film je totalna katastrofa od filma jer su Ameri uspijeli (kako sam i mislio) usrati sve. Stvarno ne znam kako su im to Bonelli i ekipa dopustili, ali to se dogodilo. Tako imamo amerikaniziranu verziju Dylana kojeg glumi Brandon Routh, kojeg znamo kao glumca koji je nakon legende Christophera Reevea odglumio vrlo uspješno i uvijerljivo novog Supermana u Singerovu ''Superman Returns''.
Na žalost Routh nije položio kao Dylan, jer je ovdje previše drven u glumi i načinu kako priča. Uz to je previše nabildan za ulogu istražitelja noćnih mora. Još jednom ću spomenuti da nema Grucha i dobrog inspektora Blocha.
Znam da je bilo problema oko upotrebe lika Grucha, ali mislim da se je to lako dalo srediti tako da se Dylana ugura u vrijeme prije Grucha (recimo kao epizoda ''Posljednja Stanica Užas'' ali naravno bez strica Martija). Bolje i tako nego da je dobio zombi (?!?) pomoćnika Marcusa (kako to glupo zvuči zar ne?).

Smeta me da Dylan nije englez koji je radi slučaja došao u Ameriku, jer je to tako trebalo biti. Također me smeta što Dylan vozi crnu VW Bubu kabriolet umjesto bijelu...zar je i to bilo preteško za napraviti?
Ali najveća šaka u oko je to što su od Dylana napravili junaka mješavine ala Buffy Summers i Gabriela Van Helsinga, ali sa znanjem Abe Sapiena i Ruperta Gilesa, te opremom na koju bi bili ljubomorni i fratar Carl (''Van Helsing'') a bogme čak i Burtonov Ichabod Crane.
Ma, k vragu naš je Dylan ovdje opremljeniji po oružanoj opremi od Batmana i Bladea zajedno. Mislite da je to sve? E pa nije....jer naš se Dylan mlati u šakačkim dvobojima sa vampirima (ubija ih učinkovitije nego Blade u sva tri svoja filma), demonima, vukodlacima, zombijima...došlo mi je povraćati od sve te herojštine.
Najgora filmska ekranizacija nekog stripa...ikad.


Što mislim o filmu ako zamislim da to nije film o Dylanu Dogu:
- Film koji me je itekako iznenadio nakon vrlo neugodnog i jadnog službenog trailera. Akcije ima pregršt a naš Dylan se svako malo mlati sa nekim bićem, nema praznog hoda jer se uvijek nešto događa. Film nije tako sranje kakvo sam očekivao, jer ga smatram idealnim filmom za dječicu od 10-12 godina.

Photobucket

Završna misao:
- Jako loš film u mnogim segmentima ako se gleda kao strip ekranizacija jer su našega Dylana pretvorili u Mike Hammera (ali verzija sa Stacy Keachom) u nadnaravnom okružju.
Gluma je jako loša kod svih glumaca (da i kod Petera Stormarea), ali bih izdvojio Anitu Briem koja nema pojma o glumi (barem u ovom filmu) a to se najviše ističe dok njen lik priča sa Dylanom (lice joj nema izraza ama baš nikakvi izraz). Priča je bez veze...ma da su bilo koju priču iz stripova izvukli uključujući i one najlošije mislim da bi sve bolje ispalo.
Film nema niti mrvu dramskog elementa, a horor ugođaj je ubijen dobivenim PG-13 predikatom. Uglavnom ovo nije film o Dylanu Dogu, jer Dylan Dog nije superjunak poput recimo Hellboya pa da se svako malo maklja sa beštijama i prima udarce ko da ima snagu jednog Sub-Marinera tj. princa Namora. Ameri su kako smo i mislili fulali cijelu bit i Tiziano Sclavijevog junaka pretvorili u ''Buffy – Ubojicu Vampira'' sa malo raskošnijom produkcijom, ali istim specijalnim efektima.
Teško da će ovaj film zadovoljiti ikoga pa bio on ili ne ljubitelj stripa o Dylanu Dogu, ali ako ispraznite glavu i ne razmišljate o glupoj priči, zapletu i podzapletu, o karakterizaciji, nekreativnim dijalozima i sjetite se usrane reklame...film bi mogao proći kao zabavno djelce sa 1001 manom zbog kojeg će on lijepo završti na mojoj listi najgorih horora koji su izašli ove godine.
A vama koji ste vjerni Dylanovi čitatelji preporučam Soavijevo zombi remek djelo ''Dellamorte Dellamore'' (1994) aka ''Cemetery Man'' sa Rupertom Everettom, jer film možda nema Grucha ni Blocha, pa čak se lik i ne zove Dylan Dog i ne nosi crvenu košulju...ali se ovaj snovoliki hororac najbliže približio filmskoj ekranizaciji stripa Dylan Dog (ugođaj i atmosfera, perma Everettu je lice Dylana i rađeno).
''-Judo Plesaču!'' ovdje lik barem vozi bijelu VW Bubu...a to sve govori zar ne?

*p.s. - a što reći o redatelju Kevinu Munroeu ("TMNT", 2007) koji je rekao da nije niti jedan strip pročitao (barem onih 6 epizoda na engleskom koje su izašle u izdanje Dark Horse Comicsa)
Sad se pitam kako bi film ispao da ga je režirao James Wan kojem je Dylan jedan od dražih strip junaka, a bila mu je ponuđena režija...a on je odbio zbog glupo napisanog scenarija.


THE SCENA:
- Početak špice kad se pojave slova i vidimo Dlyanov radni stol...čovjek pomisli da će gledati remek djelo

Photobucket

Post je objavljen 16.06.2011. u 00:39 sati.