Fotografi svih zemalja naoružajte se...

srijeda, 29.04.2020.

Christine Wilson

Christine Wilson

29.04.2020. u 21:54 • 4 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 27.04.2020.

Foto-torba za preživljavanje?

Nedavni potres u Zagrebu, te gotovo svakodnevna mnogobrojna jača i slabija naknadna podrhtavanja, pokazali su da je popriličan dio populacije zapravo totalno nepripremljen po pitanju toga kako reagirati i kako se pripremiti za možebitne hitne situacije i prirodne katastrofe.

U situacijama kada treba kuću ili stan napustiti u žurbi, tj. doslovno bez odgađanja istrčati van kako bi se spasilo živu glavu, nema se vremena razmišljati o tome što bi se od nužnih stvari trebalo ponjeti sa sobom kako bi ih se spasilo i sačuvalo, a još manje, u momentu kada se katastrofa (potres, požar ili poplava) događa, trčati po stanu, i sakupljati te stvari...

Riješenje je naravno sve bitne stvari držati na jednom mjestu. I to pomogućnosti u nekoj torbi ili ruksasku, koji je postavljen na neko lako dostupno i lako dohvatljivo mjesto

Postoje ljudi, svojevrsni entuzijasti za tehnike preživljavanja, a na koje neki gledaju sa podsmjehom i smatraju ih "nenormalnim". Međutim dotični su praktički uvijek spremni za takve i slične hitne situacije, i to upravo na način da u kući ili stanu uvijek imaju spremnu torbu ili ruksak sa najbitnijim stvarima za preživljavanje i egzistenciju.

U te najbitnije stvari spadaju nužni dokumenti (ili kopije dotičnih), nešto novca, rezervne odjeće, pribor za prvu pomoć... Neki u to ubace i nešto hrane, sitnog alata, prijenosni FM radio uređaj, svijetiljku, kompas...

Fotografima su svakako najbitije stvari - arhiva fotografija i foto-oprema.

Tako da bi, uz ono gore navedeno, svakako trebalo u takvoj torbi za nužne situacije naći mjesta za prijenosni hard-disk, ili USB stickove i memorijske kartice sa sigurnosnim kopijama najvažnijih fotografija. Uz to, rezervne baterije i punjač za fotoaparat, odnosno rezervne role filma, te najbitnije/najvrijednije komade foto-opreme.

Jer ako i dođe do katastrofe, bitno je osigurati da najvažnije i najvrijednije fotografije ne završe u ruševinama, pod vodom ili u vatri. A fotoaparat je najvažnije sredstvo za dokumentiranje takvih događaja...

27.04.2020. u 00:01 • 3 KomentaraPrint#

nedjelja, 26.04.2020.

Glupost je neuništiva!

Za početak, jedna prigodna, od grupe KUD Idijoti...



Albert Einstein je jednom prilikom rekao kako su dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost, s time da za svemir nije sasvim siguran.

I dok je dokazano da svemir zaista nije beskonačan, svakoga dana u svakom pogledu ljudska glupost pokazuje svoju stvarnu beskonačnost dosežući nove vrhunce, a u današnje doba interneta i društvenih mreža, širi se planetom brže nego ikad prije! Štoviše, moglo bi se reći da se glupost, a koja je itekako zarazna, zapravo u stanju proširiti planetom brže od bilo koje druge bakterijske ili virusne bolesti!

U današnje vrijeme gotovo da nema događanja oko kojeg se ne raspredaju sulude i sumanute teorije urote, a koje nastanu još isti dan kada se taj događaj dogodi, ili pak, ako se radi o nečemu što duže traje (poput pandemije), s vremenom te teorije poprimaju apsurdne, besmislene, bizarne i sumanute razmjere, te gotovo da nema "patki", lažnih vijesti, poluinformacija, dezinformacija i totalnih nesuvislih idiotarija koje se ne šire društvenim mrežama i koje na tim društvenim mrežama imaju svoje gorljive pobornike, koji su uvrereni da "čim nešto piše na internetu, to mora biti istina", te da se stiskanjem tipke "share" na društvenim mrežama "spašava svijet".

Velikom djelu populacije je očito preveliki fizički i intelektualni napor dodatno provjeriti informaciju ili izvor te informacije (pomoću googla ili na internetskim portalima koji su usko specijalizirani za otkrivanje i demantiranje lažnih vijesti, teorija urota i sličnih idiotarija od dezinformacija), a neki to namjerno izbjegavaju zbog straha od kognitivne disonance.

