nedjelja, 28.02.2010.

[REC]2 (2009)

[REC 2] (2009)

Photobucket

Produkcija: Filmax
Režija: Jaume Balagueró i Paco Plaza
Scenarij: Jaume Balagueró, Paco Plaza i Manu Díez


Uloge:
Manuela Velasco (Ángela Vidal)................Ferran Terraza (Manu)
Pablo Rosso (Rosso)...............................Javier Botet (Nińa Medeiros)
Claudia Font (Jennifer)..............................Martha Carbonell (Izquierdo)
Andrea Ros (Mire).....................................Alejandro Casaseca (Martos)


Film je izašao u kina 02. 10. 2009 godine
Trajanje: 85 minuta
Službena stranica filma
Brzi foršpan...
HD Foršpan...
Prvih 5 minuta filma

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Nakon 70 minuta od pojave nepoznatog iznimno zaraznog virusa nalik bjesnilu u jednoj zgradu u središtu Barcelone, tim specijalaca i jedan liječnik ulaze u nju da bi izvidjeli situaciju. Ono na što će naići nisu vidjeli ni u svojim najgorim noćnim morama..."



RECENZIJA:
- Kad je 2007 godine izašao španjolski hororac po imenu REC vrlo brzo je razdrmao pomalo uspavanu horor scenu. Pa, iako ga mnogi nisu uspijeli pogledati u kinu (i to ne samo naše podnevlje) vrlo brzo je bio rado gledan i odmah voljen od mnogih.
Po, meni spada među 5 najstrašnijih filmova ikad snimljenih, a to samo govori koliko je on sam dobar.
Nakon uspijeha koji je u kratkom vremenskom periodu polučio logično je bilo razmišljati o nastavku, jer sam film je bio izrazito otvoren prema možebitnom sequelu (bez obizra što kraj filma nije aludirao da bi film i trebao imati nastavak). Dvije godine kasnije (brzo ha?) evo nam i željno iščekivanog nastavka, pa pogledajmo kakve je on dojmove ostavio na mene.

Na po prvi put ću morati napraviti dvostruku recenziju, pošto film ima mnogo segmenata koje bi trebalo odvojeno komentirati.

Photobucket

Dojam br. 1 čovjeka kojem je prvi dio bio fenomenalan:
- Atmosfera filma je ostala iste kvalitete no u mnogo umanjenom elementu, jer se film ovdje više oslanja na akciju, tako da ovdje imamo više svijetla za razliku od mračnijeg prvjenca (film je u osvijetljenju blizak američkom rimejku prvog dijela). Kako je atmosfera umanjena tako je i osjećaj jeze vidljivo razvodnjen (doduše jako bitni zvučni elementi filma ostaju nepromjenjeni što je još jedna pozitivna stana), no ne mogu reći da je nema. Dapače, film i dalje ima tu i tamo jako dobrih jezovitih/strašnih scena.
Glumačka ekipa je malčice slabija od one iz prvog dijela (čak je i Manuela Velasco koja glumi Angelu Vidal ovdje slabija u glumačkom smislu naravno), no ipak mi je za oko zapao Óscar Zafra kao Jefe (vođa Specijalaca) i zaražena ''djevojčica'', koju smo također vidjeli u prvjencu.
Također mislim da je scenarij trebao imati bogatije osmišljenu okosnicu priče (ne ovdje ne mislim na radnju, koja je dobra, nego na vezu ''Stvora'' s gornjeg kata i zaraženih i općenite priče o 'zarazi'), jer je koliko sam upoznat on je vrlo brzo napisan (a nije se mislilo o nastavcima u to vrijeme nego je REC trebao biti samo jedan film). Znači trebalo se kvalitetno nadovezati odličnoj i intrigantnoj priči prvog dijela, te nastaviti u istom tonu (a da opet to ne bude na onaj bezosjećajni američki način objasni sve do detalja, jer mi smo glupi i ne shvaćamo).

Sa ovog glediša u filmu mi je stvarno najviše nedostajala ta atmosfera prvog dijela, te su me pomalo smetale omanje scenarističke karakteristike (recimo taj detalj da je raspelo bolje oružje od vatrenog za obranu od 'zaraženih'/opsjednutih mi je pomalo slabašan, jer stekao sam mišljenje da ako imaš svećenika recimo kao oca Merrina sa malo većim raspelom 'zaraženi' ti ne bi mogli niti prići baš poput vampira iz Hammerovih horora;) koje su film pretvorile u mješavinu ''The Exorcista“ i ''The Hidden'' (oni koji su ga gledali znat će o čemu govorim, jer iako bih želio više reći ne bih želio pokvariti gledanje cijelog filma). A i onaj hod po plafonu ne mogu baš provariti do kraja.

Photobucket

Dojam br. 2 čovjeka koji je skeptičan prema nastavcima, no koji uvijek voli nastavak sa karakterom:
- Film ne zaostaje za prvjencem, no svakako je slabiji od njega. Film ima par noviteta: prvenstveno uvođenje gledatelja u bolje upoznavanje same 'zaraze', ''dokumentaristički pristup'' je još bolji i razrađeniji, a mogu reći da je film i krvaviji.
Znao sam još od prvog dijela da 'zaraženi' imaju veze sa demonologijom, a o toj temi sam u gornjih par redaka sve objasnio, pa mislim da nema smisla ponavljati. Reći ću da je priča još ne otkriva sve no solidno se oslanja na onu od prošlog puta.
Kamera je još više poboljšana i odlično ne samo da prati radnju nego se tih par izmjena kavalitetno nadopunjuju jedno sa drugim (nešto slično što je Ang Lee napravio u ''Hulku'', a što smo već vidjeli u ''Aliensima'') tako da je stvarno ugodno oku vidjeti kako se kamere na kacigama specijalaca nadopunjuju sa glavnom, koja prati svu situaciju i događanja. Doduše tu ima par scena gdje se kamera u svom fokusu gubi, staje, nema slike, no iako pomalo zna ponekog gledatelja i smetati mora se shvatiti da sve to komešanje (uglavnom su to borbe sa 'zaraženima') ide u prilog tom već spomenutom dokumentarističkom štihu.

Ovdje imamo više borbe naših junaka protiv većeg broja kreatura (mnogo više nego što smo ih zadnji put vidjeli), koje ih u svakih recimo 12-15 minuta razmaka napadaju.
Tako ovdje ne samo da napadaju odrasli nego i djeca (kako izgleda prvi koji su bili 'zaraženi'), a doza ludila i bijesa je i ovdje prisutna u istom omjeru (gušt je bilo gledati kako se spuštaju niz stepenice i obračunavaju sa nezaraženima). Lijepo je bilo vidjeti da i ovaj film ima pregršt odlično snimljenih scena, a od kojih je većina efektna u onom jezovitom smislu (pogledaj dolje u THE SCENA).
Što se tiče akcije mislim da će svi biti zadovoljni jer ovdje specijalci ne štede municiju (imamo čak tri scene gdje se likovima raznese glava i tri headshoota), a najviše mi se svidio način na koji redatelji dočaravaju pucnjavu (FPS stil i to u realističnijem điru nego je to viđeno u recimo ''Doomu''). Čak i oni koji vole malo više krvi doći će na svoje jer ga u ovom filmu ima dovoljno. Eh, da redatelji jedinice Balaguero i Plaza su autori i ovog filma (Manuela Velasco nosi istu robu iz prošlog filma što nam govori da se pazi na detalje i da je redateljski dvojac pedantan bio u realizaciji ovog filma).

