20

subota

prosinac

2014

VEČE U ZNAKU BROJA ''8''

U American corneru u Subotici je održano književno veče Dajane Diverno. O njoj su govorili - Miodrag Radojčin, Predrag Opalić i Sredoje Topalović.
Najpre je održan filmski uvod i razgovor o scenarijima, potom se pričalo o sveobuhvatnom radu Dajane Diverno.

Predstavljen je roman Garetov cent o kom će više reči uskoro jer se roman treba objaviti i posebno prezentovati.
Ovo je gotovo treća godina kako Dajana nije nastupala u Subotici, niti je poznata našim medijima. Njen rad je inače više usredsređen na inostrano tržište.Do sada se zvaničnim radom bavi 8 godina.
Od engleskih prevoda koji su prezentovani u naznakama su dela Last wedding, Secret of marquise de Champagne, French kiss... Dajana broji takođe nekoliko američkih dela u svom radu. Rekla je u kratkim naznakama kako za uspeh u radu je potrebna jaka volja i odlučnost i da se retko osvrće na to šta drugi misle o njoj.



Iz govora Miodraga Radojčina

Dajana Diverno je mnogo proteklog vremena provela u predanom radu. Sledeći svoju zakletvu iz detinjstva gde prati brojku 300 književnih dela, svakako dokazuje kako se mnogo toga može postići upornim i predanim radom. Kao fundamentalna polazišta u svojim književnim radovima Dajana se koristi raspoloživom istorijskom građom, odakle crpi ideje za razvitak literalnih i dramatičnih štiva. Dajana prati tokove evropske i svetske književnosti.... Njena nakolnost k internacionalnom predstavljanju je postala već opšteprihvaćena kao ujedno i jedno od najboljih načina prihvatanja ličnosti kao što je Dajana Diverno. Spoj je često diktirian kroz spoj porodice, primećuje se u delima u kojima ne isijava toliko kriminalistika, već pak drama ili tragedija. Ona često u delima nema spoj životnog iskustva, već ga piše kroz oblake stvaralačke imaginacije. Neka dela su predstavljena kao spoj čiste fikcije, ali s primesama patetičnosti, a ponegde i s strasti koja preovladava u ponekim segmentima. U ponekim američkim delima kao što je to neobjavljeni roman Samba do smrti bavi se avangadnrnim motivima Divljeg zapada, avanturističkog štiva kroz koji se prolamaju različite faze ponašanja – od trijumfalnog do pokajničkog, od mirnog i plahog do zaista ratobornog. Horizont očekivanja čitaoca koji uverljivo prate protagoniskinjin život kroz radnju koja odiše krajnjom napetošću se na samom finišu pomalo izneverava, ali Dajana ko i u mnogim romanima do sada uvek voli da ističe svoju tradicionalnu sklonost negovanja – otvorenog kraja. Mnoge njene knjige nose pomalo zagonetne nazive, kao što je i ona sama zagonetna. Ali jasno je kako je prati bezgranična maštovitost, i brilijantna interpretacija literalnih elemenata kojima prikazuje realan život svojih junaka. Mada većinom su to mahom žanrovske teme muško-ženskih odnosa, praćenih kroz bilo kriminalističke događaje koje vešto prikazuje ili pak kroz motive erotskog senzibiliteta kojeg ima u tek ponekim njenim delima.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.