29

ponedjeljak

veljača

2016

NAJLEPŠE STIHOVE SAM POSVETILA TEBI - DAJANA DIVERNO


Najlepše stihove sam posvetila tebi
A ti to nikad nećeš moći znati
Opet te iznova nalazim u sebi
I koliko god hoću ne mogu ti sebe dati

A htela bih na ramenima tvojim da snivam
Da me prekriju niti lilave boje
Htela bih u tvojim mislima da plivam
I da ceo svet postoji samo za nas dvoje

I volim te a ne mogu da ti priznam
Kako mi bez tebe tiho protiče dan
Ko da nikad nikog još volela nisam
Al ništa. Ostaćeš mi samo ko san

Najlepše sam stihove posvetila tebi
I opet u meni se rađa ta tema
Da te iznova, uvek i uvek, nađem u sebi
Al šta mi to vredi kad opet te nemam?

28

nedjelja

veljača

2016

GOSTOVANJA


Dajana Diverno je nakon dvomesečne pauze odlučila da napokon obelodani kad će i gde s kojim romanom gostovati. Ima nekoliko prevedenih dela i na njima su u protekle četiri godine radili prevodioci: Anika Rem, Goran Rapaić, Jasmina Tasić, Miodrag Radojčin, Maja Spasić, Branka Đukanović, Marta Fajfer...

Ubiti s stilom


Francuski poljubac


Poslednje venčanje


Zabranjena ljubav


Volela sam predsednika


Zabranjena ljubav


Tajna markize de Šampanj


Poslednje venčanje


Francuski poljubac


Tajne strasti grofice Razaski


Trijanon


Topaz u kremenu


Vrlo privatno - zbirka

21

nedjelja

veljača

2016

TEBE NEMA - DAJANA DIVERNO

Proleće dolazi putem samotne zime
I duga nove sreće u meni još drema
A jutrom samo pomislim na tvoje ime
Šta to vredi, dušo, kad tebe ovde nema?

Toliko vremena sam htela da te sretnem
Lomila se u meni ta luda dilema
Da ti otkačene stvari o sebi reknem
Tišinu samo čujem, tebe opet nema

I dok jablan, evo, polagano raste
Zelenilo se svojom bujnošću sprema
Ja bih da mi te donesu vesele laste
Da život ulepšam, život u kom te nema

Pogled pružam putem neba siva
Ko da ću te sresti, hvata me trema
Samo dok mislim o tebi činim se živa
Šta to vredi, dušo, kad tebe ovde nema?


17

srijeda

veljača

2016

ŠTA JE SVE VEZUJE ZA...

Dajana Diverno je tokom proteklog perioda pratila neka događanja na polju španskog državljanstva. Kako znate ona se devojački preziva Sarić, a to je prezime hebrejskog porekla. Njeni preci su se tokom minulog perioda doselili iz Hercegovine, a kako znate u tom delu još ima Sarića koji su deo sefardske zajednice.
1492 godine španska kraljica Izabela je proterala sve sefarde iz Španije. Mnogi od njih su lutali Evropom, da bi se tokom 17 veka naselili i na prostoru Balkana u tadašnjem Otomanskom carstvu.
Prošle godine u oktobru je omogućeno vraćanje španskog državljanstva svima čiji su preci proterani iz Španije.
Dajana Diverno je rekla da joj se čini da je ta ideja veoma zanimljiva i da bi volela da poseti Madrid i donese konačnu odluku

14

nedjelja

veljača

2016

ZBIRKA PRI KRAJU

Zbirka Opasno se zaljubljem u tebe Dajane Diverno polako se privodi kraju. Ima preko 80 zanimljivih pesama i do sada nije promovisana. Ima vrlo interesantnih pesama a to su Opasno se zaljubljujem u tebe, U svitanju, Ko žad i brojne druge

U SVITANJU - DAJANA DIVERNO

Tako bi dobro bilo da me dotičeš sada
Da osetim jutrom da budi me strast
Lagano svitanje naše ovog grada
Taj osećaj ludi počeće me krast'

Kako bi bilo dobro, oh dragi,
Da me dotakneš, da zavrtiš vreteno
Nežno me miluje tvog pogled blagi
I sve u meni je nekako toplo, medeno

Tako te volim, a ne mogu ti reći
Kako bih jutrom s tobom ljubav da vodim
Da krenemo koracima laganim k sreći
K tebi u ponoć noći tamne da hodim

I da te sretnem strasnog baš imam rada
Dok ludog srca gubim lagano vlast
A tako bih da me dotičeš sada
Da osetim jutrom da budi me strast

10

srijeda

veljača

2016

ZBIRKA U RADU

Zbirka koju trenutno Dajana piše zove se ili će se najverovatnije zvati Opasno se zaljubljujem u tebe. Reč je o zbirci lepih senzualnih, ljubavnih pesama i Dajana je zadovoljna s njom.
Takođe već duže vreme Dajana Diverno razmatra neku zbirku od 100 njenih najboljih pesama skupljenih na jedno mesto, ali nije još donela neku odluku o tome. Neke od njenih najpoznatijih pesama su: Tip od akcije, Zadnja cigara, Znam, Želim te, Da li ćeš me voleti sutra, Opet mislim na tebe, Nemir i mnoge druge....

09

utorak

veljača

2016

SAMO ZA ONE KOJI VOLE DAJANU

Dajana Diverno je dva meseca imala većih problema s leđima i otežano se kretala, ali čini se da su ti dani iza nje. To vreme je iskoristila da čita i piše i nismo je videli na novijim slikama. Danas se na njeno oduševljenje napokon odvažila slikati i zaključila da joj je odeća za jedan do dva broja manja. To je kaže lep osećaj - napokon se slikati i osećati lepo. Sve u svemu čini se i da će nas napokon obradovati nekom svojom, novom promocijom, mada je u poslednje vreme bilo mnogo pitanja - A gde je Dajana?.

08

ponedjeljak

veljača

2016

OPASNO SE ZALJUBLJUJEM U TEBE - DAJANA DIVERNO

Opasno se očito zaljubljujem u tebe
Da mrzim ona jutra i što nisi tu
Ko iz nekog pepela nanovo dižem sebe
I opet te nalazim uveče, u snu

A toliko sam toliko, daleko od tebe
A opet ko da ti čujem tih glas
Da nanovo iz pepela izdižem sebe
Ko da opet hoću u tebi naći spas.

I kad ti vidim oči, sve u meni se skupi
Ko da neko proleće otapa te sante
A tako bih da s tobom sedim na klupi
I nežnim dlanom da te dotičem, amante

Opasno se, opasno, zaljubljujem u tebe
Da nanovo u meni voćke slasti zru
Ko da iz nekog pepela sada dižem sebe
Da te nađem uveče, na jastuku u snu

05

petak

veljača

2016

SCREENPLAY “THE SECRET OF MARQUISE DE CHAMPAGNE” BASED ON NOVEL WRITTEN BY DAJANA DIVERNO

Wonderful and young marquise Caroline de Champagne lives in Champagne, and is married for a middle aged marquis de Champagne. She leads an empty life, and is passionate about playing a piano. She lives surrounded by wealth and vineyards, and her complete life is occasionally under control of aunt of her husband, Joanna de Champagne. Her husband forms a love relationship with a mistress Nina from Riviera and plans to get rid of his own wife by sending her to Paris, on a so called education and to learn to play a piano. Before going to Paris, Caroline found out about his secret relationship…. but decided not to say anything.
With Aunt Johanna, young marquise de Champagne moves to Paris, meets a local social cream de la cream, Teresa Cartagena and Catherine Ralard. Her piano teacher is a real Parisian “Don Juan” Jean Louis Durdo, which aunt Johanna did not like at all, since she knew his reputation.
They visited a large fair at the Tepess family, inland, where after a sword fight, Caroline and Durdo formed a love relationship, which continued in Paris. Caroline got pregnant and didn’t tell anyone, she returned, with maid Emma, to the estate, where she found her husband with a young mistress from Riviera. During one fight her husband died, and left her everything in a will.

CHARACTERS-MARQUISE CAROLINE DE CHAMPAGNE-Young marquise, naďve, passionate about learning to play a piano and wishing to become a real lady. She form a forbidden relationship which results with a child.
MARQUIS DE CHAMPAGNE- Caroline’s husband, older man, with solid way of thinking, selfish period of enjoyment with his mistress at Riviera.
JEAN LOUIS DOURODOU- young piano teacher who seduces marquise de Champagne, actor of forbidden relationship, he falls in love with her.
AUNT JOHANNA-aunt of marquis de Champagne, supervises the life of Caroline de Champagne in Paris. Old, boring, annoying being.
TERESA CARTAGENA- Marquise’s friend in Paris, jabbering lady who informs her about everything.
MAID EMMA- one of Caroline de Champagne’s trusted friend.
MADAM NINI-mistress of marquis de Champagne, from Riviera. An arrogant and possessive being, who does not care about Caroline.
MADAM ELISE-Parisian lady, Caroline’s friend, jabbering, pushy being, very wealthy and rich.

PRISMOTRA S MASKOM VEČITOG EROSA - FATALNA PRISMOTRA

Pariz ''grad svetlosti'', prestonica planetarne kulture, meka staralačkog duha kako brojnih svetskih i domaćih imena tokom prošlosti, tako i za Dajanu Diverno ovovremenu spisateljicu žanrovski širokog imaginativnog, autorskog spektra i invencije, omiljeni je prostor u kom razvija fabulu svojih dela i gradnju likova.

Kao i u prethodnim romanima koje odlikuje bezmernost maštovitosti, briljantna interpretacija subjekta i objekta opservaciju autentičnim prostornim, geografskim, i drugim infrastrukturnim elementima, tako i u ovom delu ''Fatalna prismotra'' koje bih nazvao prismotra nad prismotrom autorka čitaoca dovodi do privida i uverenja da se radi o događajima iz realnog života.

Iako se za ovakav tip romana može reći da je proizvod kabinetskog rada, ipak dovoljno toga ukazuje da Dajana na suptilan način ugrađuje slike života iz zajedničkog nam okruženja, te na rafiniran način sve to prožima autobiografskom niti, potvrđujući svoju mističnu sklonost literarnoj fikciji, slobodi erotskog izraza, strastvenoj ljubavi prema pisanoj reči prikazujući nam realnu pretpostavku života u krugovima moći.

Arhitekturu ovog romana čini skelet od dvadeset poglavlja kompozicijskih povezanih u celinu koja pulsira harmonijom stvaralačkog čula istančanog i uobličenog kroz brojne prethodne stvaralačke poduhvate.

Izostavljanjem nekog od poglavlja iz ove celine ne bi izazvalo disharmoniju, niti umanjilo doživljaje radnje kod čitaoca, što posebno odlikuje ne samo ovu storiju, već autorku otkriva i približava samom vrhu umetničke lestvice.

Znalačkim uplivom u psihološke lavirinte protagonista ove romanizirne priče natopljene erotskim fluidom pokazujući neiskrivljeno zadovoljstvo otkrivajući njihove tajne, govori nam da Dajanino stvaralaštvo formira izrazito obeležje smele i osobene poetike.

Erotski prikazi praistorijskih kompozicija sugerišu na prisustvo čovekove potrebe za slobodom izražavanja i ispoljavanja produkata unutrašnje hemije, te je preko ''Erosa'' do današnjeg dana ta neiscrpna tema zaokuplja pažnju probranih sledbenika koji imaju sluha i hrabrosti da zavire pod plašt ''puritanske maske'' svog vremena.

Tokom istorijskog trajanja čovek je '' koliko svojom moći'' toliko i ''svojom nemoći'', ''erozijom erotike'' sopstveno biće odvodi u morbidnu i patološko-devijantnu stvarnost.

Dajanina sloboda krunisana stvaralačkim umećem da strast, požudu, seksulanu izvitoperenost, erotski naboj u svojim delima pripadajućeg žanra dozira do te mere etičkih okvira, svrstava je ne samo u red savremene plejade literarnih srodnika, već na zasluženo mesto u zajednici tematskih stvaralaca od ''Erosa'' do danas. Računajući na prepostavku da je ovaj roman napisan u jednom dahu, isto tako uveren sam da će biti pročitan ne ostavljajući čitaoca ravnodušnim u prepoznavanju mnogo toga iz neposrednog okruženja što pulsira iz staleških zavesa i maski.



Subotica, 02. Oktobar 2009

Pesnik Sredoje Topalović



KO U IŠČEKIVANJU - DAJANA DIVERNO

I opet pišem tako mi dođe
I dobro je da ti ni ne znaš o tome
Kakav lud osećaj zna da me prođe
Dok u meni strast lagano tone

I tone li tone ko da baš mora
Da potone negde i živim s tim
Da se radujem bojama osvita zora
A opet se mirno nosim s svim

I opet ti pišem tako baš hoću
Jer što je lepše od stihova sreće
Radujem se nekom zabranjenom voću
I opet mi nežno miriše svo cveće

I ti nećeš znati kakve sviću mi zore
Danima beskrajnim nosim se dobrim i zlim
I tone li ljubav ko u neko more
Da potone lagano, a ja živim s tim

02

utorak

veljača

2016

VESTI O NEKIM PREZENTACIJAMA

Dajana Diverno koja nas inače uvek voli obradovati s ponekom njenom slikom već više od tri meseca se nije slikala. Kako je imala zdravstvenih problema s leđima, mesec dana se otežano kretala. Takođe sada izjavljuje da uveliko razmatra koju minu haljinu da obuče za prezentaciju nekih svojih dela u okviru književne večeri u Subotici, a kasnije i u Budimpešti.
Utisci i nekim prevedenim delima na druge jezike su vrlo dobri i Dajana razmatra učlanjenje u neke španske književne klubove.
Takođe pored književnih dela, Dajana bi i iz nekih drugih razloga volela videti Španiju.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.