Zivot u Zabolandu

10.07.2014., četvrtak

Zabolandski vic

Ovaj vic nema veze s SP u nogometu, no zato bas...

Dodje devedesetogodisnjak u Narodno sveuciliste i kaze: „Dobar dan. Ja bih zelio nauciti latinski.“

„Ali gospodine, pa vi imate devedeset godina...“ – odgovori mu zacudjeno sluzbenica na salteru.

„Ma znam i znam da nemam jos dugo za zivjeti i zato bas. Jer kada umrem mogao bih doci u raj, a znam kao pravi katolik da je u
religiji sve na latinskom, pa zelim bar nesto nauciti da se mogu tamo snaci."

„Dobro gospodine, ali sta ako nakon smrti dodjete u pakao?“

„Ah, pa svatko zna malo njemacki.“

08.07.2014., utorak

U kakvom kvartu zivim 2

Prije nekih mjesec i pol dana, netko je po noci zapali prikolicu, samo dva ulaza dalje od mene. Nisam to vidio, ali par dana kasnije sam prolazio i vidio kako trojica muskaraca ciste zgariste. Otisao sam do njih da cujem sta se desilo. Veliki debeli, celavi muskarac u zelenoj potkosulji, sijedih brkova izvezenih poput bana Mazuranica, je ocito bio glavni, bila je to njegova prikolica. Njemu su ‘pomagali’ s limenkom piva u ruci mrsavi visoki mladic, duze svijetle, ispucane kose i ispijena lica, vjerovatno sa starim tockicama u venama i neki stari cicica, kojem oci idu u kriz, sto mu daje prilicno blesav izgled. Medjutim oni nisu nista rekli, samo je stari gazda drzao rijec. Ispricao mi je o katastrofi koja ga je zadesila, o tome kak mu je netko benzinom zapalio prikolicu na kojoj se nalazila pec za dimljenje ribe, po kojoj je bio poznat, ne samo u kvartu nego i sire, o tome kako nitko nista nije vido ili nitko nista nece reci, o tome kako je to strasno, ali ga i ne cudi, jer kvart propada, o tome kako je on prije cistio i odrzavao okolis oko zgrada, ali kako mu to sada vise ne pada napamet ciniti, kako je golim rukama ubijao stakore, a opcina mu je rekla da je to njegov problem, o tome kako ga sad vise nije briga, kako vise nista nece cistiti, dok mu god stakori ne ulaze u stan... Pozelio mi je srecu u kvartu.

Prije par tjedana, sam se probudio u pola cetiri ujutro. Ogromna galama na ulici. Muskarac se na cesti derao iz petnih zila: „Otvori vrata!!! Otvori vrata!!!“, a istodobno su odjekivali udarci BAM! BAM! Kao da nabija u vrata. Galama me probudila, dolazilo je iz blizine, i jos je trajalo. Otisao sam pogledati kroz prozor. Ispred ulaza do mojega s lijeve strane stajao je muskarac mahnito hodao oko plavog auta i derao se. Neka zena mu je odgovarila s prozora: „Ona te se boji. Daj se smiri.“ A on se opet derao: „Smiren sam. Otvori vrata, prokleta...“ U tom trenutku su dosla dva policijska auta ispred ulaza. Policajci su smirili tipa i galama je prestala. Ja sam otisao na spavanje. Drugi dan prolazim ispred kuce i pored onog plavog golfa. Auto je bio sa svih strana izubijan, udubljen lim, razbijeni retrovizori. Bio je to auto one zene, koja se bojala otvoriti vrata. Ja sam prestravljen odmah pogledao moj auto, koji je stajao tik do njega. Srecom, pa nista.

To je Zaboland.

07.07.2014., ponedjeljak

Kako nas kapitalizam hrani

U blizini mog muzejskog stana nalazi se supermarket ALDI. Sa straznjeg balkona imam pogled na parkiraliste i ulaz u supermarket. ALDI je njemacki lanac supermarketa, koji je poznat po niskim cijenama zahvaljujuci masovnim narudzbama, minimalnom uredjenju (proizvodi su jos u kutijama, a polica gotovo da i nema), te malo osoblja u plavim kutama. Kvaliteta je nekad zacudjujuce dobra, nekad vrlo upitna, ali ocito ima dovoljno kupaca, jer je vlasnik ALDIja, jedan od najbogatijih ljudi u Njemackoj.

Nije ni cudo da je ALDI smjesten bas u mom kvartu, jer tu zive njegovi kupci. Radnicka klasa, neradnicka klasa (oni koji zive od socijalnog), 'navijaci' s tetovazama i buldozima na uzici, Turci i njihove zene omotane maramama, mladi koji vise po kvartu i cugaju jeftine energetske napitke, penzioneri, Afrikanci ili potomci africkih robova sa Kariba. Svi oni dolaze u ALDI. On ih ujedinjuje, a da oni to ni ne znaju. Kamioni ujutro dovoze robu na paletama. Kroz dan svi ti ljudi, kao mravi raznose robu na sve strane. Poput obrnutog mravinjaka. Ali zato sa svojim malim prihodima, jer da imaju vece onda bi kupovali negdje drugdje, oni hrane velikog mravojeda. Kapital. Kapital ih hrani i oni hrane njega. Simbioza koja ocigledno bolje puni zeluce od bilo kakvog idealizma.

05.07.2014., subota

Proklet bio izdajica svoje domovine

Neki dan drzao sam kliniku (trening) zajedno s Dickom za curice do 12 godina. Nakon vjezbe sakupljamo loptice i jedna od igracica, Willemijn, me upita:
"Za koga si ti ako igraju Zaboland i Hrvatska?"
"Zavisi u kojem sportu." - pokusavam se izvuci, jos ni ne sluteci posljedice.
"U hokeju?" - nakon kratkog razmisljanja pita ona.
"Onda sam za Hrvatsku." - klinka malo zakoluta ocima.
"A u nogometu?" - brzo pita ona opet, a ja znam da vise nema bijega.
"Isto za Hrvatsku." - kaj je je.
Willemijn sad razrogaci oci u cudu i presudi mi na mjestu: "A... Izdajico!!"

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>