Photobucket

Završna riječ:
- Moram reći da film nije vrst nastavka kao što su ''Terminator 2'' ili recimo ''Aliens'' (sa kojim i dijeli veći dio priče – ovdje marinci tamo specijalci idu izvidjeti što se to dogodilo), no svakako nije neki bezvezluk. Kao nastavak je jako dobar, no ipak postoji žal što nije ostala onako ista komorna atmosfera koja je krasila prvi dio. Kad bih se već obazirao na kvalitetne nastavke onda bih ovaj film usporedio sa ''28 Weeks Later'' (2007), jer ne samo da su po temi slični (oba imaju 'zaražene' kao gl. negativce) nego su slični po tome što imaju različitu atmosferu i pristup pričama. Da ''[REC] 2'' znači za ''[REC]'' isto što i ''28 Tjedana'' za ''28 Dana'', a završna ocijena bi bila da iako film nije kao prvi dio (ih koliko sam to puta već spomenuo) da sigurno spada ne samo u jedne od najboljih nastavaka nego i među najbolje filmove ove godine. Film koji vrijedi pogledati što prije.



THE SCENA:
- svakako kad specijalac Larra bude okružen 'zaraženima' i kad zaglavi u zahodu
- odlična scena je i kad jedan od specijalaca (opet Larra) bude u ventilacijskom oknu pa kad krenu 'zaražena' dječica na njega
- prva pojava 'zaraženog' djeteta koje se pojavi sa stropa
- kad svećenik uzme po prvi put sačmarku u ruke

Photobucket

03:10 • Komentari ( 0 ) • Print#

srijeda, 24.02.2010.

Legion (2010)

Legija (2010)

Photobucket

Produkcija: Bold Films
Režija: Scott Stewart
Scenarij: Peter Schink i Scott Stewart

Uloga:
Paul Bettany (Michael)..................................Lucas Black (Jeep Hanson)
Tyrese Gibson (Kyle Williams).....................Adrianne Palicki (Charlie)
Charles S. Dutton (Percy Walker)...............Kevin Durand (Gabriel)
Jon Tenney (Howard Anderson)...................Dennis Quaid (Bob Hanson)


Film je izašao u kina 22. siječnja, 2010 godine
Trajanje: 100 minuta
Budžet: oko 26 milijuna $
Zarada (u SAD): 38 206 460 $
Zarada prvog vikenda u SAD-u: 17 501 625 $ (u 2 476 kina)
Foršpan filma...
Službena stranica filma + foršpan

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Zabačeni restoran postaje nevjerovatno borilište za opstanak ljudske vrste. Kada Bog izgubi vjeru u čovječanstvo pošalje legije anđela da pokrenu Apokalipsu. Ljudskoj vrsti je jedina nada grupa stranaca zarobljenih u pustom restoranu zajedno s Arhanđelom Michaelom, koji zajedničkim snagama moraju spasiti još nerođeno dijete, a koje je ključ opstanka čovječanstva."

Photobucket

RECENZIJA:
- Anđeli i demoni . Demoni i anđeli. Krščanska mitologija je uz grčku i nordijsku svakako jedna od najzanimljivijih mitologija svijeta, pa iako ta vrst podžanra nema neko Bog zna kakvo naslijeđe ipak i taj mali broj snimljenih filmova ima par svojih dragulja. No, kako to biva u filmovima strave i užasa većinom prevladavaju loši filmovi.
Zato se stoga sigurno pitate što ću reći za današnji film... pa, zijev..idemo redosljedom:


Što valja kod filma:
- dobra ideja i okosnica priče (krščanska mitologija oko anđela i arhanđela)
- pojava veterana Dennisa Quaida i Charlesa S. Duttona
- scena sa opsjednutom babom


Što ne valja kod filma:
- scenarij...scenarij...prokleti scenarij
- manjak efekata
- akcija i horor ugođaj
- slabo iskorišteni veterani Dutton i Quaid
- loša gluma (T. Gibson je najviše istaknut u tom segmentu)
- kopiranje (čitaj krađa) filmova "The Terminator" (1984), "The Prophecy" (1995) i "The Mummy" (1999)
- nimalo uvjerljiva priča i sam kraj
- uspio sam zaspati na sredini filma i to po danu sa upaljenim svijetlima u sobi i to u sjedećem položaju, pa sam se morao vraćati na onu scenu koju sam zadnju zapamtio prije nego sam ubio oko kojih 5-6 minuta


Završna riječ:
- Jednom riječju film ne vrijedi ni pišljivog boba. U njemu nema ama ništa spektakularno i pozitivno (da čak i scena sa babom je trebala biti veći šok i boljeg jezovitijeg ugođaja), a unatoč drvenoj i stvarno lošoj glumi (eto moram spomenuti da jedino Bettany daje nešto što se može nazvati nekakvom glumom) ono što mene (ali vjerujem i prosječnog gledatelja) najviše iritira kod ovog filma jest glupo osmišljen i napisan scenarij.
Dijalozi su nikakvi, scene nezanimljive, baš i kao sami likovi filma (kako pozitivci tako što je i gore negativci), ali ta negativnost se diže za još jedan nivo jer scenarij ne objašnjava ništa...da ama baš ništa, tako da gledatelj ostaje zbunjen čitav film.
Zašto je to dijete važno anđelima i Bogu da ga žele ubiti? Film nema niti one bazične odgovore tko? što? zašto? a koje ovakvi filmovi moraju imati jer bez toga ne bi bili zanimljivi gledatelju i njegovo bolje ufuravanje u film.
Isto tako tu imamo puno besmislenih monologa i scena u kojima likovi čavrlaju o nevažnim stvarima i po 4-5 minuta (??!?), a da ne govorim kako me je sam film podsjetio na prvog Terminatora (ne samo priča o djetetu koje je jedini spas čovječanstva, nego više mislim na kraj filma koji je čista kopija kraju u Terminatoru), pa onda još više podsjeća na odličan "The Prophecy" (1995) koji ima mnogo sličnosti sa ovim filmom da mi ovo izgleda kao očigledni plagijat. Mumiju iz 99' sam spomeno jedino zbog CGI efekata koji su ovdje u par navrata dobro precrtani (scena sa pojavom opsjednutog sladoledara).

