AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

utorak, 03.05.2022.

SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA 2022.


NOVINARI RISKIRAJU UGLED I ŽIVOT ZA ISTINU

Proslavljeni kao četvrti stup demokracije, novinari su uvijek iznova riskirali svoje živote i ugled kako bi otkrili istinu iza incidenta, događaja ili skandala. U pokušaju da se cijeni njihov naporan rad, svake se godine 3. svibnja obilježava kao Svjetski dan slobode medija. Poseban dan slavi duh novinarstva i odaje priznanje novinarskoj predanosti. Izuzetno je značajno, jer Ujedinjeni narodi smatraju da je to prilika za proslavu temeljnih načela slobode medija, procjenu stanja slobode medija u cijelom svijetu, obranu napada na neovisnost medija i odavanje počasti novinarima koji su žrtvovali svoje živote u liniju dužnosti.

Tema ovogodišnjeg svjetskog dana medija je “Novinarstvo pod digitalnom opsadom”.

Svake godine za Svjetski dan tiska bira se određena tema, a ovogodišnja tema je “Novinarstvo pod digitalnom opsadom”. Ovogodišnja tema ne samo da ističe načine koji ugrožavaju novinarstvo nego i posljedice svega toga na povjerenje javnosti u digitalne komunikacije. Uglavnom se usredotočuje na rizike s kojima se novinari suočavaju nadzorom i digitalno posredovanim napadima. Podrijetlo WorldPressDayda datira iz 1991. godine, kada je afrički novinar prisutan na UNESCO-ovoj konferenciji u Windhoeku, koja se temeljila na 'Promicanju neovisnih i pluralističkih afričkih medija', otvorio ideju o poticanju slobode tiska u različitim dijelovima svijeta.

POVIJEST

UNESCO je 3. svibnja 1993. usvojio deklaraciju iz Windhoeka koja je imala za cilj 'razvoj slobodnog, neovisnog i pluralističkog tiska. Dan također naglašava važnost slobode novinara u nekoliko zemalja, poput Kine, Sjeverne Koreje, Vijetnama, Laosa, Eritreje, Džibutija, Turkmenistana, Saudijske Arabije, Sirije, Irana i Kube, koje imaju ozbiljno ograničene slobode medija. Prošlogodišnja tema bila je "Informacija kao javno dobro" koja se usredotočila na važnost njegovanja informacija kao javnog dobra i istraživala načine za jačanje četvrtog stupa demokracije.

Izvor teksta na internet adresi:
https://www.news18.com/news/lifestyle/world-press-freedom-day-2022-theme-history-and-significance-5086861.htm


MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA

Evo kakao će u nekim zemljama svijeta biti obilježen 3. svibanj SVJETSKI DAN MEDIJA:

Brazil: Nacionalna federacija novinara (FENAJ) i Opservatorij novinarske etike (objETHOS) pokrenut će 3. svibnja, dosje "Napadi na novinarstvo i njegovo pravo na informaciju", publikaciju koja produbljuje raspravu o nasilju protiv novinarstva u Brazil i njegov utjecaj na prava društva, kao što je pravo na informacije. U povodu obilježavanja Svjetskog dana slobode medija i predstavljanja dosjea, izravni prijenos na YouTubeu okuplja predsjednika federacije Maria Joséa Bragu i koordinatora istraživačke skupine Rogéria Christofolettija. Uživo počinje u 19:30 uz istovremeni prijenos kanala sindikata novinara diljem Brazila na Facebooku.

Cambodja: CamboJA, u suradnji s UNESCO-om i drugim OCD partnerima radne skupine za Svjetski dan slobode medija, organizirat će debatu licem u lice tijekom Svjetskog dana slobode medija kako bi se raspravljalo i bolje razumjelo potencijalni utjecaj restriktivnog zakonodavstva na temeljne slobode, uključujući pododredbu o uspostavi Nacionalnog internetskog pristupnika (NIG), pododredbu o upravljanju, korištenju i sigurnosnoj zaštiti podataka osobnog identiteta (PID) i nacrt zakona o kibernetičkom kriminalu. Glavna tema ove godine bit će u skladu sa sveobuhvatnom temom "Novinarstvo pod digitalnom opsadom".

