29

petak

travanj

2016

MOGUĆI NASTAVAK ROMANA ''ZABRANJENA LJUBAV''

Dajana Diverno razmatra da nastavi pisanje romana Zabranjena ljubav 2 deo. Kako je prvi deo u određenom smislu - nezavršen - ostaje mogućnost drugog dela koji bi upotpunio prethodni.
U romanu Zabranjena ljubav je reč o nemogućoj ljubavi bogatašice Donatele i Cesara, koji je inače plaćeni ubica.

26

utorak

travanj

2016

BOJA STAKLENE PONOĆI - DAJANA DIVERNO - ODLOMAK KRIMI-ROMANA

Biti u policijskoj stanici u pet ujutro , gde je islednik završavao svoju noćnu smenu, odnosno privodio je kraju, nije se činilo kao zanimljivo rešenje za jednu noć koja je ipak trebala da ima drugačiji kraj. Mehanički i ni malo nalik sebi natočio je sebi još jednu šoljicu kafe, dovoljno da se otrezni od sulude noći i razmisli o svemu što se dogodilo pre nego što je pronašao njene cipele na plaži, svestan da je ona... Da gde je, zapravo, Ajris?

Kad se vratio u kancelariju, islednik je nastavio da razgovara s telefonom.

- Svakako... Naravno.. pretražite obalu i vodu. Da, biće neko ujutro na plaži. Da pošaljem nekog.. evo Grifinson, on je uvek voleo plaže – rekao je to ukratko i hitro priveo razgovor kraju, pominjući tog Grifinsona na onaj način kao da mu čini neku veliku uslugu. Dakle, gde smo stali?... Aha, rekli ste da ste proveli ludu noć, zabavljali se, bili u restoranu Selgo-bar, posetili neko novootovoreno kupatilo, došli u drugi bar-klub na plaži gde ste sedeli za stolom broj osam, jeli rakove i neku salatu kojoj ste zabroavili ime, posvađali se oko nečeg i onda je ona otrčala sama na plažu koja je bila pusta. Našli ste njene cipele i pozvali polciju jer je nigde nije ni bilo! Odnosno prijavili ste njen nestanak .. Imate li barem negde da budete dok boravite ovde? Koliko znam vi ni niste odavde?

- Ne, nisam. Ovde sam zbog nje.

24

nedjelja

travanj

2016

ODLOMAK ROMANA FANG - DAJANA DIVERNO

Proučio je ono što mu je dala gospođa Rodžer. Inspektor Hastings je imao jednu sličnu osobinu koja ga je približavala gospođi Rodžer. Patio je od perfekcije. Tako da je i sada, do detalja, gutao svaku zanimljivu rečenicu, sve ono što je našao u policijskom dosijeu ili internetu, potom izjave očevidaca, a što se ticalo Filipa Bela.
Postavio je njegovu sliku na tablon ispred sebe, a s druge strane je postavio slike ubijenih lica.
Bol u glavi ni tog dana nije ni najmanje popuštala. Na pitanje svojih saradnika samo je govorio kako se dobro oseća.. Nadzornik Donovan je naslutio kako se Hastings samo pravi kako mu je dobro. Krv na zavoju se uprkod čestim menjanjima zavoja, nanovo pojavljivala. Ipak niko ga povodom napada nije ništa pitao, niti postavljao dodatna pitanja...


Za one koji vole dela Dajane Diverno primetiće da je inspektor Hastings lik kojeg srećemo u drugim knjigama i istragama, tako ga znamo u delima – Treća kapija, Zatvaranje kruga, Marokanska princeza, Lordsov kamen.......

23

subota

travanj

2016

ZA LJUBITELJE ROMANA PAR LEPIH FOTOGRAFIJA KNJIGA DAJANE DIVERNO













19

utorak

travanj

2016

ODLOMAK ROMANA ''LEOPARD BROJ 39'' - DAJANA DIVERNO

Dugi prilaz koji je vodio do kuće gospodina Mihaila Grigorijeva, već neko vreme sada je bilo obavijeno zlatnim bojama jeseni. Žuto lišće koje je počelo da opada stvaralo je prekrasan umetnički akvarel sve do tog prilaza, ponegde je poprimalo crvenkaste boje koje se pri jesenjem suncu tog miholjskog popdneva presijavalo na neobičan, bakaran način.

Muškaraca tridesetih godina koji je na sebi nosio belu jaknu je nekoliko trenutaka stajao ispred prilaza s rukama koje je držao u svojim džepovima. Imao je lepo lice, s srcolikom bradom. Nekoliko trenutaka je potom izvukao levu ruku iz džepa u s njom počeo da gladi lepo oblikovane brčiće i tanku bradu. Svojim smeđim očima je nekoliko trenutaka posmatrao prilaz koji je vodio do te kuće. Delovao je kao da se premišlja po pitanju toga da svakako pozvoni i najavi svoj doazak. A onda se okrenuo i otišao malo dalje.

Osećao se slab vetar koji je po najavama meterologa svakako pretio da već tokom te večeri preraste u ledenu mećavu, a muškarac je navukao na svoju obrijanu glavu belu kapuljaču. Odmakao je niz ulicu. U trenutku kad je mlad muškarac nestao iza ugla, crni mercedes koji je bio parkiran nedaleko odatle, i koji kao da je očekivao trenutak kada će muškarac u beloj jakni da ode odatle, parkirao se pred ulazom. Dvojica muškaraca u crnim kaputima i jedna žena koja je nosila jedan takav kaput su izašli iz automobila.

– Vreme je – rekao je jedan muškarac kom je bilo preko četrdeset godina, imao je prosedu retku kosu i ćelu na glavi. Drugi muškarac je bio višlji s kovrdžavom kosom, nosio je kicošku bradu i tamne naočare na svom licu. Nekoliko trenutaka je posmatrao natpis ''Izdaje se'' koji je bio pred ulazom, a onda su oni bez zvonjenja krenuli prema kući.

Delovali su upravo sablasno i loše odeveni u crninu dok su se kretali prema ulazu u prostranu kuću koja je još pripadala Mihailu Grigorijevu, bogatom ruskom veleposedniku.

Žena je išla napred i njena crvenkasta kosa se na trenutak spojila zajedno s onim crvenkasto bakarnim lišćem koje se videlo na pojedinim drvima. Nekoliko trenutaka su gledali kuću, kao da su želei da je obiđu i razgledaju. Međutim nije bilo vremena za to.

Žena koja je išla napred je s svojom karticom otključala vrata i tada su poput strpljivih provalnika krenuli unutra, osluškujući. U prvih nekoliko trenutaka se nije čuo apsoltuno nikakav zvuk, a onda se začuo zvuk klasične muzike. Na stereo uređaju je svirao Štraus i pesma ''Na lepom plavom Dunavu''

U kaminu koji je stajao pravo malo bogatstvo je gorela vatra i začuo se pucketaj, a pred prozorom kao da gleda beskrajan zalazak sunca i lišće koje je treperilo na tom jesenjem suncu, sedeo je jedan starac pogrbljenih leđa koji je udobno zavaljen, ljuljajući se čitao dnevne novine. Nosio je naočare s crnim okvirima i debela stakla na njima, i zvučao je kao da zviždi u taktu pesme koja se čula.

- Rik, da li si to ti? – upitao je, i podigao glavu s teksta u onom trenutku kad je crvenokosa žena iz svog džepa izvukla automata kog je uperila prema starcu.

- Ne – osmehnula se, a svojim ledenim plavim očima je gledala ispred sebe. – Šalje vam zaista mnogo, mnogo pozdrava! – dodala je i prezrivo se osmehnula. Ispalila je dva pucnja.

