Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Bereshid, ili zašto odrasti...

Biblija započinje s Bereshid, odnosno „U početku“. Prepustimo rabinima i kabalistima da razbijaju glavu zašto „početak“ započinje drugim slovom i recimo što je bilo u početku. „Stvaranje“ su Izraeliti donijeli iz Babilona kao nekakvo „znanje“ koje su pokupili u dane svog robovanja. Ni njihovi rabini ni kasniji teolozi iz triju (i više) vjera koje su nastale iz tih davnih svetih spisa, nisu shvatili o čemu „stvaranje“ govori, ali im je sasvim dobro poslužio kao dokaz upravo njihovog boga.

O čemu govori „stvaranje“ tek nam je u prošlom stoljeću otkrio Sitchin kao znanje poteklo od drevnih Sumerana, i o čemu više manje svatko zna ponešto, a oni koji ne znaju nek se malo potrude, pokraj interneta danas ništa nije teško.

Izraeliti nam stoga govore, „U početku (Bereshid) ove naše priče koju ćemo vam ispričati, bješe to i to...“ A koja je priča koju nam Izraeliti žele ispričati? Pa to je o stvaranju naroda Izraelita koja započinje stvaranje Adama.
Danas je biblija najutjecajnija knjiga na svijetu, ona kondicionira našu politiku (s ratovima i svim tim sranjem), našu ekonomiju (s dugovima, kreditima i svim tim sranjem). Biblija u biti uvjetuje da svi mi ostanemo djeca koja su kondicionirana od odraslih.

Odrasli govore djeci „budite mirni, mi ćemo vam reći što je istina, jer slijediti našu istinu znači slijediti pravu istinu“ a slijediti pravu istinu znači dobiti nagradu, onu religijsku koja se dobije tek nakon smrti.

Odrasti,. S druge strane, znači shvatiti sami gdje se nalazi dobro i zlo.
Probat ću dati jedan primjer: ako prihvaćamo da je „voljeti bližnjeg svoga“ (jedan od biblijskih postulata) nešto dobro, onda bi svi, od djetinjstva trebali biti educirani i kondicionirani tako da naše dobro proizlazi od djeljenja našeg dobra. Da, kad se ujutro probudimo, odmah počinemo razmišljati kako da pomognemo ili učinimo nešto dobro za svoga bližnjega, i znajući istovremeno da svi to isto rade misleći na svoje bližnje. Umjesto toga mi smo od malih nogu educirani i kondicionirani u kompeticiji sa svojim bližnjim, te od ranog jutra razmatramo kako biti bogatiji, jači i kako svog bližnjega nadvladati i podčiniti, kako postati nečiji šef. Zašto se to događa? Educirani i kondicionirani kao djeca, ostali smo djeca, bez ikakve želje da odrastemo i sami uvidimo istinu.

Stoga, bershid! Ili, u početku moramo odrasti, kako bi smo spoznali dobro i zlo, te uvidjeli greške svijeta u kojem živimo.


Post je objavljen 02.07.2021. u 12:20 sati.