petak, 12.01.2018.

Frankenstein (1931)

Frankenstein_poster_1931

Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Znanstvenik doktor Frankenstein sa svojim grbavim pomoćnikom prikuplja dijelove tijela različitih trupala s ciljem da pomoću električnih impulsa oživi i kreira novo biće, koje pritom neće biti onakvo kakvim su ga zamislili...

5635653656565

Nije potrebno previše uvoditi u ovu priču, niti na njenu iskonsku pozadinu, roman 'Frankenstein' engleske spisateljice Mary Shelley, prema kojem je djelomično baziran i ovaj Universalov film. Smatrajući kako ovakav film treba biti prokomentiran na blogu, trudeći se razbiti liniju komentiranja isključivo novih filmova, pogledao sam originalnog Frankensteina, kojemu su prethodili brojni nastavci, izvedenice, remakeovi, rebootovi i slične stvari. No, jedan pravi monster prije svih jest Boris Karloff, istinska horor legenda kojoj je izgled čudovišta i prepoznatljivi performans donio svjetsku slavu, uključujući i brojne naknadne horor uspješnice. Film je režirao James Whale (dodajmo da je redatelj Invisible Mana, The Old Dark Housea itd.), koji je u film i filmsku industriju unio prilično turobnu atmosferu koja je profilirana kroz razne sekvence gotike i njezine vizualne karakteristike. Frankenstein je odlično obradio tematiku prevare smrti i igranja boga, a zanimljiva je stvar da, osim što je tipični pre-code film, prvi je koji je koristio danas općepoznati filmski efekt munje i gromova. Frankenstein je, pogodit ćete, film kojega jako cijenim, dakako da prema današnjim standardima ne može ostaviti dojam kakav je ostavljao tada, ali toliko su ti neki filmovi izvan svoga vremena u nekim segmentima, da se naprosto, ukoliko volite film, uvijek iznova ugodno iznenadite.

frankenstein_1931_still

Filmu treba nekih 25 minuta zagrijavanja kako bi naracija dobila svoju dinamičnost koju će držati do kraja. Postoji zamjetna brojka onovremenih šokirajućih scena, a valja svakako spomenuti i poznatu scenu nošenja djeteta kroz grad te lov na čudovište pred rasplet filma, koji je na mene ostavio najjači dojam još otkako sam bio klinjo u potrazi za starim klasicima. Sam izgled čudovišta (koje je s godinama poprimilo i ime Frankenstein prema liku znanstvenika) ne moram previše komentirati, svi ste upoznati s njim, a prikazuje se i na ove dvije slike. Jezivo tada, danas zlim jezicima posprdljivo čak, no apsolutno uvijek pop-kulturno jaka referenca, poput Lurcha iz Addams Familyja. Četiri godine poslije dobili smo i sequel Bride of Frankenstein, kojega ću pogledati nakon previše vremena u nešto kasnijem periodu, a tu ima još i Son of Frankenstein i mnogi drugi. Čini se da u modernoj kinematografiji lik i djelo Frankensteina ne dobiva previše na značaju, pa se tako nije previše proslavio ni I, Frankenstein iz 2014., Victor Frankenstein iz 2015., a ni verzija s De Nirom i Branaghom iz 1994. godine.

frankenstein1931.75587_091920161214

Slično kao i Dracula iz iste godine, Frankenstein je ultra važno filmsko djelo koje je stvaralo horor žanr i omogućilo mu napredovanje do današnjih standarda. Karloff uvijek odličan, Whale pogodio s atmosferom, film kao film - zabavan i vrlo, vrlo dobar.

03:08 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>