Još ako se uzme u obzir da postoji popriličan dio populacije koji će prije povjerovati nekom njima emotivno privlačnom članku ili katastrofičnom scenariju, a kojeg su negdje pročitali na društvenim mrežama, nego relevantnoj informaciji kompetentnih stručnjaka iz provjerenih izvora, ispada da su društvene mreže zapravo pravi rasadnik ljudske gluposti!

Štoviše, ako se malo bolje krene proučavati što se sve može pročitati na internetu i društvenim mrežama poput Facebooka ili Twittera, ispada da je Hrvatska, nacija sa jedva 4 miljona stanovnika - nacija koja ima 4 miljona "nogometnih izbornika" kada god je nogometno prvenstvo, 4 miljona "vojnih stratega" kad god se negdje negdje neki rat, 4 miljona "inženjera" kad god se negdje nešto (g)radi, 4 miljona "ekonomista" ako je gospodarska kriza... a sada i 4 miljona "doktora" i "epidemiologa" kada se dogodila epidemija... Realno, mi smo nacija sa 4 miljona idiota koji zbog Dunning-Krugerovog poremećaja misle da su veći znalci od znalaca za bilo koje područje, pogotovo za ono područje o kojem realno nemaju blagog pojma, te koji kompetentne, educirane i iskusne ljude za ta područja proglašavaju "idiotima" i "neznalicama" , a njihove tvrdnje odbacuju zbog pretpostavki, uvjerenja i etiketiranja da "oni uvijek lažu" ili da su "dio urote".


COVID-19

Kako je krenula pandemija koronavirusa, tako su od strane "znalaca" po društvenim mrežama, blogovima i YouTube-u krenula i nesuvisla drobljenja o njoj. Od toga da "taj virus ne postoji" ili da je to "bezopasan virus sličan gripi" (a gripa je sve samo ne bezopasna!!), preko kojekakvih nesuvislih "bapskih recepata" i "narodnih lijekova" za liječenje svih mogućih bolesti (pa i COVID-a!), pa već do standardno maloumnih pranoidno-šizofrenih teorija urota da je to "izmišljeno", da je to "interes medicinskog lobija, masona, iluminata, ljudi-guštera" i sličnih idiotarija, odnosno da "iza toga stoji Bill Gates" i da se "COVID liječi vitaminom C".

Trebalo bi postaviti pitanje svim tim "većim epidemiolozima od epidemiologa" je li im poznato da su bakterije i virusi tokom vremena u stanju mutirati, a uslijed čega nastaju nove varijante virusa i bakterija koje su ili opasniji, ili otporniji na postojeće metode liječenja. ili oboje.

Isto bilo bi zanimljivo čuti odgovor tih pobornika teorije urota i samozvanih "epidemiologa" na pitanje iz kojih su to "tajnih laboratorija" puštani bakterije i virusi koji su kroz povijest, od antike pa do danas izazivali brojne epidemije i pandemije? A bilo ih je daleko više od nekoliko (Popis epidemija kroz povijest). Stvar je samo u tome što su ove u novijoj povijesti bolje i preciznije dokumentirane, a s obzirom na napredak medicine (uključujući i cijepljenje, na veliku žalost antivaxxera), neke su lakše i efikasnije suzbijane ili spriječavane!

Često se pobornici urota pozivaju na izjave nekih opskurnih, nepoznatih ili dokazano pseudoznanstveno nastrojenih "doktora" ili "znanstvenika", no zaboravljau pri tome činjenicu da to što netko ima diplomu medicine (ili diplomu općenito), ne znači da zbog toga automatski govori istinu - šarlatana, pseudoznantvenika i idiota ima i među "ljudima s diplomom"!!

Uz to, takvi širitelji i pobornici teorija urota se rado koriste fotomontažama, ali i fotografijama koje su stavljene u lažni kontekst (nemaju veze sa onime što piše u tekstu ispod njih), a koje zatim kolaju društvenim mrežama i internetom, dezinformiraju ljude te šire glupost i paniku....

Ne, COVID-19 nije u SAD stigao vlakom

Ne, ovo nije dokaz da je Covid-19 biološko oružje američke vojske

Na ovoj fotografiji se ne nalazi “lijek” protiv Covid-19

Kompilacija dominantnih teorija zavjere o koronavirusu rapidno se širi Facebookom

LIVE BLOG: Dezinformacije o koronavirusu



5G mreža

Strah prema novim tehnologijama, tzv. tehnofobija, postoji od davnina. A upravo polazi od onih koji o tim tehnologijama nemaju pojma, niti se žele informirati, već štoviše smatraju da je svaka nova tehnologija "vražje djelo", "opasnost za čovječanstvo" ili pak da iza nje stoje neki "skriveni motivi" što rezultira teorijama urota... Tako danas vlada svojevrsna "anti-5G-histerija".

Naime, ti "veći znalci od znalaca " koji su toliko (ne)informirani da nisu u stanju razlikovati neionizirajuće zračenje (radiovalove) od ionizirajućeg zračenja (rengenskih zraka, ili gama zraka koje nastaju radiokativnim raspadaom...), naprosto su uvjereni da bazne stanice za 5G mrežu (ili bilo koju drugu mrežu mobilne telefonije) u najmanju ruku djeluju kao "mikrovalne pećnice" ili da zrače poput "nukleranih reaktora".

Iako se utjecaji 5G mreže na ljudsko zdravlje još uvijek ispituju, pojavljuju se sulude tvrdnje u maniri cum hoc ergo propter hoc (tj. vjerovanju da ako se dvije stvari događaju istovremeno da jedna uzrokuje drugu) kako "5G mreža zapravo uzrokuje infekciju koronavirusom"... No, kako to da se onda epidemija pojavila i u državama u kojima nema 5G mreže, pa čak i u nekima gdje je pitanje je da li ima uopće mreže za moblnu telefoniju!?

Veza između korona virusa i 5G se ne zataškava, jer je nema

I ovdje se u svrhu poticanja te paranoje i širenja dezinformacija koriste fotografije koje nemaju apsolutno nikakve veze sa kontekstom u koji su stavljene...

Ne, u Zagrebu nije u tijeku tajna operacija postavljanja 5G mreže

Ne, ni u Umagu se ne događa tajno postavljanje 5G repetitora

I ovom fotografijom se šire dezinformacije o tajnom postavljanju 5G repetitora

Ne, ove ptice nisu pomrle zbog 5G tehnologije

Nema nikakvih dokaza da 5G ubija pčele



Zaključak?

Vidi naslov....

26.04.2020. u 00:00 • 6 KomentaraPrint#

subota, 25.04.2020.

Gerry Johansson

Gerry Johansson

25.04.2020. u 07:12 • 2 KomentaraPrint#

petak, 24.04.2020.

Nebo, zvijezde, sateliti...

U zadnje vrijeme astrofotografi imaju sve više i više problema prilikom snimanja zvijezda, maglica i svega ostaloga što inače snimaju na nebu. Zbog satelita. I to pogotovo zbog satelita Starlink kompanije SpaceX.

Sateliti su astrofotografima i inače "dežurna smetala", zbog toga što svojim kretanjem ostavljaju na astrofotografijama neželjene tragove. Međutim Starlink sateliti, a kojih bi trebalo u konačnici biti čak 12 000, zbog svoje orbite i putanje su često vidjivi golim okom, a što taj problem smetanja na astroftografijama itekako povećava...

Satellite Boom to ‘Wreak Havoc’ on Astrophotography, NASA Says

Astronauts Photobombed by Starlink Satellites While Shooting the Aurora

24.04.2020. u 03:12 • 5 KomentaraPrint#

četvrtak, 23.04.2020.

...i još malo kreativnosti u doba korone

Jedni su tako odlučili kod kuće, priručnim sredstvima, imitirati poznate scene iz filmova...

People Recreate Famous Movie Scenes With Stuff They Can Find at Home, Here Are The Results


...dok su drugi odlučili imitirati poznate slike poznatih slikara...

This Russian Facebook Group Is Recreating Famous Paintings While Isolating, And They’re Brilliant

23.04.2020. u 20:16 • 0 KomentaraPrint#

Paparazzi u problemima!?

Paparazzi, omraženi i ponekad vrlo iritantni fotografi koji uporno progone poznate osobe, našli su se u problemima zbog pandemije korona-virusa. Naime, kako je velik dio poznatih osoba u (samo)izolaciji i slabo izlazi, a mjesta na kojima se ovi uobičajeno okupljaju su zatvorena i događaji otkazani, ovi doslovno nemaju koga snimati.

Paparazzi Industry ‘Decimated’ as Celebrities Self-Isolate

To zapravo i nije toliko problem onima koji, uz to što ponekad rade kao paparazzi, imaju i drugi stalni posao (npr. rade kao fotoreporteri za neke novinske redakcije, pa po zadatku idu na teren, ili rade nešto sasvim deseto). Problem je onima kojima je to zapravo jedini izvor prihoda...

