nedjelja, 30.01.2011.

"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - M. Pasini

Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama

Photobucket

Izdavač: Dušević & Kršovnik
Stranica: 247; tvrdo ukoričen
Izdano: 2010 godina
Cijena: 160, 00kn


SADRŽAJ:
''- Viktor Salas, opaki lovac na glave, živi u osami otoka Brača, zaboravljen od svih. Iznenada u Hrvatskoj se pojavljuje okrutni serijski ubojica, a vlasti odlučuju izvući Salasa iz zaborava. Iako Salas odbija suradnju, suluda situacija koja zahvaća cijelu zemlju tjera ga da se umiješa, napusti otok te u rješavanju misterija pokuša spasiti vlastiti život. Vođeni paklenim ognjem i tjerani željom za krvlju, Hrvatsku napadaju zombiji. Salasa događaji odvlače u Split gdje skrovište pronalazi u trgovačkom centru Joker u kojem upoznaje iznimno opasne i živopisne likove. I dok s ostalim zatočenicima trgovačkog centra brani vlastiti život od zombija, ubojica s početka priče sve mu je bliže…''


RECENZIJA:
- Evo nam u vrlo kratkom roku drugog hrvatskog horor romana čiji su glavni negativci zombiji što je svakako lijep podatak. Nakon odlične ''Krize'' produktivnog dvojca Mihalinec-Grgić (uz Hoykinu ''Xaviu'' najbolja knjiga prošle godine koju sam čitao sa naših prostora), dolazi nam već četvrti po redu roman splitskog pisca Mislava Psinija, no po prvi put on se laća zombi tematike. Koliko uspješno vidjet ćemo u narednom tekstu.


Što valja kod knjige:
- zombiji u Hrvatskoj je uvijek zanimljiva tema (glavni dio radnje se događa u Splitu)


Što ne valja kod knjige:
- cijena knjige previsoka
- naslovnica knjige
- poneke gramatičke pogreške
- radnja i dijalozi, te skoro svaki važniji događaj
- jednodimenzijalni likovi i njihova karakterizacija
- sturktura priče i sami opisi ubijanja zombija ili kad zombiji ubijaju
- loše pogođen satirički ton i sama kritika na socijalno/političko/ gospodarsko stanje u Hrvatskoj
- i ovdje imamo slina efekt tj. kao u ''Sumraku Razbijenog Uma'' stalno neko slini ili se oblizuje (npr. str.90 –''...slinu što mu se slijevala niz šaku...''; str. 96 – ''...kada je pljuvačka nanovo krenula...''; str. 143 ''...Viktor oblizujući usne.''; str. 146 ''Stisnuo je volan i oblizao usne.''; str. 196 ''...gusta pljuvačka iz usta..''; str. 232 ''Pljuvačka mu je bježala između usana...'' ...itd)
- ubacivanje uvodne priče (ako se ona izbaci imate samo 206 stranica novog teksta)
- stalno forsirano spominjanje Romerovih filmova
- filmsko preseravanje između Vukovića i Ivana Gorznog koje počinje na str. 206, scena sa cipelama Cesare Piacotti i Roberto Cavalli na str. 215
- prijevod engleskog (kad se marinci pojave)


Završna riječ:
- Mislio sam da Pasini ne može napisati gori roman od ''Blackouta'', ali sam se prevario. Čitao sam skoro svakojake zombi stripove i knjige, ali ovo je dno dna.
Jednostavno nisam uspio naći ništa pozitivno u romanu da bih to uspio staviti u onaj dio 'Što valja kod knjige' osim što se zombi infestacija događa u Hrvatskoj. Iako, je naslovnica nedvojbeno bolja od one dječije koju smo vidjeli u ''Mrtvoj Straži'' opet moram konstatirati da je to ipak loša naslovnica. Bez obzira što je sam naslov knjige čudan ono što upada u oči je riječ MEDJU u podnaslovu koji aludira na možebitnu gramatičku grešku, no nadam se da to nije slučaj nego je to način na koji žitelji Brača izgovaraju tu riječ (dio radnje se događa na Braču...a i sam pisac je tamo ako se dobro sjećam predavao djeci hrvatski jezik).

Prvi veliki problem na koji sam naišao se tiče uvodne priče pod imenom ''Promatračnica na Vrhu Brda'' a koja je copy-paste istoimene kratke priče iz ''Mrtve Straže'' (inače jedna od 4 dobre priče u toj zbirci od 9 priča). Dakle naš je Mislav gradio radnju na toj priči i tako bez imalo truda je dobio prvih 42 stranice zbog kojeg bi se neki čitatelji koji su kupili relativno skupu knjigu (160kn) mogli osjetiti jednim dijelom prevareni. No, to nije sve jer kako radnja odmiče ta važnost uvodne priče nema više nikakve veze sa ostatkom romana...jednostavno ona gubi na svom smislu i kasnije se pitaš zbog čega je pisac išao tim putom.

Smetala mi je i ta nedefiniranost samih zombija, jer ne znaš kroz cijeli roman jesu li to samo živi leševi tj. pravi zombiji, leševi opsjednuti demonima (kao što imamo recimo u Evil Dead serijalu) ili nešto treće (možda zaraženi?? kao u ''28 Days Later'').
Pisac se nije trudio da to malo bolje razjasni, nego ispada kao da ni on sam nije znao kakve zombije da osmisli ali je svako malo vrludao sa demonskom priustnosti i sa klasičnim zombijima. Tako dok čitate kad zombiji prvi put napadnu (scena u policijskoj stanici ili kad don Andrija kaže: ''- Oni su u meni, Vinko...'') imate utisak da napadaju zaraženi iz ''REC''-a, a negdje pri sredini steknete dojam da se ipak radi samo o običnim zombijima. Ovdje mogu ustvrditi da je autor bio pod velikim utjecajem upravo ''REC''-a i ''28 Days/Weeks Later'', ali nije želio napusiti ni Romerovu ostavštinu.
Da me se krivo ne shvati...nemam ja ništa protiv toga da sve ostane neobjašnjeno u toj zombi infestaciji, ali kad je Pasini krenuo tim nazovimo ga 'demonskim' putem ona je stvarno trebao malo bolje izvesti tu stvar sa zombijima.

Drugi problem romana je jako loš dijalog među likovima i svako malo upotrebljavanje rečenica koje su izašle iz najgorih trash filmova. Evo i najbolji primjera:
Str. 72 - “- Tijelo je nalikovalo sasječenoj srdeli spremnoj za konzerviranje...“.
Str. 113 - “- Još je bio pri svijesti i ošamućeno je zurio u vlastita crijeva koja su, poput velike palačinke, putovala od jedne do druge mrtve ruke...“.
Str. 172 – ''- Split je toga ranog jutra izgledao poput grada mrtvih iz nekog od filmova Georgea A. Romera.''
Str. 239 – ''- ...So this part of the land will be permanently free! Peace!'' : izjava američkog zapovjednika kopnenih snaga Johna P. Harveyja

Ovaj problem br. 2 postaje kudikamo i veći kad Mislav u Slobodnoj Dalmaciji daje intervju Marku Njegiću, te kaže sljedeće sudbonosne rečenice:

''- To nisu rečenice koje su upućene horor “geekovima“. Za njih više ne pišem. Taj sam period prerastao. Da danas pišem “Blackout“, vjerojatno bih ga drukčije napisao. Namjera mi je doprijeti do ozbiljnijih čitatelja. “Geekovi“ i frustrirani “wanna be“ pisci koji se okupljaju na forumima ovaj roman ionako neće shvatiti u domeni horora.''

Ne samo da je tim rečenicama pokopao svoj još 'vrući' roman nego je onoj nekolicni vjernih čitatelja pljunuo u lice. Bolna je stvarnost da Pasini (koji nije prerastao onaj period o kojem priča) neće nikad doprijeti do ozbiljnijih čitatelja, jer oni ionako ne čitaju ovakva nedjela bez obzira bili horor romani ili ne.
Karakterizacija likova je i u ovom romanu kao i ostalim Pasinijevim romanima jadna i nikakva. Likovi su to bez imalo duše i finoće, tako da više karakterizacijskog života imaju zombiji . Nisam našao u romanu niti jednog ne zanimljivog lika nego onog kojeg vrijedi uopće spomenuti. Još više živcira njihovo ponašanje u priči a takvih je situacija i previše da bih ih barem neke uspio spomenuti.

Da ne duljim Mislav Pasini je u svoj roman uspio ubaciti svega i svačega - četnike, muslimane, ustaše, jednog Židova, HIV zaraženog, serijskog ubojicu, lovca na glave, marince i što sve ne. Krajnja ocijena je da sve izgleda kao trash super parodija ili da se bolje izrazim da je ''Točka...'' tako loša koliko je loš film ''Burial Ground: The Nights of Terror'' (1981).
Mislio sam da je ''Return of the Living Dead'' (ne miješati sa istoimenim romanom tj. novelizacijom iz 1985 godine koju je također napisao Russo) kojeg je John Russo napisao još davne 1977 godine (direktni sequel Romerovoj ''NOTLD'')najgori zombi roman ikad napisan...sad se mogu ispraviti – ''Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama'' je najgori zombi roman koji sam imao prilike pročitati. A na vama je odluka da sami otkrijete jesam li u pravu ili nisam...pod uvijetom da imate živaca i volje da se upustite u takvu riskantnu čitateljsku avanturu...


THE ODLOMAK:
- ovo nije jedan od 'najboljih' odlomaka, ali svakako vam daje uvid na to kakav je roman zapravo, pa na vama ostaje da ga ocijenite:

Upucao zombija

23:17 • Komentari ( 0 ) • Print#

utorak, 25.01.2011.

6 najboljih figura, igrački i statua u 2010 godini...

Photobucket

Ne znam što vi mislite o figurama iz filmova, ali ja ih obožavam. Pošto sam iznimno izbirljiv i uživam samo u najboljim i najvijernijim primjercima evo nekoliko njih koji su mi zapali za oko. Šteta samo što si ne mogu nikako priušitit ''T-800 Version 2.0 Life-Size Figure – Terminator 2: Judgment Day'' (visoka skoro 2 metra, a teška 166kg) koji dođe 6 000$ (slika gore), ali jebeš ga takav je život ovaj naš hrvatski...

Photobucket




6) Battle Cat's / Trap Jaw (MATTEL)
Cijena: 30$

Photobucket

- Svi se sjećamo He-Mana i njegovih Mastersa, no mnogi od nas ne samo da smo ludovali za crtanim serijalom, nego smo skupljali i istoimene (za ono vrijeme iznimno skupe) figure sa Mattelovim potpisom. Danas se ta druga polovica 80-tih, kad su Mastersi bili u vrhuncu popularnosti, kod većine nas polako provlači samo kroz sjećanja i sjetu na te predivne figure.
Dakle što nam novog mogu ponuditi proizvođači igračaka?
Gledajući samo na Borbenog Mačka mnogo toga, jer se poboljšanje vidi u svakom segmentu. Ne samo da je ovaj novi Battle Cat predivno skulpturiran i bolje koloriziran, nego je 1,5 put veći od starog mačka. Što je još bolje za razliku od klasične statične poze ovaj Mačak ima pokretne zglobove, vrat i glavu, te mu se mogu rastvarati ili sklapati ralje (naravno po želji). Još jedan po meni fini detalj je taj da ovdje He Manova mačka izgleda opako, a ne bezizražajno kao ona stara verzija.
Iako, mu je cijena oko 30$ Borbeni Mačak (dužine oko 16 cm) je idealan dar dječake.

Što se tiče Trap Jawa mogu reći da stvarno izgleda odlično i mnogo bolje od originalne verzije (bolje obojan, bolje dimenzije). Najbolji detalji su mu ipak kibernetička ruka koja ima par manjih oružija i ono njegovo najbolje ruka u obliku laserski top, te moj definitivni favorit detaljan i ozbiljan izgled lica sa lijepo ugrađenom pomoćnom čeljusti. Nema veze što nema mnogo dodataka, no ovi mali i vrlo ugodni plusevi su dovoljni da upadne u listu zajedno sa Mačkom u moju listu naj igrački 2010 godine.



5) Zombie Storm Trooper mini bust (GENTLE GIANT)
Cijena: 75$

Photobucket

- Od svih likova u Star Wars svemiru najbolji su mi po izgledu upravo Storm Trooperi (ako ćemo u detalje - Imperial Scout Troopers), a što je još bolje od samog vojnika Imperije, jest kad on postane zombi, pa dobije ovako predivno jezivu 1:6 bistu visine 6,5 inča (oko 18 cm), čiji detalji (raspuknuti oklop, rupe od laser).
Sama bista je rađena po iznimno popularnom zombi romanu ''Star Wars: Death Troopers'' autora Joe Schreibera, a jedina prepreka bi mogla biti cijena od 75$ što ipak nije niti mnogo kad se zna da je ovo kolekcionarsko izdanje kojih je samo 2500 komada. Dakle, kolekcionari...što čekate?



4) Day of the Dead Bub Collectors Figure (AMOK TIME)
Cijena: 60$

Photobucket

- Definitivno jedna od najboljih figura (uz NECA-inog 7 inčnog Fly Boya iz ''Dawn of the Dead'') rađenih prema filmovima Georgea A. Romera. Možda ne izgleda kao ove druge perfektno izrađene figure, no kad se gleda prema filmu...posao je odrađen više nego dobro. Figura inače dolazi u kompletu sa pištoljem i walkmenom. Što se mene tiče uskoro mi ovaj 12 inčni Bub dolazi među moju kolekciju, pa ko jebe što dođe tričavih 60$...


3) Return of the Living Dead Tarman Action Figure (AMOK TIME)

Photobucket

- Mislio sam da ne može bolje od Buba, ali izgleda da može. Amok Time su sa svakom svojom figurom sve bolji i savršenij u detaljima, a kako mi je Tarman iz ROTLD uz naravno Buba najdraži zombi u cijelokupnom zombi žanru svakako će se kao prva figura ove godine naći u mojoj kolekciji (tome u prilog ide i pristupačna cijeno od 17$ u predprodaji a 20$ u prodaji). No, već 3-4 mjeseca kasni sa izlaženjem iako je trebao već izaći krajem osmog mjeseca prošle godine. Sama figura ide uz bazu na kojoj je bačva Trioxin plina.



2) ''Mars Attacks!'' Martian Soldier (HOT TOYS)
Cijena: 120$

Photobucket

- Jedan od najoriginalnijih likova iz žanra znanstvene fantastike su upravo gore spomenuti marsovci iz fenomenalne SF parodije ''Mars Napada!'' Tima Burtona, tako da mora biti vijest kad izađe figura rađena prema glavnim negativcima iz filma.
Također rađena u omjeru 1:6 visine 12 inča (31 cm) je vijerna i super detaljna kopija (13 bodova tzv. points of articulation) marsovskog vojnika iz filma. Figura ima - ray gun, par vrsta zamjenskih šaka, pomične oči i vilicu, vizir koji je lako skinuti / staviti i jezik koji se može izvući. Također postoji i figura Ambasadora.
Cijena je paprena (120$), no to ne treba čuditi jer ovo ipak nije više igračka nego statua.



1) Jack Sparrow Premium Format Figure (SIDESHOW COLLECTIBLES)
Cijena: 325$

Photobucket

- Što reći nego predivno (čak je izgurao jednog odličnog T-800 tj. najnoviju figuru iz prvog Terminatora..vidi drugu sliku gore). Iako preferiram horor i SF figure, moram se pokloniti ovom remek djelu od 19 inča. Mislim da je suvišno govoriti o bilo čemu (detalji, detalji...)nego ću samo reći još šest riječi...slika govori više od tisuću riječi.

23:34 • Komentari ( 0 ) • Print#

utorak, 18.01.2011.

Najbolji u 2010 godini...

Best 20 Movies in 2010...

Evo dok sam još pod nekom malo temperaturom i dok pijem čaj upravo sam dovršio listu od 20 najboljih iz prošle godine. Moram reći da je bilo krasnih naslova, no za razliku od prošlih godina dobrih naslova i baš nije bilo u izobilju. Dakle evo liste:



20) Turtles Forever (2009) režija: Roy Burdine i Lloyd Goldfine

Photobucket

Zašto baš on:
- Većina nas koji smo dobro zagazili u 30-te su imali tu čast i privilegiju da su uživali u odličnom animiranom programu u 80-tima, tako da se iz tog razdoblja najviše pamte He-Man i naravno i dan danas omiljene Ninđa Kornjače (znane i pod kraticom TMNT). Ono što je posebno kod ovog filma jeste sama priča gdje imamo vidjeti i naše stare i ove moderne, ali i one iz stripa kornjače. Dobra režija i dijalozi sigurno će vas vratiti u mladost...ja znam da mene jeste. Stoga je upravo zbog toga ovaj crtić moj br. 20



19) The Hole 3D (2009) režija: Joe Dante

Photobucket

Zašto baš on:
- Iako, nije dobro primljen od mnogih ljubitelja horora, mene se ipak jako dojmio. Da je kojim slučajem film bio snimljen polovicom 80-tih bio bi danas sigurno klasik poput recimo ''Gooniesa''. U filmu mi se baš sve svidjelo od režije do efekata, no najviše samouvjerena i odlična gluma mlade glumačke postave. Po meni je Dante napravio jako dobar posao, pa bez obzira na slab uspijeh na kino blagajnama mislim što prije imati ovaj film i na DVD-u, jer sam uživao gledajući ga.



18) The Sorcerer's Apprentice (2010) režija: Jon Turteltaub

Photobucket

Zašto baš on:
- Ono što vrijedi za ''The Hole 3D'' isto vrijedi i za ovaj film. Jednostavno sam uživao dok sam ga gledao u kinu, a za ovakvu vrstu filmova je to najbitnije (za razliku od razočaravajućeg "Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief"). Film ima odličnu glumačku postavu koju predvode Nicholas Cage (koji je po meni zaredao ponovo sa dobrim ulogama – ''Kick Ass'', ''Season of the Witch'') i uvijek odličan Alfred Molina (opet negativac i opet je to jako dobro odglumljeno). Što je još važnije specijalni efekti kojih je puno u ovoj fantaziji ne nameću se samom filmu nego su u službi same priče. Kako bilo film se nalazi na visokom mjestu za ''moram ga imati na DVD-u''...


17) Superman/Batman: Apocalypse (2010) režija: Lauren Montgomery

Photobucket

Zašto baš on:
- Čujte ovo je jedna od najboljih priča Superman/Batman tandema. Odlično ispričana, sa dobro odabranim glumcima koji posuđuju glas Batmanu i društvu i što je još važnije crtić se diči predivnom animacijom. Na okupu imamo pola JLA ekipe (Batman, Superman, Wonder Woman) koji se uz pomoć Super Girl bore protiv jednog od najdomljivijih i najjačih Supermanovih neprijatelja - Darkseida. Lijepo je spomenuti da u ovom animiranom filmu ljudi ginu i vidi se krv dok se jedni sa drugima bore.



16) Monsters (2010) režija: Gareth Edwards

Photobucket

Zašto baš on:
- Pomalo čudan SF film, jer se više orijetira na odnos između dvoje mladih ljudi nego na tj. na vanzemaljska bića (Čudovišta iz naslova), no taj izraženi dramski element svakako nije nikakav minus ovom naslovu. Režija je odlična kao i gluma Whitney Able i Scoota McNairyja, koji sami drže film na svojim plećima. Iako mi se svidio taj dokumentaristički štih ipak bih rekao da je film slabiji od sličnog ''District 9''. Sama čudovišta nisu nešto posebno, tako da je to jedini minus koji sam mogao pronaći u ovom jako dobrom filmu. Tko nije još gledao svakako to što prije učinite, no oprez...nemojte očekivati borbe ili da će te viđati mnogo te vanzemaljce, jer bi se u suprotnom mogli itekako razočarati ako budete gledali taj film sa takvim očekivanjima.



15) Phobia 2 (2009) režija: Banjong Pisanthanakun, Paween Purikitpanya, Songyos Sugmakanan, Parkpoom Wongpoom

Photobucket

Zašto baš on:
- Jedan od najboljih omnibusa koje sam gledao sa odličnih pet priča od kojih će svaka više manje zadovoljiti skoro svakog poklonika horor žanra (imate zombije, demone, duhove...). Ovaj Tajlandski hororac je djelo pet različitih redatelja koji svatko na svoj način daje lijep obol ugodnom pričanju priče. Svaka priča je posebna i dobro ispričana (kod omibusa uvijek imaš one koju su malo slabije i one koje su očaravajuće), sa fino izabranom i uvjerljivom glumačkom postavom. Još da je nekako ovaj film nabaviti na DVD-u to bi bio san snova. Ovako gledati ovaj film što prije.



14) The Last Exorcism (2010) režija: Daniel Stamm

Photobucket

Zašto baš on:
- Bio sam skeptičan u pogledu ovog filma, no na kraju je ispao kao jedno kakvo takvo ugodno iznenađenje. Naravno da je ovo još jedan uradak iz danas popularnog podžanra igranog filma snimljenog u stilu dokumentarca, no odmah mogu reći da mi nije bolji od ''REC''-a i ''Cloverfielda'', već da je ravan filmovima poput ''Blair Witch Project'' ili ''Paranormal Activity'', ako ne i bolji. Glumačka postava koja se sastoji od nepoznatih glumaca je odlična, a sam kraj koji daje novo svijetlo na film je po mom sudu dobar odmak (i veliki plus samog filma) od onoga što je gledatelj zamislo kad je krenuo gledati film. Sve u svemu ja sam se dobro zabavio.



13) Planet Hulk (2010) režija: Sam Liu

Photobucket

Zašto baš on:
- Odlično ispričana priča kod mene najpopularnijeg Marvelovog junaka (poslije naravno Conana) sa mnogo borbe i lijepih dijaloga, ali prije svega odličnom animacijom kako likova tako i pozadine. Od svega u crtiću izdvajam najviše fajt između Hulka i Beta Ray Billyja što je nešta najbolje što sam vidio ove godine, pa bez obzira što se radi o crtiću.



12) How to Train Your Dragon (2010) režija: Dean DeBlois i Chris Sanders

Photobucket

Zašto baš on:
- Zadnji crtić na ovoj listi (stvarno su se animirani filmovi iskazali ove godine) koji sa razlogom nosi vrlo visoku 8.2/10 ocijenu na IMBd-u. Odlična priča, akcija i humor, a pogotovo animacija. Lijepa glasovna sihronizacija likova upotpunjuje ovaj po meni treći najbolji fantazijski film godine. A kad spomenem da se vikinzi bore protiv zmajeva...što više mladom čovjeku treba nego da sjedne i uživa u filmu...pa bez obzira bio on i crtić za najmlađe.



11) Solomon Kane (2009) režija: Michael J. Bassett

Photobucket

Zašto baš on:
- Iako nije čistokrvno remek djelo i ima nekoliko omanjih mana, drago mi je što me kao velikog obožavatelja Solomona Kanea velikog Roberta E. Howarda (tvorca Conana) film nije nimalo razočarao. Štoviše ugođaj i atmosfera u filmu su odlični, kao i sama glumačka postava koju predvodi iznenađujuće dobar James Purefoy. Što je još važnije film je brutalan u mačevalačkim dvobojima što je svakako za ovakvu vrstu filma veliki plus. Nadam se da će film dobiti i svoje nastavke u planiranoj trilogiji, a sigurno ga idem gledati u ožujku kad bude došao u naša kina (Cinestar svaka čast na ovakvom potezu i ugodnom iznenađenju).



