AgroPolitika http://blog.dnevnik.hr/agropolitika

ponedjeljak, 25.09.2017.

VISINA MINIMALNE PLAĆE UTJEČE NA OPĆU POLITIKU PLAĆA


KROZ ČETIRI GODINE MINIMALNA PLAĆA U RH
NIJE NARASLA NI 50 EURA !


U nizu informacija koje svakodnevno mediji emitiraju najmanje je onih vijesti koje se odnose na financijsko poboljšanje života građana. Jedna rijetka dobra vijest postala je poznata javnosti 19. rujna kada je dr.Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova najavio da će od 1. siječnja 2018. policajci, čiji je svakodnevni posao na ulici, imati plaću ne manju od 5 000 kuna, a što se odnosi na ukupno 5 883 policajaca u RH.
Da li je ta najava povećanja plaća za policajce i najava veće minimalne plaće za 2018.?Minimalna plaća je najniži mjesećni iznos bruto plaće koji pripada radniku, bez obzira na stručnu spremu, za puno radno vrijeme - za 8 sati rada, a prema Zakonu o radu, prevedeno to znaći za 160 sati rada mjesečno.To možda i ne treba dovoditi u vezu, jer svakodnevni policijski posao na ulici je takve naravi da bi tim djelatnicima u policiji osnovica za plaću trebala biti i veća od 5.315,24 kuna bruto , kolika je osnovica za plaće u javnim službama koje je Vlada povećala usred ljeta i isplaćuju su već od mjeseca kolovoza 2017. godine.
Do kraja kalendarske godine 2017. Vlada će u razgovoru s poslodavcima odrediti visinu minimalne plaće za 2018. godinu. S poslodavcima treba razgovarati i čuti njihovo mišljenje, ali ne treba ih doslovno slušati, jer njih mnogo više interesira kolika će biti njihova dobit u fiskalnoj godini, nego kako će iznositi minimalna bruto plaća njihovih zaposlenika za 2018. godinu.
Da podsjetim bruto minimalna plaća za 2017. godinu iznosi 3.276,00 kuna – u neto iznosu je to 2. 620,80 kuna. Za 2016. godinu bruto minimalna plaća iznosila je 3.120,00 kuna, za 2015. godinu 3.029,55 kuna, a za 2014. godinu minimalna plaća iznosila je 3.017,61 kuna bruto.
Kroz četiri godine minimalna plaća, koju prima više od 70.000 zaposlenih u RH nije narasla niti 350 kuna, točnije niti 50 eura. Minimalna plaća je osnovica za plaće sezonskim radnicima u turizmu posebno onima koji se zaposle preko Agencija za privremeno zapošljavanje. Visina minimaln plaće utječe na opću politiku plaća u tvrtki, to je odavno poznato, tako da je najniži koeficijent i obično iznos minimalne plaće, a ostale plaće se izvode iz njega. Kako raste minimalna plaća, tako rastu i ostale plaće.


Evo primjera iz turističke sezone 2017. Agencija za privremeno zapošljavanje u Ugovoru o radu na određeno vrijeme za posao hotelske sobarice ima osnovicu za plaću upravo minimalnu plaću. Zaokružena je na 3300 kuna, za 160 sati mjesečno. Za 256 odrađenih sati, prema ovom ugovoru isplaćeno je 4.300 kuna za 30 odrađenih dana među kojima su bila dva državna praznika i pet nedjelja. Ako se računa da je sve iznad 160 sati prekovremeni rad, onda je tu u 4.300 isplaćenih kuna i 96 prekovremenih sati.

KAKO S MINIMALNOM PLAĆOM - NAPREDOVATI?

Jasno je da se plaće svih koji rade mogu podizati u skladu s realnim mogućnostima rasta hrvatskog gospodarstva .No ako je gospodarstvo na godišnjoj razini poraslo za 2,5%, a izvoz narastao za više od 3% u odnosu na prošlu godinu – sigurno ima prostora za povećanje minimalne plaće bar za 750 – 1.000 kuna. Nakon četiri godine to bi bilo realno i poželjno.
Visina minimalne plaće za one koji je primaju nije razmjerna životnim potrebama – to je sasvim sigurno . No što ako se netko, tko radi za minimalnu plaću, želi sebi ili bližnjemu u obitelji priuštiti nešto za bolje liječenje, za bolje obrazovanje? Naprimjer kako može osoba koja ima minimalnu plaću položiti vozački ispit i doći do vozačke dozvole koja bez liječničkog pregleda i bez završnog ispita stoji 7 000 kuna? Kako pomoći starom roditelju, posebno ako je bolestan? Jedan vid riješenja je i smještanjem u starački dom, bar na oporavak. Ali starački dom mjesečno stoji za nepokretne 4. 000 kuna, a za polupokretne 3.500 kuna ! Kako s plaćom od koje se teško može izdvajati za bilo što može upisati prekvalipikacija zanimanja u program za obrazovanje odraslih u nekom od Pučkih učilišta kakva postoje u mnogim hrvatskim gradovima? Pučka učilišta imaju verificirane programe za osposobljavanje i usavršavanje odraslih koji se upisuju u e radnu knjižicu, ali stoje od 3.800 do 10 .000 kuna plativo od dvije do četiri rate. To je dostupno jako upornima i onima koji su spremni neko vrijeme živjeti asketski s nadom da će im prekvalifikacija i novo zanimanje donijeti bolji život u svakom pogledu. Onaj pak tko radi s ambicijom da bi izvanredno studirao studijska godina – dva semestra, stoje, ovisno o studiju, na Sveučilištu u Zagrebu od 6.000 do 10.000 kuna , s plaćanjem na početku semestra.
MARGARETA ZOUHAR ZEC

25.09.2017. u 13:38 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 24.09.2017.

JAVNA RASPRAVA O IZMJENAMA ZAKONA O LOKALNOJ I PODRUČNOJ SAMOUPRAVI

PROF. DR. IVAN KOPRIĆ

"OVAJ NACRT TREBAO BI BITI ODBIJEN"

Na portalu Jutarnjeg lista objavljen je 23.9. tekst, koji prenosim, a kome je autor HINA. Nalov teksta je 'Bolje da se ništa nije radilo... ovo je štetočinski prijedlog koji suspendira demokraciju!' U tom tekstu prof dr. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je doktorirao na Javnoj upravi, predstojnik je Katedre i nositelj je desetak kolegija iz područja Javne uprave od preddiplomskog do doktorskog studija, iznosi svoje stručno mišljenje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji je dostupan na portalu Ministarstva uprave gdje je u tijeku javna rasprava.

Zašto prenosim ovaj tekst? Zato što je veoma važno ZNATI što o predloženim izmjenama Zakona misli stučnjak koji područje Javne uprave poznaje detaljno jer je na tom području doktorirao.
U Hrvatskoj je pisanje zakona dozvoljeno osobama koje nemaju adekvatnog znanja. Zakoni tako postaju represivne mjere, što je najočitije u Ovršnom zakonu, koji je doduše izmijenjen, ali - ali te izmjene su vrlo male, nedovoljne i minorne. Nespojivo je da se u vrijeme visoke tehnologije i 21. stoljeća Zakonom, osobu ili obitelj koja je postala nesolventna radi nemogučnosti vraćanja kredita, tjera iz obiteljske kuće ili stana? Zašto fokus nije na pružaocima kredita i kamatama, već na obitelji i pojedincu?
Možda je ovaj Zakon bio pripreman kao podupiratelj Zakona o porezu na nekretnine čija je primjena trebala biti od 1.1.2018. ali - koji je odgođen? Sve je moguće!( mzz)


Evo teksta iz s portala Jutarnjeg lista

Prof. dr.Ivan Koprić " smatra da bi prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi trebao biti odbijen, te upozorava na opasnost da župani i načelnici, kojima se smanjuje odgovornost, preuzmu nacionalnu politiku.
"Ovaj nacrt trebao bi biti odbijen tako da se pojedine ugrađene ideje više nikada ne vrate u sustav lokalne samouprave. Na djelu je 'obogotvorenje' lokalnih čelnika nakon što su već ranije preuzeli nadzor nad javnim ustanovama i poduzećima na lokalnoj razini", izjavio je za Hinu Koprić nakon što je Ministarstvo uprave 18. rujna otvorilo javnu raspravu o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.
Načelnici i župani prerastaju u "mala božanstva"
Upozorava da njime načelnici i župani prerastaju u "mala božanstva", dok se lokalna predstavnička tijela pokušava svesti na "skupove bezveznjaka koji nemaju mozga i bave se, kako to resorni ministar stalno tvrdi, trgovinom i korupcijom".
"Predložena zakonska izmjena je štetna i treba ju u cijelosti odbiti. Bilo bi bolje da se ništa nije radilo, nego što se pokušava isforsirati ovakav zakon", ističe Koprić koji očekuje da saborska oporba oštro ustane protiv pokušaja donošenja ovakvog zakona.
Ministarstvo uprave 18. rujna otvorilo je trotjednu javnu raspravu o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, a najvažnije izmjene vezane su uz nova pravila za rušenje gradonačelnika, načelnika i župana zbog neizglasavanja proračuna.
Uz obrazloženje ministra uprave Lovre Kuščevića da se time jača politička stabilnost i smanjuje mogućnost učestalog održavanja prijevremenih izbora, ubuduće bi se zbog neizglasavanja proračuna raspuštali vijeće ili skupština, a lokalni čelnik ostajao bi na dužnosti i dobio bi još jednu priliku za donošenje proračuna.
"Tek ostaje za vidjeti kako će se to odraziti na dinamiku u strankama i na nacionalnoj razini, ali već sada se vidi da župani i načelnici preuzimaju nacionalnu politiku. Vodeći ljudi Ministarstva uprave bivši su općinski načelnici ili gradonačelnici. Mislim da to dosta govori o namjerama da se zacementira postojeće neodrživo stanje koje onemogućuje reformu kojom bi lokalna samouprava postala servis građanima.", izjavio je Koprić.
Hrvatski građani, upozorava, sve više postaju zatočenici načelnika, koji su doduše izabrani neposredno, ali s jednakim mandatom kao i vijeća, te sa značajno većim ovlastima od vijeća i mogućnostima utjecaja na lokalnu zajednicu, lokalne medije i lokalno civilno društvo.
"Vijeće skoro pa nema nikakve mogućnosti da se načelniku suprotstavi, da ga upozori, a sve više mu se ograničavaju i mogućnosti da uopće sazna što načelnik radi i na što troši novac", ističe Koprić.
Izmišljena "nestabilnost vlasti na lokalnoj razini"
Obrazloženje Ministarstva o jačanju stabilnosti lokalne vlasti smatra potpuno neosnovanom navodeći "brojke koje sasvim demantiraju ocjenu o nestabilnosti".
"U razdoblju 2009.-2017., otkako se načelnici i župani biraju neposredno, u prosjeku je godišnje bilo svega devet slučajeva raspuštanja lokalnih predstavničkih tijela. Ako znamo da ima 576 jedinica, onda je to vrlo mali postotak", navodi Koprić.
Upozorava i da ministar Kuščević polazi od pogrešne pretpostavke da "vijeće mora prihvatiti proračun kakav načelnik predloži ". Zašto bi se predstavnici građana koji odobravaju lokalne prihode, investicije, troškove, morali složiti s bilo kakvim proračunom kojeg predloži načelnik? Njihova je uloga, a tako je i svuda u svijetu, da i kroz proračunski proces nadziru rad načelnika, u korist građana i lokalne zajednice.
Umjesto jačanja načelnika, Koprić priželjkuje jačanje položaja vijeća, kao i položaja građana kojih se lokalna samouprava najviše tiče. "Stabilnost vlasti je pozitivna samo dok ne postane okamenjena, nenadzirana, neodgovorna i nesmjenjiva. U protivnom je stabilnost vlasti negativno svojstvo, koje se ne smije zagovarati ili štititi", poručuje.
Najveća novina - jačaju načelnici i utjecaj Vlade
Od najvećih novosti koje donose zakonske izmjene, Koprić izdvaja jačanje pozicije načelnika te jačanja utjecaja Vlade na sustav pomoću povjerenika koje ona imenuje u određenim situacijama.
Na prvom mjestu upozorava da se građanima ograničava mogućnost pokretanja opoziva načelnika, ne samo 12 mjeseci nakon izbora nego ni 12 mjeseci prije sljedećih redovitih lokalnih izbora. Dosad je postojala teorijska mogućnost da građani tri puta za jednog mandata pokrenu opoziv, a sad je to svedeno na samo dva puta, te se time, kaže, značajno ograničava odgovornost načelnika prema građanima.
S druge strane olakšava se smjena pročelnika upravnih odjela, koji bi trebali biti profesionalci, lokalna se administracija dodatno politizira, a ukida se i ograničenje na samo jedan upravni odjel u manjim općinama i gradovima.
"To je izravno na štetu racionalnosti lokalne organizacije i sigurno će dovesti do još više zapošljavanja raznoraznih političkih uhljeba u manjim jedinicama. Osim toga, upravnim se odjelima i profesionalnim službenicima oduzima mogućnost da nadziru rad lokalnih ustanova i poduzeća. Sad se ta ovlast briše. Do čega će to sve dovesti, samo bog zna", kaže Koprić.
Štetočinski nacrt zakona koji ne bi smio proći ni sjednicu Vlade a kamo li proceduru u Saboru.
Tek na trećem mjestu Koprić spominje izmjene zakona koje se odnose na slučaj da lokalno vijeće do kraja godine ne donese proračun, te ističe kako "ne postoji nikakva sankcija ako načelnik predloži potpuno neadekvatan, nerealan, za lokalnu zajednicu štetan ili čak i proračun koji je izravno suprotan nekom zakonu". Ispada da bi u svim tim situacijama vijeće ili moralo usvojiti takav prijedlog proračuna ili odbiti, pa će onda ono, a ne načelnik koji ga je predložio, biti raspušteno.
"No, ako i novo vijeće u roku od 90 dana od svojeg konstituiranja ne usvoji prijedlog proračuna, onda se opet raspušta i to novo vijeće i istodobno razrješava načelnik, pa se u istoj toj godini i po drugi puta održavaju prijevremeni lokalni izbori. Tamo gdje se to dogodi, troškovi izbora će se udvostručiti, naspram ovoga što imamo sada. Dakle, i taj „argument" o smanjenju troškova izbora je falsificiran. No, što je time dobiveno? Dobiven je mir za načelnika, koji može dovesti do raspuštanja vijeća, a zatim sam vladati lokalnom jedinicom bez ikakve političke kontrole vijeća ili građana nekoliko mjeseci, a moguće, ako se procedura konstituiranja vijeća ili donošenja proračuna oduži, i znatan dio naredne proračunske i kalendarske godine. Je li možda u tome smisao ove zakonske promjene? Ako jest, onda je to štetočinski nacrt koji ne bi smio proći ni sjednicu Vlade, a kamo li proceduru u Hrvatskom saboru", ocijenio je Koprić.
Na kraju Vlada i dalje u određenim situacijama u lokalnim jedinicama imenuje svojeg povjerenika, preko kojega može čak i dulje od godine dana kontrolirati lokalnu jedinicu. Pritom se ovlasti povjerenika proširuju, pa on donosi odluke o imenovanjima i zaključuje ugovore koje ne jamče ni transparentnost, ni nadzor lokalnog stanovništva.
Koprić ističe da je riječ o "nedemokratskom suspendiranju lokalne demokracije", zbog čega je više puta bezuspješno predlagao da se Vladina povjerenika sasvim izbaci iz našeg sustava", jer u tome odudaramo od međunarodnopravnih standarda."

24.09.2017. u 11:27 • 0 KomentaraPrint#^

RADIONICE ZA POTENCIJALNE KORISNIKE MJERE PET U ZADRU, ŠIBENIKU, SPLITU I OPUZENU


KAKO POVUĆI NOVAC ZA OBNOVU GOSPODARSKIH POVRŠINA ZBOG ELEMENTARNIH NEPOGODA ?

Ministarstvo poljoprivrede u priopćenju od 22. rujna da Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Savjetodavna služba organizira radionice za potencijalne korisnike mjere 5 “Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti” iz Programa ruralnog razvoja RH. Cilj radionice je približiti korisnicima postupak i način prijave na natječaj. Radionica je namijenjena fizičkim i pravnim osobama upisanim u Upisnik poljoprivrednika, čiji je proizvodni potencijal uništen uslijed elementarne nepogode ili katastrofalnog događaja.

Podsjećamo da je 28. srpnja 2017. objavljen Pravilnik koji definira uvjete prihvatljivosti za korištenje Podmjere 5.2 – Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Agencija za plaćanja raspisala je Natječaj, a prijave se zaprimaju od 2. listopada do 1. prosinca 2017. godine.

Raspored radionica:
25. rujna 2017., 11:00 sati – Zadar – Velika vijećnica Županije, Božidara Petranovića 8 - ONLINE PRIJAVA
26. rujna 2017., 11:00 sati – Šibenika – Gradska knjižnica J. Šišgorić, Poljana 6 - ONLINE PRIJAVA
27. rujna 2017., 11:00 sati – Split – Dvorana županije, 4. kat, Ulica domovinaskog rata 2 - ONLINE PRIJAVA
28. rujna 2017., 11:00 sati – Opuzen – Gradska vijećnica, Trg kralja Tomislava 1 - ONLINE PRIJAVA

Prijave na radionicu moguće su putem online obrasca ili preko županijskih koordinatora Savjetodavne službe:
Koordinatori u Splitsko-dalmatinskoj županiji:

Žarko Kovačić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik, 091/5408-421
Lea Puharić-Visković, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik, 091/4882-932

Koordinatori u Šibensko-kninskoj županiji:
Marko Dobrić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik, 091/4882-731
Ivica Kosor, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik, 091/4882-861

Koordinatori u Zadarskoj županiji:
Žarko Lovrinov dipl. ing. agr., stručni savjetnik, 091/4882-834
Mr. sc. Hrvoje Klarić., viši stručni savjetnik, 091/4882-833

Koordinatori u Dubrovačko-neretvanskoj županiji:
Ante Mijić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik, 091/4882-954
Milenko Buljubašić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik, 091/4882-948


24.09.2017. u 05:58 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 22.09.2017.

PROSVJED "ZELENE AKCIJE" PROTIV GRADNJE GARAŽA U SREDIŠTU GRADA
U TIJEKU JE JAVNA RASPRAVA O IZMJENAMA GUP-a

Aktivisti Zelene akcije su 22. rujna 2017. godine, ispred zgrade Gradske uprave organizirali prosvjednu akciju „Ne podvaljujte nam GUPosti!“ zbog namjere Grada Zagreba da dozvoli gradnju velikih garaža u gradskom središtu.
Aktivisti su informirali da se trenutno odvija javna rasprava o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) koji sadrži spornu odredbu. Na akciju su donijeli veliku kartu gradskog središta s označenim lokacijama već postojećih 11 javnih garaža. Zatim su označili još 30-ak lokacija na kojima se aktualnim izmjenama GUP-a želi omogućiti izgradnja novih garaža, uz ograničenje od dvije etaže. Akciju su organizirali povodom današnjeg međunarodnog Dana bez automobila koji se obilježava u stotinama gradova širom svijeta.„U sklopu javne rasprave o izmjenama GUP-a, gradske institucije nam podvaljuju plan za gradnju velikih garaža po cijelom središtu Zagreba.“, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.
Ustvrdio je kako gradnja malih garaža za potrebe stanovnika gradskog središta nije sporna i već je godinama predviđena GUP-om jer takve garaže ne generiraju veliko prometno opterećenje u okolnim ulicama. Međutim, Grad ovim izmjenama GUP-a želi omogućiti garaže i za potrebe korisnika brojnih kafića, restorana i trgovina u gradu. U GUP-u su propisani i normativi o broju parkirnih mjesta u garažama, ovisno o površini navedenih objekata.

„Jednostavnim zbrajanjem normativa jasno je da će se u većini blokova dozvoliti gradnja velikih garaža, često do 200 ili 300 parkirnih mjesta, a u pojedinim blokovima i više. Takva hiperizgradnja garaža rezultirat će privlačenjem dodatnih automobila u već ionako zakrčene ulice gradskog središta. To je potpuno kriva prometna politika! Rješenje prometnih problema je unaprjeđenje kvalitete javnog prijevoza i bolja biciklistička infrastruktura, a ne izgradnja velikih garaža i dovlačenje još većeg broja automobila.“, zaključio je Ivčić.

Javna rasprava o izmjenama GUP-a traje do utorka 26. rujna, a svi zainteresirani mogu se uključiti u raspravu slanjem pisanih komentara Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ulica Republike Austrije 18, Zagreb

Kontakt:
Bernard Ivčić, 099/314 9138

22.09.2017. u 16:39 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 21.09.2017.

RH POSJETILO IZASLANSTVO ODBORA ZA POLJOPRIVREDU EUROPSKOG PARLAMENTA


RAZMJENA MIŠLJENJA O TEMAMA ZAJEDNIČKE POLJOPRIVREDNE POLITIKE

Prema informa ijama iz Ministarstva poljoprivrede izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta predvođeno predsjednikom Odbora g. Czeslawom Siekierskim u dvodnevnom je posjetu Republici Hrvatskoj. Drugog dana posjeta, 20. rujna 2017. godine članovi izaslanstva Odbora susreli su se sa zastupnicima u Hrvatskom saboru, predsjednikom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislavom Panenićem i članom Vlade RH i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem. Cilj susreta bio je razmjena mišljenja o temama: budućnost Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, problematika nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te uspostava sustava kratkih lanaca opskrbe.
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir održala je kratko predstavljanje nastojanja RH da se u okviru zajedničkog zakonodavstva Europske unije uvaže specifičnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i da se posebna pozornost obrati primjenjivanju propisa na sve države članice jednakom težinom.

Ministar poljoprivrede RH Tomislav Tolušić upoznao je članove Obora za poljoprivredu Europskog parlamenta s rješenjima problema nepoštene trgovačke prakse koje je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo u okviru Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom o kojem će se ovih dana raspravljati u Saboru. Izložio je potrebu uvođenja sustava kratkih lanaca opskrbe u procesu javne nabave u cijeloj EU radi zaštite cjelokupne europske poljoprivredne proizvodnje i stabilizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda na unutarnjem tržištu. Posebnu pozornost posvetio je upoznavanju gostiju iz EU parlamenta s posljedicama elementarnih nepogoda koje su samo ove godine prouzročile nekoliko milijardi kuna štete na poljoprivrednim površinama, narušile proizvodni potencijal i dovele do manjka sirovina na tržištu što će za posljedicu imati povećanje cijena hrane za krajnjeg korisnika-potrošača.
„Ovaj posjet je dobra prilika za komuniciranje specifičnih situacija s kojima se svakodnevno susrećemo na terenu, a koje ne dolaze do izražaja kada o poljoprivredi raspravljamo u Bruxellesu. Vjerujem da će ovaj posjet osnažiti našu poziciju kao perspektivne poljoprivredne zemlje u Europskoj uniji i da ćemo suradnjom dolaziti do najpovoljnijih rješenja za naše proizvođače kada govorimo o novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike EU.“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon sastanka u Hrvatskom saboru te dodao „poljoprivrednu politiku EU treba pojednostavniti, kao i sustav izravnih plaćanja, a prednost dati specifičnim sektorima u svakoj zemlji te malim i mladim poljoprivrednicima.“


21.09.2017. u 18:19 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 19.09.2017.

