31

srijeda

prosinac

2014

MEKSIČKI ROMAN SE POLAKO PREVODI


Dajanin roman Zabranjena ljubav se polako prevodi na španski jezik. Biće objavljeno par reklamnih odlomaka. Roman Zabranjena ljubav treba da bude objavljen za španska i meksička tržišta u toku prve polovine 2015 godine. Prevod Tijana Simić

26

petak

prosinac

2014

I NA FRANCUSKIM POLICAMA

Dajana Diverno razmatra koji roman će se prevoditi na francuski jezik, a koji bi u toku 2015 godine bio objavljen za francuska tržišta. Verovatno će reč biti o nekom romanu koji je objavljen do sada. Dajana do sada nije objavljivala dela za francuska tržišta. Prevod Jasmina Tasić

21

nedjelja

prosinac

2014

MOJA NAJBOLJA GODINA DO SADA – 2014 – DAJANA DIVERNO

Kad bih trebala da biram koja mi je omiljena radna godina od ovih 8 godina rada, sigurna sam da bi godina 2014 bila sam – vrh.
Zaista lepa godina na koju sam ponosna. Dosta literalnog angažovanja, objavljeni su neki romani, dosta učenja, priprema za ispite, pripremljeni su scenariji za filmove. Rađeno i vođene su diskusije o 17 ekranizacija i tako..
Sve u svemu godina koje ću se uvek rado sećati – ponajviše jer je i meni pomogla u nekoj vrsti sazrevanja, dostizanja nekih drugih intelektualnih granica k kojima sam , recimo, bezuspešno stremila. Mnogo tog je preda mnom...
Nadam se kako je i vama ova godina bila lepa. Ujedno na ovaj način svima želim da čestitam predstojeće katoličke i pravoslavne praznike i poželim da nam 2015 bude još uspešnija i bolja.

Dajana Diverno

20

subota

prosinac

2014

O KAD BI BIO MOJ - DAJANA DIVERNO

O kad bi bio moj, kako li bi tad sve
Svitalo, bujalo u nekom drugačijem tonu
Kako bi tad živela duša koja za tobom mre
Osećaji sreće ko kradljivci da prionu.

O kako bi to dobro bilo
Kad bi ceo svet u jednom dahu za nas
Raširio skute, skrio nas u krilo
Kako bih tad slušala tvoj nežni glas.

O kad bi bio moj, kako bih te čuvala u sreći
Sve bi me nosilo dalje, sve dalje do kraja.
Osvajao bi me poljubac prvi, drugi, treći...
U kakvoj čaroliji ljubav bi se tad sjala

I sve su to sad moji sni, ljubav mi uzdahe krade
Al opet nada u meni jutrom ranim već zre
I opet me pogledu tvome nose čarobne nade.
O kad bi ti bio moj, bilo bi drugačije sve.

VEČE U ZNAKU BROJA ''8''

U American corneru u Subotici je održano književno veče Dajane Diverno. O njoj su govorili - Miodrag Radojčin, Predrag Opalić i Sredoje Topalović.
Najpre je održan filmski uvod i razgovor o scenarijima, potom se pričalo o sveobuhvatnom radu Dajane Diverno.

Predstavljen je roman Garetov cent o kom će više reči uskoro jer se roman treba objaviti i posebno prezentovati.
Ovo je gotovo treća godina kako Dajana nije nastupala u Subotici, niti je poznata našim medijima. Njen rad je inače više usredsređen na inostrano tržište.Do sada se zvaničnim radom bavi 8 godina.
Od engleskih prevoda koji su prezentovani u naznakama su dela Last wedding, Secret of marquise de Champagne, French kiss... Dajana broji takođe nekoliko američkih dela u svom radu. Rekla je u kratkim naznakama kako za uspeh u radu je potrebna jaka volja i odlučnost i da se retko osvrće na to šta drugi misle o njoj.



Iz govora Miodraga Radojčina

Dajana Diverno je mnogo proteklog vremena provela u predanom radu. Sledeći svoju zakletvu iz detinjstva gde prati brojku 300 književnih dela, svakako dokazuje kako se mnogo toga može postići upornim i predanim radom. Kao fundamentalna polazišta u svojim književnim radovima Dajana se koristi raspoloživom istorijskom građom, odakle crpi ideje za razvitak literalnih i dramatičnih štiva. Dajana prati tokove evropske i svetske književnosti.... Njena nakolnost k internacionalnom predstavljanju je postala već opšteprihvaćena kao ujedno i jedno od najboljih načina prihvatanja ličnosti kao što je Dajana Diverno. Spoj je često diktirian kroz spoj porodice, primećuje se u delima u kojima ne isijava toliko kriminalistika, već pak drama ili tragedija. Ona često u delima nema spoj životnog iskustva, već ga piše kroz oblake stvaralačke imaginacije. Neka dela su predstavljena kao spoj čiste fikcije, ali s primesama patetičnosti, a ponegde i s strasti koja preovladava u ponekim segmentima. U ponekim američkim delima kao što je to neobjavljeni roman Samba do smrti bavi se avangadnrnim motivima Divljeg zapada, avanturističkog štiva kroz koji se prolamaju različite faze ponašanja – od trijumfalnog do pokajničkog, od mirnog i plahog do zaista ratobornog. Horizont očekivanja čitaoca koji uverljivo prate protagoniskinjin život kroz radnju koja odiše krajnjom napetošću se na samom finišu pomalo izneverava, ali Dajana ko i u mnogim romanima do sada uvek voli da ističe svoju tradicionalnu sklonost negovanja – otvorenog kraja. Mnoge njene knjige nose pomalo zagonetne nazive, kao što je i ona sama zagonetna. Ali jasno je kako je prati bezgranična maštovitost, i brilijantna interpretacija literalnih elemenata kojima prikazuje realan život svojih junaka. Mada većinom su to mahom žanrovske teme muško-ženskih odnosa, praćenih kroz bilo kriminalističke događaje koje vešto prikazuje ili pak kroz motive erotskog senzibiliteta kojeg ima u tek ponekim njenim delima.

