nedjelja, 08.07.2012.

Piranha (1978)

Piranja (1978)

Photobucket

Produkcija: New World Pictures
Režija: Joe Dante
Scenarij: John Sayles
Muzika: Pino Donaggio
Spec. efekti: Jon Berg
Šminka: Rob Bottin i Vincent Prentice

Uloge:
Bradford Dillman (Paul Grogan)..................Heather Menzies-Urich (Maggie McKeown)
Kevin McCarthy (Dr. Robert Hoak)..............Keenan Wynn (Jack)
Dick Miller (Buck Gardner)...........................Barbara Steele (Dr. Mengers)


Film je izašao u kina 03. kolovoza, 1978 godine
Trajanje: 94 minute
Budžet: između 600 i 770 000$
Zarada u SAD-u: 6 milijuna $
Svjetska zarada (bez SAD-a): 10 milijuna $
Foršpan filma...
Nagrade:
1979 godina - zaradio nominaciju nagrade Saturn u konkurenciji najboljeg horor filma, te osvojio nagradu saturn za najbolju montažu (Mark Goldblatt i Joe Dante )

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Kad krvožedne piranje genetički modificirane da mogu preživjeti i u morskoj i u slatkoj vodi budu igrom slučaja puštene u jezero i potoke vodenog parka ''Izgubljena Rijeka'', gosti tog ljetnog odmarališta uskoro postanu njihov sljedeći obrok."

Photobucket

RECENZIJA:
- U jeku kad u kinima već igra nastavak rimejka Ajinih"Piranja" vrijeme je da se malo vratimo u prošlost, točnije 34 godine unatrag kad su se originalne "Piranje" pojavile. Godina je 1978, a ja još nisam bio rođen kad se taj mali niskobudžetni filmić Rogera Cormana iz domene 'životinje napadaju' počeo prikazivati u kinima (3 tjedna nakon što su izašle "Ralje 2") i malo po malo zahvaljujući usmenoj predaji postao pravi mali filmski hit. Nekoliko godina poslije zaradio je i etiketu - kultni film. I to s pravom.
Koliko sam primjetio ima mnogo ljudi koji znaju za njega no nisu ga imali prilike gledati (kod nas se je prikazao samo jednom na TV-u ako se dobro sjećam i to prije nekoliko godina) što je svakako velika šeta, pogotovo ako se ide prvo pogledati Ajin film. Mlađi gledatelji i ljubitelji horora nisu sigurni što mogu očekivati, pa ga zbog toga nemaju volje pogledati...pa se nadam da će ih moja recenzija razuvijeriti. Stoga osvrnimo se na njegove dobre/loše strane:Što valja kod filma:
- jednostavan scenarij, dijalozi, režija
- zvuk kad piranje kreću u napad
- napetost i 'animal attack' ugođaj
- epizodne pojave nekoliko jako poznatih horor glumaca (Dick Miller, Barbara Steele, Kevin McCarthy)
- sporedne uloge još nekih poznatih glumačkih imena (Keenan Wynn, Paul Bartel)
- stop-motion animacija guštera u laoboratoriju
- scena napada piranja na djecu
- Rob Bottin radio specijalne efekte (tad imao samo 17 godina!!!)
- glazba Pina Donaggia


Što ne valja kod filma:
- 2-3 scene koje su ispale više neozbiljne nego smiješne
* u dva tri kadra kad imamo prilike bolje vidjeti izgled piranja...pa one izgledaju kao frigani podbuhli glavoči (lat. Gobiidae)


Photobucket

Završna riječ:
- Vidimo da kod mene film ima samo jedan minus što se tiče te 2-3 stvarno neozbiljne scene (tu se najviše ističe ona kad Heather Menzies-Urich pokaže svoje gole grudi dok tim činom zadržava vojnika koji čuva nju i Bradforda Dillmana, da bi ovaj utekao pažnji zabezeknutog vojnika kako bi na vrijeme sredio piranje) sve ostalo jako dobro izgleda gledajući da je Roger Corman u samu produkciju utukao između 600 i 770 tisuća zelembaća.
Kad kažem da je Rob Bottin (efekti na Carapenterovu "Stvoru") radio šminku mislim da sam sa tim sve rekao (slika ispod je njegovo ruku djelo), dok je za glazbu bio zadužen Pino Donaggio (njegova najpoznatija tema) koji je za taj posao dobio 10 000$. Sam redatelj Joe Dante prihvatio se i montaže, koja je jako dobro odrađena pogotovo u scenama krvoprilića tj. kad ribe krenu u prežderavanje.

Photobucket

Samo snimanje je trajalo jedan mjesec, tako da se postprodukcija odradila još i brže. No, tako se radi kod svih Cormanovih filmova. Što manje love i vremena, ali da to ipak bude prihvatljivo gledatelju i naravno da zarada bude što veća. Stoga niti ne čudi da je film zaradio 16 mlijuna $ u sveukupnoj svjetskoj kino distribuciji (a tek koliko je zarade došlo od VHS-a), te da se i danas diči kao No.1 hit Cormanove producentske kuće New World Pictures-a.
Ujedno po mojoj ocjeni ovo je uz "A Bucket of Blood", "The Little Shop of Horrors", "Humanoids From the Deep", "Galaxy of Terror" i "Forbidden World" najbolji film u dugogodišnjoj Rogerovoj filmskoj karijeri.

Što se tiče filma on spada u 5 najboljih ikad snimljenih 'animal attack' filmova. Zašto?
Film jeste jeftin i ima taj treš izgled, no gledajući ostale filmove slične tematike produkcijiski izgleda mnogo bolje nego neki današnji filmovi (a bogme je definitivno bolji nego recimo "Ralje 3 i 4" ili jebeni "Shark Night 3D").
Kao prvo nije zamoran i dosadan, jer u njemu nema praznog hoda i uvijek se nešto događa i to u napetom tonu. Piranje ostvaruju svoju normu napada na svoje žrtve u pravilnim razmacima (kao da sljede dobru slasher formulu), a njihov izgled je sasvim solidan (dobra montaža prikriva sve njihove nedostatke).

Photobucket

Što se tiče šminke i specijalih efekata iznimno sam zadovoljan viđenim, jer se ništa bolje nije moglo napraviti i ostvariti za 50 000$ koliko su meštri za efekte imali na raspologanju.
Kako sam već gore spomenuo bilo je stvarno lijepo vidjeti tu sporedno-epizodnu glumačku ekipu (Miller, Steele i Kevin McCarthy), koji su svoj dio posla odradili vrlo ugodno po gledatelja. Glavni glumci filma Bradford Dillman i Heather Menzies-Urich također su se glumački lijepo uklopili u samu radnju i tijek događanja, tako da kao jedinu žal u pogledu toga mogu reći da šteta što nismo vidjeli Petera Fondu u ulozi Grogana (odbio ulogu, a također je morao odustati i Eric Braeden, koji je već bio aganžiran, ali je morao odustati zbog boljeg filmskog projekta).
Joe Dantea ("Gremlini", prvo "Urlikanje") ne treba mnogo predstavljati, no on i scenarist John Sayles (jedan od boljih scenarista B filmova) su svako malo surađivali i svakako treba spomenuti da je Sayles od jedne jednostave priče napisao zanimljiv scenarij, koji se najviše iskazuje u djelovima poput:

Maggie McKeown: "- That guard is still out there."
Paul Grogan: "- Fine, I need you to distract him."
Maggie McKeown: "- What for?"
Paul Grogan: "- So I can get away."
Maggie McKeown: "- So YOU can get away? What about me?"
Paul Grogan: "- Well suit yourself. Just come onto him, tell him what an admirer you are of Army or something like that."
Maggie McKeown: "- What if he's gay?"
Paul Grogan: "- Then I'll go and distract him!"

Dumont: "- People eat fish, Grogan. Fish don't eat people."

Whitney: "- The piranhas... "
Buck Gardner: "- What about the goddamn piranhas?"
Whitney: "- They're eating the guests, sir."


"Piranje" (riječ je o Brazilskim piranjama jelte) su mi svakako jedan od dražih 'animal attack'' filmova to je sigurno i svakako bih se složio sa konstatacijom Stevena Spielberga koji kaže: "- Najbolji 'Jaws' rip-off" (kasnije je upravo Steven pogurao Danteovu karijeru aganžirajući ga na "Gremlinima"), no koliko god to bila istina (sam Corman o filmu govorio kao homage "Raljama", a glavna junakinja Maggie na samom početku filma igra video igru "Jaws", dok prve žrtve također na početku filma budu ubijene slično kao prva žrtva u "Raljama") "Piranha" je na svoj osobiti način poseban film u nekim svojim dijelovima...i to bez obzira što je on sam nastao upravo na uspijehu i fami Spielbergovih "Ralja".
Ne trebam ni reći da se ovaj film obavezno mora pogledati i to u ovim ljetnim danima...jer je onda štih stvarno poseban.


THE SCENA:
- kad piranje krenu papati malu dječicu
- Betsyina smrt

Photobucket

00:34 • Komentari ( 0 ) • Print#

nedjelja, 01.07.2012.

Shark Night 3D (2011)

Noć Morskih Pasa 3 D (2011)

Photobucket

Produkcija: Incentive Filmed Entertainment / Next Films / Sierra/Affinity / Silverwood Films
Režija: David R. Ellis
Scenarij: Will Hayes i Jesse Studenberg

Uloge:
Sara Paxton (Sara Palski)................Dustin Milligan (Nick)
Chris Carmack (Dennis Crim).........Katharine McPhee (Beth)

Film je izašao u kina 31. kolovoza, 2011 godine
Trajanje: 90 minuta
Budžet: oko 25 milijuna $
Zarada u SAD-u: 18 872 522 $
Zarada u prvom vikendu u SAD-u: 8 404 260 $ (u 2 806 kina)
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Vikend u kući na jezeru u zaljevu Louisiane pretvara se u noćnu moru za sedmero prijatelja na godišnjem odmoru kad ih napadne posebna vrsta slatkovodnog morskog psa."

Photobucket

RECENZIJA:
- Ljeto je započelo, a time započinju moje recenzije ljetnih horor filmova. Prvi na listi za recenziranje je upravo prošlogodišnji "Noć Morskih Pasa". Dobar ili ne možete pročitati u mojoj završnoj riječi...za sada se bacamo na dobre/loše strane ovog životinje napadaju uradtka:Što valja kod filma:
- osnovni dio priče
- uvodna špica


Što ne valja kod filma:
- ima PG-13 predikat
- 3D i CGI efekti
- scenarij i dijalozi, previše klišeja
- nema napetosti i atmsferu
- karakterizacija likova i radnja
- ciljalo se na mlađu publiku (18 - 21 god)
- malo scena sa morskim psima


Završna riječ:
- Redatelj ovog filma David R. Ellis, nama poznat po filmovima "Final Destination 2" i "The Final Destination", je snimio jedan jako loš i jedva gledljivi animal attack film u kojem morski psi igraju glavnu ulogu. U stvari trebali su igrati glavnu ulogu, no nakon odgledanog mogu reći da oni igraju samo sporednu i vrlo nezanimljivu ulogu.

Photobucket

Prvi problem filma je njegov predikat - jebeni PG-13, koji nam govori da u ovom filmu ne samo da nećemo vidjeti T& A (čitaj: sisa i guzica) nego da će sav onaj krvavi dio koji bi trebao biti prisutan u ovakvim filmovima biti totalno nevidljiv i isječen u montaži.
Tako se na kraju i dogodilo...sranje.
Ne samo da nismo uspjeli vidjeti barem jedan par sisa (jačina PG-13 predikata se vidi u sceni kad dvije curke oblače svoje kupaće kostime u svojoj sobi i okrenu se od kamere, kao da je to nešto posve normalno iako osim njih dvoje nema nikoga drugog u sobi, a ja koliko znam najboljim prijateljicama nije neka velika frka ako ova ovoj vidi na trenutak dojke). Scene kad ajkule oliti morski đukci krenu u napadu se većinom svode na to da žrtva skriči i zapjeni se more, pa onda zacrveni i onda se sve okrene nekim drugim situacijama daleko od maloprijašnjeg napada.
Nisam vidio iole i jedan lijepi 'shark attack' moment...stvarno jadno.

No zato ima mnogo glupih i jako kretenskih situacija i momenata da ih je sve jako teško nabrojati (odlika loše napisanog scenarij), a da tekst bude kratak...zato ću ih ja nabrojati par:

- morski psi su brži od glisera i jet-skija (teško mogu vjerovati da gliser ide samo 80km/h i da ga morski pas bik fino može pratiti, pa čak i gristi propeler glisera nekoliko puta...a tipa na jet-skiju uspiju čak i pojesti iako prika piči maksimalnom brzinom od kojih također 80km/h kolika je prosječna najveća brzina običnih vodenih skutera...no to je izgleda nedovoljno)
- još jedna stvar kojoj ne mogu vjerovati je da u tom jezeru ima toliko mnogo vrsta morskih pasa, a naručito da se u njemu skita i Carcharodon carcharias (Velika Bije Psina)
- tipu morski pas odgrize ruku (koju drugi tip pronađe trenutak kasnije, ali ona ne ispušta krv!!!), no isti taj tip kojih 12-15 minuta kasnije će kopljem u jezeru u mačo obračunu (da tip je ušao u jezeru do pupka) ubiti morskog psa čekičara (da i ta se vrsta pojavljuje u jezeru...za nevjerovati zar ne?)
- morski psi su toliko pametni (da to nisu rođaci onih GM iz "Dubokog Modrog Mora"?) da će pokvariti upravljanje glisera (k vragu na to se mogao vaditi i Horvatinčić kad je pregazio ono dvoje Talijana, dok mu je ona crnka pušila za kormilom...bilo bi mnogo smislenije)

Photobucket

No, scenariste to nimalo ne zabrinjava, pa tako im je i djalog bezkrvan. Likovi nisu ništa bolji, pa vam nije stalo ni do jednog od njih. Gluma može donekle proći, no to ne može spasiti film.
Glumačka postava ima nekoliko poznatih imena:
Sara Paxton (rimejk "The Last House on the Left"), Dustin Milligan ("The Messengers"), Donal Logue (serija "Grounded for Life", Quinn u "Blade", "Comic Book Villains"), Joel David Moore ("Avatar", "Hatchet") i Chris Carmack (tip u faci isti Casper Van Dien).
Jedina stvar koja se filmu treba priznati je da je imao originalnu ideju (reality show gdje pravi morski psi jedu prave ljude) koju scenaristički dvojac Will Hayes i Jesse Studenberg nije uspio prezentirati u smislenom tekstualnom dijelu, pa zbog toga ni sam redatelj nije mogao ništa spasiti (a sjetimo se da je on režirao i trešovski no doista zabavan "Snakes on a Plane").
Bez obzira na izraženu jačinu dobrog reklamiranja (pokušaj da se zaradi na uspjehu Ajinih "Piranja 3D", koje su igrale godinu prije) PG-13 je sjebao do daske ovaj film, zbog čega je on totalno apsurdan, lišen napetosti (pogotovo u neuzbudljivim scenama sa morskim psima) i sadržajno klišejiziran sa izraženom melodramatičnošću. Ellisovom ostvarenju nije pomoglo ni to što mu je prikazivanje bilo u vrijeme kad je ljeto bilo na izmaku. Za 3D ću reći da je jako loš (da opet imamo par unošenja morskih pasa u kameru i jedan let predmeta također u kameru i to je sve).

Gledajući zabavne "Piranje 3D" ovo je jako loše (CGI je u nekim trenucima gori od onih u Asylumovim i SyFy filmovima...a kad to kažem mislim na scene kad morski psi iskaču iz vode), pa iako se "Shark Night 3D" da pogledati...iskreno ću vam reći da nije vrijedan vaše pažnje i radije bih vam preporučio "Red Water" (2003) sa Lou Diamond Phillipsom i Cooliom, te "Shark Attack" (1999) sa Casperom Van Dienom koji će vas ipak zabaviti svojom ljepšom (ali također suludom) sadržajnošću...


THE SCENA:
- Shark Bite song na kraju odjavne špice

Photobucket

19:29 • Komentari ( 0 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.