EKSTREMNO METEOROLOŠKO VRIJEME


OBILNA KIŠA I URAGANI

Hidrometeorološko vrijeme mijenja planove obavljanja poslova. Državni hidrometeorološki zavod i za danas, nakon velike poplave prošloga tjedna u Zadru, Ninu, Crikvenici, Ogulinu za danas za cijelu Hrvatsku najavio je obilnu kišu.

Za regije Istra, Rijeka, Gospić i Split Hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje što je najava obilne kiše i bujičnih poplava. Stanovništvo tih regija treba se pripremiti za nadolazeću vodenu katastrofu.


U Europi, kako pokazuje karta, također nije lijepo vrijeme.
Nakon U ragana Irma koji je prošlog tjedna zahvatio dio Amerike, američki centar za uragane najavio je novu katastrofu, uragan Mariu koji brzinom od 260 km na sat ide prema državi Portoriko. Stanovništvo je upozoreno na katastrofu. No centar za uragane već je primijetio novi uragan Normu...

Ono što se čini kao nevažno kada je lijepo i sunčano vrijeme, postalo je stvarnost. Promjene vremena koje u ovo doba godine nikada nisu bile ovakvog intenziteta čini se da imaju veze sa ekstremima ili je na djelu promjenama klime. Kiša koja pada u većim količinama nego što je zemlja i odvodni sistemi mogu primiti, prerasta u katastrofu. Snažni vjetrovi oluje snage sa kišom prerastaju u uragane, ruše sve pred sobom i ostavljaju pustoš. (mzz)


19.09.2017. u 06:54 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 16.09.2017.

NA REDU JE RAZMINIRANJE ŠUMA I ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA


SUMNJA NA EKSPLOZIVNA SREDSTVA U 93% ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA

Četrdeset milijuna kuna vrijedan Sporazum o razminiranju šumskog zemljišta potpisali su 14. rujna u Ministarstvu poljoprivrede državna tajnica Marija Vučković i v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić.Tim će se novcem prema Sporazumu u 2017. i prvoj polovici 2018. godine financirati radovi razminiranja 340 hektara šuma i šumskog zemljišta.
Razminiranjem tih površina omogućit će se pristup drvnoj sirovini za industriju, otvoriti će se prostor za gospodarske aktivnosti poput lovstva i turizma te prije svega pružiti sigurnost stanovništvu da bez straha od minsko – eksplozivnih sredstava može ulaziti u svoje šume.Ministarstvo poljoprivrede aktivno će sudjelovati u procesu razminiranja svih minsko sumnjivih površina te s Hrvatskim centrom za razminiranje sudjelovaati će u pripremi radova razminiranja te praćenju stanja na terenu koristeći podatke i informacije Hrvatskih šuma d.o.o. i Savjetodavne službe.

„U Hrvatskoj se čak 442 četvorna kilometra smatra minski sumnjivim površinama, na prostoru od devet županija te 61 grad i općinu koji su zagađeni minama i neksplodiranim ubojnim sredstvima. Sumnjive na minskom eksplozivna sredstva u šumi i šumskom zemljištu predstavljaju čak 93%“, izjavio je v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić, a državna tajnica Marija Vučković je rekla da se odnedavno umjesto dosadašnjih 13%, čak 30% sredstava prikupljenih od naknada za Opće korisne funkcije šuma izdvaja za razminiranje šumskog zemljišta. Za razminiranje poljoprivrednog zemljišta iz Programa ruralnog razvoja RH osigurano je 674 milijuna kuna. Za razminiranih 4.500 hektara isplaćeno je do sada 310 milijuna kuna.


16.09.2017. u 10:34 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 14.09.2017.

NOVINARI PRED SABOROM TRAŽE VRAĆANJE EMITIRANJA " HRVATSKA UŽIVO"

TKO JE NAREDIO UKIDANJE INFORMATIVNE EMISIJE " HRVATSKA UŽIVO"?

Hrvatsko novinarsko društvo je putem obavijesti najavilo da u petak 15. rujna organizira prosvjed ispred zgrade Hrvatskog Sabora. Razlog prosvjeda je to što je netko na HRT-u odlučio od 18. rujna ukinuti emisiju „Hrvatska uživo“. Emisija se emitira već 13 godina na prvom programu HRTV-a u poslijepodnevnom terminu pet dana tjedno. Smisao prosvjeda novinara pred Saborom je taj što se od relevantnih osoba Sabora i Hrvatske Vlade traži da se emisija „Hrvatska uživo“ vrati u u program HRT- i to zbog hrvatske javnosti kojoj je tako koncipirana informacija potrebna.


MOZAIK TEMA IZ CIJELE HRVATSKE
U emisiji „Hrvatska uživo“ za gledatelje su novinari, s ciljem informiranja, u 10-15 minutnim novinarskim TV formama obrađivali teme čija se aktualnost slijedom događanja pojavila upravo toga dana i to u okviru tema zdravstva, socijale, dnevne politike, događanja koji su vezana za prava osoba s posebnim potrebama, teme iz sindikata, civilnog društva, školstva, kulture, sporta…Emisija nije rađena samo na teme iz područja Zagreba već iz cijele Hrvatske. Emisija je rađena uživo na način da je novinarka u studio pozivala relevantne osobe iz spomenutih područja gdje su gosti u kratkom bloku razgovora odgovarali na pitanja te na taj način pojasnili ono što je u događanju tijekom dana u toj temi ostalo neobjašnjeno ili je slijed događanja bio proširen i na druga područja o čemu je tada u emisiji bilo izrečeno ponovo novih i dotada nepoznatih informacija. Emisija je bila iznimno mozaična,a kroz godine njeno je dnevno trajanje bilo različito: od gotovo tri sata- njeno se emitiranje svelo na pola sata, kako je to ovoga tjedna od 11.9.
Umjesto da urednica emisije Maja Sever i ekipa novinara koja je svaki dan radila emisiju budu pohvaljeni i nagrađeni, od nekog tko je uočio vrijednost i važnost te informativne emisije za široku populaciju recipijenata - emisija se naprasno i iznenada ukida.Njeno ukidanje naredio je netko s HTV-a. No pitanje je - tko?

