AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

utorak, 27.12.2022.

PATRIOT - SIMBOL AMERIČKE PREDANOSTI


PATRIOT NEĆE PRIDONIJETI ESKALACIJI RATNOG SUKOBA

Mark F. Cancian je umirovljeni pukovnik marinaca i viši savjetnik u Međunarodnom sigurnosnom programu pri Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu, D.C. Tom Karako koji je viši suradnik u CSIS-ovom Međunarodnom sigurnosnom programu i direktor CSIS-a - Projekt raketne obrane, - , napisali su neposredno prije 21. prosinca, kada je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio američkog predsjednika Joea Bidena u Bijeloj kući u Wasingtonu, kraći rezime o tome što je raketni sustav Patriot, kako funkcionira, koliko košta, kao i dužinu obuke osoblja za taj sustav.
Dakle činjenica je da je Patriot sustav za zračnu odbranu koji Amerika daje Ukrajini, prethodno dogovoren u telefonskim razgovorima Zelenski –Biden, No ovaj dio dolaska Zelenskog u SAD ,posjet i obraćanje predsjednika Zelenskog Kongresu dio je nužnog događanja za širu javnost, a možda i članove američkog Kongresa u kome svi ne misle isto o vojnoj pomoći koju amerikanci šalju Ukrajini.

Ova je tema utoliko zanimljiva, što se već danas 27. prosinca u medijima pojavila vijest da Ukrajina od Zapada traži avione i bojne brodove!


Dobri poznavaoci sustava za protuzračnu obranu Mark F. Cancian i Tom Karako odgovaraju u svom tekstu na pitanje: zašto Sjedinjene Države šalju Patriot Ukrajin te kažu da je to iz tri razloga: pomoći u obrani od ruskih raketnih napada, koji napadaju ukrajinske gradove i ometaju komunalne usluge; snažno prenijeti političku podršku; i zato što Sjedinjene Države imaju malo drugih protuzračnih obrambenih sredstava za poslati. Pišu dalje da je Patriot sredstvo niske gustoće, vrlo traženo u naporima američke protuzračne obrane i ima jedan od najvećih operativnih tempa združenih snaga. Svaka bojna, baterija i streljačka jedinica stoga je dragocjena roba. Riječ Patriot je akronim za Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target, ime dano tijekom dvijestote obljetnice 1976. onome što je prije bilo poznato kao SAM-D. Geneza tog programa datira iz 1960-ih, kao dio napora da se zamijene ili dopune protuzračni obrambeni sustavi HAWK i Nike-Hercules. Stariji projektili Patriot dizajnirani za protuzračnu obranu pušteni su u borbu u Pustinjskoj oluji kao strateško sredstvo, iako je učinkovitost protiv iračkih projektila Scud bila predmet priličnog spora. Napori koji su uslijedili u 1990-ima rezultirali su Patriot Advanced Capability (PAC) za bolju poraznost balističkih projektila. PAC-1 i PAC-2 presretači koristili su mehanizam za uništavanje fragmentacijom eksplozije.


PATRIOT NE PRELAZI RUSKU CRVENU CRTU

Svima je poznato da je Rusija osudila prijenos Patriota kao "provokativan potez" i zaprijetila "posljedicama", ali to nije eskalacija. Patriot je obrambeni sustav koji će uglavnom angažirati bespilotne sustave i možda nekoliko letjelica. Predstavlja neeskalirajući pristup zračnoj prijetnji. Nadalje, ne prelazi nijednu od dvije ruske crvene crte, uvođenje NATO vojnika u Ukrajinu ili invaziju na rusku domovinu. Patriot će, međutim, otežati ruske zračne operacije.

Za Patriot dvojica autora kažu da je prvi puta raspoređen za obranu 1980-ih, te da je postao radni konj američke vojske za zračnu i proturaketnu obranu, ključni element projekcije američke moći i glavni simbol američke predanosti saveznicima i partnerima. Više od određenog presretača projektila, Patriot se sastoji od obitelji elemenata, uključujući zapovjedne i upravljačke jedinice, radare, presretače i drugu opremu za podršku. Danas 18 zemalja trenutno posluje ili planira uskoro kupiti Patriot. Ukrajina bi taj broj povećala na 19.
Sustav je imao brojne nadogradnje posljednjih godina, uključujući veću interoperabilnost s obranom od balističkih projektila Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Američka vojska uskoro će zamijeniti naslijeđeni radar Patriot, čije je vidno polje ograničeno na oko 120 stupnjeva, sa senzorom za zračnu i raketnu obranu niže razine (LTAMDS), koji ima pokrivenost od 360 stupnjeva i višemisijsko korištenje za suzbijanje bespilotnih zračnih sustava , krstareće rakete, balističke rakete, kao i druge napredne prijetnje.

Tiskovna izvješća daju do znanja da su Sjedinjene Države u završnoj fazi planiranja slanja baterije Patriot u Ukrajinu. To bi predstavljalo i snažnu izjavu američke predanosti obrani Ukrajine i skromno poboljšanje sposobnosti i kapaciteta ukrajinske protuzračne obrane. U isto vrijeme, ovaj potez otvara nekoliko pitanja, uključujući potrebu za opsežnom obukom, izglede za dugoročno održavanje postrojbe i kratkoročne i dugoročne učinke napora na kapacitet i spremnost američke protuzračne obrane. Nadalje, Patriot neće mijenjati pravila igre, budući da je ograničen područjem koje može pokriti, jednom raspoređenom jedinicom i visokom cijenom svojih presretača.

U PUSTINJSKOJ OLUJI KAO STRATEŠKO SREDSTVO

Autori navode da su stariji projektili Patriot dizajnirani za protuzračnu obranu pušteni u borbu u Pustinjskoj oluji kao strateško sredstvo, iako je učinkovitost protiv iračkih projektila Scud bila predmet priličnog spora. Napori koji su uslijedili u 1990-ima rezultirali su Patriot Advanced Capability (PAC) za bolju poraznost balističkih projektila. PAC-1 i PAC-2 presretači koristili su mehanizam za uništavanje fragmentacijom eksplozije. Novije rakete PAC-3 koriste hit-to-kill uređaj.

Za razliku od iskustva Pustinjske oluje, presretači Patriot porazili su svaki balistički projektil koji su angažirali tijekom operacije Iračka sloboda 2003. godine. Od 2015. Patriot je uspješno angažirao desetke projektila i bespilotnih letjelica u Jemenskom raketnom ratu. Izrael ga je također koristio u brojnim prilikama za poraz bespilotnih letjelica, zrakoplova i drugih prijetnji.

Rusija je od početka sukoba napadala Ukrajinu dronovima i projektilima. Ti su se napadi smanjili tijekom ljeta kako su se ruske zalihe projektila smanjivale, a zatim su se ponovno povećali u listopadu kada je Rusija primila veliki broj iranskih bespilotnih letjelica. Ovi nedavni napadi bili su usmjereni na električnu mrežu i druge komunalne usluge, tako da su imali veliki učinak na ukrajinsko stanovništvo. To je potaknulo sve hitnije zahtjeve za poboljšanjem sposobnosti protuzračne obrane. Nedavna izvješća sugeriraju da bi Rusija također mogla nabaviti iranske balističke projektile za korištenje u sukobu. Tijekom Hladnog rata, američka vojska i druge vojske NATO-a izgradile su snažnu kopnenu protuzračnu obranu kako bi se suprotstavile velikim sovjetskim zračnim snagama i helikopterskoj floti. Završetkom Hladnog rata te kopnene jedinice protuzračne obrane više nisu bile potrebne. Potencijalni protivnici poput Irana, Iraka ili Sjeverne Koreje imali su slabe zračne snage, s kojima su se mogle nositi američke zračne snage i zračne snage saveznika i partnera. Tako su SAD i NATO deaktivirali većinu jedinica protuzračne obrane. Iako Sjedinjene Države obnavljaju svoje sposobnosti protuzračne obrane, novi sustavi tek izlaze iz razvoja i nisu spremni za upotrebu.


CIJENA I OBUKA

Patriot je daleko najskuplji pojedinačni oružani sustav koji su Sjedinjene Države isporučile Ukrajini. Ukupni trošak je vjerojatno oko 1,1 milijardu dolara: 400 milijuna dolara za sustav i 690 milijuna dolara za projektile.
Proizvodne linije Patriota su još uvijek aktivne, ali uglavnom za inozemnu vojnu prodaju. Američka vojska već nekoliko godina nije dodala potpuno nove postrojbe Patriot, iako nedavni proračunski dokumenti sugeriraju da bi planovi za novi bataljun Patriot u nadolazećim godinama mogli iznositi oko 1,27 milijardi dolara. Troškovi se također mogu izvesti iz nedavne inozemne prodaje. Ovi izvori zajedno sugeriraju da je cijena jedne baterije bez projektila oko 400 milijuna dolara.

Baterije Patriot općenito se raspoređuju s pet do osam lansera opremljenih mješavinom projektila PAC-3 i starijih, jeftinijih projektila PAC-2. Uz pretpostavku pet lansera s PAC-2 (četiri po lanseru) i tri s PAC-3 (16 po lanseru), te dva punjenja za svaki lanser, cijena projektila mogla bi biti oko 700 milijuna dolara.Visoka cijena po projektilu i relativno mali broj projektila u bateriji znači da operateri Patriota ne mogu pucati na svaku metu. Visokovrijedni ruski zrakoplovi i balistički projektili bili bi odgovarajuće mete. Ispaljivanje raketa od 4 milijuna dolara na ruske krstareće rakete od 250.000 dolara moglo bi biti opravdano ako bi te rakete pogodile osjetljive mete.

Izvješća pokazuju da bi jedinica Patriot mogla Ukrajini stići u veljači.Tečajevi obuke za Patriot operatere i održavatelje obično traju nekoliko mjeseci. Tečaj za servisera sustava PATRIOT, primjerice, traje 53 tjedna. Tečaj za rukovatelja vatrom traje 20 tjedana. Tečaj za operatera lansirnog sustava traje 13 tjedana. Ukrajina bi mogla uštedjeti vrijeme slanjem obučene zračne obrane—na primjer, trupa obučenih na sustavu S-300, kojim Ukrajina upravlja dugi niz godina. Unatoč tome, potrebno je puno naučiti prije nego što Ukrajina ima funkcionalni sustav Patriot na terenu.

M. Zouhar Zec












27.12.2022. u 08:37 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2022 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2024 (11)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter