Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Glupost je neuništiva!

Za početak, jedna prigodna, od grupe KUD Idijoti...



Albert Einstein je jednom prilikom rekao kako su dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost, s time da za svemir nije sasvim siguran.

I dok je dokazano da svemir zaista nije beskonačan, svakoga dana u svakom pogledu ljudska glupost pokazuje svoju stvarnu beskonačnost dosežući nove vrhunce, a u današnje doba interneta i društvenih mreža, širi se planetom brže nego ikad prije! Štoviše, moglo bi se reći da se glupost, a koja je itekako zarazna, zapravo u stanju proširiti planetom brže od bilo koje druge bakterijske ili virusne bolesti!

U današnje vrijeme gotovo da nema događanja oko kojeg se ne raspredaju sulude i sumanute teorije urote, a koje nastanu još isti dan kada se taj događaj dogodi, ili pak, ako se radi o nečemu što duže traje (poput pandemije), s vremenom te teorije poprimaju apsurdne, besmislene, bizarne i sumanute razmjere, te gotovo da nema "patki", lažnih vijesti, poluinformacija, dezinformacija i totalnih nesuvislih idiotarija koje se ne šire društvenim mrežama i koje na tim društvenim mrežama imaju svoje gorljive pobornike, koji su uvrereni da "čim nešto piše na internetu, to mora biti istina", te da se stiskanjem tipke "share" na društvenim mrežama "spašava svijet".

Velikom djelu populacije je očito preveliki fizički i intelektualni napor dodatno provjeriti informaciju ili izvor te informacije (pomoću googla ili na internetskim portalima koji su usko specijalizirani za otkrivanje i demantiranje lažnih vijesti, teorija urota i sličnih idiotarija od dezinformacija), a neki to namjerno izbjegavaju zbog straha od kognitivne disonance.

Još ako se uzme u obzir da postoji popriličan dio populacije koji će prije povjerovati nekom njima emotivno privlačnom članku ili katastrofičnom scenariju, a kojeg su negdje pročitali na društvenim mrežama, nego relevantnoj informaciji kompetentnih stručnjaka iz provjerenih izvora, ispada da su društvene mreže zapravo pravi rasadnik ljudske gluposti!

Štoviše, ako se malo bolje krene proučavati što se sve može pročitati na internetu i društvenim mrežama poput Facebooka ili Twittera, ispada da je Hrvatska, nacija sa jedva 4 miljona stanovnika - nacija koja ima 4 miljona "nogometnih izbornika" kada god je nogometno prvenstvo, 4 miljona "vojnih stratega" kad god se negdje negdje neki rat, 4 miljona "inženjera" kad god se negdje nešto (g)radi, 4 miljona "ekonomista" ako je gospodarska kriza... a sada i 4 miljona "doktora" i "epidemiologa" kada se dogodila epidemija... Realno, mi smo nacija sa 4 miljona idiota koji zbog Dunning-Krugerovog poremećaja misle da su veći znalci od znalaca za bilo koje područje, pogotovo za ono područje o kojem realno nemaju blagog pojma, te koji kompetentne, educirane i iskusne ljude za ta područja proglašavaju "idiotima" i "neznalicama" , a njihove tvrdnje odbacuju zbog pretpostavki, uvjerenja i etiketiranja da "oni uvijek lažu" ili da su "dio urote".


COVID-19

Kako je krenula pandemija koronavirusa, tako su od strane "znalaca" po društvenim mrežama, blogovima i YouTube-u krenula i nesuvisla drobljenja o njoj. Od toga da "taj virus ne postoji" ili da je to "bezopasan virus sličan gripi" (a gripa je sve samo ne bezopasna!!), preko kojekakvih nesuvislih "bapskih recepata" i "narodnih lijekova" za liječenje svih mogućih bolesti (pa i COVID-a!), pa već do standardno maloumnih pranoidno-šizofrenih teorija urota da je to "izmišljeno", da je to "interes medicinskog lobija, masona, iluminata, ljudi-guštera" i sličnih idiotarija, odnosno da "iza toga stoji Bill Gates" i da se "COVID liječi vitaminom C".

