31

subota

kolovoz

2013

KAO RADIO DRAMA - PROFINJENA DELA DAJANE DIVERNO


Sve su popularnija dela u vidu radio drama, tako se pored knjiga, mogu kupovati i cd i dvd u vidu radio drame. Nekoliko profesionalnih glumaca tom prilikom posude svoj glas i čitaoci mogu čuti kako zvuči njihova omiljena knjiga u vidu radio drame.
Roman kog smo videli u vidu scenske prezentacije, Francuski poljubac u toku septembra će biti predočen i u radio dramu. Na tom se već oko dve nedelje užurbano radi.
Pored Francuskog poljupca moći će se naći i delo Memoari mrtve balerine, kao i Misterija markize de Šampanj (reč je o profinjenim delima, poslednja dva nisu objavljena).
Dela će biti najverovatnije dostupna na dva ili tri jezika. Zbog radio drame u toku ovog meseca Dajana neće objavljivati štampana dela.

24

subota

kolovoz

2013

KOLIKO SMO GOSTOVALI, KAD I GDE?

Do sada je Dajana Diverno održala oko 30-tak promocija, što u vidu klasičnih književnih večeri što u vidu predstava. Samo u Subotici Dajana Diverno je održala oko 13 promocija i 4 predstave. Primera radi
22.Decembra 2006 uspešna promocija u knjižari Plato,
28.Decembra 2006 - Stari Žednik
Mart 2007 - Gradska Bibiloteka Subotica
Novembrar 2007 - Gradska Bibiloteka, Subotica
Decembar 2007, Novi Sad Spens
April 2008, pesničko veče Ravel, Subotica
Jun 2008, gostovanje, Beograd
20. Avgust 2008 Kruševac, umet.performans
Septembar 2008, predstava, St. Žednik
Decembar 2008, predstava Subotica
Decembar 2008 predstava, Tavankut
Decembar 2008, Beograd
Decembar 2008, veče erot.poezije Aliass Subotica
Mart 2009, Spens, Novi Sad
Oktobar 2009, Bačka Palanka, knj.veče i predstava
Januar 2010, Novi Beograd, gostovanje
Ferbuar 2010, gostovanje, Kanjiža
Mart 2010, gostovanje Novi Žednik
Jun 2011, Subotica, Papilon, umet.performans
Jul 2011, Kruševac, umet.performans
Avgust 2011, Baš Kuća, Subotica, promocija Trianon
Septembar 2011, Bačka Palanka, Rusko veče, veče erot.poezije
Avgust 2012, promocija Subotica

Takođe bilo je još promocija i gostovanja grupnog karaktera koje je Dajana Diverno posetila. Kako je napravila mnogo, najviše od svega promocija u opšt.Subotica (mada i u Beogradu) i sama smatra kako je vreme da više posećuje i gostuje u nekim drugim gradovima, regionima i državama. Za Suboticu planira konferenciju za medije o svom celokupnom radu, ali ne i promociju. Takođe smatra se kako je ona jedan od retkih pisaca koji rade u Subotici koji je u periodu od par godina održao toliki broj promocija.

16

petak

kolovoz

2013

VREME JE ZA................ TURNEJU


Nije je duugo bilo. Nije je zaista, zaista toliko dugo bilo da bismo mogli da se pitamo pa dobro šta se dešava s njom? I stvarno kakav je to pisac koji samo piše i objavljuje dela (ko da pisci treba da rade još nešto pored tog??), a tako je retko među ljudima. Dakle književna, konačna, prsti nam se zapletu dok pišemo o tome.. ali - konačna - književna turneja Dajane Diverno je pred nama, i napokon ćemo imati prilike biti s njom.

Mađarska - Srbija - Hrvatska

za početak, a nakon toga ćemo da vidimo i dela naše Dianne Divernoe: Fatalna prismotra, Trijanon, Fang, Poslednje venčanje, Marokanska princeza, Tajne strasti grofice Razaski, Srce od kristala,.... i tako do broja 22, tj 22 objavljena dela plus-minus još oko 60-70-tak romana koji će vam pomalo biti predstavljeni i koje ćete moći videti da zaista postoje, i zbirke (sveske). Sve u svemu, dugo je nije bilo, ali tiha voda breg roni, tako i naša Dajana Diverno. Vidimo se na jesen, taman kad objavi još dve zbirke, pokrene tu i tamo ponešto i... napokon....

..turneja!



I tačka!

Knjige Dianne Divernoe ( što bi se reklo - Nek' kaže ko šta hoće - ali 20 je 20)
Gradovi koje misli posetiti su: Budimpešta, Debrecen, Segedin, Kruševac, Beograd, Bačka Palanka, Zagreb, Split, Dubrovnik...)

15

četvrtak

kolovoz

2013

UBITI S STILOM - IPAK DEO EDICIJE BESTSELER


Nije lako odabrati romane koji će biti deo edicije Bestseler 2013/2014, jer je to inače edicija kriminalističkih romana Dajane Diverno, kojih ima najviše. Delo Ubiti s stilom će se ipak naći u okviru ove edicije. Biće objavljeno u toku sledeće godine. Do sada se nijendom nismo upoznali s njim niti je ikad predstavljeno.

