14

nedjelja

studeni

2021

Kušačice

Nemrem više ni čitat, ni slušat o cijepi - ne cijepi se situaciji. Svak tupi svoje i ne znaš više ni kog bi slušo ni šta bi napravio.

E zato sam našla divan članak o prirodnom dezinficijensu i univerzalnom sredstvu koje liječi sve moguće boljke i situacije, a zove se rakija. Pisala sam već o dijagnostičkoj primjeni ovog čarobnog napitka, al ovaj članak me oduševio.
Znači u HGK - Županijskoj komori Osijek ove su godine po sedamnajsti put ocjenjivali pristigle uzorke, njih stodvdesetšest ( uzoraka, ne ocjenjivača ). Ima i jedna ocjenjivačica, docentica s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, koja ima tri godine iskustva u ovom poslu. Kaže žena da se svaki uzorak ispituje senzorskom DLG metodom, šta god to značilo. Ocjenjuje se boja, bistroća, miris i okus, s tim da je okus najvažniji parametar, šta je i logično, jebeš boju. Ono šta je mene fasciniralo je da ova žena, zajedno sa ostalim ocjenjivačima, može drmnut trideset rakija u dva sata. Jeste svjesni vi koji su to ocjenjivački kapaciteti i koje senzore oni imaju? Znači govorimo o trideset različitih vrsta rakija, halo; pa to nakon desete čašice odoše senzori kvragu, malo se možda i muti vidno polje, a noge samo proklizuju vamotamo, same idu kud im se ide. Dobro, treba bit i utreniran, jel tako; nije to poso za svakoga. Mi laici bi se oteli kontroli i možda inzistirali da se dovedu i tamburaši, da lakše ide. Jer laički gledano, iza dvadeset rakija u sat i pol ide jedino tamburaška pratnja, i to moćna. Al ovo su stručnjaci, njima je cilj profesionalno ocijenit koji je čarobni napitak najbolji.
Dok sam pokušavala iščeprkat nešta više o docentici, iskočio mi članak o još jednoj ženi koja je kušačica rakije po profesiji. Isto radi ko asistentica na faksu, na Tehnologiji jakih alkoholnih pića.

Pa kad to pročitam, ja ih odmah vidim u bircu kad krene runda za rundom. Iza petnajste runde svi unezvijereni i gledaju iz tuđe glave, a njih dvije se još nisu ni počele zagrijavat. Šta je njima petnajst rakija, ko da preko ramena prolijevaju; one bez problema nose duplo više, i to različitih fela. Doista ova druga kušačica kaže da se mora obilno najesti prije kušanja, šta je i za očekivat; pa ko na prazan želudac može maznut trideset rakija a da mu se ne zavrti?!

I sad vas ja pitam - pa ko ne bi volio radit takav poso u ovom ludom vremenu? Jedino nisam znala da moraš imat i fakultet za ovu vrstu djelatnosti.
Dobro, ima i utreniranih laika. A i da nisi utreniran, samo se sklupčaš na neku foteljicu kad te šupi. Ko procjenjuješ malo dublje okus, pa si sjeo da lakše procijeniš.

( photo by HumorPicture )

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.