Trebalo bi postaviti pitanje svim tim "većim epidemiolozima od epidemiologa" je li im poznato da su bakterije i virusi tokom vremena u stanju mutirati, a uslijed čega nastaju nove varijante virusa i bakterija koje su ili opasniji, ili otporniji na postojeće metode liječenja. ili oboje.

Isto bilo bi zanimljivo čuti odgovor tih pobornika teorije urota i samozvanih "epidemiologa" na pitanje iz kojih su to "tajnih laboratorija" puštani bakterije i virusi koji su kroz povijest, od antike pa do danas izazivali brojne epidemije i pandemije? A bilo ih je daleko više od nekoliko (Popis epidemija kroz povijest). Stvar je samo u tome što su ove u novijoj povijesti bolje i preciznije dokumentirane, a s obzirom na napredak medicine (uključujući i cijepljenje, na veliku žalost antivaxxera), neke su lakše i efikasnije suzbijane ili spriječavane!

Često se pobornici urota pozivaju na izjave nekih opskurnih, nepoznatih ili dokazano pseudoznanstveno nastrojenih "doktora" ili "znanstvenika", no zaboravljau pri tome činjenicu da to što netko ima diplomu medicine (ili diplomu općenito), ne znači da zbog toga automatski govori istinu - šarlatana, pseudoznantvenika i idiota ima i među "ljudima s diplomom"!!

Uz to, takvi širitelji i pobornici teorija urota se rado koriste fotomontažama, ali i fotografijama koje su stavljene u lažni kontekst (nemaju veze sa onime što piše u tekstu ispod njih), a koje zatim kolaju društvenim mrežama i internetom, dezinformiraju ljude te šire glupost i paniku....

Ne, COVID-19 nije u SAD stigao vlakom

Ne, ovo nije dokaz da je Covid-19 biološko oružje američke vojske

Na ovoj fotografiji se ne nalazi “lijek” protiv Covid-19

Kompilacija dominantnih teorija zavjere o koronavirusu rapidno se širi Facebookom

LIVE BLOG: Dezinformacije o koronavirusu



5G mreža

Strah prema novim tehnologijama, tzv. tehnofobija, postoji od davnina. A upravo polazi od onih koji o tim tehnologijama nemaju pojma, niti se žele informirati, već štoviše smatraju da je svaka nova tehnologija "vražje djelo", "opasnost za čovječanstvo" ili pak da iza nje stoje neki "skriveni motivi" što rezultira teorijama urota... Tako danas vlada svojevrsna "anti-5G-histerija".

Naime, ti "veći znalci od znalaca " koji su toliko (ne)informirani da nisu u stanju razlikovati neionizirajuće zračenje (radiovalove) od ionizirajućeg zračenja (rengenskih zraka, ili gama zraka koje nastaju radiokativnim raspadaom...), naprosto su uvjereni da bazne stanice za 5G mrežu (ili bilo koju drugu mrežu mobilne telefonije) u najmanju ruku djeluju kao "mikrovalne pećnice" ili da zrače poput "nukleranih reaktora".

Iako se utjecaji 5G mreže na ljudsko zdravlje još uvijek ispituju, pojavljuju se sulude tvrdnje u maniri cum hoc ergo propter hoc (tj. vjerovanju da ako se dvije stvari događaju istovremeno da jedna uzrokuje drugu) kako "5G mreža zapravo uzrokuje infekciju koronavirusom"... No, kako to da se onda epidemija pojavila i u državama u kojima nema 5G mreže, pa čak i u nekima gdje je pitanje je da li ima uopće mreže za moblnu telefoniju!?

Veza između korona virusa i 5G se ne zataškava, jer je nema

I ovdje se u svrhu poticanja te paranoje i širenja dezinformacija koriste fotografije koje nemaju apsolutno nikakve veze sa kontekstom u koji su stavljene...

Ne, u Zagrebu nije u tijeku tajna operacija postavljanja 5G mreže

Ne, ni u Umagu se ne događa tajno postavljanje 5G repetitora

I ovom fotografijom se šire dezinformacije o tajnom postavljanju 5G repetitora

Ne, ove ptice nisu pomrle zbog 5G tehnologije

Nema nikakvih dokaza da 5G ubija pčele



Zaključak?

Vidi naslov....

Post je objavljen 26.04.2020. u 00:00 sati.