AgroPolitika http://blog.dnevnik.hr/agropolitika

nedjelja, 24.06.2018.

EKOLOŠKI INCIDENT U BRŠICI U ISTRI


BROD ZA PRIJEVOZ STOKE ISPUSTIO NAFTU U MORE

U Istri u maloj luci Bršici u zaljevu Raša noću sa 21. na 22. lipanj dogodio se ekološki incident. Niame s libanonskog broda za prijevoz stoke Fidelity, koji je u luci usidren, istekla je količina nafte koja je onečistila lokalne plaže, barke i brodice i dio akvatorijalnog mora. Načelnica općine Raša mr.sc. Glorija Paliska, dipl.ing.stroj. i Dolores Benko Škerjanec voditeljica odjela za inspekcijske poslove pri lučkoj kapetaniji u Puli alarmirale su odmah sve potrebne službe te je odmah pokrenuto čišćenje i sanacija nafte s površine mora kako se mrlja ne bi širila. Pomoćnik ministra turizma Siniša Orlić rekao je da troškove sanacije očišćenja i štete snosi počinitelj.
Što će biti s turizmom u obalnom mjestu Trgetu koji je jedno od 23 mjesta općine Raša u Istri? Što će nakon ovog ekološkog incidenta biti s ribolovom i sa školjkama? U Raškom zaljevu ima nekoliko koncesionara koji se bave uzgojem dagnji. Školjke doduše nisu na površini već na dubini od jednog do pet metara.(mzz)
Dio karte Istre na kojoj je bolje vidljiv Zaljev Raša, luka Bršica i mjesto Trget.

24.06.2018. u 08:41 • 0 KomentaraPrint#^

ZANIMLJIVOST

PROTEST ANTI- BREXIT U LONDONU

U Londonu je 23. lipnja 100 000 ljudi izašlo na ulice u Anti - Brexit protestu tražeći da Vlada raspiše referendum kako bi građani odlučili hoće li Velika Britanija izaći iz Europske unije ili ipak neće . Intervjuirani građani rekli su da su se mnoge stvari promijenile od prije dvije godine kada je bio referendum o izlasku iz Unije, da, oni, građani o mnogim činjenicama nisu imali informaciju, te da o izlasku V. Britanije iz EU neće odlučivati 600 političara u britanskom parlamentu, već o tome mora odlučiti narod. Prosvjed je organizirala britanska opozicija i "Glas naroda". Velika Britanija bi iz EU trebala izaći u ožujku 2019. godine.

24.06.2018. u 01:04 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 22.06.2018.

VRIJEME NOGOMETNE SLAVE HRVATAHRVATSKA – ARGENTINA 3:0

Na 21. Svjetskom nogometnom prvenstvu koje se održava u Rusiji , nogometna reprezentacija Hrvatske pobijedila je reprezentaciju Argentine, s kojom je u grupi D, s rezultatom 3:0.
Argentina je slovila kao jaka reprezentacija s kojom se samo uz mnogo sreće može igrati rezultatski bar nerješeno, a prije izgubiti nego utakmicu pobijediti. Agrentina je dva puta pobijedila na Svjetskom nogometnom prvenstvu i to 1978. godine i 1986., a trenutno ima igrača Lionila Messia kojeg smatraju najboljim igračem nogometa na svijetu.
Ali 21.lipnja hrvatski reprezentativni nogometaši koji profesionalno igraju nogomet u poznatim svjetskim klubovima glatko su pobijedili Argentinu s 3:0. Golove su realizirali Ante Rebić, Luka Modrić i Ivan Rakitić, sve u drugom poluvremenu utakmice. Nakon svakog hrvatskog postignutog gola, argentinski nogometaši izgledali su kao da se sami sebi čude što im se događa na nogometnom terenu. Nestala je njihova koncepcija igre, njihov izbornik Sampaoli hvatao se često za glavu i nije pronalazio nikakva riješenja za svoju momčad.
Više ništa nije kao prije, ni ime, ni reputacija, ni nogometna povjest koja obiluje uspjesima nogometne reprezentacije Argentine. Sve se brzo mijenja. U skladu je to s vremenom u kome svijet živi. Ovo je vrijeme slave nogometne reprezentacije Hrvatske, na zadovoljstvo svih hrvata koji u Hrvatskoj i u svijetu prate Svjetsko nogometno prvenstvo.
Utakmica je odigrana u ruskom gradu Nižnjem Novgorodu.

