Fotografi svih zemalja naoružajte se...

nedjelja, 28.11.2021.

"Photoshop", deepfake, AI...

Iako su fotografske manipulacije i fotomontaže poznate praktički od začetaka fotografije, u zadnje vrijeme, što tehnologija više napreduje, pogotovo ona koja se tiče "umjetne inteligencije" i manipulacije fotografijama i videom, postaje sve veći je problem razlučiti da li se radi o autentičnoj fotografiji i videu, ili o nekoj dobro izvedenoj foto-video manipulaciji.

Photoshop (iako je to zapravo ime samo jednog od programa za obradu, a ima ih zaista mnogo) je u zadnjih 20-ak godina postao svojevrsni sinonim za manipulaciju fotografijama. Osim one osnovne obrade gdje program za digitalnu obradu zapravo glumi svojevrsnu "digitalnu tamnu komoru" i omogućava fotografu sve one zahvate na fotografijama koje je bilo moguće obaviti i u klasičnoj tamnoj komori, u zadnje vrijeme se takvu fotografsku manipulaciju počelo koristii sve više, do mjere da su od previše opsežnih foto-montaža, filtera i sličnog dobiveni rezultati "fotografije" (ili bolje rečeno - foto manipulacije) koje nemaju veze sa realnošću, ni sadržajno ni vizualno...

Zahvaljujući razvoju "umjetne inteligencije", pojavio se i tzv. deepfake, algoritam umjetne inteligencije koji je u stanju vrlo realistično stvoriti fotomontaže, npr. da se lice sa neke fotografije umontira u video toliko realistično da je neupućenima često gotovo nemoguće razlikovati da se radi o fotomontaži (a što se koristi ponekad radi humorističnog efekta, ali ponekad i za stvari koje su već u domeni kriminalnih radnji).

Štoviše, AI (artificial intelligence, tj, umjetna inteligencija) danas ide čak toliko daleko da je u stanju stvarati u potpunosti lažne "fotografije" i "video-snimke" bića, stvari i pojava koje u realnosti ne postoje, ali vizualno djeluju izuzetno realistično.

Zbog svega toga ne bi bilo nimalo čudno da se u blsikoj budućnosti počne događati da fotografi i videografi, kako bi lakše dokazali da su im fotografije i vido snimke autentične, ponovo počnu sve masovnije koristiti "analogne medije", tj. foto i video filmove..

28.11.2021. u 17:17 • 3 KomentaraPrint#

subota, 27.11.2021.

Kamion u moru...

...a pametnjakovići za tipkovnicama.

U Splitskoj luci se jučer dogodila nezgoda da se jedan kamion bez vozača "otkotrljao" sa rive i pao u more. Uzrok te nesreće je najvjerojatnije vozačeva greška, to da nije potegao ručnu niti ostavio mjenjač u brzini, a nagib rive (koji postoji radi otjecanja vode), vjetar (bilo je nevrijeme s kišom) i gravitacija su učinili ostalo...

Kamion u splitskoj luci 'otklizao' s parkirališta u more: Vozača nigdje nema, nije bio ni u vozilu

Iz mora izvučen kamion koji je otklizao s kopna, pomagali i ronioci


Međutim, nakon objave vijesti o toj nesreći popraćene video snimkom koju je snimio netko od slučajnih prolaznika, javila se u komentarima čitava vojska pametnjakovića sa uobičaenom floskulom "zašto snima umjesto da pomogne" i sličnim, uglavnom omalovažavajućim opaskama na račun snimatelja.

Po njihovom nakaradnom rezoniranju vidljivom iz njihovih komentara ispada da je veći problem u snimatelju i toj snimci, te da je maltene isključivo sam snimatelj kriv za tu nesreću, a ne faktor koji je tu nesreću izravno izazvao, u ovom slučaju vozač koji vrlo vjerojatno nije povukao ručnu kočnicu. Uz to, ne treba ni spominjati da ti isti pametnjakovići nisu u stanju shvatiti da oni sami ne bi niti znali da se nezgoda dogodila i koje su posljedice iste, da ne postoji snimka.

Štoviše, svi oni koji su iskoristili priliku za revno pljuvanje po snimatelju su si valjda u glavi zamislili scenarij u kojem je taj snimatelj, umjesto da snima, trebao otrčati pred kamion i golim rukama na mokrom klizavom betonu zaustaviti (sigurno 2-3 tone težak) kamion, i pri tome riskirati da ga kamion pregazi ili odgura u more!? Bilo je i komentara u stilu da je "mogao baciti nešto pod kotače"... a pitanje što točno, ako se u tom trenu nema ništa odgovarajuće pri ruci.

Realno u tom trenutku, jedini način na koji bi se kamion moglo zaustaviti jest da netko (uz uvjet da vrata kamiona nisu zaključana) uskoči u kabinu i potegne ručnu ili stisne nožnu kočnicu!... ako uspije to sve izvesti u tih 10ak sekundi, prije nego kamion padne u more. I on zajedno s njim. Sreća u nesreći jest da u trenutku pada kamiona u more, u kamionu nije bilo nikoga.

