četvrtak, 07.02.2019.

Channel Zero (2016) - 1. sezona: Candle Cove

01ef3a5b37240b31b42405cfa5db0b86

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o seriji: Imdb.com

Povratak misteriozne dječje emisije "Candle Cove" na televiziju nanovo će ugroziti stanovništvo omanjeg mjesta Iron Hill, nakon vraćanja dječjeg psihologa Mikea Paintera u rodno mjesto i revidiranja ubojstava petero djece 1988. godine...

channel-Zero-101-recap-gallery-16-4

"Candle Cove" prva je sezona od šest epizoda horor serije Channel Zero te jedna od najpopularnijih Creepypasta internetskih horor priča. Napisao ju je Kris Straub 2009. godine, a od tada je doživjela brojne fan-webizode i fikcije. SyFy je kreirao Channel Zero koji je u nekoliko stavki izmijenio originalnu kratku priču, no suština ostaje ista: dječja emisija Candle Cove koja se bazira na lutkama piratima koji ulaze u opasni zaljev gdje ih čeka zloglasni "SkinTaker", dostupna je samo djeci te ju jedino djeca na televizoru mogu vidjeti. 1988. godine dogodilo se ubojstvo petoro djece, od kojih jedno nikad nije pronađeno, a riječ je o bratu Mikea Paintera, dječjeg psihologa koji se nakon 28 godina vraća u rodno mjesto gdje će pokušati rasvijetliti nemile događaje. Po startu serije stvara se dosta upitnika nad glavom, sve dok se narativno ne poslože i dok se potpuno ne uživite u tijek događaja. Prilično neobičan uvod kroz prvu epizodu brzo zainteresira gledatelja, no sve ovisi o osobnim preferencijama hoće li vas sa svojim daljnjim tijekom natjerati da je pogledate do kraja i o njoj stvorite pozitivno mišljenje. Osobno, privukla me ta misteriozna zavrzlama oko pojavljivanja neobičnih bića, creepy TV emisije koja se stalno ponavlja te isto tako creepy likova koji su, moram reći, odlično odglumljeni kroz cijelu radnju. Iako sam pomiješanih osjećaja nakon odgledanog, mogu reći da sam zadovoljan viđenim i zaintrigiran autentičnošću samog sadržaja i razrade priče.

Candle-Cove-10-1200x720

Mističnost je svojim tijekom mogla otići u puno zanimljiviju verziju, no i ovo što vidimo napravljeno je prilično kvalitetno i, u najmanju ruku, interesantno. Children show gdje su dobar dio vremena djeca nositelji priče može otići na dvije strane, onu dobru (IT, Stranger Things) i onu lošu, a zamjetno je kako su se žestoko popularizirala tijekom ovog desetljeća. Koliko god djeca ustvari i nisu scary te se većinski drže kolektiva, opet se toliko toga na temelju njih i njihove potencijalne psihosocijalne ugroženosti može kreirati. Radnja serije konstantno miješa događaje iz prošlosti i sadašnjosti te povremeno zna odlaziti u potpunu apstrakciju, koja je nekad sasvim korektna, a nekad je banalizirana i too much. Ono što mi je najzanimljivije bilo svakako su misteriozna stvorenja poput Toothboya iliti Dječaka prekrivenog zubima koji se uzgred hrani tuđim zubima, Jawbone, SkinTaker te ostali likovi koji se realiziraju iz ozloglašene TV emisije koji su interesantno realizirani i nose najvažnije horor elemente. Koliko god je to odlična stvar, toliko mi se nije svidio manjak horor elemenata pri sredini sezone, kada se stvari razrađuju i kada je potrebno možda najviše jezivih i uznemirujućih trenutaka. Nevertheless, djeca u zapletu kreću u rampage i tu se događaju i nova ubojstva, kasapljenja, rituali, zaluđenosti, psihološke manijakalnosti i ostale slične stvari te se misterija oko porijekla zla i TV emisije polako počinje razotkrivati - na dobar ili loš ishod gledano scenaristički, prosudite sami. Ekranizacija creepypasta priča i općenito kratkih horor priča u format mini-serije ili serije uopće nije zahvalan zadatak te se redatelj svih šest epizoda Craig William Macneill morao dobrano pomučiti kako bi zadržao pozornost gledatelja kroz cijelo trajanje sezone, a da se ne izgubi touch i atmosfera koju je prenio na početku, stoga je nekako moj zaključak da se uspješno s time izborio kroz prva četiri sata serije, da bi kasnije zabrazdio u borbu s tajmingom i nemogućnost ispoljavanja objašnjenja i zaokruživanja priče kroz neku razumnu minutažu.

lead-720-405

Candle Cove će ostati u marginama slabije prepoznatljivosti upravo zato što nudi neki drugačiji pogled na razvitak i koncept horor priče nego neke komercijalnije žanrovske uspješnice, no mogu reći da sam u globalu zadovoljan intrigantnom atmosferom, misterijom, sporom gradacijom događaja i likovima, no ne toliko i finalnom realizacijom, raspletom događaja te nekim prekonfuznim momentima tijekom trajanja. Sve u svemu - preporuka za long-time fanove žanra.

19:56 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>