30

subota

ožujak

2013

BALADA O RUSKOM TIGRU

Pesme koje ste obožavali u pravom smislu te reči, uskoro pred vama. Ponešena veeeelikim uspehom i odobravanjem kog je požnjela njena prva zbirka ''Poslednje jutro u Beču'', Dajana Diverno će obradovati svoje čitaoce s još jendom. Iako je poezija za nju tek na drugom mestu, jer na prvom su romani, mora se reći da je izuzetna poetesa.
Zbirka je deo Lirike srebrnog pera.

NEKOLIKO LIJEPIH FOTKICA DAJANE DIVERNOE









Nekoliko lijepih, uglavnom ''smeško'' fotkica Dianne Divernoe

DIANNA DIVERNOE


Dianna Divernoe je predana svom radu -pisanju, ima nebrojeno mnogo dela. Do sada smo upoznali samo jedan malecni delić svega toga.
Dianna Divernoe dugo vremena nije bila redovito angažirana u medijima. Kako ona kaže, u proseku kada piše tada joj ne trebaju mediji, već tišina i adekvatna sredina za rad. Kao mnogobrojni umetnici, naučnici pre nje tako je i ona radu okrenuta na onaj pomalo sebičan način, kada je dovoljna sama sebi i kada joj u suštini niko ni ne treba. Sada ćemo imati prilike videti veći deo njenog rada, a ona će se svakako tokom proleća i leta 2013 nalaziti malo i po medijima.
Pred njom je obaranje Ginisovog rekorda, kao i film, ali i objavljivanje svih dela. Rekla je da pre tog želi još malo poraditi na sebi, a o svemu ćete biti obavešteni. Možemo se nadati nekom intervjuu, kao i tome da će se u budućnosti malo više nalaziti u medijima

27

srijeda

ožujak

2013

DIANNA DIVERNOE I PROSCI

Zanimljivost privatnog života

Dianna Divernoe je, kako znate verena, ali ipak ona je do sada dobila oko desetak bračnih ponuda. Reč je o mahom bogatim biznismenima, rasutim diljem naše lepe planete. Tako da je rekla da ukoliko ne uspe s hrvatskim državljanstvom, uvek ima drugih alternativa za nastupe.
Da li će na scenu nastupiti i prosci ostaje da se vidi, a da su mnoga vrata otvorena za našu lepu književnicu - zaista, zaista jesu.

Oznake: Dianna i prosci

I 68... PA DOKLE SE STIGNE

Juče je vođen razgovor i kratak pregovor s ljudima u Aliassu. Dajana Diverno je zatražila da u okviru njihovog izdanja objavi sva preostala dela. Upoznati su s njenim delima na kojima radi, tako da će uzeti najverovatnije 68 isbn i 68 cipova kako bi se polako sve to objavilo.
Dajana Diverno je izjavila: ''Ne želim više nikad da gomilam svoj rad. Želim da kako koji roman napišem, tako da ga objavim''
Dajana još uvek ne zna da li će dobiti hrvatsko državljanstvo, ali ako ga dobije, njen jedini zahtev za izdavanje svih dela, kompletna sabrana dela Dajane Diverno (84) jeste da pored njenog imena u tom slučaju stoji hrvatska autorica.

Oznake: 84, Dajana Diverno, sabrana dela, aliass

26

utorak

ožujak

2013

DIANNA NA ''STRUŠKIM VEČERIMA POEZIJE''?

(26.03.2013)
Koliko smo u prilici doznati Dianna Divernoe je pozvana na Struške večeri poezije u Makedoniji, mada se nameće veliko pitanje hoće li ona prisustvovati ovoj manifestaciji. Poznato je da na europskim ili svetskim poetskim međunarodnim takmičenjima, autor koji prisustvuje takmičenju mora imati zemlju koju predstavlja. Dajana Diverno još uvek nema zemlju, odnosno državljanstvo neke zemlje koja bi inače i sama stala iza nje i njenog rada.
Ostaje nam da ipak vidimo hoće li ona prisustvovati ovoj velikoj svetskoj, poetskoj manifestaciji u toku ove ili neke naredne godine?
U toku 2011 godine je već razgovarala na tu temu s poznanikom Mirčetom Klečkaroski koji je pozivao na ovu manifestaciju, mada se sada nadamo kako će stvari biti znatno drugačije u toku 2013 ili 2014 godine.