23.04.2020. u 00:00 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 22.04.2020.

Zahvala Blogerima na sudjelovanju...

Zahvaljujem svima koji su se odazvali za sudjelovanje u 2. rundi #ostanidoma foto-izazova, i na taj način barem malo uljepšali Blog.hr za vrijeme ove korona-izolacije/karantene...

Lastavica, Mayday, Mi ljudi s rupama, SarahBernardht, Nisa, Dinajina sjećanja, Kockavica, Kid gloves, AnnaBonni, Moj plavi svijet, Samo ja, Zlatne žbice, Crna svjetlost, ljubav je jednostavno ljubav, Aneta, Anuncijeta, semper contra, Anea, Grofičine stijene, Pozitivka, Andrea, Delicatus, Elyca, Agava, Moj2svijet...

(Ako sam kojim slučajem slučajno previdio i ispustio nekoga tko je sudjelovao, slobodno neka se javi, da ga uvrstim u popis...)

I naravno, na kraju, da i ja sudjelujem u svome vlastitom izazovu...:


(Toco1980, sva prava pridržana)

Ako ova situacija i dalje potraje, možda jednog dana bude i 3. runda...?

22.04.2020. u 16:09 • 6 KomentaraPrint#

utorak, 21.04.2020.

Što mi znači Blog.hr?

Omogućava mi pisanje o problemima i nasilju s kojim se svakodnevno susreću fotografi i fotografkinje, fotoreporteri, snimatelji, foto-hobisti i umjetnici.

Omogućava mi pisanje o ljudskoj gluposti zbog koje se stvaraju stereotipi i paranoja da su fotografi i fotografkinje, fotoreporteri, snimatelji, foto-hobisti i umjetnici isključivo "loše", "zlonamjerne" i "za ljude i društvo opasne osobe".

Omogućava mi pisanje o poznatim fotografima, fotografijama i događajima u kojima su sudjelovali fotografi.

Omogućava mi informiranje i educiranje neupućenih o fotografiji, i fotografskim temama, novostima iz fotografskog svijeta...

I povrh svega, služi mi kao svojevrsni "ispušni ventil"... isto kao i samo bavljenje fotografijom.

21.04.2020. u 22:40 • 5 KomentaraPrint#

nedjelja, 19.04.2020.

#OstaniDoma foto-izazov, 2. runda!

Prije cca 3 tjedna pokrenuo sam #OstaniDoma foto-izazov.

U njemu sam pozvao blogere da, s obzirom da zbog pandemije nije preporučljivo izlaziti van, snime nešto i stave to na svoje blogove.

Akciji su se odazvali: Unutarnje nebo, Kockavica, Mayday, AnaM, Lastavica, Sjedokosi, Nisa, Lion Queen, Kid Gloves, Pozitivka, Otočka, Grofičine stijene, delicatus, Romčilo, AnnaBoni i naravno Toco1980

(Ako sam slučajno ispustio nekoga tko je sudjelovao, slobodno neka se javi, da ga uvrstim u popis...!)

Dakle, kako već rekoh, s obzirom da se u (samo)izolaciji vrijeme može kratiti i fotografskim aktivnostima, svaki bloger koji želi sudjelovati u ovoj 2. rundi #ostanidoam foto-izazova, trebao bi snimiti nešto, doslovno bilo što - kućnog ljubimca, cvijet u vazi, luster, oblake kroz prozor, knjigu koju čita, šalicu kave... i zatim tu sliku naslovljenu "#ostanidoma" postaviti na svoj blog.

Pa da opet malo uljepšamo blog slikama... :)

19.04.2020. u 11:23 • 13 KomentaraPrint#

subota, 18.04.2020.

Jedna izreka...

Ne treba suditi...
... knjigu prema koricama,
čovjeka prema odijelu,
fotografa prema opremi!

18.04.2020. u 00:01 • 1 KomentaraPrint#

petak, 17.04.2020.

Novinska fotografija godine

World press photo objavio je ovogodišnje pobjednike na natječaju za najbolju novinsku fotografiju...

Introducing the 2020 Photo Contest and Digital Storytelling Contest winners

17.04.2020. u 15:55 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 15.04.2020.

Rafael Sanz Lobato

Rafael Sanz Lobato

15.04.2020. u 00:01 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 14.04.2020.

Ljudi koji patološki mrze novinare

Da nema novinara, novinskih agencija, fotoreportera i snimatelja, ljudi zapravo uopće ne bi imali relevantnih informacija što se događa oko njih u svijetu.

Međutim, u zadnje vrijeme čini se da su kod nas uvrede, prijetnje i fizički napadi na novinare i snimatelje postali dio svakodnevice; svako malo u medijima se može pročitati vijest o tome kako je netko negdje ili verbalno maltretirao ili fizički napao nekog novinara ili snimatelja.

Takve stvari se događaju zbog toga što očito postoje ljudi koji patološki mrze novinare.

Ti ljudi, a kojih ima u svim slojevima društva, svoju patološku mržnju prema novinarima ispoljavaju gdjegod da u svojoj blizini vide novinare, pa čak i ako za nekoga samo pretpostave da je novinar (npr. na temelju toga da netko ima malo bolju kameru ili fotoaparat, ili ako čovjek postavi neko "krivo" pitanje).

Dotični patološki mrzitelji novinara te svoje napade na novinare (ili napade na novinare drugih ljudi istog mentalnog sklopa) često pokušavaju pravdati time kako novinari "ne bi smjeli" ili "nemju pravo" izvještavati o nečemu za što oni iz nekog svog razloga smatraju da ne bi smjeli izvještavati, u suprotnom tvrdeći kako su to "provokacije", "lešinarenje", "maltretiranje", "peta kolona", ... a za svoje napade tvrde kako su njima "kaznili" novinare jer "rade nešto što ne bi smjeli" (a zapravo na taj način, nasiljem, pokušavaju provesti nekakvu "cenzuru" njima nepoželjnih vijesti i informacija).

Isto tako, često koriste i floskule tipa da "novinari isljučivo imaju cilj nekoga ocrniti i prikazati u lošem svijetlu", no pri tome nisu ustanju shvatiti da oni zapravo sami sebe itekako ocrne i prikažu u lošem svijetlu kada napadnu novinare, odnosno snimatelje, pogotovo kad taj njihov napad bude i zabilježen na video snimci...

Kako se ponekad zna dogoditi da upravo novinari, bilo slučajno ili ciljano, naprave bolji istraživački posao od policije u otkrivanju muljaža, prevara i kriminala, a policija, pravosuđe i druge državne institucije se pokrenu nakon što ti isti novinari objave priču o tome, ispada da zapravo novinari najviše smetaju onima koji imaju "putra na glavi". Uz naravno i one kojima nedostaje opća kultura ili čak možda i stručna pomoć određenih institucija...

14.04.2020. u 00:21 • 5 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 13.04.2020.

Napadnuta novinarka - u crkvi!?

U Splitu se opet dogodio incident u kojem je napadnuta jedna novinarka.

Ono što je posebno zabrinjavajuće i skanadalozno jest da je napadnuta u crkvi dok je snimala služenje uskrsne mise, a koja je služena unatoč zabrani javnih okupljanja!

Policija nije poduzela ništa da spriječi javno okupljanje, ali je povodom napada na novinarku reagirala, i uhitila dvije osobe, a koje će, po svemu sudeći, biti kazneno prijavljene za kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi...:

Incident: Unatoč zabrani služio misu u Splitu, napali novinarku

U Splitu u crkvi napadnuta novinarka koja je snimala, policija privela dvojicu

Napadi na novinare i snimatelje zbog mise u splitskoj crkvi. Svećenik vrijeđao novinare

Policija uhitila dvije osobe zbog napada na novinarku, misu na Sirobuji nisu prekidali

Pogledajte scene jutrošnjeg incidenta u crkvi na Sirobuji, policija zbog napada na novinarku privela dvojicu muškaraca


Napadači na novinarku u Splitu bit će prvi prijavljeni za posve novo kazneno djelo.

Treba li možda spominjati da su i nakon tog događaja po društvenim mrežama zaredala degutantna vrijeđanja, etiketiranja i pozivi na linč dotične novinarke od strane ljudi koji očito patološki mrze novinare, a što je zapravo pokazatelj koliko ima psihički nestabilnih ljudi potencijalno opasnih za okolinu...

13.04.2020. u 00:01 • 16 KomentaraPrint#

nedjelja, 12.04.2020.

Dorothea Lange

Dorothea Lange

12.04.2020. u 00:01 • 0 KomentaraPrint#

subota, 11.04.2020.

Policija rastjerala novinare - uživo!

Televizijsku ekipu koja je prije nekoliko dana izvještavala ispred Doma za starije i nemoćne u Splitu, a u kojem je otkriveno da ima slučajeva zaraze koronavirusom, rastjerala je policija. I to za vrijeme prijenosa uživo!