14

srijeda

kolovoz

2013

BLISTAVA MESEČINA - DAJANA DIVERNO

Još jedna zbirka prelepih, mladalačkih pesama Dajane Diverno, koja će u toku naredne godine pored edicije Bestseler, videti svetlost dana. Dajana Diverno planira objaviti još 10-15 dela (kada će se samo ponekad pojavljivati u medijima u sklopu konferencija i povremenih gostovanja), a nakon 30 ili 35 objavljenog dela se vraća pisanju dela. Trenutno je u fazi odabir dela za ediciju Bestsler 2013-2014.
Ali to nije sve, uskoro sledi osnivanje Divernoe production, svakako i dva filma, tako da s razlogom Dajana Diverno ne naglašava toliko knjige i ne pravi promociju baš s svakom knjigom kao u početku svog rada. Ovim putem sugerišemo na ogroman broj zamerki što je Dianna Divernoe tako slabo u medijima ali kako su za jesen 2013 najavljene konferencije i gostovanja po emisijama, književnim okupljanjima, imaćemo prilike da uživamo uz Diannu.

BLISTAVA MESEČINA

Da li vidiš sjaj meseca što drema?
Da li čuješ odgovore koji će da me muče?
Ne, ne otišao je. Ovde ga više nema.
Da da. Otišao je on juče.

I da li možeš znati šta osećam sada
dok mislim još malo i nećeš biti tu.
Da li čuješ šum kiše što u meni pada
ja kao da više ne hodam po tlu.

I ne gledaj mi lice. Videćeš suze
Gledaj kako mesečina pospana drema
A žive su misli što stalno me muče
još koji dan i ovde te više nema.

Ruku ti stežem svoji prstima hladnim
dok licem mi teče suza vrela, čista.
Ne, ne gledaj je, previše je bolno.
Gledaj kako divnim sjajem mesečina blista


Zbirka
Blistava mesečina, 1997 godina, Subotica

12

ponedjeljak

kolovoz

2013

NAJAVA / PLAKATI / KONFERENCIJE, MEDIJI, PROMOCIJE


Uvek će pobediti vuk kojeg najviše hranimo...
Reklo bi se da je to i istina. Opšte je poznato kad se u Dajani Diverno sukobe dve sile, tada ona uvek pusti svog standardnog vuka samoće da izbije na površinu i naravno odnese pobedu. Od malih nogu sve planove, želje i misli osmišljavala je sama, večito protiv svih i predrasuda, kasnije malograđanštine i ko zna čega sve ne.
U svemu tome njen vuk samoće, da sve može sama, da je oduvek sve i radila sama bi prevladao.
Dakle, na jesen ćemo se družiti s Dajanom Diverno kroz promocije, konferencije i književne večeri. Dajana će napraviti osvrt na svoje dosadašnje romane, edicije Bestseler i Karpatski visovi, zbirke pesama, filmove, predstave i scenarije..
Uz podršku svojih saradnika, kritičara i recenzenata praviće osvrt na prkeo 20 objavljenih dela, ali i na neke svoje dalje planove.
Dakle, mnogi su za nju znali govoriti - ali mislila sam da je sve gotovo, da se više neće baviti pisanjem. Ne, to nije istina..Dajte joj samo vreme da vuk samoće izbije na površinu i shvatićete da ona nikad ne odustaje.



(slika autorke - Miodrag Radojčin, Subotica avgust 2013)

11

nedjelja

kolovoz

2013

BIĆE ME NA SVIM FESTIVALIMA NAREDNIH GODINA

Nikad nismo obratili neku posebnu pažnju na projekte Dajane Diverno koji su zapravo mađarski projekti. Takođe nismo se ni bavili time koliko ona ima mađarskih projekata, i o čemu se radi u njima.
Pa realno gledano Dajana Diverno broji čak 23 mađarskih projekta (knjiga, dela koje treba ekranizovati). Dakle reč je o 23 dela između svih njenih dela, između 100-tinjak dela, od kojih 17-18 odpada na zbirke. Tako da se s pravom zaključuje da Dajana najviše broji mađarskih dela. To je triologija Trijanon: Trijanon, Poslednji sekund za Brašov, Volela sam predsednika, potom dela Leopard broj 39, Vreme molitve i vreme strasti, Hunsko srce, Sveta kruna, Tajne strasti grofice Razaski i tako dalje i tako bliže. Sve u svemu nadamo se kako će u narednih par godina Dajana Diverno poraditi na tome da s svega 20-tak projekata svakako dopuni mađarsku kinematografiju.

02

petak

kolovoz

2013

JOŠ DVE ZBIRKE I UCRTANA KVOTA OBJAVLJENIH DELA ZA 2013 JE OSTVARENA



Pored dela Poslednji sekund za Brašov koji trenutno nije prikazan na slici, ostaje još dve zbirke koje trebaju biti objavljena i kvota dela za 2013 godinu je ostvarena. Tada nas jos u drugoj polovici 2014 godine očekuju dela edicije Bestseler.
Trenutno su u fazi pregovori s drugim zemljama, prevodi dela, i pojavljivanje na svetskoj sceni, nadamo se kako će sve po Diannu Divernoe biti vrlo uspešno i da će ostvariti svoje planove.
Njen najveći san iz detinjstva bio je da bude jedna od najvećih književnih imena na svetu i da se ne pojavi više nikad niko kao što je ona. u svakom slučaju pred njom je još mnogo mnogo rada. Do sada je napisala veliki broj dela, zbog nedostatka finansijskih sredstava, jer ona nema podršku regiona u kom (na žalost) živi, vremenom ćemo je upoznati u raznim žanrovima, u likovima devojaka, staraca, ubica, agenata i dama, kao i kroz mnogobrojna poetska stvaralaštva.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.