AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

nedjelja, 09.01.2022.

LOUIS PASTEUR - DOBROČINITELJ ČOVJEČANSTVA

NEPROCJENJIVO VAŽNA OTKRIĆA

Otkako je pronađeno cijepivo, odnosno vakcina protiv pandemije korona virusa upravo je riječ vakcinacija ta koju ljudi liječničke struke mnogo i često svakodnevno izgovaraju kroz eter javnosti. Louis Pasteur je veoma važna osoba 19 stoljeća radi svoga rada na razvoju više vakcina, a istraživački rad ga je doveo i do spoznaja o pasterizaciji, fermentaciji, imunizaciji...
Vakcinacija je postupak kojim se određeni antigeni, a oni potiču stvaranje antitijela protiv određene bolesti, unose u organizam. Cijepljenje, vakcinacija i imunizacija su slični pojmovi jer se cijepljenjem ili vakcinom stvara imunitete na bolest. Riječ vakcinacija privi je upotrijebio Edward Jenner liječnik, rođen 1749. godine Koji je u medicinu uveo cjepivo za velike boginje, a neki ga smatraju i ocem imunologije. No Jenner je umro 1823, kada je Louis Pasteur imao samo godinu dana.

Louis Pasteur, rođen je 1822. u francuskom gradu Dole, a umro 1895. i smatra se začetnikom vakcinacije. Osnivač je mikrobiologije. Dokazao je da su procesi poput truljenja i fermentacije uzrokovani mikroorganizmima. Bio je prvi naučnik koji je otkrio anaerobe. To su mikrobi koji se lako razmnožavaju i žive bez kisika. Njegov rad u tom smjeru bio je vrlo značajan, jer je implicirao praktičan značaj. Pasteur je utvrdio specifičnost uzročnika antraksa, porođajne groznice, kolere, bjesnoće, pileće kolere i drugih bolesti, razvio koncept umjetnog imuniteta, predložio metodu zaštitnog cijepljenja, posebno protiv antraksa 1881. i bjesnoće.
Louis Pasteur je otkrio da bolesti piva i vina stvaraju mikroorganizmi. Paster je definirao da zagrijavanje pića na 60 -70 ° C ubija mikrobe i štiti od kiselosti. Ova metoda nazvana je pasterizacija i još uvijek se koristi u industriji.

Otkrića Louis Pasteur povezana su s dokazom da mikroorganizmi uzrokuju truležne procese na ranama. Važna su njegova znanstvena otkrića na području bjesnoće i antraksa. Dokazao je da je uzročnik bolesti bakterija. Predložio je vlastiti sistem za borbu protiv patogena stvaranjem cjepiva. Važan napredak na polju medicine došao je od naučnikove ideje o cijepljenju protiv bjesnoće, koju je razvio 1885. godine tokom rada sa zečevima na kojima je provodio eksperimente. Mikrobiolog je životinje prvo inficirao bjesnoćom, a zatim im je secirao mozak. U isto vrijeme, Pasteur se izložio smrtnoj opasnosti, skupljajući zaraženu pljuvačku iz usta zečeva. Uspio je dobiti vakcinu protiv bjesnoće iz osušenog mozga zeca. Prvi pacijent koji je spašen na ovaj način bio je dječak koji je zaražen ugrizom bijesnog psa. Bilo je to 1885. Budući da je Pasteur dao cjepivo prije nego što je bolest počela prodirati u mozak, dječak je preživio. Pasterova vakcina učinila ga je međunarodno poznatim. Iz mozga zeca Pasteur je stvorio cjepivo protiv bjesnoće. Eksperiment sa pilićima pomogao je mikrobiologu da stvori vakcinu protiv antraksa.
Pasteur je počeo proučavati fermentaciju 1857. U to je vrijeme dominantna teorija bila da je ovaj proces kemijske prirode. Do 1861. Pasteur je pokazao da se stvaranje alkohola, glicerola i jantarne kiseline tijekom fermentacije može dogoditi samo u prisutnosti mikroorganizama, često specifičnih.

Pasteur je dokazao da je fermentacija proces povezan s aktivnošću gljivica kvasca, koje se hrane i razmnožavaju zbog fermentacijske tekućine. Naučnik je počeo tražiti načine da spriječi fermentaciju vina ili barem uspori taj proces. Tijekom istraživanja je otkrio da se zagrijavanjem bakterije uništavaju. Nastavio je s eksperimentima i otkrio da je kratkim zagrijavanjem na 55 stupnjeva Celzijusa, a zatim i trenutnim hlađenjem, moguće ubiti bakterije, a istovremeno dobiti karakterističan okus vina. Tako je kemičar Pasteur razvio novu metodu kratkog zagrijavanja, koja se i danas zove pasterizacija. Koristi se u prehrambenoj industriji za konzerviranje na određeni rok mlijeka, mliječnih proizvoda povrća, voćnih sokova itd.
ZANIMLJIVO JE DA SU se 1864. vinari obratili Pasteuru sa zahtjevom da im pomogne u razumijevanju uzroka kvarenja vina. Nakon proučavanja sastava napitka, mikrobiolog je otkrio da u njemu nema samo gljivica kvasca, već i drugih mikroorganizama koji su doveli do kvarenja proizvoda. Tada je naučnik razmišljao kako se riješiti ovog problema. Istraživač je predložio zagrijavanje sladovine na 60 stepeni, nakon čega mikroorganizmi umiru. Metoda prerade sladovine koju je predložio Pasteur počela se koristiti u proizvodnji piva i vina, kao i u drugim granama prehrambene industrije.

Sedamdesetih godina 19. stoljeća Louis Pasteur je razvio metodu koja je danas poznata kao imunizacija. Njegovo se istraživanje prvo fokusiralo na pileću koleru, zaraznu bolest koja je smrtonosna za ljude. Radeći s eksperimentalnim patogenima, otkrio je da su antitijela koja su stvorile životinje pomogla preživjeti bolest kod ljudi. Njegovo istraživanje pomoglo je u narednim godinama u razvoju vakcina protiv drugih smrtonosnih bolesti poput antraksa i bjesnoće.
Tokom svog života, znanstvenik Paster je dobio nagrade za svoj rad iz mnogih zemalja svijeta. Francuska vlada mu je 1892. godine uručila medalju za 70. godišnjicu s natpisom „Dobročinitelj čovječanstva“. Godine 1961. krater na Mjesecu nazvan je u čast Pasteura, a 1995. godine u Belgiji je izdata marka sa likom Pasteura. U cijelom svijetu ima vrlo mnogo ulica nazvanih imenom Louis Pasteur. (MZZ)

09.01.2022. u 00:03 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2022 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Studeni 2024 (41)
Listopad 2024 (38)
Rujan 2024 (30)
Kolovoz 2024 (34)
Srpanj 2024 (19)
Lipanj 2024 (38)
Svibanj 2024 (37)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter