09

utorak

travanj

2013

Povodom zbirke poezije Dajane Diverno

BALADA O RUSKOM TIGRU


''PRINCEZA SREBRNOG PERA''

Kad Adam i Eva uzbraše list s onog istog drveta sa kojeg su uzbrali zabranjenu voćku i njime se zakloniše, tada Stvoritelj uoči njihovo pokajanje i shvatanje poruke morala, darova im prikladnu odeću i otpusti ih iz Edenskog vrta, uveren da je naizad stvorio po željenom uzoru pra-oca i pra-majku celokupnom ljudskom rodu.
Nama se s ovim činom nameće zaključak da od tada datiraju koreni morala i ponašanja nadalje narastajuće populacije njihovih potomaka

/naravno ovo je teško dokazivo, ali ne uskraćuje
slobodu u pretpostavku/

sve to u duhu pretpostavke trajaše do potonjih antičkih Grka koji izabranog potomka ne ogoliše i obožaše, nazvavši ga Eros, te se tako erotika uvrži u svim domenima stvaralaštva a u književnosti nađe veoma plodno tlo.
Eros postade nepresušni izvor nadahnuća mnogih stvaralaca u izlivu ljubavi, čežnje, žudnje, pohote, stratsi, dostižući do granica pornografije, a prečesto i preko njih, do morbidnih oblika.
Na ovakvom zdencu napaja dušu ''literalna princea srebrnog pera'' čitalačkoj javnosti poznata kako po proznim ostvarenjima protkanim erotskom niti, tako i poezijom natopljenom slastima i sokovima u kojima se kupa nevino telo Erosovo.
Raskošne fizionomije i temperamenta, uzavrele strasti, snažne lirske ekspresije, erotskog senzibiliteta, slobode, kreira autentičnu poeziju o ljubavi autobiografski toniranu dajući joj pulsirajuće dejstvo u venama čitaoca.
Blago osenčena sad-mazo elementima erotizam ''princeze srebrnog pera'' ne udaljava se od ideje da bez predrasuda i tabua proviri u nutrinu sopstvenog bića, saopštavajući nam pored poruke samosvojni ''modu vivendi'' kao put svoje katarze u svet znanih poput: Bukovskog, Daine Ćavijano, Nabukova, Vilijamsa, Silvije Plat, Gordane Ćirić i dr.
Ovogodišnja septembraska tigrasta poezija dopunjena slušljivim izborom iz ranijeg erotsko-fantazmičnog perioda čini zanimljivo-lascvnu zbirku naslovljenu po samo njoj znanom motivu ''Balada o ruskom tigru''.
Upućeniji u Dajanino stvaralaštvo, ovde je prepoznaju po strasti ''velikoj kao Rusija'', hirovitoj, slobodnoj poput sibirskog tigra kome bi strasno u kandže ugriz da izmami jer kako kaže:

''Dodir tog tela me tako mrvi i prija''

Zanosna i zavodljiva igra reči kojom suvereno vlada daje svojevrsno obeležje njenom erotizmu i jeziku koji omamljivo uzdiže čitaoca do neslućenih vibracija uma i tela, dajući novu dimenziju životnoj energiji i smislu života.
Poznato da je obrazovno-vaspitna metodologija ne preporučuje pojedina ostvarenja adolescentnoj populaciji, gde se ta granica kreće i do osamnaest godina.
Nedvomisleno podržavam ovu preporuku u cilju valjanog, građanskog vaspitanja, kao i preventivu od rasplamsavanja strasti u uzavrelom mladalačkom krvotoku, te ovoj preporuci pripadaju određeni segmenti Dajaninog stvaralaštva iz erotskog miljea.
Poznavajući u određenoj meri stvaralaštvo ovog žanra ''princeze srebrnog pera'' ne mogu ostati ravnodušan ni prema vremešnijim čitaocima, sugerišući im da imaju u vidu svoje zdravstveno stanje, te da konzumiranje ponuđenog erotskog nektara preuzimaju na soptstvenu odgovornost.

SUBOTICA
Decembra 2011godine

/S.T/ Filip Orovički


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.