Nije napravila nikakvu grimansu dok je gledala kako meci pogađaju u čelo starog čoveka, ali nikakav se zvuk nije čuo pri tome. Okrenula se prema dvojici muškaraca koji su nemo posmatrali prizor ispreed sebe.

- Nađite ga.

17

nedjelja

travanj

2016

100.


Američka književnost - romani Dajane Diverno koji pripadaju ovoj vrsti književnosti i događaju se na američkom kontinentu


Britanska književnost - romani Dajane Diverno koji pripadaju ovoj vrsti književnosti i događaju se u Velikoj Britaniji


Francuska književnost - romani Dajane Diverno koji se događaju u Francuskoj i pripadaju ovoj vrsti književnosti


Italijanska književnost - romani Dajane Diverno koji pripadaju ovoj vrsti književnosti i događaju se u Italiji


Mađarska književnost - brojna dela Dajane Diverno koji se događaju u Mađarskoj i pripadaju ovoj vrsti književnosti


Nemačka književnost - dela Dajane Diverno koja su pisana ili se događaju na prostoru Austrije i Nemačke


Ruska književnost - dela Dajane Diverno koja pripadaju ruskoj književnosti i događaju se na prostoru Rusije


Španska-meksička književnost - nekoliko romana Dajane Diverno se događa na prostoru Španije i Meksika


Sva dela će uskoro na neki način biti predstavljena. Pored 100 dela koja će biti predstavljena u posebnom delu će biti predstavljena poezije kao i neke komponovane pesme




16

subota

travanj

2016

ŠAPUTANJE - DAJANA DIVERNO


Pusti me da postanem deo tvog tela

Od želje te lude nije mi lakše

Tako bih tad postala divlja i smela

I šaptala svašta, jer mi se šapće.



Pusti me da osetim tvoje grudi na svojim

I mislim da tada biće mi lakše

Od te želje već jutrom silno se bojim

Da šapćem ti svašta, jer mi se šapće.



I tako vreme leta leti li leti

Bez tebe sam ko neko napušteno vrapče

Od te želje jutrom mogla bih mreti

Tako bih htela sve da ti šapćem.



I zato me već jednom pusti jer hoću

Sve da ti radim, biće mi lakše

Voleću te ludo, dolaziću noću

I šaputati svašta, jer mi se šapće

ODLOMAK ROMANA KOMODO - KUMOVANJE ITALIJANSKE MAFIJE - DAJANA DIVERNO

– Ispitivao sam sve u vezi Anđelike i starog. I još neke situacije koje nisu logične – Bleki je bio strpljiv u objašnjavanju.

– Kako to misliš nisu logične? – Al se okrenu ka njemu. Bio je u svom stanu i presvlačio se kada mu je ordonans najavio Blekija.

– Ne znam. Trebali biste vi to da vidite. Recimo da počnem od ... – Bleki se skanjivao. Spise je stavio na stol. – Od jednog masakra na brodu, na kom je pre nekoliko godina ubijeno dvadeset i pet ljudi. Ivan stoji iza te klanice. Slobodno može da nažvrlja potpis svom remek delu.

– Malo požuri sa tim objašnjenima. Misliš da me zanima svaka Ivanova makljaža? – promrsi Al. Spremao se na večeru sa Rahelom. Kupio joj je Stendala i Knjigu o ljubavi.

– Ovo bi trebalo da vas zanima. Pobijeni su obični ljudi, koji sem što su crkavali za fiksom, ništa veće nisu zgrešili, ako shvatate šta hoću da kažem?

– Valjda shvatam.

– Vođa te grupacije bio je čovek po imenu Majk Mazuro. Jedna obična vucibatina, narkoman i alkos.

– Baš mi je drago zbog njega – Al je zakopčavao košulju.