Grad Nižnji Novgorod administrativno je središte Nižnjenovgorodske oblasti. Grad je na ušću rijeke Oke u Volgu a ima oko 1.300.000 stanovnika prema podacima iz 2003. godine. Grad se u prošlom stoljeću zvao Gorki, po pjesniku Maksimu Gorkom koji je u njemu rođen. Željeznica grada Nižnji Novgoroda na trasi je Transsibirske željeznice.
.

22.06.2018. u 21:35 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 21.06.2018.

VLADA PRIPREMA ZAKONE ZA POMOĆ BLOKIRANIMA KOJE JE NAJAVILA u TRAVNJUDRŽAVA SPREMNA OTPISATI 10.000 KUNA!

Na sjednici Vlade u Banskim dvorima javnosti je obznanjeno 21. lipnja da Vlada priprema tri Zakon za blokirane koji su sada u fazi nacrta a to su : Nacrt prijedloga zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, Nacrt prijedloga zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima te
Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača. Te je zakone premijer Plenković najavio potkraj mjeseca travnja a u smislu rješavanja dugova blokiranih građana kojih je oko 324.000
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je tim povodom 21. lipnja “ MI želimo obuhvatiti građane koji su dužni do 20.000 kuna a blokirani su dulje od tri godine. Na temelju izračuna FINE to bi bilo oko 100. 000 ljudi. Mi bi kroz taj ubrzani stečaj omogućili da vjerovnici u jednom kraćem roku naplate svoja potraživanja, ako imaju mogučnosti da to plate, ako nemaju u jednom kraćem postupku da se ta blokada skine”.
Ministar financija dr. Zdravko Marić rekao je da je država spremna otpisati do 10. 000 kuna. Time će se odblokirati oko 7.000 građana koji su isključivo u dugu prema državi . Međutim za vjerovnike blokirane u drugoj skupini imamo poticajnu mjeru koja se sastoji u tome da će im se 10.000 kuna priznati kao reshod kao umanjenje porezne osnovice. Smatramo da će to biti poticajna mjera I za jedinice lokalne i regionalne samouprave, ali i za institucije poput Telekoma i nekih drugih kompanija” – rekao je ministar financija dr. Marić.

21.06.2018. u 14:51 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 20.06.2018.

ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE 200 MILIJUNA KUNA


LIMIT IZNOS PO KORISNIKU 400.000 EURA

Prvi put u ovom programskom razdoblju Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za provedbu tipa operacije 4.2.2 „Korištenje obnovljivih izvora energije“ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 200.000.000,00 kuna.
Intenzitet bespovratnih novčanih sredstava po korisniku iznosi najviše 50% ukupno prihvatljivih troškova. Najniži iznos javne potpore iznosi 15.000 eura u protuvrijednosti u kunama, a najviši iznos po korisniku je 400.000 eura u protuvrijednosti u kunama.
Svrha ovog natječaja je povećanje učinkovitosti korištenja energije.

Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća:
• fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Priloga 1 I. Ugovora o EU prije objave Natječaja, uključujući početnike,
• fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu pod uvjetom da najkasnije u trenutku podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu budu registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Priloga 1 I. Ugovora o EU u odgovarajućim registrima/upisnicima koje vode ministarstva propisana Pravilnikom o registraciji subjekata te registraciji i odobravanju objekata u poslovanju s hranom, a koji su podnijeli zahtjev za potporu na Natječaj za tip operacije 4.2.1. „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ - objekti za proizvodnju ulja ili Natječaj za tip operacije 4.2.1. „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ - objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka od 28. svibnja 2018. godine (u daljnjem tekstu: tip operacije 4.2.1).

„Mnoga poljoprivredna gospodarstva s nestrpljenjem su čekala ovaj natječaj kako bi mogli početi sami proizvoditi energiju i na taj način dodatno unaprijediti svoje gospodarstvo i osigurati nove prihode. Iskoristite ovu priliku jer smo osigurali 200 milijuna kuna s kojima možete izgraditi i opremiti objekte za proizvodnju energije, ali i nabaviti strojeve za organsku gnojidbu na svojim gospodarstvima“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Prihvatljivi materijalni troškovi za sufinanciranje u ovom tipu operacije su:

a) građenje,rekonstrukcija ili opremanje objekata za:
1. proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa i sunce) za potrebe vlastitih proizvodnih pogona korisnika, s pripadajućom opremom i infrastrukturom
2. prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa) s pripadajućom opremom i infrastrukturom za vlastite potrebe
3. obradu, preradu i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu s pripadajućom opremom i infrastrukturom za vlastite potrebe,
te
b) nabava strojeva za transport i primjenu supstrata za organsku gnojidbu na poljoprivrednim površinama s pripadajućom opremom i infrastrukturom, za vlastite potrebe.
Ministarstvo poljoprivrede će, zajedno s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, održati informativne i edukativne radionice diljem Hrvatske kako bi predstavili uvjete natječaja, pojasnili način podnošenja zahtjeva za potporu i dokumentaciju koju je potrebno priložiti. Pogledati link https://www.apprrr.hr/podmjera-4-2-potpora-za-ulaganja-u-preradu-marketing-i-ili-razvoj-poljoprivrednih-proizvoda/

Zahtjevi za potporu moći će se podnositi od 23. srpnja do 21. rujna 2018. godine, a više informacija o prihvatljivim korisnicima i ulaganjima20.06.2018. u 13:54 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 19.06.2018.

SAVJETI IZ POLJOPRIVREDNO -ŠUMARSKE SAVJETODAVNE SLUŽBEOD ČEGA I ČIME ZAŠTITI VOĆNJAKE I VINOGRADE?

Ivana Župić magistrica poljoprivredno - šumarske savjetodavno službe voćarima savjetuje: „ Kako je završen ciklus primarnih infekcija preporučujemo obavljanje preventivne zaštite voća usmjerene na uzročnika čađave krastavosti (Venturia inaequalis)uporabom pripravaka Delan 700 WDG,Delan Pro,Merpan 80 WDG,Captan80 WG,Kastor WP,Dithane M-45,Mankozeb,ili strobilurina (Stroby DF,Zato 50 WG,Zato plus WG ,Tercel WG), te fluopirana (Luna experience), koje preporučujemo u nasadima gdje se pojavio jači napad pepelnice (Podosphaera leucotricha).
Porastom temperatura, a time i povoljnih uvjeta za razvoj, bilježimo jači let jabučnog savijača (Cydia pomonella), te tijekom narednog tjedna je za očekivati ubušivanje u plodove.Stoga bi korisno bilo obavljanje zaštite uporabom jednog od dozvoljenih insekticida-Insegar 25 WP, Coragen 20 SC,Runner 240 SC,Affirm ili Mimic SC.

Potrebno je kontrolirati pojavu grinja, lisnih ušiju te jabučne krvave uši.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača (podatci o SZB registriranim u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu dostupnom na web adresi:http//fis.mps.hr/tražilicaszb/).
Ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Vinogradare u Brodsko – posavskoj županiji Marina Kršić, mag. ing. agr. iz Savjetodavne službe upozorava da su učestale oborine lokalnog karaktera, povišena relativna vlaga zraka i iznimno nestabilni vremenski uvjeti pogodovali ostvarivanju infekcija pepelnice vinove loze (Uncinula necator) i plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola).
Od velike je važnosti poštivati rokove primjene fungicida, razmaci između tretiranja trebaju biti ne duži od 10-12 dana, a u vinogradima u kojima postoje simptomi bolesti, razmaci ne bi smjeli biti duži od 8 dana.
Protiv uzročnika pepelnice upotrijebiti jedan od pripravaka: DOMARK 40 ME, KUSABI, DYNALI, LUNA EXPERIENCE, FALCON EC 460, SYSTHANE 24 E, FOLICUR EW 250 i dr.
Za zaštitu od plamenjače može se upotrijebiti jedan od fungicida: RIDOMIL GOLD COMBI 45 WG, VERITA, ACROBAT MZ WG, ORVEGO, FYLAL DOUBLE, PROFILUX, FANTIC F i dr. Može se primijeniti fungicidi FORUM STAR koji ima pozitivan sporedni učinak na smanjivanje zaraze sa sivom plijesni.
Na ranim sortama koje su u fazi zatvaranja grozda preporučujemo primjenu pripravaka u zoni grožđa za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea): TELDOR SC 500, CANTUS, SWICH 62,5 WG, PYRUS 400 SC, CHORUS 75 WG i dr.
Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti treba sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno je voditi evidenciju o tretiranju.


19.06.2018. u 13:51 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 18.06.2018.

MATICA HRVATSKA IMA NOVOG PREDSJEDNIKA


DR. BOTICA BIO JEDINI KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA!

Nakon dr.Stjepana Damjanovića, sveučilišnog profesora i akademika koji je bio izabran 2014.Matica hrvatska u svojoj 176 godini postojanja, 16. lipnja izabrala je na Glavnoj skupštini u Rijeci novog predsjednika , a to je dr. Stipe Botica. .


Matica hrvatska utemeljena 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Matica je među najvećim i najvažnijim nakladnicima knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

Dr.Stipe Botica rođen je 23. 2.1948. u Otoku u okolici Sinja. Studirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisao je i diplomirao jugoslavenske jezike i književnosti te latinski jezik i rimsku književnost. Na istom fakultetu magistrirao je poslijediplomski studij književnosti, obranom teme Filip Grabovac i njegovo književno djelo 1979. Godine 1986. obranio je doktorsku disertaciju Književno djelo Luke Botića: Veze usmene i pisane književnosti hrvatskoga romantizma.
Za potpredsjednike su od pet kandidata izabrani Anđelko Akrap, Luka Šeput i Dubravka Oraić Tolić. Glavni tajnik ostaje Zorislav Lukić, kao i gospodarski tajnik Damir Zorić. Božidar Petrač je izabran za književnog tajnika Matice hrvatske. Izabrani su i članovi Nadzornog odbora, Suda časti i Glavnog odbora Matice.

Začuđujuće je da je dr.Stipe Botica bio jedini kandidata za predsjednika Matice Hrvatske.


18.06.2018. u 06:57 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 17.06.2018.

21. SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO 2018.


HRVATSKI REPREZENTATIVCI POBIJEDILI U PRVOJ UTAKMICINogometna reprezentacija Hrvatske na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji u gradu Kalinjingradu pobijedila je u svojoj prvoj utakmici u skupini D reprezentaciju Nigerije sa 2:0 . Prvi gol bio je autogol nigerijskog nogometaša Oghenekaroa Eteba, koji je loptu koju je prethodno nogometaš Mario Mandžukić udario glavom, pucao u gol svoje nogometne ekipe. Drugi gol za hrvatsku reprezentaciju postigao je Luka Modrić pri izvođenju jedenaesterca. Taj je jedanaesterac u 70. minuti dosudio sudac Ricci nakon što je nigerijski branić William Ekong srušio hrvatskog reprezentativca Mandžukića u kaznenom prostoru.


Drugu utakmicu u skupini D, s reprezentacijom Argentine hrvatska nogometna reprezentacija igra 21. lipnja u Nižnji Novgorodu , a treću s reprezentacijom Islanda 26.6. 2018. u Rostovu na Donu. Početak obiju nogometnih utakmica predviđen je za 20 sati.
U svojoj prvoj utakmici nogometna reprezentacija Hrvatske je pobijedila i time postigla dva boda.
Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, 21 po redu počelo je 14. lipnja i trajat će do 15. srpnja. Toga će se dana na stadionu Lužnjiki u Moskvi igrati finalna utakmica za pobjednika 21 Svjetskog nogometnog prvenstva
Za naslov najbolje igraju 32 nacionalne reprezentacije. Rusija je kao domaćin nije igrala kvalifikacije. Ukupno će se igrati 64 utakmice na 12 stadiona u 11 gradova , a ti su gradovi slijedeći: Kalinjingrad, Kazan, Nižnji Novgorod, Rostov na Donu, Sankt Peterburg, Samara, Saransk, Soči, Volgograd, Ekaterinburg i Moskva.