[Ovakva komentatorska pametovanja su uglavnom vrlo slična kao u situacijama kada negdje nešto gori, netko to snimi, snimka bude objavljena u medijima, a zatim društvenomrežni generali poslije bitke, kada vide snimku, smatraju da je snimatelj umjesto da snima valjda trebao dotrčati do vatre, izvaditi "malog" i mokriti po vatri, ako pri ruci nema vatrogasni aparat...].

27.11.2021. u 17:16 • 4 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 22.11.2021.

Vivian Maier

22.11.2021. u 00:00 • 2 KomentaraPrint#

subota, 20.11.2021.

Na COVID prosvjedu napadnuti novinari!

Na "mirnom" prosvjedu "za slobodu" i protiv COVID-potvrda održanom u Zagrebu, dogodilo se nekoliko fizičkih i verbalnih napada na novinare koji su izvještavali sa prosvjeda.

Fizički je napadnut je novinar RTL-a, dok je obavaljao svoj novinarsko-izvjestiteljski posao...

Izudarali reportera RTL-a: Našeg kolegu prvo su napadali verbalno, a onda i fizički

Novinar RTL-a: Prosvjednici su me napali s leđa, dobio sam lakat u rebra i dva šamara

Sramotno! Pozivaju se na prava i slobode, a tuku novinare; reporter RTL-a na prosvjedu dobio laktom u rebra i dvije pljuske


[update]

Osim novinara RTL-a, verbalno je napadnuta i ekipa Nove TV...

Na prosvjedu napadnuta i ekipa Nove TV: "Pravo na slobodu je i sloboda da novinari rade svoj posao"

Na prosvjedu napadnuta i ekipa Nove TV, pogledajte snimku


[update 2]

Novinarki Al Jazeere Balkans je nakon prosvjeda, a za vrijeme javljanja uživo, jedan prosvjednik oteo mikrofon iz ruku...

Novinarki Al Jazeere prosvjednik oteo mikrofon usred javljanja tijekom prosvjeda u Zagrebu

Novinari na meti demonstranata u Zagrebu



Ovakvi napadi na novinare i snimatelje samo pokazuju kakav je mentalni sklop prosvjednika koji s jedne strane traže pozornost, ali fizički napadaju i onemogućavaju u poslu upravo one koji bi im tu pozornost koju traže mogli i omogućiti...

20.11.2021. u 17:45 • 14 KomentaraPrint#

Veterani vs. novajlije

Svaki posao, koji god to posao bio, bi bio lagan da se veterani prema novajlijama ne ponašaju kao seronje.

Naime, dok je drugdje, u civiliziranom svijetu, normalno da se prema novim, manje iskusnim kolegama koji tek počinju raditi neki posao, oni sa više staža, znanja i iskustva odnose na način da im, ukoliko je to potrebno, pomažu da se "uhodaju" i steknu neku radnu rutinu, u ovoj našoj balkanskoj prčiji, gotovo je neizbježna, maltene kao da je dio narodnog radnog folklora, pojava da veterani novajlijama na svakom koraku zagorčavaju život, otežavaju, kompliciraju ili čak sabotiraju posao, praktički do mjere da zalaze u domenu malatretiranja na radnom mjestu.

Problem su uglavnom oni veterani koji zbog osjećaja svoje "važnosti" i "veličine" ne dozvoljavau da novajlije u nečemu ispadnu bolji od njih, pa im namjerno otežavaju i sabotiraju posao, daju pogrešne upute ili namjerno prešute najbitnije informacije za obavljanje posla kako bi bili sigurni da novajlija ne uspije. A ako se slučajno dogodi da veteran i novajlija rade nešto zajedno, tada sve zasluge za uspjeh prsivaja veteran, dok za sve svoje pogreške krivi novajliju... itd.

No zanimljivo je da se takvi veterani, kada im se neki novajlija zbog takvog tretmana i terora otvoreno i izravno suprotstavi, umjesto svojim znanjem i vještinom veterani se najčešće razmeću ili plitkim racionalizacijama ili čak samo svojom biološkom dobi, jer uglavnom ne shvaćaju da su pamet, znanje, radne navike i kultura ophođenja s drugima - u glavi, a ne u godinama.

20.11.2021. u 00:00 • 4 KomentaraPrint#

petak, 19.11.2021.

Dobro oko za detalje

Jedna od bitnijih karakteristika dobrog uličnog fotografa svakako je sposobnost zapažanje detalja. Ponekad do mjere da upravo taj detalj, odnosno njihov položaj u kadru stvori "situaciju" koja "nosi" cijelu fotografiju... Ponekad čak i sa komičnim efektom.

Photographer Spots Curious Coincidences on New York City Sidewalks

19.11.2021. u 17:05 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 18.11.2021.

Vukovar...

...prije točno 30 godina



Da se ne zaboravi!

18.11.2021. u 00:02 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 14.11.2021.

Fotografske kratice

... i što znače.

Photography Abbreviations and What They Mean

14.11.2021. u 23:48 • 2 KomentaraPrint#

petak, 12.11.2021.