Incident u Splitu, policija rastjerala novinare u programu uživo

Interventni policajac u Splitu upao usred javljanja uživo u emisiju i rastjerao novinare


Video snimka događanja iz drugog kuta, prije, za vrijeme i nakon prijenosa uživo.

Povodom tog incidenta, reagirali su Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske:

HND i SNH oštro osuđuju krajnje neprimjereno postupanje policijskog službenika prema HRT-ovoj novinarki

Policijska uprava se povodom tog incidenta odmah javila sa isprikom, u stilu da je dotični policajac koji je rastjerao novinare pretjerao, odnosno da je netaktično postupao, zbog toga što "nije postojala nikakva realna i neodgodiva potreba da tijekom obavljanja poslova ometa rad televizijske ekipe" te da je time "narušio ugled policijske službe" te "bio nepristojan".

Splitski policajac u programu uživo rastjerao novinare, iz policije oštro reagirali

Splitska policija ispričala se zbog bahatog policajca


Međutim, bez obzira na ispriku od strane policijske uprave, po pitanju ovog događaja, reagirao je i Sindikat policije (a to je onaj isti sindikat koji zabranio snimanje policije), a koji je, naravno, stao na stranu dotičnog policajca... :

Priopćenje SPH - reakcija na okupljanje predstavnika medija pred domom za starije u Splitu

Isto tako, jedna splitska udruga veterana specijalne policije je u svojem priopćenju HND (Hrvatsko novinarsko društvo), pokrovnu organizaciju koja okuplja sve novinare u Hrvatskoj i koja je član međunarodne federacije novinara, u pokušaju diskreditacije nazvalo "opskurnom" i "nehrvatskom" organizacijom...

Udruga veterana specijalne policije BATT: Ne zanimaju nas osude opskurnih organizacija kao što su HND

Nakon svega toga, na društvenim mrežama je uslijedio linč na dotičnu novinarku, a što zapravo zorno pokazuje primitivni mentalitet dijela domaćeg stanovništva koji koji očito patološki mrzi novinare...

RAZOČARAVAJUĆE REAKCIJE GRAĐANA I nekoliko dana poslije nastavljeno vrijeđanje novinarke


Čini se da je nekima zaista veliki problem shvatiti da su ljudi revoltirani radom policije samo onda kada policija (odnosno pojedni njeni službenici) ili ne obave svoj policijski posao kako treba kada zaista treba (tj. ne reagira promptno u doista hitnim situacijama, i ne istražuje što treba hitno istražiti, već se u nekim slučajevima pokrenu tek kada istraživački posao obave upravo istraživački novinari i sve završi u javnosti!), ili ako ga (kao u ovom slučaju) obavlja previše revno, kada za to nema nikakve stvarne potrebe, te eskalira inače potpuno benignu situaciju.

11.04.2020. u 00:52 • 1 KomentaraPrint#

petak, 10.04.2020.

Još kreativnosti u doba korone...

** Jedan fotograf, kako bi ostao u formi, za vrijeme (samo)izolacije odlučio je snimati vjenčanje - pomoću LEGO kockica i figurica...

Isolated Photographer Shoots LEGO Wedding to Stay Creative


** Australci koji zbog pandemije iz kuće izlaze samo kako bi izbacili smeće, počeli su se za tu prigodu odjevati u razne kostime...

Australians Who Leave House Only To Take Out Trash Have Started Dressing In Costumes To Do it


** Nekima je u izolaciji pak toliko dosadno da su počeli imitirati ili bolje rečeno parodirati "styling" sa modnih fotografija "visoke mode" ...

People Are Recreating “High Fashion” Looks From Household Items While In Quarantine

10.04.2020. u 13:51 • 3 KomentaraPrint#

srijeda, 08.04.2020.

Fotografi vs. birokrati

Koja je razlika između fotografa (umjetnika, fotoreportera, hobista...) i birokrata (službenika, funkcionera, aparatčika...)?

Ogromna!

Fotograf o fotografiji zna puno.
Birokrat o fotografiji nema pojma.

Fotografi se uglavnom drže svog posla - fotografairanja.
Birokrati se uglavnom petljaju u tuđi posao - izmišljanjem birokracije.

Fotografima je bitno fotografsko izražavanje i smislenost fotografije.
Birokratima je bitna birokracija, bez obzira na njen besmisao.

Fotografi, kad žele "napraviti reda", razvrstaju i izbrišu loše i besmislene fotografije.
Birokrati, kad žele "napraviti reda" izmisle neki birokratski bućkuriš kojim izazovu još veći nered.

