27

četvrtak

travanj

2023

Smijeh je čudo

Čitam knjigu „Rak na duši“ naše poznate, predivne liječnice Nele Sršen, kirurginje i počasne konzulice Hrvatske u Italiji. Žene – anđela koja je u svoj dom primila tolike nepoznate ljude da kod nje borave dok bi članovi njihovih obitelji bili na operaciji ili transplantaciji u bolnici u Padovi, gdje ona radi.

Knjigu su mi donijele glinske Agate, članice udruge za pomoć ženama oboljelim od raka dojke, onkološke pacijentice koje su prošle kalvariju i trnovit put od operativnih zahvata, preko kemoterapija i zračenja do povratka u život. One su na Brijunima bile sudionice nacionalnog simpozija pod nazivom "Uloga udruga u implementaciji nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine". Simpozij je održan na inicijativu – pogađate već – Nele Sršen.

Na stranici 73, navodeći putokaze kako sačuvati ili ponovo steći zdravlje, kao deseti putokaz ona kaže slijedeće:
„Naučite sve što možete iz svakog iskustva, dobrog ili lošeg, i onda nastavite dalje. Sačuvajte smisao za humor.“
A meni se vraćaju slike iz čekaonice i zvuk smijeha ljudi koji čekaju zračenje; smijeha koji bi vjerojatno nekome sa strane zvučao pomalo nevjerojatno.

Zato ja valjda instinktivno i neprekidno ponavljam - smijte se, uvijek i svemu usprkos. I kada mislite da je nemoguće da se počnete smijati. I kada vam je teško; sjetite se nečega što vas je nasmijalo do suza. Pronađite samo točkicu smijeha u sivilu svakodnevice, i vidjećete da će sivilo izblijediti pred smijehom.

Za Božić, samo 32 dana nakon operacije, bez frizure i neošišana jer još nisam mogla sjediti kako treba, smijala sam se nečemu što je provalio moj manji najdraži frajer. Kad bolje razmislim, u svemu sam nastojala pronaći smijeh, jer to čudo doista učini da se osjećaš bolje.

Smijte se, ljudi. Protresite i otresite smijehom i bol, i strepnju, tugu i strahove. Uljepšajte smijehom i svoj i tuđi dan.

( fotke – moja božićna, bez frizure, i posveta koju je dr Sršen ispisala zahvaljujući mojoj Živi, glinskoj Agati koja Renault Meganeom - doniranom Udruzi - neumorno vozi sve onkološke pacijentice put zagrebačkih bolnica )






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.