PRVO SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO odigrano je u Urugvaju od 13. do 30.srpnja 1930. FIFA odnosno Fédération Internationale de Football Association kao vrhovno nogometno tijelo čije je sjedište u Zürichu u Švicarskoj, odabrala je Urugvaj za domaćina zbog toga što je ta zemlja 1930. godine slavila sto godina neovisnosti, a istovremeno urugvajska reprezentacija osvojila turnir dvije godine prije na Olimpijskim igrama 1928. godine. Na prvom svjetskom nogometnom prvenstvu Urugvaj je pobijedio Argentinu s rezultatom 4:2. Nogometna reprezentacija Urugvaja je prva reprezentacija koja je osvojila Svjetsko prvenstvo u nogometu, druga je bila reprezentacija Argentine, a treća SAD-a.
FIFA je utemeljena je 21. svibnja 1904. u Parizu.
Dana 2. prosinca 2010. kada je još Sepp Blatter bio predsjednik FIFE odlučeno je da će Rusija biti domaćin prvenstva 2018., a Katar domaćin svjetskog nogometnog prvenstva 2022.godine.
Predsjednik FIFE je Gianni Infantino koji je na toj funkciji od 26. veljače 2016. Infantino je dobio podršku od Izvršnog komiteta UEFA ( Union of European Football Associations ) 26.10. 2015. UEFA je najviše izvršno tijelo za nogomet u Europi. Sjedište UEFA-e je u Nyonu u Švicarskoj.

17.06.2018. u 18:13 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 15.06.2018.

VLADA I TVRTKA LNG NISU DOKAZALI EKONOMSKU ISPLATIVOST TERMINALA


ZAKON O LNG DONESEN EKSPRESNO

Civilna udruga Zelena akcija kontinuirano sudjeluje i prati događanja u vezi s LNG terminalom i plutajućim i kopnenim kojeg ne žele stanovnici Krka, jer su orijentirani na turizam od kojeg žive.
Nitko ne naglašava da će zbog LNG terminala godišnje u more biti ispušteno na tone klora. Kome je zapravo interes LNG terminal ? Je li u pitanju klijentelizam političkih elita?


Objavljujem priopćenje Zelene akcije od 14. lipnja.

“Nažalost nas ne iznenađuje što je Sabor izglasao donošenje Zakona o LNG-u, s obzirom da Vlada čini sve kako bi pokušala ušutkati građane i građanke Krka te zaobići uobičajene zakonske procedure. Mi ćemo podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti ovog Zakona čim se ostvare pravni uvjeti za to”, rekla je Marija Mileta članica udruge civilnog društva Zelena akcija.
Zakon o LNG-u donesen je ekspresno i nezakonito, s minimalnim vremenom za javnu i parlamentarnu raspravu, iako se radi o zakonu za projekt koji je proglašen strateškim interesom Republike Hrvatske i kojem se protive i lokalna zajednica i lokalne samouprave. “Smatramo posebno sramotnim što se velik broj zastupnika i zastupnica vladajućih nije pojavio na raspravi o Prijedlogu Zakona kao ni na raspravi o amandmanima. To jasno pokazuje kako nisu ni htjeli saslušati argumente protiv ovog Zakona koje su uputile okolišne udruge kao ni glas stanovnika i stanovnica Krka koji će biti direktno pogođeni ovim projektom”, dodala je Mileta.
Grubo poricanje bilo kakvih rizika i negativnih učinaka ovakvog investicijskog projekta po građane i građanke, lokalnu zajednicu, okoliš, gospodarstvo, javna dobra i demokraciju u cjelini vidljivo je kako u proceduri pripreme Zakona, tako i u nizu njegovih odredbi. “Ovim se Zakonom derogiraju profesionalni standardi i niz ustaljenih procedura javnog upravljanja i političkog odlučivanja. Time Zakon o LNG-u, umjesto da promiče, zapravo ugrožava razvojne potencijale hrvatskog društva”, komentirala je Mileta.
Zelena akcija ne odustaje te nastavlja kampanju protiv izgradnje kako plutajućeg tako i kopnenog LNG terminala na Krku. Donošenje Zakona o LNG-u ne znači i realizaciju samog projekta jer Vlada i tvrtka LNG Hrvatska, među ostalim, još uvijek nisu dokazali ekonomsku isplativost ovog projekta. “Kada pravna država ne funkcionira, a Vlada pogoduje određenim interesima, građanke i građani, zajedno s organizacijama civilnog društva, moraju biti društveni korektiv te iste države”, zaključila je Mileta.


15.06.2018. u 12:43 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 14.06.2018.