Kanada: Uniforov medijski sektor u Kanadi planira objaviti neke rezultate sindikalne ankete o uznemiravanju novinara. Rezultati/medijsko priopćenje također će istaknuti novi odjeljak na našoj web stranici koji nudi informacije za novinare – sindikalne, nesindikalne i slobodne – o tome kako odgovoriti na uznemiravanje i dobiti pomoć. Pokretanje web stranice i rezultati ankete neće biti spremni do NAKON Svjetskog dana slobode medija. Također su u partnerstvu s Vijećem Kanađana kako bi objavili članak u glavnim kanadskim novinama, naglašavajući problem uznemiravanja i kako ono utječe na novinare i demokraciju, te je u konačnici pitanje slobode tiska.

Na Svjetski dan slobode medija, Savez za medije, zabavu i umjetnost poziva sve političke stranke da djeluju u skladu s nizom reformi koje su potrebne kako bi se osiguralo da novinari mogu nastaviti obavljati svoj osnovni posao pronalazeći činjenice, tražeći istinu i pozivajući na odgovornost .

Estonija: Estonsko udruženje novinara obilježava WPFD2022 hibridnom raspravom “U krizi s etikom” o medijskoj etici, slobodi medija i ulozi novinara u vrijeme krize. Voditelji dolaze iz Estonije, Ukrajine, Rusije i Gruzije.
Finska: Finski sindikat novinara obilježava Svjetski dan slobode medija posebnim događajem u Helsinkiju, na kojem će biti održana panel diskusija o tome što nedostaje u finskim medijima i novinarstvu.
Francuska: Nacionalna unija novinara (SNJ-Francuska) organizira 3. svibnja u 12:30 sati, Place Ghislaine-Dupont-Claude-Verlon-Camille-Lepage u Parizu (2. arondisman), posebnu ceremoniju za novinare "koji su umrli za informaciju" u nazočnosti Anthonyja Bellangera, glavnog tajnika IFJ-a i Dominiquea Pradaliéa, člana Izvršnog odbora IFJ-a.


SNJ i IFJ organiziraju i projekciju filma "Hacking Justice" i debatu "Sloboda, rehabilitacija i kompenzacija za Juliana Assangea" 3. svibnja od 18 do 22 sata u gledalištu pariške gradske vijećnice. U nazočnosti Cédrica Villanija, zastupnika; član obitelji Juliana Assangea; Anthony Bellanger, glavni tajnik IFJ-a William Bourdon, odvjetnik i David Dufresne, novinar i redatelj.
Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) organizira konferenciju o ljudskim pravima i pravima sindikata u Afganistanu 2. svibnja u Parizu. Govornici su glavna tajnica ITUC-a Sharan Burrow, glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger i glavni tajnici francuskih sindikata CGT, CFDT et FO kao i predstavnik ILO-a.

Gambija: U kontekstu situacije sa slobodom tiska u Gambiji, novinari i dalje djeluju pod prijetnjom digitalnog nadzora i digitalnog upada zbog postojanja autoritarnog pravnog i tehnološkog okvira, koji je uspostavila bivša administracija, koji još uvijek dopušta nekontrolirano državni nadzor informacijskih komunikacijskih tehnologija. GPU poziva gambijsku vladu da ubrza reforme medijskog zakona i da poštuje svoju predanost slobodi tiska.

Indonezija: Ovogodišnja proslava WPFD-a je paralelna s Ramazanskim bajramom, svetim danom za većinu indonezijskih muslimana. Stoga će se proslava Indonezijske udruge nezavisnih novinara održati nakon 3. svibnja. Sindikat će održati razne događaje u 20 gradova, poput debata, radijskih i TV emisija, izložbi fotografija i edukacije novinara o holističkom nasilju. Vrhunac događaja održat će se 6. lipnja lansiranjem izvješća o slobodi medija u Indoneziji.
Italija: Povodom Svjetskog dana slobode medija 2022., Talijanska nacionalna tiskovna federacija (FNSI) bit će u Conselicama, gradiću u Emiliji-Romagni u kojem se nalazi Spomenik posvećen slobodi medija: stara tiskara slična onoj koju koriste tajne tiskare koji su tijekom Oslobodilačke borbe radili na obavještavanju o tome što se događa na frontu Narodnooslobodilačkog odbora. Inicijativa se promiče u suradnji s Udrugom za tisak Emilia-Romagna, Regija Emilia-Romagna, Pokrajina Ravenna, Zajednicom općina Donje Romagne, Općinom Conselice. Zajedno s glavnim tajnikom FNSI-ja Raffaeleom Lorussom i lokalnim vlastima bit će nazočni i neki ugroženi novinari, poput Paola Berizzija, predsjednika Opservatorija za slobodu tiska rođenog u Conselicama prošle godine. Od 2019. godine Berizzi je prisiljen živjeti pod stražom zbog prijetnji neonacističkih i neofašističkih skupina.