10) A Nightmare on Elm Street (2010) režija: Samuel Bayer

Photobucket

Zašto baš on:
- Mislim da će mi mnogi zamjeriti što sam uvrstio ovaj film u listu, ali moram reći da je on stvarno dobro napravljen bez obzira na Cravenov film. Prva dobra stvar je što je ozbiljan i nema onih Freddyevih sprdancija iz nastavaka, nego je sam Freddy brutalan ubojica. Uz to Jackie Earle Haley kao Freddy Kruger je napravio sasvim dobar posao bez obzira na nezamjenjivog Roberta Englunda. Iako, neće upasti među moje najbolje i najomiljenije rimjekove i unatoč nekim manjim negativnostima (recimo gluma mladih glumaca) film je mene kao velikog ljubitelja NOES serijala sasvim zadovoljio i to prvenstveno efektima i samim negativcem. A sad jel bolji ili lošiji od originala, pa i ostali kerefeci oko usporedbe ta dva filma... to nije važno, jer sam ja gledao ovaj film kao zasebno ostvarenje jer da sam ga kao neki tvrdoglavo uspoređivao sa originalom nikad ne bi upao u ovu listu a kamoli na deseto mjesto.



9) Piranha 3D (2010) režija: Alexandre Aja

Photobucket

Zašto baš on:
- Definitivno hit ljeta. Aja je svojom odličnom režijom uspio ovaj trash film u A produkciji napraviti zabavnim, napetim i ekstremno krvavim (samo zbog scene sa penisom treba se pokloniti ovom mladom horor meštru) scenama i sve to u sasvim zadovoljavajućem 3D-u. Film ima dobru glumačka postavu, mnogo golotinje (guzice i sise na sve strane i svih oblika i dimenzija), a kad krene masakr sve dolazi na svoje mjesto. Sad to mogu reći – Aja je kralj rimejka. Šteta što drugi dio režira onaj nesretni John Gulager, koji je snimio one govnarije pod imenom ''Feast II'' i ''Feast III''... nadam se da će nastavak biti kao ''Feast'' e onda bih bio najsretniji...



8) Iron Man 2 (2010) režija: Jon Favreau

Photobucket

Zašto baš on:
- Eh, da je svaki film o superjunacima ovako ugodan oku bilo bi to predivno. Ne samo da je ovo jedan od najboljih superjunačkih filmova ikad snimljenih, nego ima odličnu glumačku postavu (Downey Jr. rastura, a Mickey Rourke kao glavni negativac Ivan Vanko je u jednoj od svojih naj uloga), režiju i jebeno dobre efekte (pojava War Machine). Dobra strana filma se vidi se u odličnoj karakterizaciji Tonyja Starka.



7) Avatar (2009) režija: James Cameron

Photobucket

Zašto baš on:
- Predivan film čiji su najveći aduti odlični specijalni efekti i maštoviti Sci-Fi svijet Na'vi naroda. Ono što mogu sa sigurnošću reći jeste da je ovo prvi pravi film kod kojeg se vide sve ogromne mogućnosti 3D-a. Baš bio ovako trebao djelovati na gledatelja svaki film koji se prikazuje u tri dimenzije. Jedini minus film je u jednostavnoj priči koja je izvučena iz Indijansko-Kaubojskih ratova, a koja je modernizirana i stavljena u futurističko okruženje. Zbog ovakvih filmova se ide u kino. Ne trebam ni napominjati da ''Avatar'' sadrži sve one elemente (akcija, drama, romantika, humor, tužne scene) koje svaki odličan film treba i mora imati.



6) [REC] 2 (2010) režija: Jaume Balagueró i Paco Plaza

Photobucket

Zašto baš on:
- Za nijansu slabiji od originala no svakako i dalje jak kako u atomsferi tako u akciji i prikazu straha. Šteta što je scenarij u nekim svojim djelovima zasrao stvar (objašnjenje zaraze, pojava novinarke), no što je tu je. I ovako film nam nudi opet neke fenomenalne scene, tako što se mene tiče ovo je definitivno najbolji hororac prošle godine.



5) Alice in Wonderland (2010) režija: Tim Burton

Photobucket

Zašto baš on:
- Mislim da je samo Burton mogao ovako lijepo ispričati LSD-eovsku priču iz pera starog pedofila Lewisa Carrolla. Iako uvrnuta priča se lako prati, likovi su iznimno zanimljivi, a sama gluma praznik za oči. Efekti su u službi priče, a sama akcija i napetosti su za ovakvu vrstu fantazijskog filma istinska uživancija. Definitivno je ovo bio fantasy film No.1 prošle godine i to sa razlogom. Tko nije imao sreće (poput mene) da ga uspije pogledati u kinu, valjda je tu dužnost obavio na DVD-u, jer propustiti ovako divan film je ravno kulturnom zločinu.



4) Book of Eli (2010) režija: braća Hughes

Photobucket

Zašto baš on:
- Zbog priče i fenomenalnog Denzela Washingtona. Atmosfera i ugođaj postapokaliptičnog svijeta koji živi u rasulu su svakako prvi aduti filma. Potom dolazi Denzelova brilijantna gluma. A tek onda zanimljivi likovi (predvodi ih Gary Oldman kao Carnegie) i odlično osmišljene borbe kako u mačevalačkim tako i u vatrenim obračunima. Ovo je film koji je najlakše opisati kao ''Mad Max'' za 21 stoljeće. Spomenuo bih još jedni jako pozitivnu stvar a to je minimalno korištenje specijalnih efekata.


1) The Walking Dead (prva sezona)

Photobucket

Zašto baš ona:
- Nisam nikada mislio da će se snimiti serija o zombijima, ali izgleda da sam se u pogledu toga prevario. Jednostavno nisam mogao odoliti a da ne stavim iznenađujuće odličnu seriju u sam vrh naj ostvarenja prošle godine.
Ne samo da serija ima predivan ugođaj svojstven samo najboljim zombi filmovima, nego sami zombiji izgledaju jebeno dobro, glumačka postava dobro odabrana odrađuje svoj posao na visokoj razini, priča je također dobro scenaristički osmišljena. Jedva čekam drugu sezonu (po novom treba doći već u 7 mjesecu, a ne kako je bilo predviđeno u prosincu).



Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010) režija: Daniel Farrands i Andrew Kasch

Photobucket

Zašto baš on:
-Jedan od par dokumentaraca koji su me totalno očarali. Ako ste željeli saznati sve o NOES serijalu pred vama je ultimativni dokumentarac od prejebenih 4 sata trajanja (ja sam to od šuca sve pogledao) sa mnogo nikad prije neviđenih fotografija i filmskih snimki sa snimanja, preko 100 intervjua u kojima sudjeluju skoro svi koji su sudjelovali u serijalu (glumci, producenti, scenaristi, redatelji, majstori specijalnih efekata), i što je najvažnije imamo uvid u to kako su rađeni sami efekti svakog filma u serijalu. Što bi više poželio pravi horor fan. Stoga bez obzira jeste li ili niste veliki fan Freddyja Krugera preporučam ovaj dokumentarac, jer ovako dobro odrađen posao se rijetko viđa u dokumentarnim filmovima o horor žanru.



Inception (2010) režija: Christopher Nolan

Photobucket

Zašto baš on:
- Definitivno naj film u 2010 godini zbog same intrigatne priče, odlično napisanog scenarija i fenomenalne glumačke postave. No. 1 SF film prošle godine. ''Početak'' ima svega pomalo od akcije, specijalnih efekata, odlične glume, mindfuck igara, dobrih dijaloga...ma sve je kod ovog filma tako savršeno da mi je njegovih dugih 148 minuta prošlo za tili čas. Leonardo Di Caprio u jednoj od svojih najboljih uloga. Mislim da ću ga uskoro opet pogledato od gušta, a to nadam se da sve govori koliko je film dobar.

13:23 • Komentari ( 3 ) • Print#

nedjelja, 09.01.2011.

Najgorih 15 filmova u 2010 godini...

Worst 15 movies in 2010...


Prošle godine imali smo vidjeti brdo filmova i čini mi se da ih je ovaj put bilo podjednako dobrih ali i loših kako iz horor žanra tako i iz SF-a, dok je fantasy opet bio minimalno zastupljen. Neki od njih su me totalno razočarali, dok od drugih nisam ni očekivao da će biti remek djela. No, najviše je bilo onih filmova za koje si mislio da će po foršpanu da budu praznik za oči, a oni se na kraju pretvorili u pravu noćnu moru. Dakle, evo liste najgorih za 2010 godinu:



15) ''Wolfman'' (2010) režija: Joe Johnston

Photobucket

Zašto baš on:
- Veliki sam ljubitelj klasika iz 1941 godine te sam se stvarno radovao rimejku i to iz nekoliko razloga. Prvi je bio da iako jedan od najutjecajnih horor filmova ''WolfMan'' je mogao biti lijepo moderniziran, drugi je bio da ćemo opet vidjeti onaj viktorijanski ugođaj koji smo gledali u originalu, treći razlog je odlična glumačka postava (Hopkins, Del Toro, Weaving, Blunt, Chaplin) i aganžiranje FX legende Ricka Bakera, čovjeka kojeg su upravo efekti za vukodlak filmove najviše proslavili (njegovi efekti za ''Američkog Vukodlaka u Londonu'' ne samo da je osvojio Oskara, nego su i danas svrstavani među pet najboljih ikad viđenih na filmu). A tek kad smo vidjeli trailer...ja sam se iskreno naježio. Sve je to išlo u prilog filmu, no na kraju me je da se blago izrazim totalno razočarao.
Osim vikotrijanskog ugođaja, bez 3D kerefeka, odličnih scena napada vukodlaka, lijepe fotografije i fenomenalnih specijalnih efekata, film nema ništa drugo. Sve ostalo je razočaravajuće – slaba gluma, način na koji je priča predstavljena i dosadna režija rutinera Joe Johnstona. Ako kažem da je film za mrvicu lošiji od ''Van Helsinga'' mislim da možete dobro shvatiti koliko je film slab...
Stvarno se nadam da će Johnston barem Marvelov blockbuster ''Captain America: The First Avenger'' koji dolazi u kina ove godine napraviti dobrim (moja je želja odličnim jer Kapetan Amerika to zaslužuje) filmom...no za sada strepnja u mom srcu postoji.



14) ''Saw 3D'' (2010) režija: Kevin Greutert

Photobucket

Zašto baš on:
- Moram vam odmah reći da mi je stvarno pun kurac ovog serijala, no film sam pogledao bez ovakvog minusa i nekih svojih osobnih predrasuda. Sve u svemu iako je film recimo bolji od šestog dijela ipak je samo loši i nepotreban nastavak. Serijal je odavno izgubio na napetosti što zbog slabo uvjerljive priče (budalaština br. 1 je da svakim nastavkom ispada da su svi likovi važniji za serijal bili pomagači Jigsawu...što je govnarija sama po sebi), što zbog slabog serijskog ubojice Mark Hoffman koji nema karizmu Jigsawa, a i zamke su se počele ponavljati (osim one prve one poslije nisu toliko efektivne) a to je u ovakvim filmovima jako loše. Ono što sam film drži na okupu je epizodno pojavljivanje Johna Kramera i taj filing što nosi serijal, sve ostalo je veliki No No za mene.
No iako ovaj sedmi dio nosi danas popularni naziv 3D, nemojmo zaboraviti da je američki alternativni naslov ''Saw 3D: The Final Chapter'' što nam govori da ovaj serijal nikako neće stati na sedmici (pogledajte recimo ''Friday the 13th'' serijal i onaj njegov također ''Final Chapter'', pa onda ''NOES''...serijal ima svoje fanove i sigurno ćemo gledati za jedno 3-4 godine 8 nastavak bez obzira što nas nekolicna koji volimo samo original možemo vrtjeti glavom koiko želimo). Ako kome to šta znači film se može pogledati bez problema, no da će vas oduševiti do neslućenih granica sigurno neće...jedino ako ste teški ljubitelj Saw serijala.

p.s. – imam prijedlog za 8 dio – neka ispadne da je ipak Jill rodila bebu ali su joj doktori lagali (sve je to bio dio Jigsawovog dijaboličnog plana), a onda bebu odgoji jedan tajni pomoćnik Jigsawa za kojeg nismo znali a bio je jedan od glavnih likova serijala a za kojeg smo mislili da je ubijen a on je u stvari živ, pod čijim tutorstvom Kramer Junior (i on ima slabo zdravlje) sve sazna o svom ocu Johnu te se na kraju okreće osveti prema Jamesu Bondu, Jasonu Bourneu i Ethanu Huntu jer je njhovom krivnjom zbog radioaktivnog urana John Kramer obolio od raka. Što kažete na taj sadržaj filma?



13) ''Jonah Hex'' (2010) režija: Jimmy Hayward

Photobucket

Zašto baš on:
- Dosadan film koji je trebao biti zanimljiv i za koji sam mislio da će biti nešto slično ''Hellboyu'' ali samo na Divljem Zapadu i sa manje čudnovatih bića. Mislim da je najveća krivnja na redatelju Jimmyju Haywardu kojem je ovo bio prvjenac, a koji se do tada bavio samo animiranim filmovima (animator, tu i tamo redatelj).
Ovo je nezanimljiva priča sa nezanimljivim glavnim i sporednim likovima pa se dogodi kao i u ''Wolfmanu'' da je glumačka postava jedva solidna u svojim glumačkim interpretacijama. Ama baš ništa mi se u ovom filmu nije svidjelo (nema niti onaj lijepi vestern ugođaj), a što je najgore čak sam ga tri puta morao gledati jer sam prva dva puta uspio gledajući ga zaspati (sreća moja da nisam išao u kino ga gledati). Mnogo zabavniji mi je bio dosta loš, ali sličan ''Wild Wild West'' sa Will Smithom...ovako mislim da film neću nabaviti na DVD-u dok mu cijena ne bude ispod 10kn. Ako mogu nešto pozitivno izvući iz ovog filma (ne to nisu tjelesne obline, opet nezanimljive i bez trunke seksipila, Megan Fox) onda je to da me ponukao da što prije pročitam stripove o Jonahu Hexu, jer ovo filmsko izdanje mi daje naznaku da je strip sto puta zabavnija i bolja stvar (što u većini slučajeva i biva). Nadam se samo da redatelju Haywardu jednog dana neće dopasti ruku da režira film o Bonellijevom strip junaku ''Magičnom Vjetru'', čija je tematika slična Hexovoj.



12) ''Altitude'' (2010) režija: Kaare Andrews

Photobucket

Zašto baš on:
- Jebeš ti film koji čekaš i čekaš i kad ga na kraju odgledaš ostaneš kao popišan. E, tako sam se ja osjetio nakon viđenog. Zaboravim to što film ima iritirajuće i neuvjerljive likove, no to da se film reklamira kao čistokrvni 'monster movie' (pogledajte samo plakat filma...pa mi recite u koji bi ste ga vrstu filmova uvrstili) gdje grupica mladih ljudi zaglavi svojom cesenom u nebeskim visinama i gdje ih vreba ogromno čudovište sa pipcima je čisto podvaljivanje i varanje gledatelja. Ovo na žalost nije film o ogromnom čudovištu, nego je jednostavno nadnaravni SF mindfuck filmić loše kvalitete. Dugo me nije netko ovako zajebao (pa da je barem priča nešto pa onda ne bih bio tako ogorčen i raspižđen) i film ima lude sreće što je tak 12-ti na ovoj listi, a to može zahvaliti tome što ima i gorih ispljuvaka od filmova nego što je ovaj.



11) ''The Twilight Saga: Eclipse'' (2010) režija: David Slade

Photobucket

Zašto baš on:
- Vrlo lako sam mogao umjesto ovog filma staviti ''Vampires Suck'' (2010) ali nisam jer je potonji očekivano loš film, te ga nema svrhe stavljati uopće u ovu listu. Stoga sam od gušta stavio ovu pizdariju od filma na tek 11 mjesto. Ali neka stavio ga jesam.
Koliko god fenomenalan posao odradio u ''30 Days of Night'' redatelj je toliko lošeg napravio ovim filmom. Previše dugih kadrova Edwarda i Belle, pa svaki jebeni dijalog počinje sa – ''Volim te...bla bla bla'', a onda ta epska borba vampira sa vukodla...ovaj ogromnim vucima je sve samo ne epska. Tih 2 sata mi je bilo najgore mučenje koje sam do sada doživio u kinu. Da se ne shvati krivo nemam ja ništa protiv romantike, ali ovo je bogati takvo pretjerivanje u izražavanju osjećaja između samo tri lika da ni one najgore tursko-meksičko-brazilske sapunice ne pretjeruju u tim segmentima. Prvi dio je bio Bog Bogova prema ovom nedjelu... Ovo je idealan film za mučenje ratnih zarobljenika...jer nakon 2 sata samo ovog filma (ili odgledane cijele trilogije za one harcore) i najtvrđi oldskul ratnik bi popustio i propjevao...



10) ''Under the Mountain'' (2009) režija: Jonathan King

Photobucket

Zašto baš on:
- Definitvno treći najgori fantasy film ove godine i to bez obzira što su mu specijalni efekti zbog ograničenog budžeta ograničeni. Ono što je glavni krivac za deseto mjesto na ovoj listi je ogavno loša priča, glavni likovi, negativci i sve skupa skupusano da izgleda negledljivo (oni malo prijazniji kritičari bi film okarakterizirali kao beskrvno i bezidejno djelo). No, što očekivati od filma kad mu je redatelj Jonathan King koji je režiser i jednog od najgorih filmova koje sam gledao ikad u svom životu – ''Black Sheep''.
Možete misliti koliko je film loš da sam jedva čekao da završi. Inače, ovo je australski neuspio pokušaj da se prikaže fantazija ''Harry Potter'' na njihov način.



9) ''Daybreakers'' (2009) režija: Michael i Peter Spierig

Photobucket

Zašto baš on:
Malo bolje ostvarenje od ''Ultraviolet'' (gledajući sam sadržaj tj. vampiri i budućnost), ali jednako loš SF/horor film kao recimo ''Outlander'' (gledajući kao SF film naravno). Vizualno je film zadovoljavajuć, no scenarij je ovdje najslabija karika, jer sve izgleda nekako nedotjerano i neki važniji detalji su totalno neiskorišteni. Glumci su podbacili pogotovo veterani, previše baca na "Bladea" dvojku i trojku, nema akcije i atmosfere. ''Daybreakers'' ima vrlo malo pozitivnih stvari da bi ga nazvali dobrim filmom ili barem ugodnim iznenađenjem. Šteta, da su barem one mutirane vampire uspjeli nakako na bolji način iskoristiti mislim da se moglo raditi o sasvim solidnom ostvarenju. Ovako žali Bože trake na kojoj je snimljen.



8) ''Skyline'' (2010) režija: Colin i Greg Strause

Photobucket

Zašto baš on:
- Nakon što su zasrasli do kraja ''AvP'' serijal braća Struse (izgubili su sav kredit kod mene) nam se vraćaju ovom SF nebulozom Film je loša mješavina Spilbergovog ''War of the World'' i ''Independence Day'' Rolanda Emmericha. Kad vam kažem da reklama filma izgleda sto puta bolje nego sam film onda ne trebam trošiti mnogo rečenica zbog čega ju upravo ovaj film na listi osmi.
Iako, je priča već viđena u više navrata u zadnjih par godina (što svakako prvim ljubiteljima ZF nikako ne bi trebalo smetati) ono što je negativno u njoj je loše napisan scenarij koji radnji samo odmaže. Odmažu filmu i slabi glumci, a jedina pozitivna stvar kod svega su dobar dizajni aliena (bez obzira što malo podsjećaju na robote iz serijala ''Matrix''). Ako se mene pita ovaj film je trebao završiti ravno na DVD-u, a ne u kinu.



7) ''Legion'' (2010) režija: Scott Charles Stewart

Photobucket

Zašto baš on:
- Evo nam još jedne nadnaravne horor nebuloze sa očajnom pričom čija je okosnica bezočno pokradena (neki bi rekli posuđena) iz serijala ''Terminator''. Također je i ovo film koji nije smio biti u kinu nego ga je trebalo odmah ravno na DVD medij prebaciti. Uvijek zanimljiva tema o sukobu anđela i demona ili raja i pakla je ovdje je malo izmjenjena, no u principu je to sve isto. Film ima dosta dobru glumačku postavu i dobre efekte, no to ga nikako ne spašava da ne bude u ovoj listi. Njegov najveći minus je loša režija i pogotovo loše napisan scenarij, koji su sopstveniji nekim B Sci-Fi/horor akcićima koji su se štancali tijekom 80-tih godina prošlog stoljeća. Ovo je kako bi se ono reklo – ''Film za zaborav.'', a jedino što će se pamtiti iz tog filma nisu glumci, nego scena na početku filma kad 'baba poludi'. Toplo se nadam se da će futuristički film sa vampirima ''Priest'' (stiže ove godine) redatelja Stewarta biti daleko bolji film nego što je ovaj.



6) ''Night of the Demons'' (2010) režija: Adam Gierasch

Photobucket

Zašto baš on:
- Možda se ovaj film nije trebao naći na ovoj listi pošto je niskobudžetan i sve to, ali ja sam ga baš zato stavio, jer je za mene loš film loš film pa bio on A ili ŽNJ produkcije. A to što je rimejk istoimenog kultnog hororca iz 1988 godine još mu više daje na težini. Nije da film nema poznatih glumačkih imena, no nekima se zalomio loš dan pa su dali svoju najgoru ulogu (Shannon Elizabeth), neke nije briga (E. Furlong) a neki jednostavno ne znaju glumiti (Monica Keena) tako da u pogledu toga stvari stoje jako loše. Najveći problem filma uz loš scenarij i slabu režiju je to što ima stvarno lošu šminku i efekte, koji su bili vrhunski tamo 1981 ili 1982 ali danas to izgleda više nego nakradno pa bez obzira bio to film sa malim budžetom (ja bih rekao da je budžet ipak bio solidan ako je stvarno bio 10 milja dolara). Ja osobno ću film pamtiti jedino po jednom paru ogromnih sisa i odličnom posteru, a najveća žal mi je što nismo vidjeli ništa od golotinje koja bi malo osvjetlala obraz cijeloj filmskoj ekipi koja je radila na ''Noći Demona''. Iako, je u načelu film jako loš sasvim je dobar za neki filmski horor maraton da ga pustite za Noć Vještica i da ga u društvu ekipe pogledate ...naravno uz pivicu i grickalice.




5) ''30 days of Night: Dark Days'' (2010) režija: Ben Ketai

Photobucket

Zašto baš on:
- Nakon onako odličnog prvog dijela iz 2007 godine da drugi ispadne ovako loše stvarno se nisam nadao. Gluma je očajna, scenarij nikakav i neuvjerljiv, a jedino što u filmu dobija plus su sami vampiri (iako iskreno i oni su nekako blijedo izdanje prema onima iz jedinice). Ono po čemu ću pamtiti ovaj film jest što nam je najvjerojatnije podario najgoru grupu lovaca na vampire koju sam ikada vidio u svom životu.
No, mislim da sve o filmu i njegovoj kakvoći govori njegov 'genijalni' tagilne –''Dark Days makes Twilight look like nursery school''...pametnom dosta.