Oznake: Struske veceri poezije u Makedoniji

24

nedjelja

ožujak

2013

DAJANA I NJENA, NEKA DRUGA, JEDNAKO DOBRA DELA

Pored edicije BESTSELER 2013/2014 čitaćemo svakako i druga dela. Pored edicije, Dianna Divernoe i piše pesme, nove romane, objavljuje zbirke, radi na scenariju, tako da možemo očekivati i neka druga, rekli bismo kultna dela (koja prate određenu temu) Dajane Diverno. Možemo se nadati delu Poslednji sekund za Brašov (na nemačkom izdanju u okviru nemačkog udruženja Maria Teresiopolis-Subotica), kao i dela Trijanona na mađarskom jeziku i engleskom jeziku, ujedno i dela kao što su Sveta kruna (Karpatski visovi), brojna dela na hrvatskom jeziku (pregovara se svakako s Zagrebom).. Zajedničko ovim delima je da nisu deo Edicije Bestseler, ali niko ne kaže da nisu dobra, da nisu izuzetna. Delo ''Poslednji sekund za Brašov'' naprimer, svakako nije deo Edicije Bestseler ali je jedan od najdražih Dajaninih romana.
A takođe neke romane predviđene 2014god, ćemo čitati opet, u okviru drugih izdanja i tako dalje.
Dakle, bilo je pitanja, pored Edicije Besteler, biće i drugih izdanja Dajane Diverno, a uskoro i novih fotografija (vidimo da izgleda super), kao i pesama, ali i tema koja nas zanima najviše od svega - svetska takmičenja (dela Robinja, Bahar i Tajne silnih) i njeno hrvatsko državljanstvo?.

Oznake: romani

23

subota

ožujak

2013

PUT U ŠIRAZ - Dajana Diverno

Nemojte misliti, da pored tog što priprema romane, tj ediciju za štampu, ne stigne da napiše poneki. Tako da je polako izmedju svega počela i jedan zanimljiv i neobičan roman ''Put u Širaz''. Roman kog svrstavamo u akcione kriminalističke romane, dešava se u sadašnjem vremenu, likovi su izmišljeni, okvir dela je stvaran. Smešten je u Iran (Širaz). Ne zna se da li će biti deo edicije Bestseler, ali je sigurno da je vrlo zanimljiv.
Obradovaćemo vas s nekim odlomkom.

Oznake: širaz, kriminalistički, dajana divenro, bestseler

22

petak

ožujak

2013

BALADA O RUSKOM TIGRU

Utisci o Dajaninoj prvoj zbirci POSLEDNJE JUTRO U BEČU (objavljenoj, a 17 ili 18 po hroologiji pisanja) su izuzetni, tako da će nas obradovati s još jednom zbirkom, i to fenomenalnim pesmama. Setimo se publike u Bačkoj Palanci koja se prva susrela s svim pesmama i nije htela da ide kući, pa je Dajana čitala i čitala svoje pesme. Dakle to je BALADA O RUSKOM TIGRU, pesme su prezentovane u okviru Ruske večeri. Rekli bismo super zbirka, strastvenih i erotskih pesama, gde dominiraju ugrizi i kandže, gde se izdvajaju uveliko pesme kao što su: ''Poslednji put'', ''Posle 10 godina'', ''Ugriz tigra strasti'',''Balada o ruskom tigru'', Mom mađaru, ''Volim te, ''Da li ćeš me voleti sutra?'', ''Sve bih dala da si samo moj'', ''Erotika,romansa''.....
Dakle uskoro i u štampanom obliku pa sve za one koji vole Dajanin ponekad otkačeni pogled na svet - BALADA O RUSKOM TIGRU.


SVE BIH DALA DA SI SAMO MOJ

Kao trag noći koja svetluca u jutra

Kao trag pesme koja se peni

Tako bih u tvom naručju dotakla sutra

Sve bih dala da pripadaš meni.



S svitanjem jutra samoća nas spaja

Dok slušam samotnog sunca taj poj

A ja bih s tobom pokucala i na vrata raja

Sve bih dala da si samo moj



Kao od te zore što vije se prah

Uzah te strasti me u jutrima grebe

Tako bih s tobom delila svoj dah

Tako bih da te celog imam za sebe



Kao korak noći koji nas spaja

Strasti večite, i erotike poj

Tako bih s tobom išla do raja

Sve bih dala da si samo moj.

Oznake: druga zbirka, ruski tigar, posle 10god, dianna divernoe

19

utorak

ožujak

2013

PRVI UTISCI O DAJANINOJ PRVOJ ZBIRCI PESAMA

Pojedinci koji poznaju njen rad, rekli su da je bilo očekivati kako će se među redovima pesama u zbirci ''Poslednje jutro u Beču'' osetiti snažan uticaj ruskog pesnika Sergeja Jesenjina. Da se podsetimo Dajana Diverno je odrastala uz njegove pesme i zbirke, tako da nije ni čudo što se oseća uticaj ruske književnosti.
Uglavnom, su utisci vrlo pozitivni, i da je zbirka pesama poput pravo osveženja, unosi vedrinu i bečku harizmu. Dajani su svakako svi predlagali da malo više putuje, ili da bar malo više boravi u Beču kako bi pisala još bolje i još kvalitetnije.
U svakom slučaju nadamo se još nekom skorijem objavljenom poetskom radu, poput zbirke Balada o ruskom tigru ili Diamante ili Erotika ...

http://dianna-divernoe.yolasite.com/

Oznake: sergej, dajana, ruska knjizevnost

16

subota

ožujak

2013

TRIANON - FENOMENALNO DELO DAME U ZLATNOJ HALJINI


Uvek postoje umetnička dela koja ocrtavaju nekog umetnika, dela koja ga predstavljaju svetu i javnosti. Dama u zlatnoj haljini, Dajana Diverno, nije uspela u svom naumu da ga predstavi na način na koji je ona toliko želela. Međutim, to nije razlog da ne vidimo i ovo delo pred nama u raznim oblicima. Sad je na redu latinična verzija, pa nemačka verzija za Poslednji sekund za Brašov, pa mađarska verzija Trijanona i tako dalje.

Objavljen u latiničnoj verziji, Trianon nije ništa drugačiji nego što je i bio. Fenomenalo delo dame u zlatnoj haljini nikad neće moći osvojiti zlato koje je ona htela, ali svejedno ostaje nam u amanet i sećanje.

Objavljen u okviru edicije Karpatski visovi, Kluba ljubitelja lepih umetnosti - Aliass. ISBN 978-86-87779-08-2



Oznake: Trianon, dianna divernoe, gold-lady

15

petak

ožujak

2013

RECEPT ZA LJUBAV - pesma iz zbirke POSLEDNJE JUTRO U BEČU



Prva zbirka Dajane Diverno je zbirka koja je nastala u austrijskoj prestonici, Poslednje jutro u Beču. Broji 60 prelepih čeznuljivih pesama

RECEPT ZA LJUBAV

Napiši mi najbolji recept za ljubav
I kako da stvorim u sebi taj mir.
Kako da me manje opseda tuga.
Napiši mi recept. Napiši mi zbir.

U kulinarskim sposobnostima ljubavi prave
Već bih htela da promenim i plafon i pod.
Već bih dušom da zađem u vrtove plave.
Napiši mi: recept, upustvo i bod.

Ostavi s strane ceduljče za sreću
O ljubavi što u nama beskrajem spava.
Dok prema meni iskre žudnje doleću
Napiši mi šta je recept i razlika prava.

Podeliću ljubav u nekoliko sfera
Da razlučim za sreću: čežnju, bol i mir.
Treba da se odredi prava mera.
Napiši mi recept. Napiši mi zbir.
07.12.2011
Wien, Austria

Oznake: Recept za ljubav

12

utorak

ožujak

2013

MARIA TERESIOPOLIS - NEMAČKO UDRUŽENJE U SUBOTICI

Dajana Diverno je postala član nemačkog udruženja Maria Teresiopolis čije je predstavništvo u Subotici. Predstavnik je gospođa Hilda Heinrich, a udruženje se nalazi na adresi Korzo br 7, Subotica. Do sada udruženje broji oko 30 članova, a izdali su i svoje novine Guck mal na nemačkom jeziku. Dajana Diverno, kako već i znate vrlo vrlo dobro, voli da predstavlja sve što ima veze s nemačkom kulturom, tako da se vodio razgovor i o delu Vilhelm Gustlof, kao i poseti Nemačkoj. Takođe naša Dajana će najverovatnije nastaviti drugi stepen konverzacije na nemačkom jeziku

09

subota

ožujak

2013

SANJAJ ME NOĆAS MOJA LUTKO LEPA - Dajana Diverno


Postelja bela, a ja bez ičeg na sebi
Ko da na počinak večiti sad ispraćam dan
Toliko tog odjednom me vodi tebi
Al bez tebe ovog puta odlazim u san.

Lepo spavaj moja lutko lepa
Tvoje reči me opijaju u zvon zore rane
Tako volim kad mi neko tako nežno tepa
A jedna zora od ovih i nama će da svane

Bez tebe sad gole kože idem u san
Dok vode me neke senzualne strasti
Toliko si mi odjednom i i bitan i znan
Tvoj dah od svega mogao bi me spasti.

Zvezdano kolo, duh ljubavi za nas
A noć je na moje želje i gluva i slepa
Dok spuštam glavu na jastuk ko da čujem ti glas:
''Sanjaj me noćas moja lutko lepa''

Oznake: sanjaj me nocas moja lutko lepa

NAJBOLJE OD NAJBOLJE


Novi romani Dajane Diverno će biti postupno objavljivani u vidu edicija. To su
1. Komodo kumovanje italijanske mafije
2. Obeležena da umre
3. Fang
4. Volela sam predsednika, mađarska verzija
5. Samba do smrti
6. Ural

i drugi. O romanima ćemo postupno govoriti i predstavljati ih kroz pisane recenzije (svi imaju kritike na delo) i male odlomke. Na nekoliko mesto će biti dostavljeni flajeri i materijal koji ih reklamira. Dela možete svakako i unapred naručiti za sebe.
Dela će biti promovisana u klubu Aliass u doglednom peirodu, obavestićemo vas o tačnom datumu. Očekujte Diksi u nekoj haljini i zanosnog izgleda.

Oznake: klub aliass, reprezentacija, bestseler

KRISTAL STRASTI - DAJANA DIVERNO


Kad te vidim tako strasnog
Počnem da se ko kristal sijam
Mljancula bi te tako lepog, tako slasnog
Sebi tako odgovaram, strasno sebi prijam

I šta ćeš uraditi dok mi srca kuca
U ritmu tvog imena, ova noć se cakli.
A sve na meni se znoji, leti i puca.
Dal smo se od početka već jednom pomakli.

I zvezde sijaju dok te gledam sneno
I jedna zvezda u tvom oku meni tako prija
Uvlačiš me u sebe ko vlakna u vreteno
Ova strast me drži živom, tako mi prija.

Ritam ove noći iz mrtvila duše me budi
Ime tvoje na koži mi bruji i puca.
Tako bih te privila na svoje tople grudi
U ritmu tvog imena srce mi sad kuca

Oznake: strasnog, mljacnog, kuca, puca, ime

08

petak

ožujak

2013

EXKLUZIVNO / U KATEGORIJU ROMANA 2013 ULAZI I DELO ''OBELEŽENA DA UMRE''


Dianna Divernoe (02.mart 2013)
EXKLUZIVNO SAZNAJEMO
U kategoriju dela Dajane Diverno koje ćemo čitati 2013-2014 ulazi i delo Obeležena da umre. Delo američke književnosti i fenomenalan roman. Drugi deo triologije je bio Divlja Džoana, a sada idemo i na prvi deo Obeležena da umre. Izuzetan moderan roman. Dakle, biće nam fantastično u svakom slučaju.
Pomalo sveobuhvatan rad Dajane Diverno poprima malčice planetaran prizvuk, kao kada zavrtite globus i na izvestan način shvatite da će uskoro predstavljati čitav svet.

Oznake: obelezena da umre, planetarni prizvuk, dajana divenro

07

četvrtak

ožujak

2013

PUNOM PAROM NAPRED

Mali uvid u daljne korake Dajane Diverno. Nisu veliki koraci, lagani su. Ono što smo znali u drugačijoj(elektronskoj) formi.
Punom parom napred. Knjige i knjige i filmovi. Osveta krv za krv-fenomenalan roman o ruskom skinhedu, moderan i extra, do Tajne strasti grofice Razaski, Garetov cent-filma, zbirke pesama koja otvara nasoj Diksi neka poetska svetska vrata, filma Fatalna prismotra, romana kog ste vec citali..
Čeka nas i bestseler pre objavljivanja a to je Komodo kumovanje italijanske mafije.
Hmmm.. Da, jedna je Dajana Diverno. Neponovljiva i svoja.

05

utorak

ožujak

2013

VILHELM GUSTLOF

Ne može se ni pretpostaviti brojka žrtava pomorskih tragedija tokom istorijskog pamćenja.

Dve katastrofe koje su obeležile dvadeseti vek, svaka na svoj način nesumnjivo su ''Titanik'' i ''Vilhelm Gustlof''.

Prvi kao delo ekonomske moći i tehnološke ekspanzije dolazeće epohe. Drugi perjanica flotile Hitlerove ratne mašinerije pred kraj najsurovijeg i najmorbidnijeg ljudskog fenomena u svom postojanju koji se zvao Drugi svetski rat.

Raspoloživa istorijska građa nesumnjivo su fundamentalno polazište Dajane Diverno za ideju ovog romana koju će preplesti čarolijom imaginacije do granica realističnih događanja, upućujući na niz aspekata sa kojih se može sagledati i tumačiti ovo veoma uzbudljivo dramatično štivo.

Depeša upućena kapetanu svojetske podmornice S-13 koja krstari vodama Baltika čiji sadržaj otkriva bezuslovnu komandu o potpunom uništenju broda i svega što je nemačko, skoro je identična Firerovoj naredbi o uništenju Rusije do potpunosti, sadržanoj u tajnom planu ''Barbarosa''

Kolonije prurskih izbeglica koje prividno nalaze spas na budućem ''brodu smrti'' što će predstavljati masovnu grobnicu na dnu Baltika, opet podsećaju na masovna, suvozemna stratišta diljem ruskih prostranstava u operacijama paklenog plana ''Blickring 1941''

Ovaj bumerang nacizma, vođen kroz Dajaninu literalnu prizmu koji donosi obostrane nedužne žrtve i uništenje materijalnih dobara, donosi najviša odličja za zasluge jednoj i drugoj strani, ogledavajući se u apsurdu rata.

Posebnost romana 'Vilhelm Gustlof'' rekao bih s margina istorijskog okvira koju treba respektovati jeste ''teorija zavere''.

Naime dovodeći potonuće ''Titanika'' u vezu s sabotažom radi viših interesa imperijalizma i bankarske oligarhije, spisateljica baca senku sumnje na sličnost tragične sudbine i ovog broda, njenog glavnoj ''junaka'' romana, na čijim se palubama, hodnicima, salonima, sobama upravo odvija najobimniji i najznačajniji deo radnje do naleta na ''ledeni breg'' i konačnog ''sidrišta''.

Sestre Ursel i Uma dolaskom u Norvešku, nalaze udomljenje, započinju novi život. Ursula udajom, a Uma donošenjem na svet novorođenčeta nastalog iz, ne baš romantične veze na brodu, ali će zato imati veliku nakolnost za isporuku pisma-testamenta i zahvalnu materijalnu podršku da bi podizala svoje dete koje će nositi ime ''Vilhelm'' kao trajno sećanje na istoimeni brod i Normana kao žrtvu plaćenog ubice.

Ova izvanredno oblikovana istorijska priča obojena je kriminalnim žanrom, što u istini nije svojstveno da se dešava na brodu, ali u vihoru rata i plahovitoj mašti spisateljice, poput Dajane Diverno, sve je očekivano. Zato i čitaoca, uveren sam, očekuje uzbudljivo uverenje da je i sam učesnik u stradalačkom korpusu koji će srećno preživeti potonuće ''Vilhelma Gustlofa'' dok će žrtve ''Baltičke, plave grobnice'' čuvati u spokoju dok traje pamćenje



Subotica, 24.Jun 2012

Filip Orovički

Oznake: BALTICKA PLAVA GROBNICA

03

nedjelja

ožujak

2013

VEK U DUHU DAJANE DIVERNO

Pored brojnih učestalih napada na ličnost Dajane Diverno, pokušaja provaljivanja u njenu email poštu, praćenjem i na druge načine, ona ko i uvek ostaje jaka i čelična. Preduzela je brojne mere kako bi se stvar svakako isterala i na Međunarodnom sudu pravde u Strazburu, jer vidite ona se odriče srpskog državljanstva tako da za nju u nekom dužem periodu, zakoni ove zemlje ne važe.
Brojni ljudi su obavešteni o svemu tome, posebno oni koji čuvaju njen rad na dugoročniji period.
U svim tim napadima, ona ostaje jaka i čelična.
Tako da ćemo pored Trijanona, uskoro čitati i zbirku pesama, kao i romane poput Garetovog centa i slično. Ono o čemu se ona razmišlja jesu sledeća dela Osveta -krv za krv (rusko skinhed delo, krimić), Ural (kriminalističko delo), Fang (detektivski roman) i Lordsov kamen (detektivski roman). Rekli bismo dela baš u njenom stilu.
Ono o čemu je još razmišljala jeste Samba do smrti i Obeležena da umre (prethodnica dela Divlja Džoana), kao i delo Komodo kumovanje italijanske mafije (legija stranaca, mafijaški roman)
Sva dela su na određen način povezana.
O svemu vas izveštavamo uskoro, ali da su sve naredne godine u duhu i dahu Dianne Divernoe to je 100% sigurno.

Oznake: vek, duh, dajane diverno

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.