– Taj čovek je sitna riba. Prodavao je drogu tako što je organizovao kućne žurke. Roba se nudila na fiks. Okupljala se raja, pretežno ulični propaliteti koji su imali tek toliko love za jedno fiksanje! – Bleki je otvorio nekoliko spisa. – Meni je bila neobična smrt tog čoveka. Mislio sam da je ta makljaža imala neke veze sa Anđelikom. Rekli ste da ispitam sve u vezi nje... Ali sam došao do drugačijih, zanimljivih otkrića.

– Kakvih? – Al je gubio strpljenje. Stao je pred ogledao i vezivao kravatu. Strgnuo je. Nije bio zadovoljan bojom. Uzeo je drugu.

– Neobično je Ivanovo učešće u smrti te sitne ribice ovog plavog mora. I to na takav način da je smaknuto još dvadesetak lica. Ispitivao sam sve to. Bilo je to vraški dobro planirano zbog osvete.

– Kakve osvete? – Al se okrenuo ka njemu.

15

petak

travanj

2016

PAR SLIKA - SELFI - DAJANE DIVERNO













14

četvrtak

travanj

2016

DAJANA KAŽE DA JE ZADOVOLJNA KAKO TRENUTNO IZGLEDA, ALI...

Dajana Diverno kaže da je zadovoljna s tim kako trenutno izgleda, ali da želi da smrša još malo, posebno zbog blica i svetala koji prilikom snimanja uvek daju kilogram više.
Zadovoljna je i s svetlijim nijansama

13

srijeda

travanj

2016

ODLOMAK ROMANA ''TOPAZ U KREMENU'' - DAJANA DIVERNO

Bilo je policajaca i sveštenik je ušao u sobu da vidi leš Žan Luisa. Ništa nije dirano, mada je svima bilo jasno kako je ona opljačkana, njen namesnik ubijen, da je većina njenih haljina iscepana i iskidana, da nedostaje nakit i dokumenta, dragocenosti.
Prekrasna slika madam de Montespan s srcima i dalje je visila na zidu. Upravo u tim trenucima kad se probudila, kralj je posmatrao sliku. Doktor i apotekar su se vrteli oko nje pokušavajući da je povrate k svesti. Mrtvozornik je obišao telo Žan Luisa Komorda, a kralj je sve to posmatrao s iskrenim, potpunim zgražavanjem. Nešto se doduše dogovarao s jednim saradnikom....
– Probudili ste se! – reče kralj s nekom vrstom istaknutog prezira
– Da – priznala je. Pogledala je oko sebe. Ležala je u krevetu, u odeći u kojoj je i bila. Pokušala se pridići, ali bol u glavi bio je neopisiv. – Ne! Žan Luis.. on je...
– Ubijen je – reče mrtvozornik koji je uporno obilazio telo. Uvek predan poslu, tako je bilo i sada. – Nožem – dodao je potom, iako ga niko nije pitao za oružje. – Vrlo precizno.

12

utorak

travanj

2016

NEKI ODLOMCI

Do sada je Dajana Diverno objavila nekoliko romana, a narednih par dana podsetićemo se nekih od njih u vidu kratkih odlomaka. Tako ćemo imati prilike da čitamo odlomke dela : Vapaj orhideje, Marokanska princeza, Tajne strasti grofice Razaski, Francuski poljubac, Fatalna prismotra, Divlja Džoana, Poslednji sekund za Brašov, Trijanon (1,2,3), Vilhelm Gustlof, Poslednje venčanje, Leopard broj 39, Zabranjena ljubav, Tajne markize de Šampanj, Boja staklene ponoći, Fang, kao i dela Komodo kumovanje italijanske mafije koji je pre 8 godina objavljen u vidu e-book, potom Dama od leda i Topaz u kremenu..
Nijedan od romana do sada nie objavljen u novom, dopunjenom ili skraćenom (izmenjenom) izdanju, mada bi lepo bilo opet videti neki od tih romana. Takođe sem što su prevedeni: Francuski poljubac (mađarski i engleski), Tajna markize de Šampanj (engleski), Poslednje venčanje (engleski), Trijanon (mađarski), Zabranjena ljubav (španski), Topaz u kremenu (engleski)nijedan drugi roman više nije dočekao da bude preveden.
Od neobjavljenih dela samo se delo Ubiti s stilom prevodi na španski, dok je delo Volela sam predsednika delom prevedeno na mađarski