4) ''The Last Airbender'' (2010) režija (a bogme i scenarij): M. Night Shyamalan

Photobucket

Zašto baš on:
- Ovaj film po meni u rangu prošlog Shyamalanovog filma ''The Happening''. U svim svojim segmentima je tako neuvjerljiv i loš, da se čudiš kako to tako loše može ispasti film kod redatelja koji nam je dao ''The Sixth Sense'' i ''Signs''. Ali očigledno je Night u nekoj krizi pa su mu se dogodila dva slaba filma za redom (da ''Lady in the Water'' nije jedan od tih jer mi je bio sasvim dobar film). ''Posljednji Airbender'' ima previše toga umiksano u svojoj priči da bi u ovako kratkoj formi funkcionirao, a ne spašavaju ga dosta dobri specijalni efekti. Mislim da je problem u nemaštovitom i previše stereotipnom scenariju, te jako lošoj glumi glavnih glumaca. Teško mi je reći da sam jedva uspio pogledati taj film do kraja, jer se uvijek veselim ovakvoj vrsti filmova. Dobra je stvar što se Night prebacio u producentske vode i tu brodi za sada mnogo bolje negu u redateljskim vodama.



3) ''Survival of the Dead'' (2009) režija: George A. Romero

Photobucket

Zašto baš on:
- Jebote život da Romero može snimiti ovakvo govno od zombi filma. Mislim da sam slobodno gore kraj njegovog imena trebao staviti barem dva upitnika, jer stvarno ne mogu vjerovati da je Romero u stanju snimiti ovako nešto loše. Jednostavno film nema nikakav njegov potpis svojstven njegovim prijašnjim zombi filmovima (da čak i loši ''Dnevnik...'' ima njegov potpis).
Gluma je baš nikakva, nemamo niti jednu napetu situaciju, a što je još gore nemamo niti jednog pamtljivog zombija što je svakako trade mark Romerovih hororaca sa zombijima. Možda će čudno zvučati, ali i sama radnja filma koja je kao da ju je napisao u jednu večer pijani 20-godišnji fan zombi filmova i to nakon što se dobro napušio ispala totalno bezveze. Jedino dobro kod ovog zombi bučkuriša je kraj filma kad se dva zombija obračunavaju kao u vestern filmovima i to u noći punog mjeseca. Treba spomenuti i to da je film odmah uapo u moju listu najgorih zombi filmova ikad snimljenih.
Moj Romero ako više nemaš volje i srca za snimati prave zombi filmove onda nemoj mučiti svoj žanr koji si ti stvorio i snimati ovakve govarije koje ti blate reputaciju genijalnog horor redatelja.



2) ''Clash of the Titans'' (2010) režija: Louis Leterrier

Photobucket

Zašto baš on:
- Istoimeni original iz 81' je za moju generaciju značio isto što za prijašnje generacije ''Jason and the Argonauts'' (1963) tako da sam jedva dočekao novu verziju sa najnovijim specijalnim efektima. Sve je govorilo da će film biti epski kad je stigao u kina, no na kraju sam bio tako razočaran viđenim da me je samo jedan film uspio više razočarati više od ovog. Efektima i kameri ne zamjeram ništa jer su predivni, no struktura priče je čista hrpa govana, glavni lik Perzej kojeg glumi ovdje jedva zanimljivi Sam Worthington je totalno neuvjerljiv (ribar koji postaje ratnik ma dajte), dok su jedina glumačka imena vrijedna spomena glumci poput Madsa Mikkelsena i Liam Neesona.
Dakako imamo mnogo dobrih scena (sad već legendarna: ''- Release the Kraken!''), odlično napravljenih čudovišta (Kraken i Meduza su prejebeni) no scenarij je prepun rupa od kojih nije patio ni ne previše složen klasik Desmonda Davisa. Najviše žalim što je Calibos stvarno slabo iskorišten u samoj priči, jer je on trebao biti centralni negativac priče. Mišljenja sam da je Kraken trebao dobiti veću minutažu, a žal ostaje i za tim da je upravo on bio najednostavniji Boss (da se izrazim gajmerskim riječnikom) u ovom filmu. Ako ste mislili da je to sve sa negtivnim stvarima onda ste se prevarili, jer najveću sam sačuvao za kraj i baš je ona zaslužna što je film došao na ovo neslavno drugo mjesto.
Taj prokleti 3D je u kinu ukenjao cijeli film jer baš zbog njega ga nisam uspio pošteno pogledati. Problem je nastao jer je film snimljen u 2D-u a tek naknadno nes(p)retno prebačen u 3D (kao to je sad moda a bogme su i ulaznice skuplje) no šta briga filmaše što je film totalna propast u tom jebeno 3D-u. Zbog kretena sam cijeli film skidao 3D naočale i stavljao ih jer nisam znao jel bolje sa njima ili bez njih gledati borbe ljudi sa beštijama (to se najviše vidjelo u borbi sa škorpionima). Tako sam popušio 36 kuna a da se filma nisam pošteno nagledao. Zbog toga i svih onih minusa zbog kojih film neću dugo opet gledati dobro je prošao da nije i prvi na listi.



1) ''Resident Evil: Afterlife 3D'' (2010) režija: Paul W.S. Anderson

Photobucket

Zašto baš on:
- Znate dođe mi da povratim kad se sjetim ovog filma, a što je još gore i ovdje je otplovilo mojih 26 (sva sreća da nije i 36) ćuna. Najveće smeće snimljeno prošle godine je upravo četvrti Resi. Iako, ni prošla tri filma nisu bili bez grešaka i svaki dio je imao svoji koliko negativnih toliko pozitivnih strana ipak su bili pristojni filmovi vrijedni gledanja (vrijedni imena Resident Evil) i to u više navrata. Ne znam što je gore u filmu ili loša gluma ili loši likovi ili usrano napisan scenarij koji nema veze sa vezom i čija su podveznica samo likovi iz videoigara Resident Evil.
Na projekciju smo išli ja, moj brat i dobar mi prika Veky i što je najsmešnije od svega svi smo na kraju filma imali onaj WTF izraz lica i svi smo se osjetili prevareno i to sa razlogom.
Ne znam kakav je film u 3D-u i drago mi je da nisam to saznao pa se i tu možda razočarao. Da me danas netko pita što se točno radi u filmu ne bih mu baš mogao lako objasniti, ovdje jednostavno više ne znaš tko koga jebe, ali su ga zato dobrano prosrali sa slow motion scenama (u ''Matrix'' điru), jer čim krene fajt eto ti usporenja i tehno mjuze i tako cijeli jebeni film. Imamo sreće da film nije trajao 3 sata. A uz sve to imamo pregršt nenormalno glupih scena i bedasti kraj koji otvara mogućnost nastavka...kojeg će na žalost sigurno biti za jedno 2 do 3 godine, ali ja im sad mogu reći jedno – jebeš Resident Evil film bez zombija i zombi trenutaka, a to ovaj 4 dio svakako nema...


NASTAVIT ĆE SE...

01:17 • Komentari ( 5 ) • Print#

nedjelja, 02.01.2011.

Filmovi iz 2010 godine koji nit smrdu nit mirišu

Evo sa malim zakašnjenjem čestitam vam Novu Godinu i da u ovoj najnovijoj godini koja nam predstoji imate više sreće i kešovine, no prije svega da vas zdravlje služi. Tako i to smo obavili.
A sad idemo vidjeti što je to bilo naj, a što baš i nije bilo tako fenomenalno, ali isto tako obradit ćemo i sve važnije što se tiče naša tri omiljena žanra...stoga vežite se ovo će biti zanimljiva vožnja.


6 FILMOVA KOJI NI SMRDE NIT MIRIŠU:
- Na moju žalost to su filmovi koji su kao onaj čardak u priči nisu ni na nebu ni na zemlji. Evo nam zato šest naslova koji me nisu niti razočarali tako jakod a upadnu na onu listu loših filmova, ali bogme ne mogu ih ni staviti u top najboljih ostvarenja.



