SADRŽAJ PROIZVODA JE NA ETIKETI
Portal Hrvatsko nebo objavio je 8. ožujka tekst pod naslovom „Ako ne čitate etiketu, ne ćete ih ni osjetiti“. Radi se o hrani i onom što jedemo.
Najviše volim politiku i informacije o politici, ali ne čine život samo državna politika, politika susjeda i globalna politika.
Politika hrane je nešto mnogo egzaktnije, čini ljudsku populaciju bolesnom ili zdravom, utječe na život svakog pojedinca. Zato treba biti informiran. Tko ima informaciju taj je u prednosti. Tekst je informativan.
Objavljujem spomenuti tekst s portala Hrvatsko nebo.(mzz)
„Europska komisija dopušta ličinke kukaca u kruhu, siru i džemovima: „Ako ne čitate etiketu, ne ćete ih ni osjetiti“ Crvi u prahu uskoro će biti dostupni u našim trgovinama kao sastojak hrane. Naime, prema novoj uredbi Europske komisije, proizvođači kruha, sireva i džemova mogu svojim proizvodima, između ostaloga, dodavati ličinke crva brašnara. Europska komisija izdala je uredbu kojom se dopušta dodavanje ličinki crva brašnara u prahu u brojne prehrambene proizvode. Riječ je o kruhu, kolačima, sirevima i džemovima.
Propisi EU određuju dopuštenu količinu takvog aditiva i također zahtijevaju da informacije o takvom aditivu budu prikazane na pakiranju ili etiketi proizvoda. No, kako tvrdi RMF FM, ako kupac ne pročita informacije o sastavu proizvoda, „možda ne će ni znati da je jeo hranu s dodanim proteinima kukaca“. Entuzijasti te ideje ističu namjernu prirodu takve strategije. Uvođenje cijelih ličinki u optjecaj sprječava „društvene predrasude“.
„Jestivi kukci sigurno se ne će odmah plasirati na tržište kao cijeli kukci za jelo jer zapravo mogu postojati društvene predrasude. Radije će to biti u obliku brašna, prehrambenih aditiva, gdje zapravo ne ćemo osjetiti ‘nazočnost’ ovih insekata u prehrambenim proizvodima“, objašnjava Adam Grden, dijetetičar s Medicinskog sveučilišta u Lublinu
BJELANČEVINE INSEKATA
Bjelančevine insekata reklamiraju se kao „zdravije od životinjskih“. Prema promicateljima rješenja, proizvodnja proteina iz ličinki ne predstavlja toliko opterećenje za okoliš kao
industrijski uzgoj npr. govedine. Međutim, ljubitelji bjelančevina insekata ne spominju kalorijski sadržaj proizvoda i količinu ličinki koja se mora konzumirati kako bi se zamijenili sastojci zastupljeni u tradicionalnim jelima od mesa.
Svjetski ekonomski forum – kao što vrlo jasno stoji na njihovoj stranici – kao hranu budućnosti nudi nam upravo insekte, a sve zato da bi se spasila klima. Iako je Svjetski ekonomski forum vrlo, vrlo jasno najavio da su kukci hrana budućnosti legendarni Faktograf nas je nedavno uvjeravao da su to laži teoretičara zavjere. Kad je odlučeno da brašno od zrikavca ide u prodaju, isti „provjeritelj činjenica“ tvrdio je da to nije brašno od kukca, nego samo brašno od jedne vrste kukaca. Ni manje ni više! Danas je reklamiranje kukaca kao hrane postalo učestalo i u Republici Hrvatskoj.
Za one kojima kukci nisu neki izbor, zeleni su fundamentalisti pripremili drugi specijalitet. Meso, jaja i žitarice sve više postaju suspektni. Njihova proizvodnja uključuje pretjeranu emisiju različitih štetnih supstanci. Zato proizvodnju mesa i žitarica treba smanjiti, što je plan u koji su već uključene Kanada i Nizozemska. Pa, koje je onda rješenje?
JEDENJE LJUDSKOG MESA U BUDUĆNOSTI
Bihevioralni znanstvenik i marketinški stručnjak Magnus Soderlund iz škole Stockholm School of Economics još pred koju godinu iznio je ideju „jedenja ljudskog mesa u budućnosti, unatoč gotovo univerzalnom kulturnom tabuu protiv kanibalizma”. Ovaj „znanstvenik” i „stručnjak” smatra da bi se ovaj „konzervativni“ tabu „mogao savladati, malo pomalo, počevši s nagovaranjem ljudi da samo okuse ljudsko meso“. Jedan švedski startup već je zasukao rukave i napravio veganski burger s okusom ljudskog mesa. Za sada to nije ljudsko meso, nego je samo okus ljudskog mesa. Žaba se kuha na duge staze. Za klimatske jurišne odrede budućnost je očito u kanibalizmu?
Pred koju je godinu i u Jutarnjem listu objavljen članak pod naslovom „Biste li pojeli ljudsko meso?“. Tvorac ideje o konzumaciji ljudskog mesa, dr. Erik Karlsson, smatra da je način borbe protiv klimatskih promjena i stvaranje održive proizvodnje hrane moguće samo ako konzumiramo ljudsko meso! Na početku videa dr. Karlsson se šali kako „jede ljudsko meso već neko vrijeme…“ i još nije poludio. Karlsson tvrdi da bi se od ljudskih stanica moglo stvarati meso, a već spomenuti Söderlund tvrdi da je potrebno promicati „industriju ljudskog mesa“.
Jedenje kukaca do nedavno je predstavljalo „teoriju zavjere“ pa je tako sada i kanibalizam u tome području. No razlika između teorije i prakse zavjere u pravilu je samo u proteku određenog vremena…
Izvor: Hrvatsko nebo,mzz
| < | ožujak, 2025 | > | ||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | 2 | |||||
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
| 31 | ||||||
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU
----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.
GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.
Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836
Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.
Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.
Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200
Dana 1. 1. 2017. godine:
broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747
S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.
Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.
Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .
NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec
Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr
----------------------------------------
MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva
who is online counter blog counter