Mianmar: Udruženje novinara Mjanmara proslavit će Svjetski dan slobode medija 3. svibnja u uredu MPC-a u Yangonu okruglim stolom na temu "Prave vijesti" kako bi se više doprijelo do ljudi i borilo se protiv lažnih vijesti.

Pakistan:
Pakistanski savezni sindikat novinara (PFUJ) planirao je niz programa na razini federacije i regionalnih sindikata. Sljedeći događaji na rasporedu su u narednim danima u vezi sa Svjetskim danom slobode: Seminar u Lahoreu, Karachi, Islamabad; Svijećno bdijenje u spomen na stradale novinare; Skupovi na regionalnoj razini Unije i Memorandum koji će se poslati državnim tijelima.

Španjolska: Grupacija novinara UGT (AGP-UGT) poziva na zaštitu novinara, prvo kako bi zaštitili vlastite živote - bilo u zemlji podrijetla ili kao ratni dopisnici - i drugo kako bi mogli slobodno obavljati novinarsku profesiju, povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija koji su ustanovili Ujedinjeni narodi na Općoj skupštini 1993. godine.

Novinarska skupina i medijski sektor Comisiones Obreras pridružuju se pozivu Međunarodne federacije novinara, čiji su članovi, da vlade poslušaju poziv sindikata na pregovore i izradu zaštitnih propisa kako bi se spriječilo bilo kakvo špijuniranje o radu tiska, te da profesionalna komunikacija bude nepovrediva.

Šri Lanka: Savez sindikata medijskih djelatnika (FMETU) održat će seminar na temu "Sloboda tiska i odgovornost novinara" u blizini Međunarodnog medijskog centra, Gogotagama, Galle face. Pokret slobodnih medija i Udruga radnih novinara Šri Lanke zajednički su organizirali panel raspravu na temu "Demokracija, društvena odgovornost i odgovorno novinarstvo", posebno u svjetlu nedavnih događaja u Šri Lanki. Novinari koji žele sudjelovati u ovoj raspravi pozvani su ovom poveznicom.

Švicarska: Sloboda medija je pod pritiskom u cijelom svijetu. I u Švicarskoj. Medijski sindikat predstavlja tri aktualna primjera: super-privremene odluke, koje se svode na zaglupljivanje medijskih profesionalaca, moraju biti pojednostavljene. Zakon o bankama sprječava istraživačko novinarstvo. A policija sve više opstruira medijske djelatnike u radu. Povodom Svjetskog dana slobode medija sindikat se protivi svakom obliku ograničenja u Švicarskoj i drugim zemljama.

Ujedinjeno Kraljevstvo: Nacionalni sindikat novinara (NUJ) održava višemjesečnu seriju online događanja s govornicima koji istražuju globalne prijetnje novinarstvu. Sjednice će pokrivati rad sindikata u kampanji za sigurnost novinara, razmatrati korištenje špijunskog softvera, zlouporabu štetnih pravnih izazova putem SLAPP-ova i još mnogo toga. Podaci o prijavi bit će uskoro na web stranici NUJ-a. Članovi mogu prisustvovati svim sjednicama besplatno. Slapps Event je 10. svibnja.

Urugvaj: Međunarodna federacija novinara (IFJ), zajedno s Urugvajskim novinarskim udruženjem (APU) i Međunarodnom federacijom novinara Latinske Amerike i Kariba (FEPALC), održat će panel raspravu na UNESCO-voj Globalnoj konferenciji o svjetskoj slobodi medija Dan, koji se održava 3. svibnja. Panel će se usredotočiti na situaciju novinarskih djelatnika u regiji suočenih s digitalnim nadzorom i potrebu za alatima za kolektivno organiziranje za njegovo
rješavanje. IFJ predstavlja više od 600.000 novinara u 146 zemalja


Izvor informacija internet adresa: https://www.ifj.org/media-centre/news/detail/category/press-releases/article/world-press-freedom-day-2022.html

03.05.2022. u 15:59 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2022 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Svibanj 2024 (11)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter