Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Kako postati poput boga

Kako bog postaje čovjek, poznato nam je iz novo zavjetne priče i Isusu, kako čovjek postaje „bog“ promaklo nam je iz staro zavjetnih apokrifa, ne slučajno izgubljene Knjige Enohove.

Enoh je Setov sin za kojeg biblija kaže nešto što nije rekla ni za Kaina ni za Abela, koji su stoga uistinu djeca Evina (za Kaina ne znamo jel uistinu sin Adamov) dok bi Set mogao (po vilistvorovoj teoriji) biti još jedan genetski produkt Elohima jer biblija kaže da je bio istovjetan Adamu.

Dakle Enoh je bio Adamov unuk, čovjek visoke inteligencije kojeg su „čuvari“ (za vjernike „anđeli“) po Elohimovom naređenju, podučavali svemu i svačemu iz njihovog bogatog repertoar znanja. Iz biblije tek doznajemo da je Enoh šetao s bogom dok nije s njim i otišao, pa je Enoh jedan od četiri nemrtvih iz biblije (patrijarh Enoh, prorok Ilija, Mojsije i Isus).

Ono što se Enohom dogodilo poslije, je ipak puno zanimljivije. priča kaže da je bog Enoha pretvorio u anđela i dao mu ime Metatron. Kad se to dogodilo, knjiga Zohar kaže da se Enohovo tijelo pretvorilo u plamen, vene u vatru, trepavice u bljeskove munje, očne jabučice u plamene baklje i da ga je Bog postavio na prijestolje uz prijestolje slave (božje prijestolje), i sve to nakon nebeske transformacije imena u Metatron.

Enohu je dakle dodijeljeno prijestolje uz prijestolje slave, s kojeg je, po starim spisima, vladao u odsustvu boga, jer mu je bog, pred svim svojim osobljem, dodijelio i naziv „manji JHVH“.

Babilonski Talmud u Hagigah 15a, opisuje Elizeja ben Abuyu u raju kako vidi Metatrona kako sjedi (radnja koja se ne radi u prisutnosti boga). Elishah ben Abuyah stoga Metronu izgleda kao božanstvo i heretično kaže: "Na Nebu doista postoje dvije moći!".

Metatronova važnost
Za Metatrona se kaže da je prosljeđivao božje naredbe anđelima i arhanđelima, i ne samo prosljeđivao, već i izdavao i nadgledao njihov rad. Zanimljivo da se isto govorilo i za sv. Mihaela (to što je jedan arhanđeo svetac je još jedna od teoloških dječjih bolesti), za kojeg se još i govorilo da, iako tek anđeo, u hijerarhiji je bio iznad mnogih Elohima (Mi-ha-el, ima značenje,“ koji je poput EL-a“) te su ga zvali i nad-stratega, očigledno onaj koji donosi važne odluke. Iz ovog je lako čitljivo da su Metatron i Mihael jedna te ista osoba, i obje predstavljaju Enoha koji je imao prestolje odmah do boga.

Kao anđeo, Enoh je u liku Mihaela ostavio dubok trag, ne samo u zemlji Kanaanskoj, bliskom istoku i području Mediterana, već u cijeloj Europi, gdje imao vlastite centre kulta, gdje je bio obožavan.
Na čudesno „slučajan“ način, ti se centri protežu u ravnoj liniji od Irske preko Francuske, Italije sve do Izraela. Prvi se nalazi u Irskoj, imena Skellig Michael (svetište Skellig Michael je odabrano od redatelja filma Ratovi zvijezda: Sila se budi da predstavlja oceanski planet Ahch-To, gdje Rey pronalazi Lukea i pruža mu njegov svjetlosni mač), pa sve do brdo Carmelo u Galileji.

Poslije irske, silazeći ravnom linijom prema jugo-istoku, nalazimo brdo San Michele u Cornovaglia,brdo Sant Angelo u Pugli, Dodecaneso na otokU Symi (tih svetišta na liniji ima sedam pa osim Sv. Michaela od Normandije, za kojeg ne znam gdje se u liniji nalazi, postoji još jedno meni nepoznato).
Mnogi od ovih manastira i tvrđava kojim je štovan sv. Mihael, rađene su na ostacima bivših mjesta štovanja posvećenih Apolonu stoga mnogi ovu svetu liniju nazivaju i „Appolo-Saint Michael Axis“ što navodi da je Enoh bio poznat i još jednim poznatim imenom grčke mitologije, Apolonom. Grčke mitologije, koja po navodima Maura Biglina, daje naznake Apolonovog semitskog podrijetla.