Fotografi su rijetko kad nametljivi i nasilni, uz tek pokoju iznimku.
Birokrati su sa svojom birokracijom nametljivi i nasilni uvijek i bez iznimke!

Pametnom dosta...

08.04.2020. u 00:00 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 07.04.2020.

Kreativnost u doba korone?

Jedan muzej je putem društvenih mreža pkrenuo "Izazov" odnosno "challenge" u kojem od ljudi traži da pomoću predmeta koje imaju u kući, imitiraju poznate slikarske radove poznatih umjetnika...

Rezultati su poprilično duhoviti i maštoviti.

Museum Asks People To Recreate Paintings With Stuff They Can Find at Home, Here Are The Results

07.04.2020. u 14:19 • 3 KomentaraPrint#

nedjelja, 05.04.2020.

Vivian Maier

Vivian Maier

05.04.2020. u 00:01 • 3 KomentaraPrint#

subota, 04.04.2020.

Teorije urota i fotografije

Teoretičari urota i njihovi sljedbenici su najčešće ljudi vrlo upitne razine kompetencije, inteligencije i/ili mentalnog zdravlja, i koji u svemu što se događa vide nekakve "prevare", "zavjere", "opasnosti" i "skrivene nemjere" (koje su nekad čak i na razini znanstvene fantastike).

Često se u tim svojim teorijama urota oslanjaju na dostupne fotografije ili video snimke. Njih smatraju "dokazima" za svoje tvrdnje, iako te fotografije ili video snimke, za koje se hvataju, same po sebi najčešće ne dokazuju ništa od onoga što dotični tvrde da "dokazuju" - vrlo često se događa da za autentične fotografije i video-snimke tvrde kako su "lažne", "namještene" ili "montirane", ili ih se pak stavlja u lažni kontekst tvrdeći da prikazuju nešto drugo od onoga što realno prikazuju. Ponekad teoretičari urota pribjegavaju čak i tome da za fotomontaže (koje sami lansiraju u javnost) tvrde kako su "apsolutno i bez sumnje autentične".

Što se tiče njihovih interpretacija autentičnih fotografija i videa može se navesti nekoliko primjera...

Pa tako teoretičari urota koji tvrde kako "ljudi nisu bili na mjesecu" za sve fotografije nastale na misijama Apollo (a ima ih na tisuće!) tvrde kako su "lažne" jer se na njima "ne vide zvijezde", pokazujući pri tome koliko imaju (ili bolje rečeno - nemaju uopće!) pojma o fotografiji i ekpoziciji... Ista stvar je sa "ravnozemljašima" koji autentične fotografije Zemlje iz svemira smatraju "lažnima", "snimljene fisheye objektivim" ili "fotomontažama"... Pobornici "chemtrail paranoje" često koriste fotografije iz unutrašnjosti zrakoplova koji prikazuju spremnike balasta kao "dokaz da su ovi opremljeni spremnicima sa kemikalijama", a zapravo se radi o spremnicima vode koji na probnim letovima simuliraju teret, ili kretanje putnika po zrakoplovu za vrijeme leta.

Kružile su po društvenim mrežama neko vrijeme i fotografija sa pastama za zube, gdje se tvrdilo kako su oznake za fotoćeliju stroja za pakiranje zapravo"tajni kodovi koji pokazuju pravi sastav".

Isto tako bilo je i slučajeva gdje su teoretičari urota, za autentične video snimke terorističkih napada (poput onog na redakciju lista Charlie Hebdo) tvrdili je da je to sve "lažirano" jer se ono što su vidjeli na snimkama nije uklapalo u njihova očekivanja...

No što se pak fotomontaža tiče, kao banalan primjer toga može se navesti jedna "fotografija" koja danas, u doba panedmije koronavirusa kruži društvenim mrežama i blogovima...

Radi se o "fotografiji" vagona-cisterne snimljenoj negdje u SAD-u, na kojoj "piše" COVID-19, a za koju teoretičari urota i njihovi sljedbenici tvrde da je to "dokaz da je koronavirus stvoren u laboratoriju i u SAD došao vlakom". Međutim, na njihovo veliko razočaranje, uz malo pažljivijeg promatranja (kojim se može uočiti slova ne prate zakrivljenost vagona) i dodatnog istraživanja, se lako utvrdilo se radi o fotomontaži...

Ne, COVID-19 nije u SAD stigao vlakom

Photo of ‘COVID-19’ rail tanker is not genuine

04.04.2020. u 07:21 • 8 KomentaraPrint#

srijeda, 01.04.2020.

Objesih fotoaparat o klin...

