31

ponedjeljak

prosinac

2018

Kalendar ( sretna vam Nova )

Imala sam najbolju namjeru ispisat divan ekspoze, dirljiv do suza, o 2018. godini koja će trajat još samo nekih šest i pol sati. Znate ono, o osobama godine, o događajima godine, o svačemnečem po čemu ću je pamtit.

Al dok sam tražila prikladnu fotku koja bi mogla odgovarat mome dirljivom obraćanju - iskočio kalendar za 2019. godinu, za koji su pozirali australski vatrogasci sa životinjama, šta udomljenim, šta divljim. Znate šta ću vam reć? Ako su australski vatrogasci zaozbiljno ovakvi ko na fotkama iz kalendara, mene iznimno čudi da se cijela Australija već nije pretvorila u lomaču. Pa to nije nego za nonstop spaljivat granje, staru robu, kartonske kutije, pustit da gore palaćinke na šparetu i pile u rolu i sve da gori samo da možeš zvat vatrogasce.
Ak si blagoslovljena da budeš Australka, onda barem jednom tjedno, kad ti dođe da odmoriš oči, nakupiš andrlja pa zapališ i pustiš da izmakne kontroli, il kreneš peć štagod u kuhinji, pa na prvi znak dima brže za telefon i zovi.
- Dobar dan, ako bi došli, evo mi planulo neko granje i lišće i nemrem nikak s tim na kraj izać, pa ako bi mogli poslat dečke na intervenciju. Naročito ak radi onaj šta je s vombatom na fotki, prošli je tjedan bio na slobodnim danima.
- Gospođo, pa jel vi nemate pametnijeg posla neg stalno spaljivat kojekakve pizdarije oko kuće?! Svaki tjedan kod vas urnebes.
- E pa prošli tjedan je plano krumpir na šparetu dok sam skupljala grane za spaljivat ovaj tjedan na krijesu. Šta ja mogu kad imam grmlja oko kuće ko u priči. Jel radi frajer s vombatom il ne?
- Radi, i on i onaj šta mačke hodaju po njemu i onaj šta ljubi koalu.
- Odlično, samo nek sjedaju u kamion i nek dolaze. Piva je u frižideru i fotoaparat spreman. I nek se požure, evo je možda malo zahvatilo susjedovu živu ogradu pa gori jače neg pretprošli tjedan, nisam pazila gdje palim.

E onda dok oni stignu napraviš i koji sendvićak, da se zadrže šta duže, jer vatru zagase taj čas, ipak su to profesionalci. Pa se brže presvlači u neku svetačnu opravu, popravi malo frizuru, bez ruža da ne bude preočito. Da ispadne da si naprosto malo neoprezna s vatrom. Jedino treba al baš pazit kad gori u kuhinji da ne zahvati mikrovalnu il frižider, da ne rikne struja, jer električari nisu radili kalendar pa njima ne liječiš očobolju, mogu samo doć popravit kvar i uklanjat električne progoreliće, a to i nije neki praznik za oči, i košta peglanja kartice na dvanajst rata za nove uređaje.

Pa kad već pišem o kalendaru, onda da vam usput poželim i sretnu Novu; neka bude puno bolja od ove koja je na izmaku i neka vam donese ispunjenje svih želja. Budite svjetlost i radost jedni drugima.

( na fotki je vombat, čudesna australska životinjica, plus vatrogasac koji služi umjesto prokulin kapi za oči )

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.