17

četvrtak

kolovoz

2017

ODLOMAK ROMANA ''POSLEDNJE VENČANJE''

Roman Poslednje venčanje Dajane Diverno pripada ediciji Bestseler 2013-3014. Iako je ostalo još 14-tak komada romana prvog izdanja,Dajana se nada daće ovo delo u 2018 biti objavljeno u drugom izdanju. Do sada je prevedeno na engleski, nemački i francuski. Reč je o komičnom romanu


* * * * * * * * *

- Ne znam šta bih ti rekla – govorila je Kejsi tihim glasom, koja je došla do Vendi kako bi je utešila. Sedela je kraj svoje najbolje prijateljice koja je uporno zurila pred sebe.
- Ja sam kriva! – mrmljala je sebi u bradu. Ni sama nije znala zašto tačno okrivljuje sebe.
- A što si ti kriva? Sam je pao – tiho reče Kejsi.
- Ja sam kriva jer sam uvek zaspala dok mi je pričao... Saslušala sam samo priču o mindži, smotanoj i oštrokonđi i to zato što smo bili na palubi broda. Da smo bili u krevetu, ja bih zaspala već kod mindže – počela je da jeca i da briše lice papirnim maramicama.
Vendi je inače naredila ordonansu da donese gomilu papirnih maramica i pri svakoj novoj suzi ih je razabacivala naokolo, tako je pod u spavaćoj sobi Adamsvilovih bio prekriven mokrim i balavim maramicama.
Kada je Kejsi Klejn upala u tu sobu, morala je da pripazi gde tačno staje. Vendi je sedela na krevetu i piljila u Džejsonovu sliku koja je stajala na stolu. Kraj slike je gorela sveća i Vendi je naručila divan buket belih ruža koji je stajao kraj slike.
- Dušo, ne znam kakve veze neka mindža ima s njegovim padom? – Kejsi je baš i nije najbolje razumela. Shvatala je ona doduše da je Vendi previše utučena i slomljena bolom koji je razarao.
- Uvek je neka mindža kriva za smrt tako izuzetnog čoveka. Toliki muškarci su već uveliko pomrli zbog raznih mindži, da je to strašno – nije mogla da završi rečenicu pošto je počela da jeca i plače.
- Dušo, mislim da je ovaj događaj uistinu loše uticao na tebe. Tvoja majka mi je rekla kako si bila toliko slomljena i utučena da nisi znala za sebe.
Počela je da još više plače. Maramice su letele oko nje.
- Da, čak ni Lora ni Mimi nisu mogle da me prepoznaju koliko sam bila šokirana događajem koji se dogodio da su počele da zaurlavaju.
- Da?
- Majka mi je rekla da je to zato što sam plakala i imala podočnjake. Mimi, a posebno Lora su navikle da me vide da se smejem... Podočnjaci su strana u pojava u njihovom pasijem svetu.
Kejsi sedne kraj nje i obgrli joj ramena. Duboki uzdah joj se vine iz grudi.
- Ne znam šta bih ti rekla... Trebaće ti mnogo, mnogo vremena da preboliš svog supruga Džejsona. Verujem kako je sama činjenica da se ovaj nesrećan slučaj dogodio baš na vašem medenom mesecu, dodatno pogoršao i ovako stravično stanje stvari, ali gledaj to s vedrije strane...
- Koje vedrije strane? – Vendi podigne uplakano lice k njoj.
- Da nije umro još onda kad se izvrnio pred sveštenikom.
- Da, taj pad je sigurno bio pokazatelj da naš brak neće biti toliko perfektan. A ja sam se toliko trudila da sve bude perfektno, sva ona divna snežna belina. Ah sve naše, divne, bele stvari, bela venčanica, beo buket, beli svenjaci i stolnjaci...
- Beli frižideri i egipatske vaze iz dinastije faraona Bezetupesotimitisa – bubnula je Kejsi odjednom.
- I beli zamrzivači!
- A tek mašine za pranje suđa – Kejsi je blago lupne po ramenima.
- Moraš da shvatiš kako će sve te mašine i Bezetupesotimitisove vaze da ti budu večita uspomena na tako divnog, smotanog šaljivdžiju kakav je bio Džejson Adamsvil peti.
Vendi se smirila u njenom nežnom, drugarskom zagrljaju. Kejsi Klejn je bila žena na koju je, u vreme teških trenutaka, uvek mogla da se osloni. Maramice su i dalje letele oko nje, a Vendi je izduvavala svoj nos da je postao crven i otečen od tolikog žuljanja.
Tek tada se više ovlaš setila, kako je sve te poklone raspakovala njena majka jer je smatrala da je to najbolje za njenu kćerku. A Vendi je toliko bilo svejedno u koji celofan i s kojom mašnom je bio dopremljen frižider ili zamrzivač, da je bilo očito kako će najveći deo posla da obavi njena majka.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.