15

subota

siječanj

2022

Domovini

Domovina je samo jedna. Baš poput majke.

Kao što ne možeš imati bezbroj onih koje su te nosile u utrobi i u mukama donijele na svijet, tako ne možeš imati ni bezbroj domovina. Samo jednu. Hrvatska je toliko malena zemlja, a tako bogata prirodnim resursima da je to zapravo nevjerojatno. Krenite od Slavonije koja bi svojom teškom, plodnom crnicom mogla prehraniti sve nas, pa preko moje ispaćene Banije ( ili Banovine, kako god je nazvali ) sa najvećom šumom kestena u Evropi, preko kršne Like pogodne za razvoj stočarstva i moćnog Velebita sa kojeg puca pogled na najljepše more svijeta. Gdje je Istra, Dalmacija, Međimurje sa svim svojim bogatstvima. Gdje su bistre studenvode Korana i Mrežnica, Plitvička jezera, Krka.

Hrvatska je međunarodno priznata prije trideset godina., okupana krvlju Vukovara i Škabrnje, Petrinje i Struge i svih onih gradova i sela koji su međunarodno priznanje Hrvatske doživjeli u ruševinama, spaljeni i uništeni. Koliko je majki i supruga primilo u ruke državni stijeg ispraćajući svoje sinove i muževe na put bez povratka. Mlade ljude u naponu životne snage koji su položili živote za svoju domovinu.

Zato danas ne gledam dnevnik. Ne želim i neću slušati kako Hrvatskom pune usta oni kojima do Hrvatske nije stalo koliko ni do lanjskog snijega. Sjedim u svome skromnom domu, u razrušenom gradu na pedeset kilometara od Zagreba i prisjećam se golgote koju je Petrinja proživjela 1991. Naših žutih prognaničkih kartona i dobrote ljudi koji su mi u tim strašnim danima pomogli i bili uz mene i moju obitelj. Priznanje Hrvatske dočekali smo u podrumu, pod zračnom i općom opasnošću. Trideset godina kasnije - još strašnija slika grada koji je sve te puste godine sustavno zanemarivan i ostavljen da propada. Od nekadašnjeg pravog malog bisera kontinentalne Hrvatske ostala su samo sjećanja u našim srcima.

Domovina se voli. Domovina se ne uništava i nije na prodaju. Domovina je samo jedna.
Baš poput grada u kojem si odrastao i majke koja te donijela na svijet. To voliš više od ičega i ne daš nizašto, ako išta ljudskog imaš u sebi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.