Bio sam mlad, sad sam star

„ Opasno je Frodo stati na put, jer ako ne znaš gdje ideš, nikad ne znaš gdje ćeš doći“. U priči o Enohu mi se dogodila ista stvar, jer kad sam krenuo s pričom, nisam znao da će me odvesti na tako dubok heretički put. Ali i kršćani su bili ateisti u doba vladavine poganskih vjera, pa su svi ti pojmovi u svojoj najdubljoj biti „trla baba lan“. Pa ipak svi oni vjernički Kerempatci nek zatvore svoje okice/uhice slatke, jer ovo nije za njih.



Da se ime Jahve počelo zazivati tek u doba Enoha, znao sam otprije, ali za mene je to značilo samo jednu malu sitnicu, odnosno da Jahve nije sudjelovao u stvaranju čovjeka (a kamoli svemira), već da su to bili neki tamo Elohimi. Međutim, u cijelom kontekstu ove priče, ta činjenica poprima sasvim drugu važnost, te ukazuje na neraskidivu vezu između Enoha i Jahve.

Moramo također znati da je Enoh, naziv „manji JHVH“ dobio u hebrejskoj tradiciji, gdje je Jahve, postepeno, od jednog od mnogih, postao najvažniji, a potom i jedini Elohim. Ipak dobri poznavatelji biblije, znaju da je najvažniji Elohim bio El Elion, jer to i samo ime kaže (onaj koji stoji iznad). Dobri poznavatelji biblije također znaju da Elion i Jahve nisu dva različita imena za istog Elohima, jer kad je Jakov ugovorio savez s Jahvom, tom činu je svjedok bio sam El Elion.

Sve to bi trebalo značiti da su El Elion i Jahve bili jako bliski,, unatoč tome Jahve od Eliona nije dobio velik narod poput Egipta ili Babilona, nije uopće dobio „narod“ već jednu malu obitelj koja je bila raštrkana u pustinji, obitelj patrijarha Jakova (za koju se Jahve hvalio da je vodio sam, bez pomoći drugih Elohima). Kako je to moguće? Pa to je moguće samo ako Jahve nije bio Elohim, pa mu je Elion dao samo ono minimalno što mu je mogao dati, a da ne probudi bijes drugih Elohima.

Tko je dakle „vrhovni bog“ koji je bio tako blizak s nekim tko uopće nije bio bog? Zna se! El Elion i Enoh kojeg je Elion diga na status anđela i dao mu prijestolje do svog prijestolja, te vlast nad anđelima,, ali naravno ne i nad Elohimima. Tko je onda „manji JHVH“? Taj ne postoji, postoji samo JHVH koji je postao bog (ali ne i Elohim) Jakovov, po milosti svog najboljeg frenda, Eliona.

Za ime Metatron, kabalisti kažu da ima istu numeričku vrijednost kao i Shadai, što bi trebalo značiti da je Abrahama također savjetovao Enoh, jer je Abrahamov bog (opet po hebrejskoj tradiciji) El Shadai.
Philip Alexander kao moguće podrijetlo imena Metatron, navodi da se riječ Metator također javlja u grčkom kao mitator - riječ za časnika u rimskoj vojsci koji je djelovao kao preteča. Koristeći ovu etimologiju, Aleksandar sugerira da je ime moglo nastati kao opis "anđela Gospodnjeg" koji je vodio Izraelce kroz pustinju: ponašajući se poput metatora rimske vojske koji Izraelce vodi na putu".

Ovdje se dakle navodi da Izraelce kroz pustinju vodi „anđeo Gospodinov“, što je točan opis za Jahve kao anđeo Elionov. Potvrdu daju i Islamski hereziolozi, koji su opetovano optuživali Židove da štuju anđela kao manjeg boga.

Što se Enoha, koji se kroz povijest skriva iza mnogih imena (po nekim navodima, čak 70) od Metatrona, preko Mihaela, Jahve i Apolona, najdraži mi je jedan njegov navodni citat, koji kaže „bio sam mlad, sad sam star“, jer kad je postao anđeo gospodinov, svom dugom životu prvih patrijarha, je dodao još duži život anđela i Elohima. Po riječima Enoha, ali i psalma 82, i oni stare i umiru.



Post je objavljen 12.07.2021. u 20:37 sati.