... i prestajem se baviti fotografijom!
Našao sam si novi hobi!


...a sve zahvaljujući svim ovim globalnim i lokalnim problemima sa prirodnim katastrofama, potresima, epidemijama, koronama, karantenama, kojekakvim idijotima i ostalim mamlazima koji ne cijene fotografe i kojima iz ovog ili onog razloga "jako smeta" fotkanje...

No vrlo siguran sam da će se naći i onih kojima će i moj novi hobi "jako smetati"... ;)

No svejedno da još reda radi odradim
#ostanidoma foto-izazov


(Toco1980foto, sva prava pridržana)

01.04.2020. u 13:14 • 8 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< travanj, 2020 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Blog za promicanje kulture fotografije, prava fotografa i borbe protiv ljudske gluposti

Fotoaparat nije oružje, a fotografiranje nije zločin. Međutim, nakon terorističkih napada u New Yorku (2001.) i Londonu (2005.), i pojave zloupotrebe interneta i fotografije, demagogijom i djelovanjem raznih "velikih moralista", dušebrižnika, birokrata i drugih lažnih autoriteta, fotografi i videografi su od hobista, umjetnika, turista i profesionalaca, u očima javnosti pretvoreni u "teroriste", "voajere", "pedofile" i "dežurne krivce za sva zla koja se događaju u svijetu".

Mole se svi koji imaju potrebu komentirati da se drže teme posta i bontona! Svi nesuvisli i nebulozni komentari, te komentari koji budu sadržavali uvrede, omalovažavanja, provokacije, trolanje, spam i slično će biti obrisani bez pardona, a komentatori blokirani.

(Napomena: Moguće je da u starijim postovima nedostaju slike i videi, i da linkovi na slike, videe ili druge web stranice ne rade, zbog toga što su u međuvremenu te stranice, slike, ili videosnimke uklonjene, preimenovane, ili je onemogućeno njihovo linkanje)

Linkovi

Važniji članci na blogu
Hrvatski zakoni
131. vs 144.
Vrste nasilja nad fotografima
Birokratsko nasilje
Kome i zašto smetaju kamere
Razlikovanje pojmova za idiote #1
Razlikovanje pojmova za idiote #2
Za domaće pilote dronova
Zašto je dobro imati auto-kameru
Murphijevi zakoni fotografije
Murphijevi zakoni fotografije 2
Zašto takav naziv bloga?

Fotografski blogovi
Bablfotograf rip
Bergaz naopačke rip
Delicatus
Fotografske priče
Geomir
hawkeye_1306
Klik-Po Europama rip
Kojekakve rip
Let lastavica
Nachtfresser
Nepoznati Zagreb
Splitkarenje u po bota rip
VladKrvoglad

Ostali blogovi
Alexxl
Čarapa Floyd
Euro smijeh
Plastično je fantastično
Saddako's apprentice
Semper contra rip
U zvijezdama piše

Ostali linkovi
Blog.hr
Google

Kontakt
toco1980blog(at)net.hr

Copyright

Copyright © Toco1980
Sva prava pridržana.

Nije dozvoljeno korištenje materijala s bloga bez odobrenja autora, osim onih dijelova koji su zasebno označeni kao (cc) creative commons ili public domain.

Arhiva

Siječanj 2024 (3)
Prosinac 2023 (6)
Studeni 2023 (1)
Listopad 2023 (1)
Rujan 2023 (3)
Kolovoz 2023 (5)
Srpanj 2023 (4)
Lipanj 2023 (9)
Ožujak 2023 (1)
Veljača 2023 (4)
Siječanj 2023 (13)
Prosinac 2022 (10)
Studeni 2022 (12)
Listopad 2022 (3)
Kolovoz 2022 (1)
Srpanj 2022 (6)
Lipanj 2022 (8)
Svibanj 2022 (5)
Travanj 2022 (7)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (10)
Siječanj 2022 (13)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (10)
Listopad 2021 (15)
Rujan 2021 (5)
Kolovoz 2021 (7)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (4)
Svibanj 2021 (5)
Travanj 2021 (10)
Ožujak 2021 (15)
Veljača 2021 (8)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (12)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (9)
Rujan 2020 (6)
Kolovoz 2020 (10)
Srpanj 2020 (17)
Lipanj 2020 (4)
Svibanj 2020 (12)
Travanj 2020 (23)
Ožujak 2020 (27)
Veljača 2020 (17)
Siječanj 2020 (11)
Prosinac 2019 (8)
Studeni 2019 (9)

Početak