četvrtak, 15.06.2017.

The Devil's Candy (2015)

MV5BNTQzOTIxNTA5OV5BMl5BanBnXkFtZTgwODc3NzQ1MTI@

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Slikar kojemu nedostaje inspiracija seli se sa ženom i kćeri u novu kuću, nakon čega ga ubrzo počnu opsjedati loše misli i demonske sile. Pozadinska priča oko kuće veže se uz ubojstvo čiji će se uzrok ubrzo pojaviti njima na vratima...

MV5BMTk4MjM1ZjktZjljNi00MGI1LTkyOGQtMjkwMzc3MDU1

Sean Byrne mladi je redatelj koji iza sebe ima nekoliko short filmova i horor 'The Loved Ones', kojega još nisam imao prilike pogledati. The Devil's Candy novo je horor djelo, pomalo umjetničkog karaktera, koji na impresivan način pokazuje redateljevu sklonost prema detaljima, kompletnoj razradi scenarija i obraćanje pažnje na najsitnije elemente. Ovo je jedan od onih filmova koji vam može stvoriti potpuno drugačije ozračje na koje ste dosad navikli, pa i unatoč očitoj sotonističkoj i demonskoj primjesi, film zapravo u svojoj jednostavnosti radnje krije puno toga dubljega. Iako kino verzija traje 10-ak minuta kraće nego redateljeva, u tom kratkom trajanju uspijeva se vidjeti mnoštvo korisnih i interesantnih detalja kroz film koje ni ne možete primijetiti na prvu, sasvim sam ugodno iznenađen razradom scenografije, semiotike koja obuhvaća cijeli "đavolji asortiman" - hebrejski jezik, detalji u slikama, dijalozi te jedan od najvažnijih segmenata za spomenuti - soundtrack. Dobra igra soundtracka i akcije u filmu bome su svjetlija točka filma, neoboriv izbor pjesama savršeno je poslužio za zvučnu kulisu i gradnju atmosfere. 80-ak minuta strašno je brzo prošlo te unatoč tome što filmu mogu spomenuti neke nedostatke, riječ je o pravom žanrovskom ostvarenju koji se ne suspreže biti drugačiji pri izvedbi od drugih.

Screen-Shot-2016-07-18-at-9.20.24-AM

Neki od nedostataka svakako bi bili ipak malo pretjerano jednostavni trenutci, gdje se sve odvija kao po špagi, a ustvari čak ni u realnom svijetu ne može krenuti u priloženim smjerovima, bez nekih ili nečijih upliva sa strane. Slušanje glasova i izluđivanje psihe prilično je viđena i iskorištena fora, čak i ovdje neinovativna, no unatoč tome, strašna izvedba Pruitta Taylora Vincea i ostale malobrojne glumačke postave svakako podiže film na jedan veći nivo. Uvjerljiva gluma svih prisutnih izvrstan je pokazatelj kako se s uistinu bazičnom idejom i dobro okupljenom ekipom može napraviti nešto novo u ovom istrošenom žanru. S obzirom da se više pažnje posvećivalo vizualnom, auditivnom i tehničkim detaljima filma, može se primijetiti kako se na trenutke gubi krajnja poanta i da se događaju generički momenti, koji mogu asocirati na brojne starije uratke, tako da s pogleda na scenarij, lijepo je to sve detaljno i vješto odrađeno, no gledano na sadržaj, a ne na formu, dobivamo prikaz nekog naglo nedovršenog projekta, zbog čega mi je žao, budući da sam kulminaciju događaja i završetak očekivao ipak u nekom drugačijem smislu. No, mišljenje je kao stražnjica, svi ga imaju i različiti su, stoga ni ne čudi da će se nekom (zasad većini) ovaj film svidjeti na prvu, a da će ga netko zbog svoje umjetničke ekspresivnosti možda ugasiti nakon par minuta.

The-Devils-Candy-2015-review-Pruitt-Taylor-Vince

Valjalo je pogledati ovaj filmić, pogledajte ga i vi, ako ništa drugo, atmosfera je teško ponavljajuća, a opet, kao da ste je negdje već osjetili. U svakom slučaju, Devil's Candy hrabar je potez redatelja da nam prikaže i predstavi neku drugačiju (ne nužno i svježu) stranu horor filma. Je li uspio, procijenite sami.

04:59 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>