Ovdje je trebalo biti mnogo više efekata i žešće akcije, jer ovo što nudi Stewartov film je ispod svake razine (pa i unatočm malom budžetu od 25 milja $).
Još jedna od lošijih strana jeste to što je kraj ne samo nedorećen i mlak (opet jednak kraju "Daybreakersa", kojeg sam recenzirao prije par dana) nego otvara nadu i u nastavak (ne daj Bože). Ne znam što bih još lošeg rekao a da nisam već to spomenuo o ovom stvarno loše napravljenom hororcu, nego da ono što vidite u foršpanu filma su u stvari njegovi najbolji djelovi, tako da nećeg novog uopće nema (živa istina ljudi moji... sve što vidite je možda kraće od originalnih scena no tužna je istina da zanimljivosti u cijelom filmu ima u tih 12-15 minuta...a to je pojava one babe i okršaj sa mljekarom i njegovim prijateljima).
Neću više duljiti nego ću reći da je ovo već sada jedan od najgorih filmova (i jedan od najnezanimljivijih u zadnjih par godina) koji su se pojavili u ovoj godini i prepručam da ga preskočite kad dođe u kina i da lijepo sačekate njegovu DVD verziju (a oni strpljiviji će najvjerojatnije taj isti DVD kupiti na trafici ili u Algoritma za kojih 24-29kn), jer ovo svakako nije djelo koje bi se trebalo gledati u kinu (jedino ako želite zaspati u naslonjaču), a za alternativnu opciju ipak vam kao preporuku spominjem da pogledate "The Prophecy" (1995), koji je prema ovom filmu kilometrima iznad po kvaliteti, a što je još bolje ima odličnu priču. A za one koji žele osjetiti pravu akciju gdje municija pršti na sve strane i gdje se sudionici ne libe upustiti u pravi vatreni okršaj i to sa anđelima i demonima preporučam da odigraju zanimljiv i na trenutke stvarno dobar FPS (pa iako je po današnjim mjerilima zastarijela igra, no također je i prva koja je koristila Bullet time) "Requiem: Avenging Angel" (1999) čiji Intro isto malo baca na neke scene ovog nesretnog filma....
Nije mi samo jasno kako je film uspio zaraditi skoro 40 milijuna $ sa tako očajnim scenarijem? A što je još gore ovaj film ćemo vidjeti u našim kinima vrlo skoro, a sigurno bolji i zanimljiviji [REC]2 nećemo...i sad recite gdje je tu pravda?


THE SCENA:
- opsjednuta baba divlja po restoranu

Photobucket

06:07 • Komentari ( 1 ) • Print#

srijeda, 17.02.2010.

HororFilm Playground NEWS #20

Evo nakon podužeg vremena malo novih vijesti u vezi naših omiljenih žanrova. Pa, krenimo onda:


Najočekivanijih 5 filmova u ovoj godini po mom izboru:

1) The Thing (2010)

Photobucket

Početak snimanja filma: 15. ožujka, 2010 godine
Završetak snimanja: Lipanj, 2010 godine
U kinima: 2011 (no ja mislim da je to samo osiguranje ako snimanje bude kasnilo, jer vjerujem da bi film mogao izaći i prije tamo polovicom prosinca)

Ekipa koja radi na filmu:
Režiser: Matthijs Van Heijningen
Scenarij: Eric Heisserer i Ronald D. Moore
Glume (za sada): Mary Elizabeth Winstead ("Final Destination 3", rimjek "Black Christmas") i Joel Edgerton ("Smokin' Aces", "Acolytes")

SADRŽAJ:
"- Ekipa znanstvenika na Antartici otkriva vanzemaljski brod u kojem otkrivaju neprijateljski nastrojen organizam. Mlada diplomirana studentica Kate Lloyd uz pomoć odvažnog plaćenika i pilota helikoptera pokušava uništiti vanzemaljca čim prije..."


Moje razmišljanje o samom filmu:
- kako ste do sada već spoznali veliki sam obožavatelj Carpenterovog filma, ali i originala iz 51 godine, no moram reći da nisam u prevelikim količinama optimističan što se tiče ovog filma.
Naime na početku kad se počelo govoriti da se film snima pričalo se o verziji koja će pratiti radnju prije Carpenterova filma tj. radnja će se dogoditi u Norveškom kampu i da će verzija vjerno pratiti one detalje koje smo u malim dozama vidjeli u verziji iz 82' (recimo saznali bi tko je zabio onu sjekiru u vrata, tko je osoba koja si je prerezala ili su joj prerezali vrat na koju je MacReady naišao...i sl.).
No, danas izgleda film kreće nekim drugim stopama i čini mi se da se uvelike dodvorava producentima, jer su filmaši ubacili ženu u kamp gdje bi trebali biti samo muškarci (tako je bilo u Norveškom kampu prema Carpenterovom filmu), a to znači da će se film osloniti na romantiku.

To je najveća stvar koja mi smeta u filmu, jer ovo bi trebao biti čistokrvni muški film (nisam za to da se ne stavi žena i da se malo upotrijebi umjetnička sloboda...ili da se kopira crno bijeli klasik u pogledu tog detalja, ali ako je romantika prisutna onda je to prvi korak koji bi lako mogao dovesti do propasti filma (uništavanje atmosfere, jer ovaj film bi upravo to trebao biti).
Ne znam više ništa o filmu, ali se toplo nadam da film neće ispasti kao recimo "The Thaw" (2009) ili "The Faculty" (1998), već da će film po ugođaju i ozbiljnosti biti sličan "30 Days of Night" (2007) ili da će barem imati onaj zimski ugođaj kao "Ravenous (1999)" ili još atmosferičniji "The Last Winter (2006)".
Glavna uzdanica filma je upravo obećavajući redatelj, koji iza sebe nema nikakav pravi film, pa treba biti oprezan, te solidan glavni glumac (ali zar njegov lik baš mora biti pilot helikoptera??), a koliko je ta nova smjernica (pričaju da će se teško držati Campbellove kratke priče "Who Goes There?") dobro osmišljena (ipak mi uvođenje ženskog lika jako smeta...) tek nam predstoji da vidimo.



2) Solomon Kane (2009)

Photobucket

Izlazi na DVD-u: početkom ožujka ili najkasnije do svibnja

Redatelj i scenarist: Michael J. Bassett
Glume: James Purefoy (Solomon Kane), Max von Sydow (Josiah Kane), Pete Postlethwaite (William Crowthorn)

SADRŽAJ:
"- Priča prati osobnu borbu protiv zla koju vodi Puritanac po imenu Solomon Kane, koji se obračunava sa demonima i zlim okultnim silama u 17. stoljeću..."

Photobucket

Moje razmišljanje o samom filmu:
- jedan od najdražih književnih i strip junaka napokon dobija svoj film. A kad kažem da je tvorac Kanea Robert E. Howard čovjek koji nam je stvorio Conana Simerijanca ne treba potrošiti mnogo riječi, nego ću reći samo to da kao veliki fan i Marvelovog stripa i književnog predloška imamo film koji po svojoj reklami i fotkama ne bi trebao podbaciti.
No, koliko je film zanimljiv i koliko sam obećava (a po meni obećava najviše od svih filmova ove godine i što je najvažnije napokon imamo još jedan pravi fantasy film sa gotičkim ugođajem) bolje je da pogledate i sami na njegovoj službenoj stranici - http://www.solomonkane.com/
Ovaj film zaslužuje da ga se vidi u kinu, no nažalost to neće biti moguće...šmrc


3) Clash of the Titans (2010)

Photobucket

Režija: Louis Leterrier
Glume: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Sam Worthington, Pete Postlethw

SADRŽAJ:
"- Ultimativna borba za moći suočit će ljude protiv kraljeva, a kraljeve protiv bogova. Ali upravo bi bitka između bogova mogla uništiti čitav svijet. Rođen kao bog, ali odgojen kao čovjek, Perzej (Worthington) je nemoćan spasiti svoju obitelj od Hada (Fiennes), osvetoljubivog boga podzemlja. Kako više nema ništa za izgubiti, Perzej dobrovoljno postaje vođa opasne misije protiv Hada prije nego što on pokuša preuzeti vlast od Zeusa (Neeson) i doslovno otvori pakao na Zemlji. Predvodeći odvažnu skupinu ratnika, Perzej krene na opasno putovanje duboko u zabranjene svjetove. Boreći se protiv opakih demona i nepokolebljivih zvijeri, jedini način na koji može preživjeti je da prihvati svoju moć boga, suprotstavi se vlastitoj sudbini i stvori vlastitu."

Moje razmišljanje o samom filmu:
- Jednostavno guštam gledati takve filmove i čekao sam jedno 20 godina da se netko sjeti grčke mitologije i da snimi pravi pravcati film. I napokon ono što sam vidio u reklami oduševilo me.
Meduza, Kraken (dobro oni koji poznaju on nije iz grčke mitologije, nego nordijske ali jeben mu...ovdje dopuštamo malu umjetničku slobodu), ogromni škorpioni i druga opake razne beštije. Ih da je više ovakvih filmova snimljeno.
Efekti izgledaju jako dobro, glumačka postava također, a film je kako vidimo nabrijan akcijom i borbama (opet odlično dizajniran Kraken i jako dobar izgled Meduze...no nažalost samo u kratkim sličicama i to većinom s leđa).
I opet imamo Sama Worthingtona u gl. ulozi (prijo je odlučio ili su studiji odlučili od njega napraviti novog Arnija) što je po meni plus više nego minus (kako neki znaju reći). Sad se nadam da će na red doć i Herkul, Tezej i Odisej (a bogme volio bih da vidim i avanutre Sinbada, pa iako nema veze sa grčkom i njihovom mitologijom).



4) Wolfman (2009)

Photobucket

Režija: Joe Johnston
Uloge: Benicio Del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blunt, Hugo Weaving

SADRŽAJ:
"- Plemić Lawrence Talbot nevoljko se vraća na obiteljsko imanje nakon što je dobio vijest da mu je brat misteriozno nestao. Ponovno se suočava sa svojim otuđenim ocem u isto vrijeme započevši istragu nestanka svog brata, uz pomoć bratove zaručnice Gwen. Uskoro će saznati da nešto, brutalne snage i nezasitne žeđi za krvlju, ubija seljake i da je poprilično sumnjivi detektiv Scotland Yarda, Frederick Abberline, također pokrenuo istragu…"

Moje razmišljanje o samom filmu:
Kad pogledate reklamu ne može vam biti svejedno zar ne? (naravno ako ste ljubitelj horor žanra)
Mogu reći i da mi je drago kako Cinestar i Blitz reklamiraju ovaj film (samo slova magla i urlik uvkodlaka u daljini...predivno). Nema se tu što reći nego da film obećava viktorijanski ugođaj koji viđamo u filmovima o Jacku Trbosjeku, a ono što želim da film bude ravan Coppolinom Drakuli i da se svim srcem nadam da film neće biti novi Van Helsing...
Koliko čujem film će biti brutalniji nego kako znaju biti ovakva vrst filmova, što je dobro. Također efekte radi meštar za spec. efekte Rick Baker i tata mata za vukodlak efekte (efekti u Američki Vukodlak u Londonu, savijetnik za efekte u Urlikanju...), redatelj je solidan (režirao treći Jurski Park), a glumačka ekipa odlična (A. Hopkins se vratio pravom hororu nakon Drakule). A još je dan do premijere u našim kinima... jupiii



5) The Crazies (2010)

Photobucket

Režija: Breck Eisner
Glume: Timothy Olyphant, Radha Mitchell

SADRŽAJ:
"- Nakon što se u jednom malom gradiću prolije otrovan toksin, ljudi nakon doticaja sa njim polude ili se ubiju ili počnu ubijati. Grupa ljudi pokušava preživjeti, no morat će osim zaraženih izbjegavati i vojsku, jer ona želi zataškati slučaj ubijajući sve pred sobom i tako čisteći grad od biološke opasnosti, ali i od neželjenih svjedoka..."

Moje razmišljanje o samom filmu:
- nisam dugo gledao Romerov istoimeni film prema kojem je i rađen ovaj najnoviji rimjek, ali oni što mogu reći da mi se ovaj film jako sviđa po ovoj reklami.
Režiser je dosta solidan i čini mi se da je uz pomoć fine glumačke ekipe stvorio jako dobar film (nadam se barem) tako da možemo očekivati veliku dozu Kingovske paranoje (The Mist ugođaj, no bez beštija) i atmosfere (Warning Sign i "28 Days/Weeks Later" susreću Pontypool i Nightmare Citiy).
Smatram da je ovaj film odličan uvod u filmsku ekranizcaiju Kingova romana "Mobitel", koji je već trebao biti odavno u kinima, ali vražiji Eli Roth se samo glupira i ne misli biti ozbiljan, pa se nadam da će taj projekt krenuti sa mrtve točke (to ti je kad blento kupi prava na nešto dobro i onda nema volje da se uhvati sam posla).

21:52 • Komentari ( 0 ) • Print#

utorak, 16.02.2010.

Daybreakers (2009)

Razbijači Dana (20099

Photobucket

Produkcija: Lionsgate / Australian Film Finance Corporation / Pictures in Paradise / Pacific Film and Television Commission / Furst Films
Režija i scenarij: Michael i Peter Spierig

Uloge:
Ethan Hawke (Edward Dalton).........................Claudia Karvan (Audrey Bennett)
Willem Dafoe (Lionel 'Elvis' Cormac)...............Sam Neill (Charles Bromley)
Michael Dorman (Frankie Dalton).....................Isabel Lucas (Alison Bromley)


Film je izašao u kina 08. siječnja, 2010 godine
Trajanje: 98 minuta
Službena stranica filma + foršpan

Photobucket

SADRŽAJ:
"- 2017. godine jedna vrst kuge pretvorila je većinu čovječanstva u vampire. Dvije godine kasnije, nova 'rasa' suočena je s manjkom krvnih zaliha i bori se za preživljavanje dok se u isto vrijeme sprema revolucija preostalih preživjelih ljudi uz veliku pomoć dobročudnog vampira Edwarda Daltona, koji je sa misterioznim vođom preostalih ljudi Lionelom Cormacom pronašao trajni lijek za vampirsku kugu..."

Photobucket

RECENZIJA:
- Kad smo prije par godina dobili naznake da se snima "Blade III" i da se razmišlja o tome da se radnja tog posljednjeg (tako kažu...za sada) dijela trilogije odvija u bližoj budućnosti gdje vampiri napokon zavladaju svijetom i jedini koji im pruža veliki otpor je upravo naš omiljeni vampiro ubojica Blade. Svi znamo kamo je radnja tog trećeg dijela otišla, no ta ideja izgleda da je mnogima ostala jako primamljiva.
Tako smo prvo dobili razočaravajući "Ultraviolet" (2006), a četiri godine kasnije nam dolazi današnji film - "Daybreakers" (2009), a čije su radnje oba filma poprilično slične (sa naravno različitim pristupom priči i nekim očiglednim minornim diferencijama zbog kojih se ipak filmovi u tim minimalnim detaljima razlikuju). Evo već skoro standardnih dobrih/loših strana filma:


Što valja kod filma:
- prvih12-15 minuta filma
- ustroj vampirskog društva
- početna špica
- tehnologija koju vidimo tijekom filma
- vampiri mutanti
- scena kad vampir mutant napadne braću Dalton (ne onu braću iz Taličnog Toma smijeh)
- glavna okosnica priče
- neke bu scene (ne na jezivi način, nego one kad vam nešto iskoči u sceni kad to ne očekivate)

Što ne valja kod filma:
- gluma (podbacili svi, no najviše veterani) i režija
- scenarij i dijalozi
- previše baca na "Blade II" i III
- nedostatak više akcije i horor atmosfere
- nedovoljno iskorišteni mutanti vampiri
- kraj filma


Priča je stvarno jednostavna i jednodimenzijalna, no neki njeni djelovi (početak filma, scene u kanalizaciji, nova vrsta vampira i sl.) svakako izgledaju mnogo bolje od cijelokupnog filma, što mi govori da su braća Spierig imali odličnu ideju no recimo od te velike ideje ostvarili su samo 20% što su zamislili.
Ostalih 80% je skoro pa nezanimljivo i većinu vremena dosadno. Gluma je nekvalitetna i drvena (jedino kako tako može proći Dafoe...no za nijansu je bolji od svoje uloge Harryja Osborna u prvom Spidermanu), sami likovi jedva zanimljivi, dok neka smislenija karakterizacija ne postoji. Hawke je većinu filma bezbojan u glumačkom smislu, te je tako njegov lik Edward Dalton jedan od najnezanimljivijh u horor žanru kojih se mogu sjetiti. Ostali ili prate njegovu glumu ili su na žalost još gori od njega.

Photobucket

Režija je proporcionalna glumi i likovima, no najgore od svega je upravo slab scenarij, koji ne samo da ima nezanimljive i jednostavne dijaloge, nego sam film čini pa usudio bih se reći skoro odbojnim da se pogleda sve do kraja.
Tako tu mnogo pati karakterizacija likova (spomenimo samo Edwardovg brata za kojeg ne znaš jel dobar ili loš ili ona vrst filmskog lika koji je čas jedno čas drugo ali da je sve to dozirano s mjerom, ili recimo lik Charlesa Bromleya...koji je očajan negativac i nema niti trunku zlobe ili nešto intrigantno što bi film činilo imalo zanimljivijim, a time i boljim), priča je u mnogim segmentima nedorečena i nejasna, raspon početak-sredina-kraj ima neujednačen tempo (dosada skoro prevladava). Iako, bih rekao da nedostaje više akcije, ipak ću reći da nedostaje onaj horor ugođaj (vidimo ga samo u sekvenci kad vidimo mutirane vampire), jer unatoč svemu ovo je futuristički hororac.

Žao mi je što redatelji nisu bolje iskoristili mutirane vampire i što su napravili onako očekivano otvoreni kraj (naravno za nastavak, koji po meni može izaći samo direkt na DVD) koji je nedorečen i slab.
Dakako film ima i svojih pozitivnih strana (vidi gore pod što valja kod filma) koje su mi se jako svidjele, pa čak i mali dio priče (ima neku čar), efekti mogu proć (ali napominjem jedva), no sve skupa vam je to kao juha bez soli i papra (salata bez ulja i octa/kvasine). To bi značilo da je film jedan od slabijh vampirskih filmova i nimalo u rangu recimo sličnih futurističko tematskih serijala "Uderworld" i "Blade", ali sigurno je mnogo bolji od stvarno lošeg "Ultraviolet".

Kao preporuku bih vam dao napomenu da ovo ipak nije film za gledanje u kinu, nego na DVD-u, ja mislim da ga više neću nikad gledati, jer je film stvarno slab...ali ovaj put bih ipak prepustio vama da sami prosudite. Tko zna možda se nekima i svidi ono što budu gledali, ja...pa ja moram reći da je ovo sigurno jedan od najlošijih hororaca koje sam uspio pogledati na početku ove godine. A za one koji ipak uvažavaju moje mišljenje preporučam da prije bolje pogledaju "Modern Vampires" (1998), film koji je u mnogo čemu zabavniji sa boljim likovima te iskreno boljim lovcima na vampire, a ako želite stvarno ozbiljniji film sa motherfucker lovcima na vampire onda je bolje gledati Carpenterove "Vampire" opet...


THE SCENA:
- Obraćun braće Dalton sa mutiranim vampirom

Photobucket

03:17 • Komentari ( 1 ) • Print#

utorak, 09.02.2010.

Avatar (2009)

Avatar (2009)

Photobucket

Produkcija: Twentieth Century-Fox Film Corporation / Dune Entertainment / Giant Studios / Ingenious Film Partners / Lightstorm Entertainment
Režija, scenarij i ideja: James Cameron
Specijalni efekti: Stan Winston Studio / ILM / WETA Workshop
Muzika: James Horner


Uloge:
Sam Worthington (Jake Sully)...................................Zoe Saldana (Neytiri)
Sigourney Weaver (Dr. Grace Augustine).................Stephen Lang (pukovnik Miles Quaritch)
Joel Moore (Norm Spellman).....................................Giovanni Ribisi (Parker Selfridge)
Michelle Rodriguez (Trudy Chacon)..........................Laz Alonso (Tsu'tey)
Wes Studi (Eytukan)..................................................CCH Pounder (Moat)


Film je izašao u kina 10.prosinca, 2009 godine
Trajanje: 162 minute (kino verzija) / 168 minuta (DVD verzija)
Budžet: oko 237 - 500 milijuna $
Svijetska zarada: 2 039 472 387 $ (zaključno s 31, siječnjom, 2010 godine...film još igra u kinima)
Zarada u prvom vikendu u SAD-u: 77 025 481 $ (u 3 452 kina)
Ukupna zarada u SAD-u : 595 752 416 $ (zaključno s 31. siječnja, 2010)
Službena stranica filma i foršpan
Nagrade: dosta toga nije kompletirano...

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Godina je 2154.
Jake Sully je bivši marinac prikovan za invalidska kolica. Bez obzira na invaliditet, Jake je ratnik i borac. Regrutiran je i poslan na Pandoru, daleki planet na kojem korporacije vade rijedak mineral kojim će riješiti energetsku krizu na Zemlji. Budući je Pandorina atmosfera otrovna, stvoren je Program Avatar kojim se ljudska svijest spaja na avatar, biološko tijelo na daljinsko upravljanje koje može preživjeti na smrtonosnom Pandorinom zraku.

Avatari su genetski modificirani hibridi ljudskog DNK i DNK Na'vija, urođenika s Pandore. Ponovno rođen u svom avataru, Jake može hodati. Njegova je misija infiltrirati se među Na'vije koji su postali glavna prepreka vađenju dragocjene rude. No, stvari krenu drugim smjerom kada lijepa Na'vijka Neytiri spasi Jakeu život. Jakea prihvati njen klan i on, prolazeći kroz mnoga iskušenja i avanture, polako upoznaje njihov način života. Kako se odnos Jakea i Neytiri produbljuje, on počinje uvažavati Na'vije te na kraju postaje dio njih. No, uskoro će biti stavljen na najveću kušnju i povesti ih u epsku bitku u kojoj će se odlučivati sudbina čitavog svijeta..."


Photobucket


RECENZIJA:
UVOD:
- Pasija mu mati!! Trebalo mi je pet puta da uspijem nabaviti kartu da pogledam ovaj film (četiri puta sam dolazio i po sat vremena prije projekcije da bih uspio nabaviti karte, ali su uvijek bile rasprodane...ali onda mi je sinulo hej danas živimo u internet svijetu...gluperdo možeš naručiti sve preko neta što i učinih i opet jedva....
k vragu zaboravih da stare verzije kina i kupnji karata više nema...danas je sve nekako novo i ubrzano...pih).

Moram priznati da sam bio pomalo skeptičan oko ovog filma i da mi je stvarno smetala ta silna halabuka oko njega i te puste reklame, i ti svi ljudi koji ga idu gledati jer ga je netko drugi dobro izreklamirao i preporučio. Jebem ti vidio sam masu ljudi koji su išli gledati film ne zbog filma samoga nego jer je razvikan. A kao proljev na kraju došli su ti nesretni Oskari (koji su se od tamo 95' skroz sroljali, a najvažnija stvar nisu filmovi nego koja zvijezda nosi koju kreaciju...a još kad naša TV za to ima i posebnog komentatora...jadni pokojni legendarni dr. Ante Peterlić se već duže vrijem okreće u grobu) Pih br. 2.

Nakon odgledanih 160 i nešto minuta moram reći slijedeće - film je fenomenalan.
Totalno sam se oduševio viđenim, a sa velikim zadovoljstvom mogu reći da sam napokon pogledao prvi pravi 3D film (eh, kad se sjetim onih papirnato/plastično-crveno/plavih 3D naočala kad sam gledao "Freddy's Dead: The Final Nightmare" (1991) i kad sam im jebao sve po spisku, jer nisam mogao vidjeti taj prokleti 3D nego mi je jedno oko gledalo plavu boju a desno crvenu) i to sa svim onim segmentima koje čine realnim 3D sliku. Znači vidite predmete u pravoj trodimenzijonalnoj slici skoro non stop, i više nema onih kerefeka od 2-3 scene kroz cijeli film (kao recimo očajni "Scar 3D" (2008), a da ne spominjemo još treće djelove "Petak 13-ti" i "Ralje"...). Ove nove cvike prema onim starim iz 90-tih su razlika nebo i zemlja (kao da uspoređujete najnoviji Ferrari sa Fićom). Dobro mislim da ste shvatili poantu, no stvarno sam morao olakšati dušu...eto sad krećemo na pravu recenziju....

Photobucket

O filmu:
- vidio sam mnogo mnogo komentara kako film ima jednostavnu priču ili kako je Cameron iskopirao mnogo filmova.
Pa, to je istina Cameron je doista mnogo dobrih stvari posudio od drugih filmova (i to ne samo filmova) i ukoponirao ih jedan stvarno odličan film. Zašto odličan film? Pa, zato jer je uspio napraviti ne samo pop corn uživanciju nego i film koji će zadovoljiti sve dobne gledatelje (znači kako se ono kaže od 6 do 106).
Dobro ima tu i previše sličnosti sa radnjom Pocahontas (mislim uskoro gledati Malickov "The New World" (2005), a već predugo to odgađam iako guštam takve filmove gledati), pa recim netko je spomenuo čak i "Dances with Wolves" (1990) što isto nije daleko od istine (a da ne spominjemo kako je dobro došla posudba od ISKCON-a, Hinduizma i Judaizma, te kako je ideje za svijet Pandoru dobio od nekoliko SF knjiga i romana, te ponajviše od slika engleskog slikara i umjetnika Rogera Deana).

Ja ću zanemariti gornje (istinite) opaske i osvrnut ću se na svoje mišljenje koje sam stekao tijekom gledanja filma. Da idem sad nekom boljem poznavatelju filma opisati Avatar u par riječi ono bi išlo sljedećim riječima - ovo je čistokrvni western zakamufliran u znastveno fantastično okružje i ima više sličnosti sa filmovima poput "A Man Called Horse" (1970) i "Little Big Man" (1970), dok cijela radnja nekako baca na Bitku kod Little Big Horna.
Neki će reći ovaj je skroz šenuo od pustih gledanja filmova... Jesam li? Opet krenimo redom...

Narod Na'vi predstavljaju američke Indijance, dok marinci koji ih žele premjestiti očigledno predstavljaju Jenkije tj. američke vojnike u plavim kaputima.
Pukovnik Miles Quaritch je u stvari general potporučnik George Armstrong Custer, Tsu'tey je Oglala Lakota ratni poglavica Ludi Konj, Eytukan (glas mu posuđuje karizmatični Wes Studi, koji je u filmu Walter Hilla glumio Geronima u istoimenom filmu) je pljunti Bik Koji Sjedi glavni poglavica ujedinjenih Indijanaca (vidi još jedne koecidencije i u filmu razni klanovi Na'vija se udružuju kao i Indijanci ...stari sukobi se zaboravljaju i prvi put se svi zajedno bore protiv zajedničkog neprijatelja i to oko njih 2000 protiv 200 marinaca... a vidi ovo toliki je omijer bio i Indijanaca protiv Jenkija s tim da su Jenkiji također imali jako naoružanje u Coltovima i Winchesterkama naspram strela i tomahavka, dok su u filmu marinci rukuju Mehovima i teškim noružanjem).
Idemo dalje
Na'vijino Drvo Duša je u stvari planine Crna Brda dok je mineral unobtanium u stvari zlato i kad kao žlicu Vegete dodaš malo razmišljanja drugih religija (opet se vraćamo na Indiju i duh Afrike) i pomalo afrički ritam (obratite pažnju na muziku koja baš baca na Crni kontinent) eto vam dobrog filma a sve zahvaljujući odličnom režiseru, koji je svoje ideje sproveo u djelo uz pomoć ljudi koji su razumjeli sve njegove naputke i skice, ali i način razmišljanja.
Dakako ovo i dalje ostaje 'Indijanski' film najbliži po svom razmišljanju i miroljubivim porukama Na'vija filmu "Little Big Man" (kao da je duh Old Lodge Skinsa, kojeg je glumio legendarni Chief Dan George prožeo cijeli ovo Sci-Fi djelo...tko nije gledao ovaj kultni takoreći antivestern neka ga što prije pogleda).