6) ''Predators'' (2010) - režija: Nimród Antal

Photobucket

Zašto on:
- Obožavam Predatora još od kad sam vidio prvi dio i po mom mišljenju je uz Aliena najbolje napravljen vanzemaljac ikad (jmislim da sam već to spomenuo par puta...). No, nakon govnarija koje nam je studio Fox servirao neuspješnim mini serijalom od dva nastavka ''AvP'' (gledljivo) i ''AvP: Requiem'' (proljev od filma) bio sam spreman na sve kad su ''Predatori'' izašli u kina, no kako je glavni producent filma bio Robert Rodriguez koji ima taj štih za horor filmove (''From Dusk Till Dawn'', ''The Faculty'') ipak sam gajio nadu da bi sve moglo ispasti dobro. Jedino me je mučio mađarski redatelj novak, koji nije imao baš puno iskustva u redateljskoj stolici (do tada snimio samo 3 filma).
Na kraju sam dobio film koji uspio zadovoljiti skoro sve moje želje, no ipak sve ostaje nekako nedorečeno upravo zbog lošije karakterizacije likova (pa čak i samih predatora), ne uvođenja predatorskih novotarija koje su zaštitini znak serijala i što je najvažnije što se radnja ne događa na njihovom planetu. Pa, onda tu i tamo nekih sitnica koje su meni kao ljubitelju predatora neizostavne,a nema ih ili su negdje izmjenjene, dok neki djelovi samog filma su nejasni. Taj deja vu sa prvim filmom je u nekim trenucima odličan, ali opet u nekim drugim djelovima pleše na granici lošeg kopiranja više nego što bi mi rekli da je samo posveta (puno tu imamo scena koje smo već vidjeli u McTiernanovom filmu) no opet ne na onaj stvarno loši način kopiranja koje smo vidjeli recimo u ''AvP: Requiem''. Film ima lijepe akcije, odličnih scena, sporedne likove koji su zanimljiviji od glavnih, a bogme tu je i ugođaj. No, za mene ne spada u moju listu najboljih filmova koje sam prošle godine gledao...šteta.




5) ''The Crazies'' (2010) – režija: Breck Eisner

Photobucket

Zašto on:
- Davno je prošlo vrijeme kad sam gledao Romerov original (mislim da bih uskoro trebao staviti na repertoar gledanja), no svakako sam se radovao rimjeku jer sam mislio da bi film mogao ispasti približno nešto ala američka verzija ''28Days/Weeks Later'' ili ''REC''-a, a pogotovo kad sam vidio službeni trailer. Ovako nakon odgledanog film je više nego solidno ostvarenje sa par jako lijepih scena i momenata, dosta dobro napisanog scenarija i ugodnih likova (gluma je također dobra) čija je karakterizacija gledajući da je ovo američki film rađen za široke mase odrađena na zavidljivom nivou. Unatoč svemu film mi nije do kraju sjeo kako treba, pa iako mislim sve dobro o njemu...no to nije to.
Filmskim riječnikom kako je ovo film o zaraženima onda bih rekao da film nije tako dobar kao niskobudžetni ''Pontypool'', ali je mnogo bolji nego je to recimo meni dragi ''Warning Sign'' ili očajno ostvarenje koje se odaziva na ime ''The Plague'' redatelja Hala Masonberga. Mislim da sam sve rekao sa tim.




4) ''Devil'' (2010) – režija: John Erick Dowdle

Photobucket

Zašto on:
- o M. Night Shyamalanu neću mnogo trošiti riječi nego ću samo reći da je on glavni producent ovog hororca i da se film radio prema njegovoj priči (ujedno je ovo prvi film u planiranoj trilogiji gdje urbanu sredinu terorizira nešto nadnaravno). Zanimljiv film sa par lijepih trenutaka, sasvim solidnom atmosferom koja povremeno podsjeća na Raimijev ''Drag Me to Hell'' i dobrom glumačkom postavom. No, kod ovakvih filmova uvijek postoji ono ali...stoga ću reći – ali film više izgleda kao jedna od boljih priča horor serije ''Tales From the Crypt'' nego kao neki cijelovečernji film. Uz sve to kraj filma mi je bio predvidljiv, a bogme nije niti pomoglo da sam odmah pogodio tko je Vrag u filmu. Svejedno film vrijedi pogledati, jer nakon one blamaže sa ''The Happening'' Shyamalan pokazuje da je još bolji kao producent. Radujem se novom filmu tj. drugom dijelu te najavljene trilogije.




3) ''Splice'' (2010) – režija: Vincenzo Natali

Photobucket

Zašto on:
- Moram reći da obožavam ovakve filmove sa eksperimentima sa vanzemaljskom DNA, no odmah moram reći da me film više razočarao nego očarao., jer ovo što se da vidjeti u ovom malom kanadskom SF ostvarenju je očajno loše. Kako je film imao solidnih 26 mlijuna $ mislio sam da će uz dobru glumačku postavu film imati i dobru priču, no prevario sam se. Scenarij je u načelu odlično napisan i ima samo 2-3 crne rupe (scene koje nisu baš uvjerljive ili baš nemaju veze sa logikom), dok karakterizacija likova varira. Isto tako film je trebao biti temeljitiji u prikazu genetičkih istraživanja, jer ovo što sam vidio nije me impresioniralo. Moram reći da mi je A. Brody solidan glumac, no svakako nije glumac za naše žanrove (i u ''Predatorima'' mi nije baš bio nešto poprilično uvjerljiv) tako od početka vidiš da je on došao samo odraditi svoj posao bez da malo u svoju ulogu da duše. Iako, odlična glumica Sarah Polley se ovdje glumački baš i nije iskazala (no opet je bolja od Bordyja i to uvjerljivo), što nam govori da redatelj Vincenzo Natali nije uspio ostvariti to da mu film ima koheziju (toplo se nadam da će ''Neuromancer'' biti mnogo bolje ostvarenje ali čisto sumnjam) radnja likovi i odnos dvoje glavnih likova. Jedina prava svijetla točka jest Delphine Chanéac kao Dren. Efekti su jako dobri, priča zanimljiva, no kad vam glavni glumci nisu raspoloženi u svojoj glumi i to u filmu gdje imate samo 4 lika onda je to veliki problem. Kako sam rekao svaka čast ovom filmu, ali za mene je i dalje za ovakvu vrstu filmova ''Species'' (1995) mnogo bolji i konkretniji film (a da o zanstvenom pristupu ne pričamo).


2) ''La Horde'' (2010) – režija: Benjamin Rocher i Yannick Dahan

Photobucket

Zašto on:
- Evo još jedno samo solidno ostvarenje, iako je i ovaj film imao svojih jebeno odličnih momenata. Uz to je francuski standardno brutalan. Priča nije ništa nova, gluma dobra, no scenarij i nije tako bajan, jer se to svakako moglo mnogo bolje i ljepše napisati. Da nije bilo onog mačo preseravanja u jednom dijelu film bi mi bio draži. Zombiji uvjerljivi i opaki, no sami glavni junaci filma nisu baš toliko zanimljivi. Ovako...ovo je prvi francuski hororac koji me je donekle razočarao, jer kad sam vidio trailer mislio sam da će film biti mnogo bolji.



1) ''The Descent part 2'' – režija: Jon Harris

Photobucket

Zašto on:
- Film koji me je najviše razočarao, pa iako je atmosfera prilično blizu onoj iz prvog dijela, pa iako je brutalniji sve to pada u vodu zbog loše napisanog scenarija. Razlog zbog kojeg se likovi nađu u špiljama totalno vrijeđa inteligenciju gledatelja (pogotovo ako je ovaj ljubitelj prvog dijela), a čavao na lijesu zbog čega je ovaj film prvi na listi jest sam ogavni kraj. No na stranu loše osmišljena radnja, film kako sam rekao ima u sebi duplo više brutale nego je to imao prvi film. Glumačka postava je uvjerljiva i likovi brzo uhvate gledatelja, no ovo je daleko od onoga što su producenti govorili da je ovaj film što su ''Aliens'' bili za ''Aliena''. Ako će vam to išta značiti u filmu opet imamo prilike vidjeti i Sarah i Juno u akciji...ali da samo nije bilo tog prokleto glupog kraja...no tim loših scenarista J Blakeson, James McCarthy i James Watkins su dobrano ukakali cijeli film tom svojom idejom tipičnom za američke B horororce snimljene u 80-tima.


Lista se nastavlja...

19:37 • Komentari ( 3 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.