11

ponedjeljak

travanj

2016

SECRET OF SECRETS - DIANNA DIVERNOE

I am still keeping you somewhere deep in my soul
Your image graces my nights and darkness
Dreams wet are slowly dreid by coming dawn
I am keeping you in the kingdom of endless silnece

I gave noone the cause to know about you
Secret of secrets carreid me on
To drifts of our new enternal dream
Like a soldier who is sent never to return

I am gurading you and i know you will never know about it
And for dreams of passion that are dried by morning light
And how much i would like to give myslef over to you
Like in a mirror to see the reflection of my soul

Secret of secrets as a part of my dream
And an empty wish that will not pass
I am guarding you in the vastness of which noone knows
In the kingdom of endless and enternal silence


Prevod na engleski - Goran Rapaić

APRIL - VREME PRIPREMA

Tokom aprila, pored učenja jednog jezika, Dajana Diverno je posvećena doterivanju linije u red, za nastupe. A takođe i skorom radu na radio-drami, kao i najavama video-intervjua za romane. Kaže da je dugo vremena pravila pauzu od nastupa, jer od decembra 2014 nije nastupala i nada se da će njen nastup biti uskoro.
Odlučila je da promeni i stajling, a kaže i kako je veliki nivo zračenja kod nas, ovog proleća se neće previše kretati po suncu i negovaće svetlu kožu.

10

nedjelja

travanj

2016

NEKE ROMANE ĆE USKORO NAJAVITI


Dajana Diverno je tokom 2015 godine razmatrala ideju da li da objavi roman ''Priča plave mumije'' putem e-book, međutim iz više razloga je odustala od te ideje. Sada razmatra način na koji da najavi neke svoje promocije. Pored trejlera za scenarije, razmatra da uskoro postavi i tri-četiri video najave za romane u vidu kratkog intervjua.
Reč je o delima mađarske književnosti (istorijska dela) i američke-kriminalističke književnosti

08

petak

travanj

2016

TAJNA NAD TAJNAMA - DAJANA DIVERNO


I treća pesma među skupinom pesama koje ste voleli jeste pesma Tajna nad tajnama koja se nalazi u zbirci pesama ''Prsten s dijamantom''. Ova pesma ''Tajna nad tajnama'' je omiljena pesma muške čitalačke publike.

Čuvam te negde u dubini duše
Tvoj lik mi krasi noći i tmine
Snovi vlažni lagano zorom se suše
A tebe čuvam u carstvu beskrajne tišine.

Nikom ne dah povod za tebe da se zna
Tajna nad tajnama nosila me dalje
U nanose novog našeg večnog sna
Ko vojnika kad domovina u nepovrat šalje.

I čuvam te i znam da ti to nećeš znati
I za snove strasti što se jutrom suše
I koliko sebe odjednom htela bih ti dati
Ko u ogledalu da vidiš bljesak moje duše.

Tajna nad tajnama kao deo moga sna
I želja pusta što nikako da me jednom mine
A tebe čuvam u prostranstvu za koje se ne zna
U carstvu beskrajne i večite tišine

06

srijeda

travanj

2016

TREBAŠ MI - DAJANA DIVERNO


Još jedna pesma koju ste voleli. Pesma ''Trebaš mi'' iz 2011 godine i zbirke Balada o ruskom tigru.


Tako mi trebaš. Hoću da znaš

Dok znoj mi u noći klizi niz leđa.

Tako bih htela da sebe mi daš

Da uronim u tvoja oka dva smeđa.