Photobucket

Specijalni efekti su predivni i nemaju niti zrnce greške (a gdje će je biti kad na filmu rade tri najbolja studija za spec. efekte - ILM, Stan Winston Studio i WETA). Najveća pohvala ide na teškom ali predobro izvedenom i prezentiranom svijetu u kojem žive Na'vi, koji obiluje bogatom i nadasve zanimljivom florom i faunom (ma koji Discovery dokumentarci...).
Koliko god bile šarene beštije (zar onaj leteći predator Toruk nema sličnu čunku onim predtorskim beštijama u Pitch Black, 2000??) zastupljene ni botanika nije zakinuta (zbog takvog okoliša bih film bez problema gledao i 5 sati).
Što se tiče glume i glumačke postave izdvojio bih najviše Michelle Rodriguez, koja je napokon odglumila svoju ulogu sa simpatičnošću bez onog preglumljivanja koje smo vdijeli u prvom Resiju i pogotovo Zoe Saldana kao slatka Neytiri (cijeli film je odglumila kao virtualni lik, no facijalni izraz njenih emocija je doveden na viši nivo i vidi se odličan pozitivni pomak od recimo do tada najboljeg onog u Golluma u LOTR trilogiji) čija realističnost (kao i ona avatara S. Weaver) ide na ponos meštrima spec. efekata. Ostali glumci su dobro odradili svoj posao, a sama Weaverovica samo reprizira svoju ulogu u "Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey" (1988) (ovdje proučava narod Na'vi, dok u potonjem filmu proučava skupinu gorila...a jeben mu i isto izgleda), no nikako ispod razine kvalitete na koju nas je tijekom ovih godina navikla da ju gledamo. Imamo i zanimljivog negativca (dosta dobar Stephen Lang, no pitam se kako bi bilo da je umjesto njega ušao jedan Michael Ironside, kojem bi ova uloga bila kao salivena) koji je doduše vrlo jednostavan i bez neke dublje karakterizcije (kao i svi simpatični (bez mana) likovi filma, ako ćemo biti iskreni).

Što reći na kraju nego ovo je film za mase i tako je rađen (zato na stranu da se kao minus spominje slaba karakterizacija i jednostavna ili pojednsotavljena radnja), jer ovakva vrst ZF filma nije zamišljen da bude neka mindfuck epopeja ala "Moon" (2009), nego se išlo na to da se pokaže snaga filmske tehnologije, te da narod uživa u viđenom i u tome se uspijelo.
Evo recimo i to da mnogi nisu primjetili ili komentirali ZF tehnologiju koju James Cameron koristi u filmu (mehovi, letjelice, avatari, tehničke strane unutrašnjosti letjelica... osim avatara sve pomalo baca i na tehnologiju Aliensa i Terminatora zar ne? Jel tko primjetio kakvu vrst oružja nose mehovi...pada li vam na pamet Warhamer ili Gears of War puške?).
Ovo Cameronovo djelo se može promatrati i kao ekološki film (odnos čovjek-priroda), te se lako može svrstati (iako nisi istog žana naravno)recimo rame uz rame sa filmovima poput "The Big Blue" (1988) ili "Jeremiah Johnson" (1972), no jedno je sigurno film ima od svega pomalo - ljubavi, mržnje, vanzemaljce, predivne svijetove, svemir, sex (na žalost to će se ipak vidjeti samo u DVD verziji), akcije, tehnologiju i pregršti dopadljivih životinja i biljaka...što bi još pravi SF obožavatelj želio?
Ovo je svakako odličan film i jedan od najboljih ove godine (za mrvicu mi je bolja Knjiga Iskupljenja), no da je zaslužio nominaciju Oskara za najbolji film...e to brate nije (za tehnička dostignuća svakako je i to dobija sigurno tako da možete staviti i 1000kn na pobjedu u toj kategoriji). Preporučam definitivno...


Photobucket

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- Michael Biehn je trebao biti jedan od izbora za puk. Quaritcha, no Cameron je odbio tu ideju da ljudi ne bi brkali njega i već aganžiranu S. Weaver, a koji su već glumili u "Aliens" (1986)
- film je trebao imati premijeru 1999 godine sa tada nenormalnim budžetom od 400 milijuna $, koji bi otišli većinom na spec. efekte, no nije se našao niti jedan studio koji bi riskirao sa takvim ulaganjem
- u filmu je omjer - 40% živa akcija i 60% foto realistični CGI efekti (uz pomoć motion capture tehnologije)
- Avatari se od Na'vi naroda razlikuju što imaju pet prstiju na rukama i nogama, te imaju obrve i imaju izraženiju mišićnu masu i širi su u rukama i prsima, dok domoroci nemaju obrve i imaju samo četiri prsta na rukama i nogama
- Avatar S. Weaver nosi majcu koledža Stanforda, a kojeg je ona kao student pohađala
- za jezik Na'vija zaslužan je lingvist Paul R. Frommer, koji je izmislio 1000 riječi lakih za izgovoriti, a da ne liči niti jednom poznatom jeziku
- ovo je drugi film u kojem ne glumi netko od Cameraonovih omiljenih ili kućnih glumaca - Michael Biehn, Bill Paxton, Jenette Goldstein ili Arnold Schwarzenegger. prvi film je bio "Piranha Part Two: The Spawning" (1981)
- ovo je peti film koji je prošao granci od milijardu dolara (najbrže u skupini), a sa 77 milijuna $ na američkim kino blagajnama tijekom prvog vikenda je osvojio prvo mjesto (ne računaju se nastavci) po zaradi
- prvi izbor filmskog studija za ulogu marinca Jakea Sullyja bili su Matta Damon i Jake Gyllenhaal, no cameron je izinstirao na Samu Worthingtonu
- svaki frame CGI efekata je zahtijevao 47 sati za završetak
- filmu je trebalo samo 32 dana da prođe granicu od 500 milijuna $, dok je prijašnjem Cameronovu filmu "Titanic" (1997) trebalo 98 dana
- Avatar na Sanskrtskom znači 'inkaranacija', dok Na'vi na Hebrejskom zna prorok
- ideju o filmu je Cameron dobio već početkom 90-tih (napisao nekih 80 početnih stranica scenarija), da bi 1995 započeo sa skicama


THE SCENA:
- cijeli film...da to bi bio cijeli film

Photobucket

06:40 • Komentari ( 1 ) • Print#

ponedjeljak, 01.02.2010.