TKO JE NAREDIO UKIDANJE EMISIJE " HRVATSKA UŽIVO"?
Božena Matijević je u svom tekstu u Večernjwm listu navelada „ ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, šefica prisavskog Informativno-medijskog servisa Katarina Periša Čakarun i vršitelj dužnosti glavnoga urednika Prvoga programa Hrvatske televizije Bruno Kovačević obavijestili su urednicu redakcije "Hrvatske uživo" Maju Sever da se emisija emitira još ovaj tjedan te da se nakon toga ukida. Navodno, informacija o ukidanju izrečena je bez ikakvog objašnjenja“- napisala je kolegica Matijević. A s pretpostavkom da se informativna emisija „Hrvatska uživo „ ukida po želji ili nalogu glavnog ravnatelja Kazimira Bašića kojeg na čelno mjesto HRTV-a imenovao Hrvatski sabor - HND i novinari odlučili su vraćanje emisije u program tražiti pred Saborom. Novinari traže da se emisija radi njene informativne vrijednosti vrati u program emitiranja HRTV-a.
HRTV- i njen meneđment ubiru raskošan honorar kroz pretplatu oko 800.000 pretplatnika HRT-a, a nepromišljeno i na štetu gledatelja Hrvatske javnosti donose odluke poput ove o kojoj je riječ. Javnost kroz informacije s TV medija mora biti informirana, mora razumijeti događaje i procese na teritoriju svoje države u svim segmentima od politike do dječijeg vrtića. HRTV je medij gdje mora biti emisija različitih žanrova, a emisija „Hrvatska uživo „ se uklapa upravo u niz informacija potrebnih za život svakodnevnice . Važno je kako ljudi žive, što znaju o događanjima u vlastitol lokalnoj zajednici, županiji, o događanjima u drugim djelovima Hrvatske, a o svemu tome informirala je upravo informativna i mozaična emisija „ Hrvatska uživo“. Ukidanje te emisije je potpuno neopravdano prema gledateljima i nerealno prema javnosti koja ima pravo na spektar informacija koje zadovoljavaju novinarske kriterije a to je da su informacije u emisiji nove, aktualne, istinite, važne i izanimljive.

Margareta Zouhar Zec14.09.2017. u 23:48 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 12.09.2017.

„ VIŠE OD 95% HRANE DOLAZI OD TLA I OVISI O SLOŽENIM ČIMBENICIMA“


AKADEMIK FERDO BAŠIĆ prof. emeritus :

TLO I HRANU U ZEMLJAMA JUGOISTOČNE EUROPE
TREBA STAVITI POD DJELOTVORAN NADZOR“


Akademik Ferdo Bašić napisao je na vlastitu inicijativu tekst o temi kvalitete hrane koja je aktualna u javnosti, medijima i Ministarstvu poljoprivrede različitom intenzitetom cijele ove godine, te ga meilom poslao redakcijama.
Objavljujem tekst i cijenim inicijativu akademika da kao doktor znanosti iznosi svoje mišljenje. Tako pridonosi raspravi i dodaje informacije u jednom slijedu, čiju važnost javnost ne raspoznaje dovoljno.
Moja intervencija u akademikovu tekstu je tek samo u dodavanju nadnaslova i međunaslova u tekstu.


„Stručnoj i široj javnosti, proizvođačima, prerađivačima i potrošačima hrane,
stručnjacima, znanstvenicima i donositeljima odluka o hrani, putem
novinskih agencija,kao agronom s više od četiri i pol desetljeća iskustva, zahvalan ako mi to omogućite, želim pridodati raspravi na „temu s povodom“- kontroli hrane TLO I HRANU U ZEMLJAMA JUGOISTOČNE EUROPE TREBA STAVITI POD DJELOTVORAN NADZOR
Opskrba hranom treba ispuniti dva jednako važna zahtjeva: dovoljnu količinu
za namirenje potreba, i zdravstvenu ispravnost. Kupac hrane uzgojene
na tlima naših prostora treba u njoj uživati oslobođen čak i primisli na
sumnju u zdravstvenu ispravnost. Dapače, s vjerom u riječi oca medicine,
Hipokrata: “Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana”.
Pokazatelj sigurnosti opskrbe hranom je tzv. samodostatnost, definirana
Rimskom deklaracijom – glavnim dokumentom Svjetskog samita o hrani
(Rim 1996). Ona obvezuje sve zemlje potpisnice na korištenje prirodnih
resursa za proizvodnju hrane kojima raspolažu, do razine dostatne za
opskrbe svojih žitelja. Kako većina država s jugoistoka Europe taj zahtjev
ne ispunjava (razlozi su posebna, nevesela tema), prisiljene su uvoziti
hranu. U tome su, sasvim prirodno, na prvom mjestu oslonjene na susjedstvo.
Više od 95% hrane dolazi od tla i ovisi o brojnim, vrlo složenim čimbenicima
kao što su: plodnost tla, klimatske (ne)prilike, zahvati gospodarenja
tlom; marljivost i stručnost zemljoradnika, a na kraju i vještina upravljanja
tim kompleksnim i dinamičnim sustavom na razini države, pogotovo
balansiranje nadležnog ministarstva u gospodarskom sustavu zemlje
i osmišljavanje gospodarske politike u sektoru hrane.

SLOŽENI LANAC „OD TLA DO TANJURA“
U sjeni pitanja „dovoljne količine hrane“ već se dugi niz godina prikriva
problem „kvalitete hrane“, izlazeći na vidjelo tek u slučajevima težih incidenata,
poput nedavnog trovanja salmonelom jaja iz Nizozemske. Lanac
hrane „od tla do tanjura“ jako je, jako složen. U taj lanac već se u tlu, ako
je nečisto, putem korijena biljke mogu uključiti različite nečisti (polutanti),
čiji je popis dug i otvoren: teške kovine (metali, metaloidi) kao što su Cd,
Pb, Hg, Cr, As i dr., kao najrašireniji; ostatci biocidnih tvari – pesticida;
policiklički aromatski ugljikovodici (PAH); poliklorirani bifenili (PCB); poliklorirani
i polibromirani furani i dioksini; radionukleidi; mineralni ugljikovodici
– petrokemikalije; mineralna vlakna (azbest); patogeni organizmi
(prioni, antrax), i dr. Neke su prirodnog porijekla (iz vulkana), a većina se
u tlo emitira iz antroposfere, neke nehotično i „usputno“, emisijom iz industrije,
energetike, prometa…, neki hotimice, ali za druge svrhe (zaštita
bilja, gnojidba). Biljka ih prima korijenom, ulaze u lanac hrane, akumuliraju
se u biljci, srećom ne samo (ili ne uvijek) u jestivim organima biljke,
neke se preradom inaktiviraju ili uklanjaju, oni koje stoka konzumira kao
krmu na stol stižu u mesu, mlijeku, jajima… Zajednički im je toksični (i
fitotoksični), kancerogeni, mutageni ili teratogeni učinak, ukoliko ih hrana
koju konzumiramo sadrži više od propisima dopuštene razine. To je razlog
što su nam u svakom trenutku potrebni ne samo podaci o stanju
plodnosti tla već i o sadržaju nečisti u tlu, kao prvoj karici lanca
hrane, iz tla u jestivim organima biljke koji se konzumiraju kao
svježe povrće, voće, stočna hrana, ili su sirovina za preradu; zrno
(pšenice, uljane repice, suncokreta, soje) korijen (šećerne repe),
list (kupusa) i na koncu, u namirnicama koje konzumiramo. Sve to
u interesu zdravlja valja nadzirati. No, dali je racionalno pa i moguće prikupiti
uzorke tla s nekoliko milijuna parcela i analizirati proizvode oko pola
milijuna hrvatskih poljoprivrednika koji se isporučuju tržištu, a da i jest,
tko bi to platio - proizvođač, prerađivač, potrošač, izvoznik, uvoznik…

PROPUŠTA SE PREPISATI ŠTO NIJE U INTERESU RAZVIJENIH
Nedavne analize hrane s tržnica Münchena i njihova usporedba s hranom
u Zagrebu ostavljaju prostor staroj sumnji u tzv. „dvojne kriterije“ – jedne
za hranu namijenjenu vlastitim građanima, a druge za izvoz. Teško se
oteti dojmu kako se propušta propisati što nije u interesu razvijenih. Zar
je važnije propisati težinu i oblik krastavca od oznake zemlje uzgoja? Ili;
zbog čega se u istu kategoriju svrstava hrana koja sadrži 10% i ona koja
sadrži 99% od propisanog maksimalno dopuštenog sadržaja neke nečisti.
Nadzor sadržaja nečisti u lancu hrane - svim poljoprivrednim proizvodima,
nema alternative, jer je u najboljem interesu sviju koji
žele red – od proizvođača do potrošača, i naravno, nadležnog ministarstva.
Jer, to ministarstvo odgovara za samodostatnost i ispravnost
hrane, i to one uzgojene u državi i uvezene, a odgovornosti
za izvezenu hranu nije lišeno na granici, već na tanjuru potrošača
s obje strane granice! I zbog toga se na njegovu čelu podrazumijeva
čovjek od struke. Nadzor kvalitete hrane nije pitanje
tipa „tko će koga zaskočiti“, niti je posljedica neutemeljenih sumnji
ili „pomodni“ hir već način zaštite interesa svih, od seljaka do
svakog potrošača hrane svake države J.I. Europe i EU. To je pitanje
razlog okupljanju, osmišljavanju dogovora oko pristupa i zaštite
interesa, nikako izvor sukoba. Valja uskladiti uvjete kontrole –
način uzimanja uzorka, analitički postupak i granične vrijednosti
sadržaja nečisti. Inače se može dogoditi da je isti proizvod na jednoj
strani granice hrana, a na drugoj smeće!

TLA SU ČISTA RADI SLABIJE RAZVIJENE INDUSTRIJE
Činjenica je da su u usporedbi sa razvijenim zemljama zapadne Europe tla
naših država očuvana i razmjerno čista, ali ne zbog neke naše posebne
svijesti, nego zbog slabije razvijene industrije, prometa i energetike kao
izvora emisija nečisti..
Trajno motrenje ili monitoring svih osobina tla koje određuju njegovu
plodnost i sigurnost opskrbe hranom u svim državama jugoistočne
Europe najsnažnije i najdjelotvornije će utjecati na opskrbu
hranom visoke kakvoće. Međunarodno desetljeće tla 2015. - 2024. koje
je proglasila Međunarodna unija udruga za proučavanje tla prava je prilika
za uspostavu monitoringa tla u državama jugoistoka Europe. Dobra osnova
za to, uz prilagodbu posebnostima svake zemlje jest pristup koji smo u
Hrvatskoj pomno razradili i predložili u okviru posebnog EU projekta. Detalji
su dostupni na internetskoj stranici Agencije za zaštitu okoliša na adresi:
http://www.azo.hr/Publikacije26 na hrvatskom, a na engleskom jeziku
na adresi http://www.azo.hr/TheSoilMonitoring. Provedbom ovog
projekta u svim zemljama jugoistoka Europe trajno bi se, usuglašenim
metodama koje omogućavaju usporedbu rezultata, motrilo
sve značajke najvažnijih tipova tla, od prikupljenih podataka stvorio
Informacijski sustav tala koji bi se dopunjavao i mijenjao u
skladu s promjenama znanstvenih spoznaja i analitičke opreme i
postupaka. Na temelju tih podataka ne bi svi u prometu hrane bili unaprijed
„sumnjivi“ već bi se, s obzirom potrebe kontrole proizvodna područja
rangirala u primjerice; zelena (kontrola rijetka - čista tla), žuta (rizična
tla – kontrola potrebna) ili crvena (jako rizična – kontrola obvezna). Naravno
da se slično mogu rangirati i veći proizvođači. Europska iskustva pokazuju
kako se na taj način podiže svijest proizvođača o općenitoj potrebi
poznavanja tla, napose svoga, i njegove zaštite. U protivnom se zaštita
okoliša svodi na verbalnu kampanju, naoko lišenu konkretnih sadržaja i
svrhe.