Fotosafari...?

Kako to izgleda kada se na životinje puca iz fotoaparata....

A Camera Is Much Better Than a Rifle

12.11.2021. u 00:10 • 3 KomentaraPrint#

utorak, 02.11.2021.

Još fotografskih nevolja...

Zbog vrlo učestalih krađa fotografske opreme, pokrenula se inicijativa kojom s eod proizvođača kamera traži da se u budućnosti u kamere ugrade sigurnosni sustavi koji bi u slučaju krađe onemogućili korištenje ukradenih kamera, ili pak omogućili njihovo lociranje (na sličan način kako je to riješeno na mobitelima - lozinkama, otiscima prsta, GPS praćenjem isl...)...

Dear Camera Makers, Please Secure Our Camera Gear to Stop Robberies

Inače, nedavno je jedan fotograf u Americi je pred vlastitom kućom opljačkan uz prijetnju oružjem, a pri čemu su mu pljačkaši oteli skupu opremu. Pljačku su snimile nadzorne kamere i kamere njegovog automobila...

Photographer Followed Home, Robbed of Gear at Gunpoint

02.11.2021. u 19:28 • 2 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< studeni, 2021 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Blog za promicanje kulture fotografije, prava fotografa i borbe protiv ljudske gluposti

Fotoaparat nije oružje, a fotografiranje nije zločin. Međutim, nakon terorističkih napada u New Yorku (2001.) i Londonu (2005.), i pojave zloupotrebe interneta i fotografije, demagogijom i djelovanjem raznih "velikih moralista", dušebrižnika, birokrata i drugih lažnih autoriteta, fotografi i videografi su od hobista, umjetnika, turista i profesionalaca, u očima javnosti pretvoreni u "teroriste", "voajere", "pedofile" i "dežurne krivce za sva zla koja se događaju u svijetu".

Mole se svi koji imaju potrebu komentirati da se drže teme posta i bontona! Svi nesuvisli i nebulozni komentari, te komentari koji budu sadržavali uvrede, omalovažavanja, provokacije, trolanje, spam i slično će biti obrisani bez pardona, a komentatori blokirani.

(Napomena: Moguće je da u starijim postovima nedostaju slike i videi, i da linkovi na slike, videe ili druge web stranice ne rade, zbog toga što su u međuvremenu te stranice, slike, ili videosnimke uklonjene, preimenovane, ili je onemogućeno njihovo linkanje)

Linkovi

Važniji članci na blogu
Hrvatski zakoni
131. vs 144.
Vrste nasilja nad fotografima
Birokratsko nasilje
Kome i zašto smetaju kamere
Razlikovanje pojmova za idiote #1
Razlikovanje pojmova za idiote #2
Za domaće pilote dronova
Zašto je dobro imati auto-kameru
Murphijevi zakoni fotografije
Murphijevi zakoni fotografije 2
Zašto takav naziv bloga?

Fotografski blogovi
Bablfotograf rip
Bergaz naopačke rip
Delicatus
Fotografske priče
Geomir
hawkeye_1306
Klik-Po Europama rip
Kojekakve rip
Let lastavica
Nachtfresser
Nepoznati Zagreb
Splitkarenje u po bota rip
VladKrvoglad

Ostali blogovi
Alexxl
Čarapa Floyd
Euro smijeh
Plastično je fantastično
Saddako's apprentice
Semper contra rip
U zvijezdama piše

Ostali linkovi
Blog.hr
Google

Kontakt
toco1980blog(at)net.hr

Copyright

Copyright © Toco1980
Sva prava pridržana.

Nije dozvoljeno korištenje materijala s bloga bez odobrenja autora, osim onih dijelova koji su zasebno označeni kao (cc) creative commons ili public domain.

Arhiva

Siječanj 2024 (3)
Prosinac 2023 (6)
Studeni 2023 (1)
Listopad 2023 (1)
Rujan 2023 (3)
Kolovoz 2023 (5)
Srpanj 2023 (4)
Lipanj 2023 (9)
Ožujak 2023 (1)
Veljača 2023 (4)
Siječanj 2023 (13)
Prosinac 2022 (10)
Studeni 2022 (12)
Listopad 2022 (3)
Kolovoz 2022 (1)
Srpanj 2022 (6)
Lipanj 2022 (8)
Svibanj 2022 (5)
Travanj 2022 (7)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (10)
Siječanj 2022 (13)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (10)
Listopad 2021 (15)
Rujan 2021 (5)
Kolovoz 2021 (7)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (4)
Svibanj 2021 (5)
Travanj 2021 (10)
Ožujak 2021 (15)
Veljača 2021 (8)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (12)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (9)
Rujan 2020 (6)
Kolovoz 2020 (10)
Srpanj 2020 (17)
Lipanj 2020 (4)
Svibanj 2020 (12)
Travanj 2020 (23)
Ožujak 2020 (27)
Veljača 2020 (17)
Siječanj 2020 (11)
Prosinac 2019 (8)
Studeni 2019 (9)

Početak