Doom (2005)

Propast (2005)

Photobucket

Produkcija: John Wells Productions / Di Bonaventura Pictures / Doom Productions / Stillking Films / Babelsberg Film / Reaper Productions / Distant Planet Productions
Redatelj: Andrzej Bartkowiak
Scenarij: Dave Callaham i Wesley Strick

Uloge:
Karl Urban (John Grimm)..................................Dwayne Johnson (Narednik)
Rosamund Pike (Samantha Grimm)................Ben Daniels (Goat)
Razaaq Adoti (Duke).........................................Richard Brake (Dean Portman)

Film je izašao u kina 21. listopada, 2005 godine
Trajanje: 100 minuta / 113 minuta (američka necenzurirana/unrated verzija)
Budžet: oko 70 milijuna $
Zarada: 28 031 250 $ u SAD; 15 800 000 $ Svjetska zarada (bez SAD)
Zarada u prvom vikendu u SAD-u: 15 488 870 $
Foršpan filma...
Službena stranica filma
Nagrade:
2006 godine - zaradio nominaciju za Zlatnu Malinu u konkurenciji najgoreg glumca (D. Johnson)

Photobucket

SADRŽAJ:
"- U nedalekoj budućnosti, ljudi su uspješno kolonizirali Mars, koji su onda i počeli istraživati. U jednoj stanici, beskrupulozni znanstvenici vrše potencijalno opasne eksperimente s prirodnim marsovskim supstancama, koristeći ljude kao pokusne kuniće. Međutim, eksperiment polazi po zlu, i istraživačka stanica je stavljena u karantenu. Kako bi saznale što se zbiva, vlasti na zadatak šalju odred marinaca i znanstvenicu Samanthu Grimm. Ono na što će naići prelazi i njihove najcrnje noćne more."

Photobucket

RECENZIJA:
- U zadnjih nekoliko godina snimljeno je masu filmova čija se radnja bazira prema nekoj od megapopularnih video igara, no samo nekolicna njih se može pohvaliti (iskreno samo "Resident Evil" serijal i "Mortal Kombat" (1995)) da su zadovoljili gledateljstvo, a pogotovo okorjele igrače.
Ista stvar je i sa današnjim filmom. No, krenimo mi redom:

Što valja kod filma:
- čudovišna stvorenja i efekti
- pojava BFG oružja i spomen/posveta Patricije Tallman (Barbara iz NOTLD 90')
- ugođaj i atmosfera u 2-3 scene
- FPS scena i odjavna špica

Što ne valja kod filma:
- gluma, a ponajviše ona D. Johnsona
- scenarij i karakterizacija likova
- atmosfera i ugođaj
- nepojavljivanje nekih čudovišta iz same video igre i slabo iskorišteni zombiji, te čudovišta koja se pojavljuju u filmu
- dosadna režija

Photobucket

Kako vidimo iz priloženog film je podbacio u svim segmentima, a ono malo pozitivnih stvari nije dovoljno da se film pogleda više od jednom i to kad se stvarno uhvati prilika (tj. čitaj kad te uhvati dosada).
Žalosno je kad radnja video igre izgleda bolje nego sama radnja filma, a za taj je gaf najviše zaslužan očajno napisan scenarij. U njemu ne samo da nema one obične logike nego i one ZF-e. Svi likovi u filmu su jednodimenzijalni i nezanimljivi, a kad se to poklopi sa očajnom glumom i glumcima koji su nezainteresirani da svojim likovima udahnu barem imalo života onda dobijemo jednu veliku splačinu. Što je još gore ni sama čudovišta iako dojmljiva nisu zanimljiva. Izgleda mi da niti sam redatelj Andrzej Bartkowiak nije bio spreman za Sci-Fi film, jer i njegova režija odaje beskrvnost i bezidejnost, ali što i očekivati od za sada (a vjerujem i ubuduće) osrednjeg redatelja B-filmića (koji je bolji kao kamerman nego redatelj), kojem je najveći autorski uspijeh bio akcić "Romeo Must Die" (2000).

Oni koji su se istinski trudili su ljudi koji su radili efekte, koji na našu žalost nisu došli do izražaja, jer nema baš mnogo scena sa njima (ako se dobro sjećam beštije se pojave tek oko 40-te minute).
Jedina pozitivna stvar filma je FPS scena koju su snimali čak 14 dana, no ipak ju se mora osmotriti sa dva gledišta:

1. obični gledatelj (koji nije igrao igre)
- bit će mu pomalo čudno gledati iz te perspektive prvog lica koja će mu se činiti dosadna i zamorna bez nekog cilja i svrhe, a posebno još ako primjeti videoigraču mjuzu u kojoj trešti teški metal i koja prati akciju, a koja stvarno zna iritirati ako se malo bolje obrati pažnja na nju

2. gledatelj i veliki fan igre (znači igrač FPS igara a ne samo Dooma):
- a što reći nego će uživati u viđenom i da će mu taj 'level' filma biti jako zanimljiv, jer je u masu igara i sam onako potamanio masu beštija; svidjet će mu se i scena kad gl. lik puca u svoj odraz u ogledalu misleći da je čudovište (igrači to znaju napraviti u horor igrama), te leš iznad glave po kojem plazi miš, nasmijani zombi kojem će raznijeti glavu, ali i scena kad gl. lik pokrije oči zbog eksplozije

Ovo je jedan loš znanstveno fantastični film i bez obzira što je rađen prema video igri i to pucačini (znamo da one nemaju baš neku radnju...osim recimo Half-Life serijala, nego se sve bazira na od od mjesta A do mjesta B i ubij što više monstera i ostani živ...), film je trebao imati bolju radnju i smislenije likove.
Recimo zašto nisu radili film prema radnji same igre (vrata Pakla na Marsu gdje se marinci bore protiv demona i ostalih beštija koji iz njih izlaze)?
Ovako sve više baca na Resident Evil sa svom tom genetikom, a bogme kad se bolje pogleda film izgleda kao ultra loša kopija Cameronovih "Aliensa" (1987).
Malo bolji dojam filmu ostavlja ona Unrated (necenzurirana) verzija od 113 minuta jer film izgleda malčice krvaviji i bolji, ali ni to ga ne spašava od toga da ga proglasim jako lošim filmom. Stvarno moglo je to i trebalo biti bolje, a ovako smo samo dobili govno od SF filma (svaka čast Vin Diselu što je odbio glumiti u ovom filmu).



THE SCENA:
- definitivno FPS scena koja je velika posveta svim onim velikim ljubiteljima pucačina

Photobucket

First Person Shooter scene

*večeras na RTL-u u 22:15 sati

00:32 • Komentari ( 0 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.