15

ponedjeljak

prosinac

2014

DAJANA DIVERNO - 72 ROMANA U NAJAVAMA


Kao dete je postavila četiri životna cilja.. Da li će ih uspeti ostvariti?
Na slici je vidimo kroz najavicu 72 književna dela, pa sve do 300 literalnih ostvarenja. Nadamo se da će biti dosledna svemu tome...

14

nedjelja

prosinac

2014

POVRATAK ART-TETRA ILI NEŠTO NOVO?

Svojevremeno u okviru Art-Tetra koji je postojao 2008-2009 godine, Dajana Diverno je glumila u dve predstave, ali je kasnije nastavila da povremeno glumi samostalno (na slici je vidimo kao Madam de Montespan u monodrami Poslednji sekund za Brašov, odnosno to je sada Topaz u kremenu, kako viče ''Moj nakit je nestao!'') Sada se nameće pitanje da li će i Art-teatar nastaviti s radom i opet okupiti glumce.
Dajana kaže kako opet imaju podršku, prostorije gde bi uvežbavali izvođenje predstave, ali i podršku u drugom smislu, što joj je vrlo drago. Kaže da je to nešto što se treba svakako iskoristiti i predstaviti se kroz neko delo. Kako ove godine nije startovalo snimanje filma Volela sam predsednika (rađeno 2011 godine), nameće se pitanje da li će se snimiti u toku proleća. I da li ćemo ikad više videti Dajanu Diverno kako opet glumi neki zanimljiv lik?

13

subota

prosinac

2014

LJUBAV - DAJANA DIVERNO

Nije ljubav to da spavam na tvojim grudima
Da me jutrom budi tvoga glasa trag
Ljubav je kad te tražim u svim ljudima
I niko mi opet nije tako drag.

Ljubav je kad u tvom srcu snivam
Pa sve me neki snovi i nose i pletu
Ljubav je kad te u duši tiho skrivam
A opet o tom mogu pisati celom svetu.

Nije ljubav samo jedne noći dah vreo
A potom i svanuće, potok sete blag
Ljubav je kad možeš proći i svet ceo
I opet ti niko nije k'o ja drag.

I kad dobro znaš pre nego što sni
Te prekriju, da sam lik koji te osvaja za veka
Ljubav je kad znaš šta u tebi zri
I u onim trenima kad sam ti daleka.

12

petak

prosinac

2014

AMERIČKO VEČE DAJANE DIVERNO

Dajana Diverno će 17. Decembra 2014 godine u 18 časova u American Corneru - Subotica održati književno veče. Ovom književnom večeri će ujedno obeležiti 8 godina zvaničnog rada. Predstaviće se s mnogim delima, ali i s nekim američkim prevodima. Prevode na američki je radio Goran Rapaić. O književnici će govoriti - Predrag Opalić, Miodrag Radojčin, Sredoje Topalović, ali i mnogi drugi.

08

ponedjeljak

prosinac

2014

PONUDA IZ ATINE


Danas je Dajana Diverno dobila ponudu da objavi neka svoja dela u Atini, Grčka. Do sada je objavila brojna dela, ali je svakako mnogo tog pred njom. Do sada nije sarađivala s Grčkom.

05

petak

prosinac

2014

STARA LJUBAV - DAJANA DIVERNO


Jedna od starih pesama koju ste voleli, jeste pesma Stara ljubav od Dianne Divernoe. Sigurni smo kako će se mnogi u ovoj pesmi pronaći

Zima ogrće skute, a u nedrima se budi
san nedosanjani od godine, od pre.
Opet ista želja sleće s pahuljama u grudi,
opet duša moja za tobom mre...

Ne sećam se više kada tvoje ime rekoh
kad videh tvoje lice što želeh za sebe
A znam da ludo, ludo od sreće utekoh
- i pobegoh od strasti. Ne pobegoh od tebe.

Još u sebi te nalazim dok mesec peva rime,
dok zvezde žarom gase proplanke i stene.
Još te nalazim utkanog u obruče tišine,
u zrncima krvi koja kuklja mi kroz vene.

I dok zima u mojim nedrima sve budi..
U ljubavi toj staroj primećujem i sebe.
Dok caruješ na prestolu kao čuvar mojih grudi..
Ja još uvek u svom srcu pronalazim tebe.

2008GOD

04

četvrtak

prosinac

2014

IMAM DRUGE INTERESE - KAŽE DAJANA DIVERNO

Na kojekakva pitanja bez kraja i repa na temu svetske globalne scene, Dajana Diverno kaže da je uopšte ne interesuje trenutno ko s kime ratuje i ko se s kime nadmeće: 'Uopšte me ne zanima ko s kime ratuje i ko uopšte ratuje - Amerika, Rusija, Ukrajina, Sirija, .zemlje članice ovog saveza, ili onog... Uopšte me ne zanima i nemam ništa s tim u bilo kom pogledu, takav i odnos imam prema tome. Imam druge, poslovne planove, a sve ostalo nije do mojih interesa... Uvek mislim da jednako lepo treba da budem sačekana i u toj Americi, i u toj Rusiji, i u Mađarskoj, Kirgistanu, Kanadi, Gvatemali i tako dalje i tako bliže. I na osnovu toga planiram dalje ''

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.