Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Veterani vs. novajlije

Svaki posao, koji god to posao bio, bi bio lagan da se veterani prema novajlijama ne ponašaju kao seronje.

Naime, dok je drugdje, u civiliziranom svijetu, normalno da se prema novim, manje iskusnim kolegama koji tek počinju raditi neki posao, oni sa više staža, znanja i iskustva odnose na način da im, ukoliko je to potrebno, pomažu da se "uhodaju" i steknu neku radnu rutinu, u ovoj našoj balkanskoj prčiji, gotovo je neizbježna, maltene kao da je dio narodnog radnog folklora, pojava da veterani novajlijama na svakom koraku zagorčavaju život, otežavaju, kompliciraju ili čak sabotiraju posao, praktički do mjere da zalaze u domenu malatretiranja na radnom mjestu.

Problem su uglavnom oni veterani koji zbog osjećaja svoje "važnosti" i "veličine" ne dozvoljavau da novajlije u nečemu ispadnu bolji od njih, pa im namjerno otežavaju i sabotiraju posao, daju pogrešne upute ili namjerno prešute najbitnije informacije za obavljanje posla kako bi bili sigurni da novajlija ne uspije. A ako se slučajno dogodi da veteran i novajlija rade nešto zajedno, tada sve zasluge za uspjeh prsivaja veteran, dok za sve svoje pogreške krivi novajliju... itd.

No zanimljivo je da se takvi veterani, kada im se neki novajlija zbog takvog tretmana i terora otvoreno i izravno suprotstavi, umjesto svojim znanjem i vještinom veterani se najčešće razmeću ili plitkim racionalizacijama ili čak samo svojom biološkom dobi, jer uglavnom ne shvaćaju da su pamet, znanje, radne navike i kultura ophođenja s drugima - u glavi, a ne u godinama.

Post je objavljen 20.11.2021. u 00:00 sati.