12

četvrtak

rujan

2013

BITI USPEŠNA ŽENA - BLOG - DAJANA DIVERNO

Biti uspešna žena u današnjem svetu nije lako. Najpre obaveze koje se javljaju u životu, biti dobra majka, dobar pisac (u mom slučaju), biti vesela, jaka, hrabra, odvažna, lepa.... Ponekad, ima trenutaka, pitam se - treba li meni sve to? Mnogo puta su me pitali kako uspevam sve to..
Odgovor je kratak i jasan, a to je odgovor verujem mnogih uspešnih žena - spisak obaveza koje imam nikad nema kraj.
Da pojasnim?
Ok. Roman ko roman, osmišljen je naslov, ispisan siže, završen, napisan roman. Potom objavljivanje dela, pa prevodi dela, pa scenario po tom romanu, pa prevod scenarija. Onda pomislim kako je super što sam objavila 20-tak dela, i da je još bolje što me čeka još 80 dela na objavljivanje, a treba da napišem još najmanje 100... A onda pomislim da samo objavljena dela, 20 kom, treba da objavima u najamanje 50 zemalja, da se sve to prevede, izreklamira, postavi, posete se mnogi gradovi... Pa i onda ovih 80 romana što čekaju, a i onih 100 što ću još napisati. A onda dolaze scenariji i ekranizacije, a dobro bi bilo da opet posetite sve te gradove koje ste prethodno posetili s knjigom, ali ovog puta i zbog filma. Sve u svemu, mi pisci, ne znam da li znate, nikad ne idemo u penziju, a da stvar bude još gora u pravom elementu smo tek nakon smrti... Tek tada, u grobu, smo uspešne, poznate i slavne žene.. elem... uglavnom.
Ako ste u prilici, između promocija i filmova, idite na letovanje,zimovanje, planinu... Al tu onda.. savetovaće vam, ne bi bilo zgoreg da ponesete lap top pa i nešto napišete. Ipak vi ste pisac, promenili ste sredinu, iskoristite inspiraciju. Tako da vam i odmor prođe u radu. A kad se s tog odmora i vratite kući, tad svakako nastavite da pišete.. jer ste se dosta odmarali, pa je vreme da se posvetite poslu.
Tako da magična formola za uspeh glasi - uspešni pisci nikad nemaju kraj spisku svojih obaveza, a taj spisak se produžava i produžava
I kad sve to sagledam, ponekad pomislim da bi mi bolje bilo u nekom drugom poslu, da lepo s 60 odem u penziju i bavim se unučićima, baštom i pekmezima. Možda u nekom drugom životu, jer u bilo kojoj drugoj ulozi - ja ne bih bila ja.
Biti uspešna žena u današnjem svetu (koristiću reč današnjem, muškom svetu) nije lako. Morate naučiti boriti se kao muškarci, biti jake kao oni ili jače ličnosti i od njih. Tek tada se možete nositi s uspehom kako dolikuje i valja, i kod kuće, i na promocijama, i na odmoru...
Sve u svemu, nijedan posao nije lak, razlika je samo u nijansama.

Dianna Divernoe

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.