četvrtak, 09.08.2012.

Piranha 2: The Spawning (1981)

Piranja II: Mrijestilište (1981)

Photobucket

Produkcija: Brouwersgracht Investments / Chako Film Company
Režija: James Cameroon
Scenarij: Ovidio G. Assonitis, James Cameron i Charles H. Eglee
Specijalni efekti: Gino De Rossi, Giannetto De Rossi, Antonio Corridori i Gilberto Carbonaro

Uloge:
Tricia O'Neil (Anne Kimbrough)
Steve Marachuk (Tyler Sherman)
Lance Henriksen (glavni šef policije Steve Kimbrough)
Ricky Paull Goldin (Chris Kimbrough)

Film je izašao u kina 17. listopada, 1982 godine
Trajanje: 84 minute / 94 minute (produžena verzija)
Zarada: 411 480 € (Španjolska)
Nagrada:
1983 godina - nominacija nagrade "International Fantasy Film Award" (Fantasporto) u kategoriji najboljeg filma

imagebam.com

SADRŽAJ:
"- Na obali Karipskog mora mladi ljubavni par doživi stravičnu nesreću. Sljedeći dan grupa turista među kojima je i Tyler Sherman (Steve Marachuk) odlaze na tečaj ronjenja kojeg vodi Anne Kimbrough (Tricia O'Neil), zaposlenica hotela Eysium. No za vrijeme tečaja, jedan od ronioca odlazi u predio kojeg je Anne zabranila svojim polaznicima tečaja. Anne kaže Tyleru neka ostale odvede na površinu, a ona u potrazi za nestalim roniocem dolazi do šokantnog otkrića - on je postao žrtva ubojitih piranja..."

imagebam.com

RECENZIJA:
- "- Najbolji film o letećim piranjama ikad snimljen." : tako se je jednom izrazio redatelj James Cameron o svom redateljskom prvjencu. No, iako je ova tvrdnja stvarno točna film odiše trašoidnom bljuvotinom i s razlogom je proglašivan jednom od najgore snimljenih filmova ikada.
Ali, moram mu priznati da ovakav film ima neku trunku simpatičnosti i da se da pogledati sa ekipom uz ladno pivce negdje uz plažu gdje ima mnogo ladovine. Pogledajmo najprije što vrijedi a što mnogo toga ne vrijedi u ovom filmiću:Što valja kod filma:
- ima jedan od najboljih horor plakata ikada
- gluma Tricije O'Neil
- u njemu glumi Lance Henriksen
- ima zgodnih žena (Tricia O'Neil, Carole Davis, Connie Lynn Hadden i Leslie Graves) od kojih se dvije pojavljuju u lijepim toples scenama (Davis i Hadden)
- specijalne efekte radili Gino De Rossi i Giannettu De Rossiju
- podvodne snimke na početku jako lijepe
- kratkog je trajanja
- director's cut je kvalitetnija verzija
- bolji je sekundarni naziv filma (Flying Killers) od originalnog (The Spawning)


Što ne valja kod filma:
- scenarij i režija
- gluma i dijalog
- karakterizacija likova i sama radnja
- specijalni efekti koji se tiču napada letečih piranja
- usporenost
- kopiranje nekih drugih filmova (vidi dolje u Završnoj riječi)
- zvuk koji proizvode piranje dok lete i izgled dok eltaju svud uokolo na kraju filma (sve mi je to izgledalo kao oni plastični šišmiši u Hammerovim i Universalovim vampirskim filmovima)

Photobucket

Završna riječ:
- Eto mogu se pohvaliti da sam film sa svojim starim gledao negdje oko 85' u tadašnjem malom (5 dana za redom prepunom) šibenskom kinu "20. Aprila".
"Piranje 2" su mi ostale u jako dobrom pamćenju iako je od tog gledanja prošlo više od 20 godina. Danas je to nešto malo drugačije, film je u mnogim segmentima loš i ima vrlo malo pozitivnih stvari a krivnja zbog takvog razvoja je u dva razloga:

1) osnovica priče o ubojitim letećim piranjama
- u ono vrijeme i sa malim budžetom to je bilo teško izvedivo gledajući sa aspekta specijalnih efekata...čak i danas sa svim CGI finesama to izgleda jedva teško izvedivo i to zbog jednog stvarno zajebanog problema...kako mogu ribe biti ubojite na kopnu bez obzira što lete. Tako imamo primjer da ribe njih recimo 5-6 (veličine ovećeg brancina) napadnu svoju ljudsku žrtvu koja samo treba lupiti ribetinu svojom rukom da ona padne na pod...ali ne žrtva se dere i zapomaže dok gledatelj sam primjećuje (ili recimo ima osjećaj) kako netko drži gumenu piranju i trlja je glumcu o tijelo. Dakako to je i odlika lošeg filma i loše režije, ali i sama neizvedivost kako to upečatljivo dočarati.

2) sukob na relaciji producent Assonitis - redatelj Cameron
- istina ovo je Jamesu (štićenik Rogera Cormana) bio prvi pravi redateljski posao, iako je ponekad i pomagao (većinom bio zadužen za set okoliša i interijera i specijalne efekte) na Cormanovim filmovima kao što su "Battle Beyond the Stars" (1980) .
Ali koliko god bilo lako raditi sa Cormanom, koji je uvažavao ideje i u produkciji nikada nije bio prekrut sa svojim štičenicima sa grčkim egipćaninom Ovidijom G. Assonitisom je totalno drugačija priča. Ovidije je uvijek imao sve konce u rukama i rado je volio prčkati po onome što mu se ne sviđa (Bog zna što je onda Cameron tražio kod njega) tako da je nakon nepuna 2 tjedna James Cameron potjeran sa seta, nije mu se dopustilo da posjećuje montažnu sobu (Cameron kasnije i provalio da bi sam montirao film, ali ne uspijeva u tom naumu) a Assonitis je sam samcat dovršio snimanje filma (Ovidije mi sve više izgleda kao neki filmski Kerum). I na kraju su gledatelji dobili horor bućkuriš (početak izgleda jako dobro što se vidi da je u tome imao Cameron svoje prste).

Photobucket

Uz ta dva velika problema, jedan od većih je i jako loše napisan scenarij kod kojeg je svaki dio doista smješan...koliko? E, pa prosudite sami:

dvoje ronilaca vode ljubav u olupini broda:
- ne znam što kažu ekstremisti, ali mislim da su mogli ipak naći neku malu plažicu pa se pojebati kao normalni ljudi, a ne kopirati jednu scenu iz filma o Jamesa Bonda (također tim početkom kopiraju ne samo početak prvog filma o opakim piranjama, nego i sam početak "Ralja 2"

svrha šerifovog sina i kako se šef policije riješio helića:
- mislio sam da će mali imati nekog učestvovanja u kraju filma, ali nije imao...onda čemu taj lik?
- sin mu je u brodu i na sigurnom, ali naš se šerif odjednom baca bez ikakvog objašnjenja u more (??!?) da bi doplivao do sina a policijski helić se brzo sruši u more sa naravnom ogromnom eksplozijom (k vragu valjda u svakom morskom animal attack filmu gdje je neka riba glavni negativac se mora srušiti barem jedan helić)...najkretenskiji dio filma svakako

leteća piranja u mrtvačnici iskače iz lešine:
- iskreno kad sam prvi put to gledao usrao sam se dobrano od straha (dobro bilo mi je oko 6 godina), ali kopiranje chestburster scene iz "Aliena" je svakako dno dna, no kako to da piranja koliko god genetički bila sređena može ostati toliko na zraku i to u hladnjaku mrtvačnice to ne bi ni Arthur C. Clarke u svojim "Misterijama Svijeta" ne bi uspio razriješiti

ribar sa jamajke i njegova 'time bomb', te njegov 'last stand' protiv nadirućih piranja koje sad svuda lete
- ne samo da je ribar uspio napraviti bombu koju aktivira obični quartz sat, nego kad se ribe pojave donese leš svog sina u hotel (da...još jedan od WTF momenata) kojeg su piranje gricnule više puta te se baci u borbu sa njima...neću ništa reći više nego pogledajte i sami tu scenu pa mi recite da ovo nije uber trešćina...koja glupa smrt, a mogao je lijepo kao svi ostali sakriti se iza prozorskih vrata

Photobucket

Takvih ludih pizdarija ima svako malo i bilo bi naporno sve pobrojiti (da ne spominjem čudnu skupinu sporednih likova koji graniče sa bizarnim od napaljene babe, do ljubavnog para ružne udavače i kvazi doktora štrebera).
Prelijepa Tricia O'Neil (izgleda kao Joanne Samuel iz "Mad Max"-a) jedina je odradila posao kako treba, te mi je stvarno žao što joj je ovaj film utjecao na daljnju filmsku karijeru.
Lance Henriksen je svakako imao mnogo boljih uloga od ove glavnog šefa policije Stevea Kimbrougha (jako loša kopija šefa Brodyja iz "Ralja"), ali ga je uvijek ugodno vidjeti.
Efekti koji se tiču šminke i lutki piranja izgledaju odlično zahvaljujući meštru Giannettu De Rossiju (šminka na "The Beyond", "Zombi" i "The Living Dead at The Manchester Morgue") i Ginu De Rossiju ("Canibal Ferox"), no izvedba letenja piranja je očajna (vidu se žice i najlon). FIlm ima ponešto gore scena, ali ne previše.

Reći ću da je film svakako težak za gledanje, no kako sam rekao ovo je pravi film za ekipu da se pogleda uz barem baksu hladnog piva. Ostaje pitanje što bi bilo da je ostao trojac Corman/Dante/Sayles...to bi bila univerzalna sprdačina koja bi se gledala sa guštom.

p.s. - uf ovdje je gdje pišem nenormalno vruće morat ću opet skoknuti na plažu i baciti se malo u more...a onda u lov na onog brancina što sam ga jučer vidi kako se vrzma gore dolje...

16:08 • Komentari ( 0 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.