20

nedjelja

lipanj

2021

Cancan

Plesačice kankana počele su sablažnjivat javnost prije nekih stosedamdeset godina. Jel možete vi sebi uopće predočit šta je u ono vrijeme značilo pokazat noge podižući haljinu vrtoglavo visoko u zrak, a sijevale su i gaće ( doista u ono vrijeme više pumperice nego gaće, nije još izmislilo tange pa da se recimo vidi puno više od nogu kad oprava sijevne nebu pod oblake ). Jedna od najpoznatijih ondašnjih plesačica nosila je umjetničko ime La Gouloue, koja je - uz već spomenuto pokazivanje unterveša - kad bi digla nogu muškarcima skidala šešire sa glave. Moulin Rouge bio je zapravo početak šoubiznisa, samo tad nisu znali šta su izmislili.

Danas je sve puno drugačije. Da bi ušli u Moulin Rouge, na kartu čekate mjesecima. Karta vas dođe minimalno sto eura, Ako prigladnite, to će vam izbit iz džepa barem još stopedeset eura, znači bolje se natrpat kod kuće pa doć tamo samo gledat. Inače je kapacitet sedamsto stolova pa nije teško izračunat koja je lova u igri. Obavezno formalno obučeni, znači nećete uć u nekim japankama i gluparijama po sebi, tipa majica na bretele il bermude sa majicom od AC/DC na sebi.
A današnje plesačice? E pa ne smiju bit niže od stosedamdesetpet centimetara i svaki dan na vagu, nema debljanja i ožderavanja zbog nesretne ljubavi pa ćeš takva nastupit, još musava od tristogramske milka čokolade oko usta. Pokušala sam iščeprkat koliko su plaćene, al nisu nešta vrući za otkrivat platne liste. Sumnjam da plešu za crkavicu, al krvavo zarade svoju plaću. Za razliku od svih onih posvuduša i insagramuša koje samo legnu na terasu il na krevet i paze da ispadnu dobro na fotki, a na stejdžu uglavnom posrću na štikletinama u pokušaju plesanja,i stenju i viju ko gladni vuci u pokušaju pjevanja. Plesačice Moulin Rougea ponekad imaju dvije do tri minute za presvuć kostim prije idućeg nastupa.

Činjenica jest da su same odabrale svoj put, al je činjenica i da krvavo zarade svaki euro svojim plesom.
A i ne stignu se prokenjavat ko tamo neke. Bjuti slip, pa probe, pa šminkanje i svakodnevni nastupi i jurišno presvlačenje između plesnih točki. Ajme šta bi se ovih naših kvazizvijezda naodustajalo, već nakon tjedan dana. Doblejale bi kući i ležale u zamračenim prostorijama barem tjedan dana. ( Al ajde, ionako uglavnom leže pa bi bar poza iza pokušaja plesanja ostala ista .)

( photo by Le Figaro i CoolClub; nekad i sad )



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.