Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Sve što zamislimo

U galaksiji Messier 87 (M87), udaljenoj 55 milijuna svjetlosnih godina, skupina astronoma sa sedam povezanih radio teleskopa razbacani po cijeloj planeti, uspjela je 10.4.2019. „snimiti“ crnu rupu.

Kažem „snimiti“ jer radio astronomi koriste razne tehnike da promatraju nebeska tijela u radio spektru. Da bi se složila slika nekog dijela neba, potrebno je napraviti više pojedinačnih pretraživanja s preklapanjem, da bi se slika kasnije složila u mozaik (bez obzira na to što je cijeli svijet prihvatio da je to uistinu slika crne rupe, nije tajna da je to još uvijek teorija bazirana na fizici, matematici i kompjuterskim simulacijama kojim danas raspolažemo).

Zanimljivost ove priče, a svi vi znate da ja volim samo zanimljive priče, je da je taj „mozaik“ koji su prikladno ili neprikladno nazvali „slika“, a često se novinarima izmakne i pojam „fotografija“ (a to nije fotografija!!), istovjetna crnoj rupi, koja je stvorena je pomoću novog CGI softvera za iscrtavanje koji se temeljio na teoretskim jednadžbama koje su dali Kip Thorne i skupina istraživača, kako bi stvorili Gargantua, odnosno, crnu rupu iz filma Interstellar iz 2014 godine, odnosno punih pet godina ranije.

Ovo je dakle mozaik stvoren radioteleskopima



Nakon čega su, na osnovi ovog mutnog mozaika, stvorene 60.000 slika raznim kompjuterskim simulacijama, o tome kako bi ta slika izgledala i odlučeno je za ovu



Kao što vidimo, slika je istovjetna Gargantua iz filma Interstellar iz 2014 godine.



U astronomiji se uspostavila praksa da nekako uvijek nađemo upravo ono što tražimo,, što je vrlo čudno s obzirom na to da je samo 5% svemira stvoreno od atoma, dok je ostalih 95% misteriozne materije koju pretpostavljamo samo zahvaljujući gravitaciji, ali taj kamen mudrac astronomije neće postati "zlato" dok se ne spoji s kvantnom fizikom


Post je objavljen 30.07.2021. u 18:52 sati.