subota, 23.12.2017.

Better Watch Out (2016)

YXl3tzm

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

U mirnom naselju u predgrađu uoči Božića, mlada babysitterica mora čuvati 12-godišnjaka od potencijalne invazije na kuću, samo kako bi otkrila da provala uopće nije takva kakva se čini...

betterwatch3

Uoči Badnjaka - jedan božićni! Better Watch Out najnoviji je komercijalni božićni horor triler, koji je svoju premijeru doživio oko Noći vještica. I makar podosta komentatora filma govori kako je ovo film koji čak i više odgovara nekoj Halloween priči, činjenica je da smo dobili hrpu snijega, lampica, božićnog drvca i sve ostale motive koji nam stvaraju prikladnu atmosferu. Olivia DeJonge i Ed Oxenbould ponovno glume glavne tinejdžersko-dječje uloge, prvi puta suradnju su imali u Shyamalanovom The Visit. Kao što možemo u posljednje vrijeme primijetiti, dječji/tinejdžerski horor jača već godinama, putem serija i putem filma, a mlade snage sve bolje predstavljaju istinsko prenošenje prikladne jezive atmosfere te se industrija općenito igra s pomicanjima nekih barijera vezanih za grafičko nasilje. Ovaj nekonvencionalni horor film spada u kategoriju filmova izašlih 2017. godine koji pomiču kreativne granice i unose u žanr svježe, inovativne, interesantne i rijetko viđene poteze, a valja priznati da ih za ovu godinu ima impresivno dovoljno. Inovativnost nužno ne mora značiti i visoku kvalitetu u cjelokupnoj realizaciji, no Better Watch Out sadrži određenu zanimljivost u isprekidanoj naraciji koja svakako nije bila očekivana. Stoga se preporuča negledanje trailera za ovaj film, dosta otkriva, a srećom, imam tu filmsku deformaciju da niti za jedan film ne pogledam najavu, tako da mi je sve što sam vidio bilo potpuno neočekivano i iznenađujuće. Doslovno, od tipičnog home invasiona radnja postaje potpuno drugačija, što je vjerojatno i najveći plus ovog filma.

better-watch-out-2016-3

Za ovu uskogrudnu priču po pitanju mjesta radnje (jedna kuća) ne bi se očekivalo toliko precizno posvećivanje detaljima i neprekidnom stvaranju novih ideja i različitih scena, primarno kako bi se dobilo na konstantnoj dinamici i široj razradi priče. Istina, neke stvari u filmu su prenategnute naravi, ne mogu biti toliko koincidentne niti realistične. Možemo tako promatrati svaki film, slažem se, no u svakom postoji različita razina davanja pažnje prikrivanju neautentičnosti. Također, mana filma po nekom subjektivnom dojmu jest ta da je, kao i prethodnoj recenziji, određena doza napetosti prerasla u (ne)humoristične scene koje razbijaju konzistentnost punokrvnog trilera ili horora, tako da je opetovano "kokteliziranje" žanrova završilo više nepovoljno nego obrnuto. Gluma u filmu je odlična, skidam kapu radi stvaranja prikladne atmosfere i nedozvoljavanju da suzdržanija gluma bude uzrok smanjivanja pozitivnog dojma, iako se mora priznati da likovi stvaraju različite emocije kod promatrača i to pridaje na još čvršćoj relaciji gledatelj - film. Scenaristički gledano, dijalozi povremeno sadrže mind-igrice i prikazuju elemente psihološkog trilera, na što svakako treba obratiti dublju pozornost, pogotovo što su kvantitativno nadjačali akcijske scene. Završetak filma pogođen je, relativno očekivan i u skladu s gradacijom likova tijekom filma.

image

Drago mi je što sam pogledao film taman za ovaj zimski period, da se ne ponavljam previše jer sam sve napisao iznad, pogledajte ga ako tražite što autentičniji noviji horor film, u krajnjem slučaju božićni. Želim vam sve najbolje za blagdane!

05:13 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>