Povijest ljudske gluposti

petak, 30.07.2021.

Sve što zamislimo

U galaksiji Messier 87 (M87), udaljenoj 55 milijuna svjetlosnih godina, skupina astronoma sa sedam povezanih radio teleskopa razbacani po cijeloj planeti, uspjela je 10.4.2019. „snimiti“ crnu rupu.

Kažem „snimiti“ jer radio astronomi koriste razne tehnike da promatraju nebeska tijela u radio spektru. Da bi se složila slika nekog dijela neba, potrebno je napraviti više pojedinačnih pretraživanja s preklapanjem, da bi se slika kasnije složila u mozaik (bez obzira na to što je cijeli svijet prihvatio da je to uistinu slika crne rupe, nije tajna da je to još uvijek teorija bazirana na fizici, matematici i kompjuterskim simulacijama kojim danas raspolažemo).

Zanimljivost ove priče, a svi vi znate da ja volim samo zanimljive priče, je da je taj „mozaik“ koji su prikladno ili neprikladno nazvali „slika“, a često se novinarima izmakne i pojam „fotografija“ (a to nije fotografija!!), istovjetna crnoj rupi, koja je stvorena je pomoću novog CGI softvera za iscrtavanje koji se temeljio na teoretskim jednadžbama koje su dali Kip Thorne i skupina istraživača, kako bi stvorili Gargantua, odnosno, crnu rupu iz filma Interstellar iz 2014 godine, odnosno punih pet godina ranije.

Ovo je dakle mozaik stvoren radioteleskopima



Nakon čega su, na osnovi ovog mutnog mozaika, stvorene 60.000 slika raznim kompjuterskim simulacijama, o tome kako bi ta slika izgledala i odlučeno je za ovu



Kao što vidimo, slika je istovjetna Gargantua iz filma Interstellar iz 2014 godine.



U astronomiji se uspostavila praksa da nekako uvijek nađemo upravo ono što tražimo,, što je vrlo čudno s obzirom na to da je samo 5% svemira stvoreno od atoma, dok je ostalih 95% misteriozne materije koju pretpostavljamo samo zahvaljujući gravitaciji, ali taj kamen mudrac astronomije neće postati "zlato" dok se ne spoji s kvantnom fizikom
- 18:52 - Komentari (8) - Isprintaj - #

subota, 24.07.2021.

Ponos i predrasude

Ponos i predrasude je odličan roman,, ona je puna ponosa, on je pun predrasuda,, ma fantastično! Ali ako ponos i predrasude čine toliko problema u ljubavi, odnosno u biokemiji mozga koju je priroda smućkala u cilju prokreacije, zamislite koliko te problema stvara u znanosti. Ponosi i predrasude koje toliko zbunjuju već ionako zbunjene mozgove.

Prođimo stoga još jednom tabelu br. 4.
koja na dnu sitnim slovima jasno kaže...

Data on pregnancy loss are based on 827 participants in the v-safe pregnancy registry who received an mRNA Covid-19 vaccine (BNT162b2 [Pfizer–BioNTech] or mRNA-1273 [Moderna]) from December 14, 2020, to February 28, 2021, and who reported a completed pregnancy. A total of 700 participants (84.6%) received their first eligible dose in the third trimester. Data on neonatal outcomes are based on 724 live-born infants, including 12 sets of multiples.

Odnosno;

Podaci o gubitku trudnoće temelje se na 827 sudionika u registru trudnoće v-safe koji su primili mRNA cjepivo Covid-19 (BNT162b2 [Pfizer – BioNTech] ili mRNA-1273 [Moderna]) od 14. prosinca 2020. do 28. veljače 2021. , i koja je prijavila završenu trudnoću. Ukupno 700 sudionika (84,6%) primilo je prvu prihvatljivu dozu u trećem tromjesečju. Podaci o neonatalnim ishodima temelje se na 724 živorođene novorođenčadi, uključujući 12 setova višestrukih.

Dok u drugom redu tabele jasno piše;

Spontaneous abortion: <20 wk15-17
10–26 104/827 (12.6)‡

Odnosno; 104 abortusa dogodila su se prije 20-tog tjedna trudnoće i koji spadaju (827 cijepljenih trudnica minus 700 cijepljenih u trećem tromjesečju = 127 trudnica cijepljenih ranije od čega je bilo 104 abortusa,, odnosno 82%!!

- 09:08 - Komentari (20) - Isprintaj - #

petak, 23.07.2021.

