25

srijeda

prosinac

2013

TAJNE BARONICE HASDEU

TAJNE BARONICE HASDEU / DIANNA DIVERNOE
Po svemu intrigantan lik baronice Hasdeu, možda jedan od najintrigantnijih ženskih likova koje je Dajana Diverno ikad i smislila, upoznaje nas s vrlo zanimljivim okruženjem tog perioda. Smešten u prošlost, prikazuje nam bedu i sjaj elite.Neki likovi dela TAJNE BARONICE HASDEU se svakako pojavljuju ko sporedni likovi dela TAJNA MARKIZE DE ŠAMPANJ, poput gospođe Azinkort, gospođe Elise, Žan Luis Durdoa, stari Ralard...Svi likovi dela TAJNE BARONICE HASDEU su plod mašte autorke

ODLOMAK ROMANA

Nekoliko trenutaka koji su se otegli u beskonačnu večnost, gospođa Azinkort je pažljivo stavila na oko svoj penjoar na oko i dobro osmotrila dešavanja na sceni. Izvodila se opera Travijata, koju je jednako kao i gospođa Elisa videla oko osam ili devet puta. Pomalo s dosadom koja se ocrtavala na njenom licu je gledala pred sebe, kao da je kraj nje neka osoba koju pokušava zadiviti, sigurno bi hinila kao da je gleda prvi put i da je oduševljena. Ovako je kraj nje bila gospođa Elisa, koja je jednako kao i madam Azinkort Travijatu videla osam puta, pa su obe s dosadom gledale pred sebe, nekako, i konačno utonule u neku opijajući mir.
Osobe koje su u toj, jednoj od boljih loža, bila samo zato da bi bile viđene, nisu bile i zato da bi pratile događanja na sceni.
Ovog put je gospođa Elisa pažljivo, iz tog ugla je najbolje i to i mogla, gledala ko je sve prisutan, ko nosi staru, a ko novu kreaciju, ko je čiji pratilac, i ko nije čiji pratilac a trebao bi biti, dok je gospođa Azinkort kao pažljivi posmatrač grešaka glumaca na sceni pratila kako glume, kako pevaju, pazeći na takt i note, ali ne prateći samu suštivu.
Nakon opere je bila predviđena neka večera, i ples.
– Opet su pogrešili – okrene se madam Azinkort prema gospođi Elisi koja je u tom trenutku gledala prema drugoj loži gde je sedela Katerina Ralard u pratnji markize de Šampanj, pa je nije ni zanimalo šta se događa na sceni, koliko je htela da svoje uvo može ugurati u drugu ložu da čuje šta se događa tamo i o čemu pričaju, (ukoliko je neko naravno i mogao nešto poverljivo pričati s Katerinom Ralard ili onom vinskom markizom)...

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.