Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

ODLOMAK ROMANA ''LEOPARD BROJ 39'' - DAJANA DIVERNO

Dugi prilaz koji je vodio do kuće gospodina Mihaila Grigorijeva, već neko vreme sada je bilo obavijeno zlatnim bojama jeseni. Žuto lišće koje je počelo da opada stvaralo je prekrasan umetnički akvarel sve do tog prilaza, ponegde je poprimalo crvenkaste boje koje se pri jesenjem suncu tog miholjskog popdneva presijavalo na neobičan, bakaran način.

Muškaraca tridesetih godina koji je na sebi nosio belu jaknu je nekoliko trenutaka stajao ispred prilaza s rukama koje je držao u svojim džepovima. Imao je lepo lice, s srcolikom bradom. Nekoliko trenutaka je potom izvukao levu ruku iz džepa u s njom počeo da gladi lepo oblikovane brčiće i tanku bradu. Svojim smeđim očima je nekoliko trenutaka posmatrao prilaz koji je vodio do te kuće. Delovao je kao da se premišlja po pitanju toga da svakako pozvoni i najavi svoj doazak. A onda se okrenuo i otišao malo dalje.

Osećao se slab vetar koji je po najavama meterologa svakako pretio da već tokom te večeri preraste u ledenu mećavu, a muškarac je navukao na svoju obrijanu glavu belu kapuljaču. Odmakao je niz ulicu. U trenutku kad je mlad muškarac nestao iza ugla, crni mercedes koji je bio parkiran nedaleko odatle, i koji kao da je očekivao trenutak kada će muškarac u beloj jakni da ode odatle, parkirao se pred ulazom. Dvojica muškaraca u crnim kaputima i jedna žena koja je nosila jedan takav kaput su izašli iz automobila.

– Vreme je – rekao je jedan muškarac kom je bilo preko četrdeset godina, imao je prosedu retku kosu i ćelu na glavi. Drugi muškarac je bio višlji s kovrdžavom kosom, nosio je kicošku bradu i tamne naočare na svom licu. Nekoliko trenutaka je posmatrao natpis ''Izdaje se'' koji je bio pred ulazom, a onda su oni bez zvonjenja krenuli prema kući.

Delovali su upravo sablasno i loše odeveni u crninu dok su se kretali prema ulazu u prostranu kuću koja je još pripadala Mihailu Grigorijevu, bogatom ruskom veleposedniku.

Žena je išla napred i njena crvenkasta kosa se na trenutak spojila zajedno s onim crvenkasto bakarnim lišćem koje se videlo na pojedinim drvima. Nekoliko trenutaka su gledali kuću, kao da su želei da je obiđu i razgledaju. Međutim nije bilo vremena za to.

Žena koja je išla napred je s svojom karticom otključala vrata i tada su poput strpljivih provalnika krenuli unutra, osluškujući. U prvih nekoliko trenutaka se nije čuo apsoltuno nikakav zvuk, a onda se začuo zvuk klasične muzike. Na stereo uređaju je svirao Štraus i pesma ''Na lepom plavom Dunavu''

U kaminu koji je stajao pravo malo bogatstvo je gorela vatra i začuo se pucketaj, a pred prozorom kao da gleda beskrajan zalazak sunca i lišće koje je treperilo na tom jesenjem suncu, sedeo je jedan starac pogrbljenih leđa koji je udobno zavaljen, ljuljajući se čitao dnevne novine. Nosio je naočare s crnim okvirima i debela stakla na njima, i zvučao je kao da zviždi u taktu pesme koja se čula.

- Rik, da li si to ti? – upitao je, i podigao glavu s teksta u onom trenutku kad je crvenokosa žena iz svog džepa izvukla automata kog je uperila prema starcu.

- Ne – osmehnula se, a svojim ledenim plavim očima je gledala ispred sebe. – Šalje vam zaista mnogo, mnogo pozdrava! – dodala je i prezrivo se osmehnula. Ispalila je dva pucnja.

Nije napravila nikakvu grimansu dok je gledala kako meci pogađaju u čelo starog čoveka, ali nikakav se zvuk nije čuo pri tome. Okrenula se prema dvojici muškaraca koji su nemo posmatrali prizor ispreed sebe.

- Nađite ga.

Post je objavljen 19.04.2016. u 15:33 sati.