11

utorak

prosinac

2018

SARADNJA KOJA TRAJE 11 GODINA

Saradnja koja traje već 11 godina... Rekli bismo, prosto neverovatno da je već toliko prošlo, ali zaista jeste istina. Naime negde od jeseni 2007 godine, tj kada je Dajana Diverno promovisala roman ''Vapaj orhideje'' u Gradskoj bibiloteci Subotice, upoznali su se pesnik i recenzent Sredoje Topalović i književnica Dajana Diverno.
Sasvim slučajno je Dajana predložila Sredoju da vodi neko njeno sledeće književno veče i to na Spensu u Novom Sadu i tako je sve krenulo... Sredoje Topalović je do sada napisao mnogo kritika i književnih osvrta na njene romane, a to su: Francuski poljubac, Vilhelm Gustlof, Tajne markize de Šampanj, Fatalna prismotra, Tajne strasti grofice Razaski,Trijanon, Poslednji sekund za Brašov, Volela sam predsednika, Poslednje jutro u Beču i mnogi drugi. Dajana je i sama jednom rekla da ima oko 15 dela na koje je on pisao recenziju, tako da ako ikad bude hteo da se zaista nazove - književnim kritičarem, to može učiniti u svako doba dana i noći bez ikakvog dvoumljenja ( a posebno zato jer je on i za mnoge druge pisao recenzije).

Ono što je još zanimljivo jeste da su mnoga njena dela smeštena u različite zemlje i različite kontinente, zato je često nazivaju ''planetarnim piscem''. A Sredoje je osoba koja je tokom svog života proputovao skoro celu Evropu. Tako je bio u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Španiji, Italiji, Belgiji, Rusiji, Holandiji, Rumuniji, Bugarskoj, Francuskoj, Grčkoj... Pa je onda jasno kako lako može da pristupi, s kritičkim i književnim osvrtom,njenim delima koji se događaju uglavnom izvan ovog podneblja

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.