MJERA 7.4.1. ZA POBOLJŠANJE LOKALNIH TEMELJNIH USLUGA


ZA DJEČJE VRTIĆE U RURALNOJ SREDINI 500 MILIJUNA KUNA

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 12. lipnja 2018. godine novi natječaj za operaciju 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu,vrijedan 1.000.000.000 kuna, a 500 milijuna kuna od toga iznosa namijenjeno je izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića u općinama i središtima ruralnih sredina. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad.
Detaljno pročitati na linku : https://www.apprrr.hr/podmjera-7-4-ulaganja-u-pokretanje-poboljsanje-ili-prosirenje-lokalnih-temeljnih-usluga-za-ruralno-stanovnistvo-ukljucujuci-slobodno-vrijeme-i-kulturne-aktivnosti-te-povezanu-infrastrukturu/
Mjera 7 Programa ruralnog razvoja RH kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede namijenjena je općinama i gradovima, a financira pokretanje, poboljšanje te proširenje brojnih usluga koje lokalnom stanovništvu unaprjeđuju kvalitetu života.
Podsjetimo, kroz operaciju 7.4.1 u mjesecu svibnju pravo na financiranje stekla su ukupno 102 lokalna projekta od kojih se 57 odnosi na vrtiće, 18 na društvene domove, 12 na vatrogasne domove, a 15 na ostale građevine poput tržnica, trgova, parkova i sportskih terena. Ukupna vrijednost potpore ovim projektima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj je 470 milijuna kuna. Svi projekti provode se u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura po projektu.
U 17 hrvatskih županija upravo započinju projekti gradnje i obnove 57 dječjih vrtića, a jučer je otvoren natječaj za izgradnju novih 100 dječjih vrtića novcem iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.
Prijave na drugi natječaj za operaciju 7.4.1. će se zaprimati od 2. kolovoza do 14. rujna 2018. godine, a sve informacije dostupne su ovdje.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da se u Hrvatskoj trenutno ( 12.6. 2018) provodi 621 projekt ukupne vrijednosti potpore od 1,4 milijarde kuna koje su financirane upravo iz mjere 7 Programa ruralnog razvoja. "Govorimo o infrastrukturi, vodovodima, pristupnim cestama, vatrogasnim domovima, o sadržajima koji nedostaju ruralnim prostorima, o mjestima za druženje, opuštanje, sport i uslužnim djelatnostima koje će poboljšati kvalitetu života na hrvatskom selu. Otvorili smo novi natječaj za milijardu kuna, od čega je polovica rezervirana isključivo za izgradnju i opremanje 100-njak dječjih vrtića. Naš je cilj da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje svojih obitelji te uvjete za ostanak u ruralnom prostoru.“ - izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić povodom objave ovog natječaja, informacije su iz Ministarstva poljoprivrede.


14.06.2018. u 06:31 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2018  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Lipanj 2018 (22)
Svibanj 2018 (22)
Travanj 2018 (21)
Ožujak 2018 (19)
Veljača 2018 (17)
Siječanj 2018 (17)
Prosinac 2017 (15)
Studeni 2017 (23)
Listopad 2017 (26)
Rujan 2017 (17)
Kolovoz 2017 (12)
Srpanj 2017 (18)
Lipanj 2017 (16)
Svibanj 2017 (22)
Travanj 2017 (26)
Ožujak 2017 (31)
Veljača 2017 (18)
Siječanj 2017 (24)
Prosinac 2016 (33)
Studeni 2016 (32)
Listopad 2016 (35)
Rujan 2016 (22)
Kolovoz 2016 (25)
Srpanj 2016 (29)
Lipanj 2016 (28)
Svibanj 2016 (33)
Travanj 2016 (23)
Ožujak 2016 (26)
Veljača 2016 (21)
Siječanj 2016 (25)
Prosinac 2015 (15)
Studeni 2015 (20)
Listopad 2015 (22)
Rujan 2015 (19)
Kolovoz 2015 (14)
Srpanj 2015 (14)
Lipanj 2015 (24)
Svibanj 2015 (26)
Travanj 2015 (15)
Ožujak 2015 (25)
Veljača 2015 (26)
Siječanj 2015 (20)
Prosinac 2014 (22)
Studeni 2014 (24)
Listopad 2014 (18)
Rujan 2014 (13)
Kolovoz 2014 (14)
Srpanj 2014 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tvKomentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747


S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ POSJETA