Tajna postotka 82

Sredinom lipnja je New England Journal of Medicine (NEJM) objavio studiju pod nazivom:
“Preliminarni rezultati sigurnosti mRNA Covid-19 cjepiva kod trudnica”, autora Tom T. Shimabukura i drugih iz stručnog tima Centra za kontrolu bolesti.

Stručni tim je napisao da nije bilo “očiglednih sigurnosnih signala među trudnicama koje su primile Covid-19 cjepiva”, premda je objavio tablicu koja je pokazala da je 82% žena u studiji kojima je ubrizgano cjepivo Pfizer ili Moderna tijekom rane trudnoće imalo spontani pobačaj. U njihovoj studiji istaknutija je bila tvrdnja da je samo 13,9% svih “dovršenih trudnoća” završilo pobačajem – no ta brojka uključuje žene koje nisu cijepljene sve do druge polovice trudnoće.

Značaj zatajenih podataka nije promaknuo britanskoj onkologinji dr. Carmen Wheatley, koja je svoje podatke podijelila s LifeSiteNews. Nakon što su joj se isprva zaključci iz sažetaka studije činili ohrabrujućim, dr.Wheatley je otkrila “Tablicu 4” i sitni tisak ispod nje.

“Istraživači su neobjašnjivo uključili spontani pobačaj u prvom tromjesečju – ranije I uključujući 20 tjedana – u cijelu trudnoću / gubitke u cjelini – 104 [pobačaja] od 827 trudnoća”, napisala je dvojici vodećih britanskih liječnika, dr. Peteru Rabeyu, medicinskom ravnatelju Kanalskog otoka Guernsey i dr. Nicoli Brink, direktorici javnog zdravstva Guernseya.

Međutim, budući da je cilj bio otkriti ima li Covid cjepivo bilo kakvih štetnih učinaka u različitim tromjesečjima, autori radova NEJM-a (New England Journal of Medicine) trebali su oduzeti 700 žena koje zapravo nisu cijepljene do trećeg tromjesečja od ukupno 827, ostavljajući samo cijepljene u prvih 20 tjedana, tj. 127 žena u tom dijelu tablice 4.



Dr. Wheatley je istaknula da “stvarna stopa” spontanih pobačaja među ženama cijepljenim u prvih 20 tjedana trudnoće nije bila 12,6%, već 82%, jer je 104 od ovih 127 trudnoća završilo spontanim pobačajem. Istaknula je “sitna slova” u studiji gdje se navodi da je “ukupno 700 sudionika (84,6) dobilo prvu dozu u trećem tromjesečju” i da se “ukupno 96 od 104 spontana pobačaja (92,3%) dogodilo prije 13. tjedna trudnoće. ”

“Dakle, dokazi su zapravo prisutni u studiji NEJM-a, ali potpuno pogrešno prikazani u načinu kako su podatci predstavljeni uopćeno”, rekla je dr.Wheatley.
Onkologinja je nadalje rekla da je prosjek pobačaja u prvom tromjesečju bez cijepljenja, prije nego što se COVID-19 počeo širiti, navodno bio između 10 i 26%. Incidencija 82% pobačaja kod žena cijepljenih u prvih 20 tjedana bila je stoga “više nego trostruko povećana i izravno povezana s mRNA cjepivima”.

Kao što vidite, ovdje među sobom raspravljaju samo doktori,, jer ja u znanost vjerujem!
- 08:23 - Komentari (15) - Isprintaj - #

utorak, 20.07.2021.

Koronavirus u stripu

Nakon Asterixa chez les Pictes (2013.) i Le Papyrus de César (2015.), likovi koje su stvorili René Goscinny i Albert Uderzo vraćaju se u nove pustolovine u Asterixu i Transitaliqueu, novi album koji potpisuju Jean-Yves Ferri i Didier Conrad. Poznati po brojnim putovanjima poznatim svijetom, Asterix i Obelix ovog će puta otkriti brojne narode talijanskog poluotoka: Italike! A izdan je 2017 godine.



U starom rimu se održava rely zapregama kroz cijelu Italiju. Gale predstavlja, a tko drugi? Asterix i Obelix,



dok Rimsku imperiju predstavlja tip imena Coronavirus (koji kako onda, tako i danas, ima svoje obožavatelje), i koji,, gle čuda,, nosi masku.





Koliko god se Asterix i Obelix trudili,, coronavirus je nepobjediv, sve dok mu ne skinu masku.



Iza maske se krije poznati mafijaš, koji radi,, a za koga drugoga? Nego li za imperatora Cezara.



poruka iz Starog Rima je ista kao i današnja; skinite maske!



- 14:45 - Komentari (13) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.07.2021.

Kako postati poput boga

Kako bog postaje čovjek, poznato nam je iz novo zavjetne priče i Isusu, kako čovjek postaje „bog“ promaklo nam je iz staro zavjetnih apokrifa, ne slučajno izgubljene Knjige Enohove.

Enoh je Setov sin za kojeg biblija kaže nešto što nije rekla ni za Kaina ni za Abela, koji su stoga uistinu djeca Evina (za Kaina ne znamo jel uistinu sin Adamov) dok bi Set mogao (po vilistvorovoj teoriji) biti još jedan genetski produkt Elohima jer biblija kaže da je bio istovjetan Adamu.

Dakle Enoh je bio Adamov unuk, čovjek visoke inteligencije kojeg su „čuvari“ (za vjernike „anđeli“) po Elohimovom naređenju, podučavali svemu i svačemu iz njihovog bogatog repertoar znanja. Iz biblije tek doznajemo da je Enoh šetao s bogom dok nije s njim i otišao, pa je Enoh jedan od četiri nemrtvih iz biblije (patrijarh Enoh, prorok Ilija, Mojsije i Isus).

Ono što se Enohom dogodilo poslije, je ipak puno zanimljivije. priča kaže da je bog Enoha pretvorio u anđela i dao mu ime Metatron. Kad se to dogodilo, knjiga Zohar kaže da se Enohovo tijelo pretvorilo u plamen, vene u vatru, trepavice u bljeskove munje, očne jabučice u plamene baklje i da ga je Bog postavio na prijestolje uz prijestolje slave (božje prijestolje), i sve to nakon nebeske transformacije imena u Metatron.

Enohu je dakle dodijeljeno prijestolje uz prijestolje slave, s kojeg je, po starim spisima, vladao u odsustvu boga, jer mu je bog, pred svim svojim osobljem, dodijelio i naziv „manji JHVH“.

Babilonski Talmud u Hagigah 15a, opisuje Elizeja ben Abuyu u raju kako vidi Metatrona kako sjedi (radnja koja se ne radi u prisutnosti boga). Elishah ben Abuyah stoga Metronu izgleda kao božanstvo i heretično kaže: "Na Nebu doista postoje dvije moći!".

Metatronova važnost
Za Metatrona se kaže da je prosljeđivao božje naredbe anđelima i arhanđelima, i ne samo prosljeđivao, već i izdavao i nadgledao njihov rad. Zanimljivo da se isto govorilo i za sv. Mihaela (to što je jedan arhanđeo svetac je još jedna od teoloških dječjih bolesti), za kojeg se još i govorilo da, iako tek anđeo, u hijerarhiji je bio iznad mnogih Elohima (Mi-ha-el, ima značenje,“ koji je poput EL-a“) te su ga zvali i nad-stratega, očigledno onaj koji donosi važne odluke. Iz ovog je lako čitljivo da su Metatron i Mihael jedna te ista osoba, i obje predstavljaju Enoha koji je imao prestolje odmah do boga.

Kao anđeo, Enoh je u liku Mihaela ostavio dubok trag, ne samo u zemlji Kanaanskoj, bliskom istoku i području Mediterana, već u cijeloj Europi, gdje imao vlastite centre kulta, gdje je bio obožavan.
Na čudesno „slučajan“ način, ti se centri protežu u ravnoj liniji od Irske preko Francuske, Italije sve do Izraela. Prvi se nalazi u Irskoj, imena Skellig Michael (svetište Skellig Michael je odabrano od redatelja filma Ratovi zvijezda: Sila se budi da predstavlja oceanski planet Ahch-To, gdje Rey pronalazi Lukea i pruža mu njegov svjetlosni mač), pa sve do brdo Carmelo u Galileji.

Poslije irske, silazeći ravnom linijom prema jugo-istoku, nalazimo brdo San Michele u Cornovaglia,brdo Sant Angelo u Pugli, Dodecaneso na otokU Symi (tih svetišta na liniji ima sedam pa osim Sv. Michaela od Normandije, za kojeg ne znam gdje se u liniji nalazi, postoji još jedno meni nepoznato).
Mnogi od ovih manastira i tvrđava kojim je štovan sv. Mihael, rađene su na ostacima bivših mjesta štovanja posvećenih Apolonu stoga mnogi ovu svetu liniju nazivaju i „Appolo-Saint Michael Axis“ što navodi da je Enoh bio poznat i još jednim poznatim imenom grčke mitologije, Apolonom. Grčke mitologije, koja po navodima Maura Biglina, daje naznake Apolonovog semitskog podrijetla.

Bio sam mlad, sad sam star

„ Opasno je Frodo stati na put, jer ako ne znaš gdje ideš, nikad ne znaš gdje ćeš doći“. U priči o Enohu mi se dogodila ista stvar, jer kad sam krenuo s pričom, nisam znao da će me odvesti na tako dubok heretički put. Ali i kršćani su bili ateisti u doba vladavine poganskih vjera, pa su svi ti pojmovi u svojoj najdubljoj biti „trla baba lan“. Pa ipak svi oni vjernički Kerempatci nek zatvore svoje okice/uhice slatke, jer ovo nije za njih.



Da se ime Jahve počelo zazivati tek u doba Enoha, znao sam otprije, ali za mene je to značilo samo jednu malu sitnicu, odnosno da Jahve nije sudjelovao u stvaranju čovjeka (a kamoli svemira), već da su to bili neki tamo Elohimi. Međutim, u cijelom kontekstu ove priče, ta činjenica poprima sasvim drugu važnost, te ukazuje na neraskidivu vezu između Enoha i Jahve.

Moramo također znati da je Enoh, naziv „manji JHVH“ dobio u hebrejskoj tradiciji, gdje je Jahve, postepeno, od jednog od mnogih, postao najvažniji, a potom i jedini Elohim. Ipak dobri poznavatelji biblije, znaju da je najvažniji Elohim bio El Elion, jer to i samo ime kaže (onaj koji stoji iznad). Dobri poznavatelji biblije također znaju da Elion i Jahve nisu dva različita imena za istog Elohima, jer kad je Jakov ugovorio savez s Jahvom, tom činu je svjedok bio sam El Elion.

Sve to bi trebalo značiti da su El Elion i Jahve bili jako bliski,, unatoč tome Jahve od Eliona nije dobio velik narod poput Egipta ili Babilona, nije uopće dobio „narod“ već jednu malu obitelj koja je bila raštrkana u pustinji, obitelj patrijarha Jakova (za koju se Jahve hvalio da je vodio sam, bez pomoći drugih Elohima). Kako je to moguće? Pa to je moguće samo ako Jahve nije bio Elohim, pa mu je Elion dao samo ono minimalno što mu je mogao dati, a da ne probudi bijes drugih Elohima.

Tko je dakle „vrhovni bog“ koji je bio tako blizak s nekim tko uopće nije bio bog? Zna se! El Elion i Enoh kojeg je Elion diga na status anđela i dao mu prijestolje do svog prijestolja, te vlast nad anđelima,, ali naravno ne i nad Elohimima. Tko je onda „manji JHVH“? Taj ne postoji, postoji samo JHVH koji je postao bog (ali ne i Elohim) Jakovov, po milosti svog najboljeg frenda, Eliona.

Za ime Metatron, kabalisti kažu da ima istu numeričku vrijednost kao i Shadai, što bi trebalo značiti da je Abrahama također savjetovao Enoh, jer je Abrahamov bog (opet po hebrejskoj tradiciji) El Shadai.
Philip Alexander kao moguće podrijetlo imena Metatron, navodi da se riječ Metator također javlja u grčkom kao mitator - riječ za časnika u rimskoj vojsci koji je djelovao kao preteča. Koristeći ovu etimologiju, Aleksandar sugerira da je ime moglo nastati kao opis "anđela Gospodnjeg" koji je vodio Izraelce kroz pustinju: ponašajući se poput metatora rimske vojske koji Izraelce vodi na putu".

Ovdje se dakle navodi da Izraelce kroz pustinju vodi „anđeo Gospodinov“, što je točan opis za Jahve kao anđeo Elionov. Potvrdu daju i Islamski hereziolozi, koji su opetovano optuživali Židove da štuju anđela kao manjeg boga.

Što se Enoha, koji se kroz povijest skriva iza mnogih imena (po nekim navodima, čak 70) od Metatrona, preko Mihaela, Jahve i Apolona, najdraži mi je jedan njegov navodni citat, koji kaže „bio sam mlad, sad sam star“, jer kad je postao anđeo gospodinov, svom dugom životu prvih patrijarha, je dodao još duži život anđela i Elohima. Po riječima Enoha, ali i psalma 82, i oni stare i umiru.

- 20:37 - Komentari (9) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.07.2021.

Ime božje


Već smo sto puta ponovili da se bog u hebrejskoj bibliji piše Elohim, što je množina, dok je jednina El ili Eloa koji se u bibliji spominje 57 puta. Dok je biblija pisana hebrejskim jezikom, narod, pa tako i Isus je govorio aramejskim jezikom, u kojem se El izgovara s Al, a Eloa s Ala. Kao što vidimo, Isusov naziv za boga je Ala, što je istovjetno s arapskim Allah, koji naglašavaju slovo „l“ i dodaju „h“ koji se u mnogim jezicima ne izgovara.

Mnoge kršćanske zajednice koje žive u muslimanskom svijetu, zajedno sa svojim pisanim biblijama, izgovaraju ime božje s Allah i u tome ne vide nikakav problem. Problem su vidjele neke malezijske muslimanske zajednice, koje su tvrdile da je Allah osobno božje ime, dok je u kršćana samo imenica za „bog“, te im stoga treba zabraniti njihova upotreba. Priča je završila na sudu, nakon dugotrajnog suđenja, umiješao se i vrhovni sud, koji je presudio da kršćani u Maleziji smiju koristiti naziv Allah.

Iako je naveliko glupo raspravljati o gramatici, jezično siromašnih semitskih jezika koji nisu imali vokale, već su se vokali „vokalizirali“ prilikom čitanja, a s obzirom na siromašni fond riječi, mijenjanje jednog vokala znači i mijenjanje smisla izrečenog, pitam se koje je ime boga, krivca tisućljetnih ratova Arapa, Židova i kršćana?
- 11:06 - Komentari (11) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.07.2021.

Misao dana (nečija)


Na početku bijaše Riječ. Zvuk, vibracija. U riječ utkati ideju dobra, ne koristiti njihov jezik! Bacati kamenčiće u jezerce i gledati kako se šire valići u koncentričnim krugovima sve do obale.

Ali nemam medija, nemam portala, nemam radija, tv, novina. Sve da imam tisuću i jednu ideju o dobru i boljem, kako ću je izreći, a da je ljudi čuju, razumiju? Uzeti kakav stolac, stati ispred crkve i propovijedati? Držati govore po autobusnim stanicama? Ići od kuće do kuće poput onih što nude Kulu stražaru?

Najbolje je odustati, piti svoju kavu kao i dosad, biti pasivan, gledati kako se zajednica raspada, vlast bahati i novac zajednice troši kao svoj. Osvrnuo sam se oko sebe, digao pogled sa šalice, zamotao cigaretu, oko mene svi bulje u mobitel, listaju, gledaju što ima novo na Facebooku.

- 10:32 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 03.07.2021.

Doba pitanja


Što se SAD-a tiče, završilo je doba negacionizma u svezi NZF (neidentificirani zračni fenomeni). Vidimo to i po činjenici da su promijenili i kraticu tih fenomena, pa više nije NLO, kratica koja je na svjetskoj razini dovedena do razine apsurda o kojem nitko ne želi pričati. U doba NLO kratice, piloti koji bi prijavili njihovo viđenje, prijetio je otkaz, bili su ridikulizirani od strane kolega i slani na učestale psihijatrijske preglede kako bi zadržali pilotske dozvole.

Danas, u doba NZF, ti isti piloti pozivaju se na informativne razgovore, proučavaju se njihove tvrdnje i viđenja, a Pentagon je u svojoj zadnjoj, dugoočekivanoj izjavi koja treba objasniti 144, videom i radarom vojnih letjelica, potvrđena susreta, rekao da su ti „zračni fenomeni“ istiniti i stvarni, iako ne i identificirani.

Viđenja o kojim govorimo, događaju se danas, događala su se i bilježila kroz cijelu povijest, te su potvrđena i u antičkim spisima koja, upravo zbog tih viđenja koja se nisu mogla, kako danas tako i onda, razumno objasniti, doživljavana kao sveta, a njihove protagoniste/pilote kao bogove.

Govoreći o bibliji, imenica bog (jednina) je napisana imenicom Elohim (množina), ali to ne sprječava religije da imenicu Elohim pripisuju jedino Jahvi, iako su u knjizi nominirani mnogi Elohimi, poput Eliona, El-Shadaja itd. i unatoč Mojsijevom izrazu divljenja prema Jahvi, kad kaže „tko je kao Ti među Elohimima“, ali nema veze, nama je za NZF priču dovoljan i Jahve, zašto? Zato što je i Jahve pilot NZF-a, dokazano u trenutku kad je Mojsije odlučivao hoće li Jahve biti njegov Elohim.

Baš kao što je i Jakov uvjetovao Jahvi da, ako ga bude čuvao na njegovom putu, ako mu priskrbi hranu i odjeću,, onda će On biti njegov Elohim (inače NE!), tako je i Mojsije rekao da najprije želi vidjeti njegov Kavod, odnosno želi se uvjeriti da ga ima. Na to mu Jahve odgovara, ok, sutra ću s njim doći (jer ga trenutno nema) ali kad budem dolazio sakri se iza stijene jer češ inače umrijeti,, a možeš pogledati tek kad prođem (obzirom da su se nalazili na vrh brda, teško da je bila riječ o nekom roveru, već o letjelici).

Znači Jahve je bio pilot Kavoda, odnosno NZF-a,, ali teško da je bog koji je došao nekakvim NZF-om jedini! Ljudi su samo na mjesec poslali trojcu! Zato i Elohim jeste množina, pa hajmo ih iz biblije probati zbrojiti.

Kamosh, Milkom, Dagon, Rimmon, ženski Elohim Astarte i već nabrojani Jahve, Eliona i El-Shadaja. Ali ako se sve glagolske množine, spomenute u Starom zavjetu, reduciraju na minimalno dvojcu, uvidjet ćemo da se govori o minimalni 21 Elohima, pilota/putnika NZF-a.
- 11:36 - Komentari (8) - Isprintaj - #

petak, 02.07.2021.

Bereshid, ili zašto odrasti...

Biblija započinje s Bereshid, odnosno „U početku“. Prepustimo rabinima i kabalistima da razbijaju glavu zašto „početak“ započinje drugim slovom i recimo što je bilo u početku. „Stvaranje“ su Izraeliti donijeli iz Babilona kao nekakvo „znanje“ koje su pokupili u dane svog robovanja. Ni njihovi rabini ni kasniji teolozi iz triju (i više) vjera koje su nastale iz tih davnih svetih spisa, nisu shvatili o čemu „stvaranje“ govori, ali im je sasvim dobro poslužio kao dokaz upravo njihovog boga.

O čemu govori „stvaranje“ tek nam je u prošlom stoljeću otkrio Sitchin kao znanje poteklo od drevnih Sumerana, i o čemu više manje svatko zna ponešto, a oni koji ne znaju nek se malo potrude, pokraj interneta danas ništa nije teško.

Izraeliti nam stoga govore, „U početku (Bereshid) ove naše priče koju ćemo vam ispričati, bješe to i to...“ A koja je priča koju nam Izraeliti žele ispričati? Pa to je o stvaranju naroda Izraelita koja započinje stvaranje Adama.
Danas je biblija najutjecajnija knjiga na svijetu, ona kondicionira našu politiku (s ratovima i svim tim sranjem), našu ekonomiju (s dugovima, kreditima i svim tim sranjem). Biblija u biti uvjetuje da svi mi ostanemo djeca koja su kondicionirana od odraslih.

Odrasli govore djeci „budite mirni, mi ćemo vam reći što je istina, jer slijediti našu istinu znači slijediti pravu istinu“ a slijediti pravu istinu znači dobiti nagradu, onu religijsku koja se dobije tek nakon smrti.

Odrasti,. S druge strane, znači shvatiti sami gdje se nalazi dobro i zlo.
Probat ću dati jedan primjer: ako prihvaćamo da je „voljeti bližnjeg svoga“ (jedan od biblijskih postulata) nešto dobro, onda bi svi, od djetinjstva trebali biti educirani i kondicionirani tako da naše dobro proizlazi od djeljenja našeg dobra. Da, kad se ujutro probudimo, odmah počinemo razmišljati kako da pomognemo ili učinimo nešto dobro za svoga bližnjega, i znajući istovremeno da svi to isto rade misleći na svoje bližnje. Umjesto toga mi smo od malih nogu educirani i kondicionirani u kompeticiji sa svojim bližnjim, te od ranog jutra razmatramo kako biti bogatiji, jači i kako svog bližnjega nadvladati i podčiniti, kako postati nečiji šef. Zašto se to događa? Educirani i kondicionirani kao djeca, ostali smo djeca, bez ikakve želje da odrastemo i sami uvidimo istinu.

Stoga, bershid! Ili, u početku moramo odrasti, kako bi smo spoznali dobro i zlo, te uvidjeli greške svijeta u kojem živimo.
- 12:20 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.