Tako te želim, ne mogu da zaspim

Miris znoja u meni svu strast već budi.

Toliko te hoću, odjednom i sasvim

Da ko kapljica ta mi klizneš na grudi.



Trebaš mi, al znam da to ne znaš

Jer bi bio uz mene dok tonem u san

Tako bih htela da sebe mi daš

Da u naručju tvom nežno dočekam dan.



I ne mogu da spavam jer telo se budi

Dok mislim na tvoja dva oka smeđa.

Tako te želim, i to me ne čudi

Dok znoj strasti i čežnje mi klizi niz leđa.

04

ponedjeljak

travanj

2016

ŽELIM TE - DAJANA DIVERNO

Pesma koju ste voleli da čitate i koju još uvek volite i pesma koja se po mnogima nalazi među prvih 10 TOP pesama Dajane Diverno



Želim te i u rane zore,
i u carstvu snova,
i dok noću se budim.
Celo telo mi na tebe miriše.
I znam da te volim.
I znam da ludim.

Toliko pesama sam smišljala – zbog tebe,
i noću sam te tražila među zvezdama ovim.
Sve sam strasti uspinjala ka tvom liku.
I drhtala sam kada ti ime izgovorim.

Želim te stalno, sve iskre mi plamte
u grudima,
u mojim nedrima golim.
Budim se jutrom jer mirišem na tebe.
I znam da ludim.
I znam da te volim.

NISAM SE JOŠ ODLUČILA


Na pitanje da li se odlučila za konačni stajling na promocijama Dajana Diverno je rekla da još uvek razmišlja između crnokose i plave varijante koja bi bila aktuelna, ali da je odabrala nekoliko mini-haljina u kojima će nastupati.

Zna da će sve svoje nastupe u Mađarskoj sigurno imati kao plavuša, i to ponajviše ''zbog starih vremena'' jer i dok je odlazila u Mađarsku od 2000-2003 odlazila je kao plavuša.
''Oni su navikli na mene kao plavušu'' - smeje se Dajana, mada je još uvek pomalo neodlučna.

03

nedjelja

travanj

2016

MALI ODLOMAK DNEVNIKA DAJANE DIVERNO



2.AVGUST 2015
Vupi Goldenberg je jednom prilikom imala zanimljivu izjavu, danas sam se setila toga, a ta izjava glasi : ''Iza svake uspešne, zadovoljne žene, stoje druge koje kolutaju očima''.
Mislim da je ta izjava u potpunosti tačna. Iza mene ima dosta onih koji samo kolutaju očima... Ali ko što sam pomenula pre neki dan za uspeh je najbitnije ignorisanje tih što kolutaju očima ...
A takođe sam se setila i izjave Meril Strip koja glasi : ''Nemam više strpljenja za neke stvari. Ne želim da gubim vreme na ono što me ljuti ili povređuje''
I u pravu je...

DOK ... - DAJANA DIVERNO

Dok gledam tvoju kosu, osmeh i lice
Srce mi tad kuca u ritmu sete
Ko da prošlosti kidaju se tanke žice
A ruke bi tvojim rukama da lete

Dok te gledam u meni stara slika
Nekog koga sam volela meko
Ti ko da si njegova prilika.
Ličiš na njega. On je daleko

Već čujem kako srca sviraju strune
Kako se u meni plam prošlosti gasi
Ko da lice tvoje u budućnost me zove
Da rukama svojim milujem ti vlasi

Srce mi kuca u ritmu sete
Dok te gledam kako mi ličiš na njega
Da se osećam ko maleno, nevino dete
A skrila bih se u tvom naručju od svega

I tvoje bih htela milovati vlasi
Staru sliku njega da prekrije prah
Učini nešto da se ta prošlost ugasi
Da te ne izgubim zbog tog – odjednom me strah

2013
Zbrika : SRCE OD KRISTALA

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.