07

ponedjeljak

rujan

2020

KRATAK OSVRT NA SCENSKA DELA DAJANE DIVERNO

Početkom 2013 godine u tekstu pod naslovom ''Fenomen Dajane Diverno'' zapisan je citat:
''Priroda ima svoja čuda i fenomene; religija, nauka, istorija uglavnom ih imenu po autoritetima koji ih definišu kao takve, te bivaju opšteprihvaćeni.
U stvaralačkoj oblasti fenomeni se razumljivo vezuju za predmet stvaralaštva i njegovog autora.
Tadašnji presek književnog opusa Dajane Diverno kako zbog obimnosti, tako i zbog raznovrsnosti književne forme, tematika i žanra – širokoj javnosti bio je nedostupan u celosti, osim manjeg broja pojedinaca i bližih saradnika.
Prateća pojava pomenutog naslova bila je reakcija ondašnjih ''kvazikritičara'', u krugovima koji su najmanje poznavali Dajanin rad tvrdeći da je autor teksta uzeo previše slobode nazvavši je ''literarnim fenomenom''.
Držeći se mudrosne poruke ''sledi svoj put i neobraćaj pažnju na ljudsku sujetu'', nastavila je u svojevrsnom autorskom ritmu i do današnjih dana višestruko uvećala svoj književni fond, posebno oplemenjen, za sada, dvema zbirkama antologijske forme scenskih dela, nastalih na tematici proznih ostvarenja.
Ideja da određen broj svojih dela adaptira za ekranizaciju i prevede na brojne svetske jezike, prirodni je sled Dajanine posvećenosti i predanosti pisanoj reči i nemerljivoj težnji da se dokaže u što većem broju literarnih formi.
Odvažnost da se opredeli za veoma zahtevan i nimalo lak izazov na planu filmskog scenarija koji još podrazumeva velliku neizvesnost plasmana u uslovima današnje konkurencije na svetskoj sceni filmske industrije, nedvosmisleno potvrđuje Dajanu kao autora širokog dijapazona i stvaralačkog potencijala s nezaustavljivom tedencijom planetarnog formata.

20. avgust 2020 godine
Sredoje Topalović

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.