Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Piranha 2: The Spawning (1981)

Piranja II: Mrijestilište (1981)

Photobucket

Produkcija: Brouwersgracht Investments / Chako Film Company
Režija: James Cameroon
Scenarij: Ovidio G. Assonitis, James Cameron i Charles H. Eglee
Specijalni efekti: Gino De Rossi, Giannetto De Rossi, Antonio Corridori i Gilberto Carbonaro

Uloge:
Tricia O'Neil (Anne Kimbrough)
Steve Marachuk (Tyler Sherman)
Lance Henriksen (glavni šef policije Steve Kimbrough)
Ricky Paull Goldin (Chris Kimbrough)

Film je izašao u kina 17. listopada, 1982 godine
Trajanje: 84 minute / 94 minute (produžena verzija)
Zarada: 411 480 € (Španjolska)
Nagrada:
1983 godina - nominacija nagrade "International Fantasy Film Award" (Fantasporto) u kategoriji najboljeg filma

imagebam.com

SADRŽAJ:
"- Na obali Karipskog mora mladi ljubavni par doživi stravičnu nesreću. Sljedeći dan grupa turista među kojima je i Tyler Sherman (Steve Marachuk) odlaze na tečaj ronjenja kojeg vodi Anne Kimbrough (Tricia O'Neil), zaposlenica hotela Eysium. No za vrijeme tečaja, jedan od ronioca odlazi u predio kojeg je Anne zabranila svojim polaznicima tečaja. Anne kaže Tyleru neka ostale odvede na površinu, a ona u potrazi za nestalim roniocem dolazi do šokantnog otkrića - on je postao žrtva ubojitih piranja..."

imagebam.com

RECENZIJA:
- "- Najbolji film o letećim piranjama ikad snimljen." : tako se je jednom izrazio redatelj James Cameron o svom redateljskom prvjencu. No, iako je ova tvrdnja stvarno točna film odiše trašoidnom bljuvotinom i s razlogom je proglašivan jednom od najgore snimljenih filmova ikada.
Ali, moram mu priznati da ovakav film ima neku trunku simpatičnosti i da se da pogledati sa ekipom uz ladno pivce negdje uz plažu gdje ima mnogo ladovine. Pogledajmo najprije što vrijedi a što mnogo toga ne vrijedi u ovom filmiću:Što valja kod filma:
- ima jedan od najboljih horor plakata ikada
- gluma Tricije O'Neil
- u njemu glumi Lance Henriksen
- ima zgodnih žena (Tricia O'Neil, Carole Davis, Connie Lynn Hadden i Leslie Graves) od kojih se dvije pojavljuju u lijepim toples scenama (Davis i Hadden)
- specijalne efekte radili Gino De Rossi i Giannettu De Rossiju
- podvodne snimke na početku jako lijepe
- kratkog je trajanja
- director's cut je kvalitetnija verzija
- bolji je sekundarni naziv filma (Flying Killers) od originalnog (The Spawning)


Što ne valja kod filma:
- scenarij i režija
- gluma i dijalog
- karakterizacija likova i sama radnja
- specijalni efekti koji se tiču napada letečih piranja
- usporenost
- kopiranje nekih drugih filmova (vidi dolje u Završnoj riječi)
- zvuk koji proizvode piranje dok lete i izgled dok eltaju svud uokolo na kraju filma (sve mi je to izgledalo kao oni plastični šišmiši u Hammerovim i Universalovim vampirskim filmovima)

Photobucket

Završna riječ:
- Eto mogu se pohvaliti da sam film sa svojim starim gledao negdje oko 85' u tadašnjem malom (5 dana za redom prepunom) šibenskom kinu "20. Aprila".
"Piranje 2" su mi ostale u jako dobrom pamćenju iako je od tog gledanja prošlo više od 20 godina. Danas je to nešto malo drugačije, film je u mnogim segmentima loš i ima vrlo malo pozitivnih stvari a krivnja zbog takvog razvoja je u dva razloga:

1) osnovica priče o ubojitim letećim piranjama
- u ono vrijeme i sa malim budžetom to je bilo teško izvedivo gledajući sa aspekta specijalnih efekata...čak i danas sa svim CGI finesama to izgleda jedva teško izvedivo i to zbog jednog stvarno zajebanog problema...kako mogu ribe biti ubojite na kopnu bez obzira što lete. Tako imamo primjer da ribe njih recimo 5-6 (veličine ovećeg brancina) napadnu svoju ljudsku žrtvu koja samo treba lupiti ribetinu svojom rukom da ona padne na pod...ali ne žrtva se dere i zapomaže dok gledatelj sam primjećuje (ili recimo ima osjećaj) kako netko drži gumenu piranju i trlja je glumcu o tijelo. Dakako to je i odlika lošeg filma i loše režije, ali i sama neizvedivost kako to upečatljivo dočarati.