OSMISLITI ODRŽIVI SUSTAV GOSPODARENJA
Prikupljeni podaci dragocjena su osnova za osmišljavanje
optimalnog, okolišno, gospodarski i socijalno održivog sustava gospodarenja
i sveobuhvatne zaštite tla kao nacionalnog bogatstva
najveće vrijednosti i jamstva dostatnoj količini zdrave hrane.
Vjerujem kako će akademska javnost - kolege stručnjaci i znanstvenici
zamisao prepoznati kao pitanje iznad dnevnih interesa, kao takvo u svojoj
sredini shvatiti kao obvezu našega naraštaja prema unucima i naraštajima
poslije njih. Jer, oni nas neće pamtiti kao pojedince, ma kako važni i
moćni danas bili, već kao naraštaj koji je omogućio proizvodnju dovoljne
količine zdravstveno ispravne hrane ili je propustio priliku to učiniti.
Pozivam na pomnu, argumentiranu raspravu i pristup ovom, nimalo lakom,
a nadasve odgovornom pitanju!
_____________________________
Akademik Ferdo Bašić – prof emeritus
E-mail: fbasic@hazu.hr
Web site: ferdobasic.info12.09.2017. u 08:38 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 08.09.2017.

OTVOREN SUSTAV NAVODNJAVANJA KAPINCI - VAŠKA ZA 1260 HEKTARA


POLJOPRIVREDNICI TREBAJU NAVODNJAVATI VISOKODOHODOVNE KULTURE!

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prisustvovao je 6. rujna 2017. godine otvorenju sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška u mjestu Vaška u Općini Sopje. Kroz taj sustav navodnjavati će se 1260 hektara poljoprivrednih površina u Virovitičko podravskoj županiji. U projekt je investirano je 81,4 milijuna kuna. U sustav navodnjavanja očekuje se uključivanje 100-tinjak poljoprivrednih gospodarstava s područja općine Sopje, koji su ovim sustavom dobili veću sigurnost proizvodnje, što bi trebalo povećati prinose po hektaru, a time i veću konkurentnost na tržištu.
„Programom ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. za projekte navodnjavanja rezervirano je 750 milijuna kuna. Tako su nedavno s pet županija potpisani ugovori o izgradnji devet sustava navodnjavanja kojima će ukupno biti obuhvaćeno 3.600 hektara poljoprivrednog zemljišta, a ukupna vrijednost tih ulaganja iznositi će, procijenjeno je, 363 milijuna kuna. Visina potpore u rasponu je od 150.000 do 15.000.000 eura. Intenzitet ove potpore iznosi do 100 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova pojedinog projekta“ - izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao „ Ministarstvo radi na modelu sufinanciranja nabavke opreme za navodnjavanje za poljoprivrednike koji se žele priključiti javnim sustavima navodnjavanja. Bit će moguće sufinanciranje od 50 pa čak do 70% prihvatljivih troškova. Naravno, bit ćemo uspješni u iskorištenju sustava za navodnjavanje samo ako se naši poljoprpivrednici okrenu visokodohodovnim kulturama pogodnim za navodnjavanje. Ratarske kulture ovdje možemo zaboraviti. Savjetodavna služba i stručnjaci Ministarstva na raspolaganju su poljoprivrednicima kako bi im pomogli osmisliti i provesti promjenu kultura na navodnjavanim površinama.“

08.09.2017. u 23:54 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2017  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Rujan 2017 (14)
Kolovoz 2017 (12)
Srpanj 2017 (18)
Lipanj 2017 (16)
Svibanj 2017 (22)
Travanj 2017 (26)
Ožujak 2017 (31)
Veljača 2017 (18)
Siječanj 2017 (24)
Prosinac 2016 (33)
Studeni 2016 (32)
Listopad 2016 (35)
Rujan 2016 (22)
Kolovoz 2016 (25)
Srpanj 2016 (29)
Lipanj 2016 (28)
Svibanj 2016 (33)
Travanj 2016 (23)
Ožujak 2016 (26)
Veljača 2016 (21)
Siječanj 2016 (25)
Prosinac 2015 (15)
Studeni 2015 (20)
Listopad 2015 (22)
Rujan 2015 (19)
Kolovoz 2015 (14)
Srpanj 2015 (14)
Lipanj 2015 (24)
Svibanj 2015 (26)
Travanj 2015 (15)
Ožujak 2015 (25)
Veljača 2015 (26)
Siječanj 2015 (20)
Prosinac 2014 (22)
Studeni 2014 (24)
Listopad 2014 (18)
Rujan 2014 (13)
Kolovoz 2014 (14)
Srpanj 2014 (13)
Lipanj 2014 (19)
Svibanj 2014 (17)
Travanj 2014 (17)
Ožujak 2014 (19)
Veljača 2014 (17)
Siječanj 2014 (16)
Prosinac 2013 (14)
Studeni 2013 (13)
Listopad 2013 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tvKomentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747


S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje, u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ POSJETA

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se