05

petak

veljača

2016

PRISMOTRA S MASKOM VEČITOG EROSA - FATALNA PRISMOTRA

Pariz ''grad svetlosti'', prestonica planetarne kulture, meka staralačkog duha kako brojnih svetskih i domaćih imena tokom prošlosti, tako i za Dajanu Diverno ovovremenu spisateljicu žanrovski širokog imaginativnog, autorskog spektra i invencije, omiljeni je prostor u kom razvija fabulu svojih dela i gradnju likova.

Kao i u prethodnim romanima koje odlikuje bezmernost maštovitosti, briljantna interpretacija subjekta i objekta opservaciju autentičnim prostornim, geografskim, i drugim infrastrukturnim elementima, tako i u ovom delu ''Fatalna prismotra'' koje bih nazvao prismotra nad prismotrom autorka čitaoca dovodi do privida i uverenja da se radi o događajima iz realnog života.

Iako se za ovakav tip romana može reći da je proizvod kabinetskog rada, ipak dovoljno toga ukazuje da Dajana na suptilan način ugrađuje slike života iz zajedničkog nam okruženja, te na rafiniran način sve to prožima autobiografskom niti, potvrđujući svoju mističnu sklonost literarnoj fikciji, slobodi erotskog izraza, strastvenoj ljubavi prema pisanoj reči prikazujući nam realnu pretpostavku života u krugovima moći.

Arhitekturu ovog romana čini skelet od dvadeset poglavlja kompozicijskih povezanih u celinu koja pulsira harmonijom stvaralačkog čula istančanog i uobličenog kroz brojne prethodne stvaralačke poduhvate.

Izostavljanjem nekog od poglavlja iz ove celine ne bi izazvalo disharmoniju, niti umanjilo doživljaje radnje kod čitaoca, što posebno odlikuje ne samo ovu storiju, već autorku otkriva i približava samom vrhu umetničke lestvice.

Znalačkim uplivom u psihološke lavirinte protagonista ove romanizirne priče natopljene erotskim fluidom pokazujući neiskrivljeno zadovoljstvo otkrivajući njihove tajne, govori nam da Dajanino stvaralaštvo formira izrazito obeležje smele i osobene poetike.

Erotski prikazi praistorijskih kompozicija sugerišu na prisustvo čovekove potrebe za slobodom izražavanja i ispoljavanja produkata unutrašnje hemije, te je preko ''Erosa'' do današnjeg dana ta neiscrpna tema zaokuplja pažnju probranih sledbenika koji imaju sluha i hrabrosti da zavire pod plašt ''puritanske maske'' svog vremena.

Tokom istorijskog trajanja čovek je '' koliko svojom moći'' toliko i ''svojom nemoći'', ''erozijom erotike'' sopstveno biće odvodi u morbidnu i patološko-devijantnu stvarnost.

Dajanina sloboda krunisana stvaralačkim umećem da strast, požudu, seksulanu izvitoperenost, erotski naboj u svojim delima pripadajućeg žanra dozira do te mere etičkih okvira, svrstava je ne samo u red savremene plejade literarnih srodnika, već na zasluženo mesto u zajednici tematskih stvaralaca od ''Erosa'' do danas. Računajući na prepostavku da je ovaj roman napisan u jednom dahu, isto tako uveren sam da će biti pročitan ne ostavljajući čitaoca ravnodušnim u prepoznavanju mnogo toga iz neposrednog okruženja što pulsira iz staleških zavesa i maski.



Subotica, 02. Oktobar 2009

Pesnik Sredoje Topalović



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.