2) sukob na relaciji producent Assonitis - redatelj Cameron
- istina ovo je Jamesu (štićenik Rogera Cormana) bio prvi pravi redateljski posao, iako je ponekad i pomagao (većinom bio zadužen za set okoliša i interijera i specijalne efekte) na Cormanovim filmovima kao što su "Battle Beyond the Stars" (1980) .
Ali koliko god bilo lako raditi sa Cormanom, koji je uvažavao ideje i u produkciji nikada nije bio prekrut sa svojim štičenicima sa grčkim egipćaninom Ovidijom G. Assonitisom je totalno drugačija priča. Ovidije je uvijek imao sve konce u rukama i rado je volio prčkati po onome što mu se ne sviđa (Bog zna što je onda Cameron tražio kod njega) tako da je nakon nepuna 2 tjedna James Cameron potjeran sa seta, nije mu se dopustilo da posjećuje montažnu sobu (Cameron kasnije i provalio da bi sam montirao film, ali ne uspijeva u tom naumu) a Assonitis je sam samcat dovršio snimanje filma (Ovidije mi sve više izgleda kao neki filmski Kerum). I na kraju su gledatelji dobili horor bućkuriš (početak izgleda jako dobro što se vidi da je u tome imao Cameron svoje prste).

Photobucket

Uz ta dva velika problema, jedan od većih je i jako loše napisan scenarij kod kojeg je svaki dio doista smješan...koliko? E, pa prosudite sami:

dvoje ronilaca vode ljubav u olupini broda:
- ne znam što kažu ekstremisti, ali mislim da su mogli ipak naći neku malu plažicu pa se pojebati kao normalni ljudi, a ne kopirati jednu scenu iz filma o Jamesa Bonda (također tim početkom kopiraju ne samo početak prvog filma o opakim piranjama, nego i sam početak "Ralja 2"

svrha šerifovog sina i kako se šef policije riješio helića:
- mislio sam da će mali imati nekog učestvovanja u kraju filma, ali nije imao...onda čemu taj lik?
- sin mu je u brodu i na sigurnom, ali naš se šerif odjednom baca bez ikakvog objašnjenja u more (??!?) da bi doplivao do sina a policijski helić se brzo sruši u more sa naravnom ogromnom eksplozijom (k vragu valjda u svakom morskom animal attack filmu gdje je neka riba glavni negativac se mora srušiti barem jedan helić)...najkretenskiji dio filma svakako

leteća piranja u mrtvačnici iskače iz lešine:
- iskreno kad sam prvi put to gledao usrao sam se dobrano od straha (dobro bilo mi je oko 6 godina), ali kopiranje chestburster scene iz "Aliena" je svakako dno dna, no kako to da piranja koliko god genetički bila sređena može ostati toliko na zraku i to u hladnjaku mrtvačnice to ne bi ni Arthur C. Clarke u svojim "Misterijama Svijeta" ne bi uspio razriješiti

ribar sa jamajke i njegova 'time bomb', te njegov 'last stand' protiv nadirućih piranja koje sad svuda lete
- ne samo da je ribar uspio napraviti bombu koju aktivira obični quartz sat, nego kad se ribe pojave donese leš svog sina u hotel (da...još jedan od WTF momenata) kojeg su piranje gricnule više puta te se baci u borbu sa njima...neću ništa reći više nego pogledajte i sami tu scenu pa mi recite da ovo nije uber trešćina...koja glupa smrt, a mogao je lijepo kao svi ostali sakriti se iza prozorskih vrata

Photobucket

Takvih ludih pizdarija ima svako malo i bilo bi naporno sve pobrojiti (da ne spominjem čudnu skupinu sporednih likova koji graniče sa bizarnim od napaljene babe, do ljubavnog para ružne udavače i kvazi doktora štrebera).
Prelijepa Tricia O'Neil (izgleda kao Joanne Samuel iz "Mad Max"-a) jedina je odradila posao kako treba, te mi je stvarno žao što joj je ovaj film utjecao na daljnju filmsku karijeru.
Lance Henriksen je svakako imao mnogo boljih uloga od ove glavnog šefa policije Stevea Kimbrougha (jako loša kopija šefa Brodyja iz "Ralja"), ali ga je uvijek ugodno vidjeti.
Efekti koji se tiču šminke i lutki piranja izgledaju odlično zahvaljujući meštru Giannettu De Rossiju (šminka na "The Beyond", "Zombi" i "The Living Dead at The Manchester Morgue") i Ginu De Rossiju ("Canibal Ferox"), no izvedba letenja piranja je očajna (vidu se žice i najlon). FIlm ima ponešto gore scena, ali ne previše.

Reći ću da je film svakako težak za gledanje, no kako sam rekao ovo je pravi film za ekipu da se pogleda uz barem baksu hladnog piva. Ostaje pitanje što bi bilo da je ostao trojac Corman/Dante/Sayles...to bi bila univerzalna sprdačina koja bi se gledala sa guštom.

p.s. - uf ovdje je gdje pišem nenormalno vruće morat ću opet skoknuti na plažu i baciti se malo u more...a onda u lov na onog brancina što sam ga jučer vidi kako se vrzma gore dolje...

Post je objavljen 09.08.2012. u 16:08 sati.