23

utorak

ožujak

2021

Meteorološki osjećaj ugode

Kud nisam išla na meteorološki fakultet, majkosvetabožja. To je baš gospodski poso.

Nisam recimo znala da oni razlikuju pojam subjektivne od objektivne metode naklapanja o vremenu. Subjektivna bi recimo bila kad vani žeže plus četrdeset, a ti na temelju svog iskustva i trenutnog raspoloženja kažeš - priredite za navečer tople čarape, postoji vjerojatnost da zima pokaže svoje zube, il kresneš neku narodnu poslovicu ko nekad Sijerković. Objektivne su malo ozbiljnije, prate satelitske snimke i sva ta sranja, i onda je lako recimo izgovorit - u unutrašnjosti uglavnom promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a mjestimice je moguće malo kiše. Pa mi iz unutrašnjosti nek promišljamo jel treba il ne treba nosit jebeni kišobran i gdje smo zgurali sunčane naočale. Mislim, unutrašnjost je inače vrlo uzak pojam, šta je to parsto kilometara u odnosu na ekvatorijalnu Afriku. Kakve bi tek tamo fenomenalne prognoze se mogle slagat na tu kilometražu.
Kad smo već kod Afrike, mislim da bi iskusniji plemenski vračevi daleko točnije pogodili vrijeme. Malo provitla onu vreću s kostima, porazbaca kosti okolo i iskustveno donese pravorijek o vremenu. Ako kosti odlete daleko, eto meteoalarma. Ako padnu bliže, sve je pod kontrolom.
A kad sam već spomenula meteoalarme...e to je tek spektakl. Nema mi dražeg nego kad popale meteoalarme čim krenu oblaci. Sve crveno u roku sekunda, dođe čovjeku da ide zemunicu iskopat da se može sklonit nakon šta povadi iz struje sve produžne kablove, poskida tegle sa cvijećem, pospušta rolete i bris u zemunicu sa zalihama jela i vode ( za strašljivije i koja konzerva pive, da lakše bave stres dok vani traje meteoalarm ). To bi isto trebalo zakonski izregulirat, ako je na snazi crveni meteoalarm da se ne ide radit zbog vremenskih uvjeta koji su opasni, jel tako.

Al najjače mi je bilo kad sam pronašla na stranici DHMZ nešta šta se zove "osjećaj ugode", pa za iznimno vruće su upisali - najugodnije bi vam bilo bez odjeće. Zato samo hrabro, kad idete s posla recimo u pola tri na zvizdanu da se na betonu jaja na oko mogu speć, slobodno se skinite i kad po vas dođe hitna sa policijom da vas prebaci u Vrapče il Popovaču samo im odma pokažite šta ste pročitali da treba, odnosno ne treba obuć kad je osjećaj ugode "iznimno vruće".
Pa neće vas niko zajebavat kad sve lijepo piše, šta bi trpili vrućoću.

( photo by Nacional )


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.